Rosengård, Rubensson, Norge, Österrike och Cuellar

Landslaglägret i Malmö fortsätter. Redan i går kväll, samtidigt som jag satt och skrev gårdagens inlägg, gav Rosengård svar på talPia Sundhage:s utspel om bristen på svenska spelare i Malmöklubben.

Vd Klas Tjebbes säger det som behöver sägas med en mening:

”Vill man vara i Champions League måste man leta efter de bästa spelarna – inte de svenskaste.”

Rosengård är för övrigt en av få tänkbara klubbadresser för Caroline Seger till hösten. Känslan är väl att det står mellan PSG och Malmöklubben.

Noterbart är att jag strax skall släppa datorn och bänka mig framför tv:n. Där spelar just PSG:s herrar mot Manchester City. Franska PSG har två fransmän i startelvan, City har tre. Vad hade Sundhage sagt om det…

Från landslaget har dagens mest intressanta artikel varit den här om att Elin Rubensson nu ser sig som innermittfältare. Det låter ju faktiskt mycket intressant. Blir inte direkt lätt att kombinera med högerbackspositionen.

Det om vårt svenska landslag. Nu till diverse annat smått och gott från damfotbollsvärlden.

* EM-kvalveckan drog i gång i dag med två matcher i grupp 8. Båda gick att se live på youtube tidigare i dag. Jag såg korta perioder av dem. Efter Israel–Norge såg jag nöjda hemmaspelare krama om varandra medan flera norska spelare lämnade planen men hängande huvuden. Vad det blev? Jo, Norge vann med 1–0 efter mål av Ada Hegerberg.

Österrike–Kazakstan var tidigt avgjord. Gästerna backade hem, men hade en alldeles för svag målvakt för att stå emot. Jag varnade redan i det här inlägget från 2013 för att Österrike har ett ungt och spännande lag på gång.

Vid dagens 6–1-seger startade man med tio spelare som har klubbadresser i tyska Frauen-Bundesliga och en collegespelare. Det mesta talar för att Österrike kommer att spela EM-slutspel nästa år. Där tror jag dock inte att de kommer att ha så mycket att hämta, utan det känns som om det kan ta ytterligare några år innan Österrike verkligen är redo att utmana i Europatoppen.

Fast lite spännande blir det allt att se hur österrikiskorna klarar sig i söndagens gruppfinal, hemma mot Norge. Norskorna bör hålla koll på snabba högeryttern Laura Feiersinger och nickstarka Sandspelaren Nina Burger.

I morgon är det en riktigt intressant EM-kvalmatch, då är det nämligen utmanarmöte i Sveriges grupp när Polen tar emot Danmark. Danskorna är förstås favoriter, men laget har varit uddlöst det senaste året medan Polen är på gång. Så det kan finnas en liten skrällchans. Avsparken är 20.00, hittar jag en länk till matchen kommer den upp här.

* I morgon spelar även Sveriges U19-landslag igen i EM-kvalet. De möter just Österrike 18.00 i Linköping. Kan du inte vara på plats kan du se matchen på förbundets hemsida.

* I går skrev jag om att besked om hur damallsvenskan skall tv-sändas skulle komma i dag. Så blev det inte. Det nya budet är att besked kommer på fredag. Vi får hålla ut…

* Så till andra sidan Atlanten. Där kan vi först konstatera att det som väntat blivit några tunga dagar för Abby Wambach. I förhör efter hon åkt fast för att ha kört bil påverkad har hon erkänt att hon rökt marijuana och testat kokain. Följden av den här härvan har blivit att hon blivit av med ett sponsorskontrakt med ett bilföretag.

* Slutligen till Mexiko. Där har förbundskaptenen Leo Cuellar efter 18 år på jobbet nu lämnat sin post. Orsaken är förstås misslyckandet i OS-kvalet, där mexikanskorna åkte ut redan i gruppspelet. Ett historiskt dåligt resultat för laget.

9 tankar på “Rosengård, Rubensson, Norge, Österrike och Cuellar

 1. Diskussionerna huruvida det ska vara två eller 18 hemmafostrade spelare, respektive två eller 18 utlandsvärvade, i ett damallsvenskt lag lär bli långvariga. På ena sidan står Pia Sundhage med sympatisörer, på den andra står FC Rosengård och Johan Rydén. Allt däremellan tenderar att bli allt ointressantare. Sannolikheten – rättare sagt, risken – är förstås stor för att alla som INTE står för den maximala linjen med importer, eller hävdar en måttligare värvningspolicy utifrån, kommer att stämplas som en slags idrottens supersverigedemokrater. Det vore förstås olyckligt.

  Problemet – om man får uttrycka det så – är ju inte bara begränsat till damfotbollen. Generellt sett tycks det som om klubbars värvningsansvariga bländas för mycket av exotiska namn, i stället för att intensivstudera kandidaterna ifråga. Jag har inte riktigt förstått varför de amerikanska, australiska och afrikanska kontinenterna måste finkammas på spelare som, billiga i inköp, alltför ofta visar sig hålla nätt och jämnt för spel på Elitettan- eller Superettannivå. Och – utanför det hela står en ”Bosse från Borås” eller en ”Ullis från Umeå” och knackar förgäves på porten.

  • Vill bara påminna om att Rosengård två år i rad skakat tyska toppklubbar i Champions League. Och om att Sundhage inte pratade om damallsvenskan, hon pratade Champions League. Hon menade att Rosengård hade lyckats bättre om de spelat med fler svenska spelare. Vad bygger hon det på? Vilka exempel styrker det uttalandet?

   Linköping som byggt på svenska talanger är ju knappast något exempel som styrker Sundhages tes. Trots att LFC nu har nästan halva landslagstruppen har ju laget inte ens klarat av att kvala in till Champions League med det här laget. De fick en reservplats i fjolårets turnering, men föll då mot Bröndby – vilket måste anses vara fiaskoartat.

   Jag gillar Linköpings satsning, men den har då inte lett till någon internationell framgång. På den fronten ligger ju faktiskt Rosengård långt före.

 2. Om man antar att Rosengård ställer upp med elva utländska spelare så är ju Pia inte intresserad med tanke på landslaget. Hon kunde då varit rätt ”tuff” och bestämt att alla inkomster från landskamper, Em, VM, OS bara skulle gå till lag som levererar spelare till landslaget.!! Oj vilket kanske inte hade varit helt rätt. Svensk fotboll delar väl jämnt ut till alla lag och serier en bit ner också. Bara en tanke som kom upp !

 3. Det är LFC:s fel att Rosengård ‘måste’ satsa utländskt. Då LFC fått ett välförtjänt rykte om att låta unga svenska spelare få chansen vill de komma hit. Samtidigt har Rosengård fått ett dåligt rykte att inte släppa fram talanger överhuvudtaget vilket gör att unga spelare (utländska som svenska) generellt inte vill komma dit.

  Jag är säker på att Rosengård försökt värva svenska talanger genom åren. I LFC har det ju oftast funnits svenska spelare som hållit samma klass som Rosengårds utländska och då vore det märkligt om de inte försökt locka över spelare här ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.