Febern stiger – fler klara OS-trupper

I morgon är det tre veckor kvar till Sveriges första match i OS, och personligen känner jag att febern så smått börjar stiga.

Land efter land presenterar ju sina trupper. I dag kommer två intressanta då Brasilien och USA skall meddela vilka 18 spelare vardera de satsar på. Efter att ha sett USA mot Sydafrika i lördags känner jag mig rätt säker på att Jill Ellis kommer att chansa med att ta med både Megan Rapinoe och Carli Lloyd. Även om ingen av dem i nuläget är i matchform visade övriga spelare att den offensiva kraften och kreativiteten hos dem inte räckte till. Så jag gissar att Ellis och hennes stab kommer att göra allt för att få Rapinoe och Lloyd i speldugligt skick.

Utöver att trupperna blir klara en efter en är vi ju snart framme vid de olika lagens genrep. En mycket intressant match spelas på lördag 21.00 – då möts Frankrike och Kina. Matchen är intressant dels eftersom det finns frågetecken kring statusen på det franska laget, dels för att Sverige ju möter Kina i gruppen. Och min känsla är att Kina kommer att vara riktigt bra i Rio. Absolut en medaljkandidat.

Jag är ingen spelare, men kollade ändå på Svenska Spels odds kring OS-fotbollen. Där är 6 gånger pengarna på kinesisk gruppseger, 25 gånger pengarna på guld och 5,50 gånger pengarna på medalj de tre spel jag i nuläget tycker känns mest intressanta. Men vem vet, jag kanske har en helt annan uppfattning om Kinas lag vid 23-snåret på lördag.

Kinas franske förbundskapten Bruno Bini presenterade för övrigt sin trupp i helgen. Den ser ut så här:

Målvakter: Zhao Lina och Zhang Yue.

Backar: Liu Shanshan, Xue Jiao, Gao Chen, Wu Haiyan, Li Dongna och Zhao Rong.

Mittfältare: Ren Guixin, Tan Ruyin, Pang Fengyue, Zhang Rui och Yang Man.

Forwards: Ma Xiaoxu, Yang Li, Wang Shanshan, Wang Shuang och Gu Yasha.

Reserver: Han Peng, Li Ying, Lou Jiahui och Bi Xiaolin.

Samtliga de 13 spelare som var på planen när jag såg Kina mot Australien i vårens OS-kval ingår även i OS-truppen. Det handlar om ett otroligt väldrillat lag som är otroligt snabbt på att stänga motståndarnas passningsvägar. Och som har stor bolltrygghet i offensiven.

Truppen har stora likheter med det lag som åkte ut mot USA med 1–0 i kvartsfinal i fjolårets VM. Från den startelva man ställde upp i kvartsfinalen saknas målvakten Wang Fei samt utespelarna Han Peng (reserv) och Wang Lisi i 18-mannatruppen. Fei och Lisi var båda nyckelspelare i VM, men har inte ingått i nya förbundskapten Binis planer. Stjärnmålvakten Fei bröt med landslaget i våras under dramatiska och uppmärksammade former. Läs mer om det här.

Ytterligare en OS-trupp som jag inte presenterat här på bloggen är klar. Det handlar om Nya Zeelands Football Ferns, ett lag som innehåller flera Sverigebaserade spelare. I förbundskapten Tony Readings meriterade trupp finns som väntat Rosengårds Ali Riley och Mallbackens Kirsty Yallop och Anna Green.

Här är truppen i sin helhet:

Målvakter: Erin Nayler (Norwest United) och Rebecca Rolls (Three Kings Utd).

Backar: Ali Riley (Rosengård, Sverige), Anna Green (Malbacken, Sverige), Abby Erceg (Western New York Flash USA), Katie Bowen (FC Kansas City, USA), Ria Percival (FC Basel, Schweiz), Meikayla Moore (Cashmere Technical), Rebekah Stott (Claudelands Rovers)

Mittfältare: Kirsty Yallop (Malbacken, Sverige), Rosie White (Liverpool, England), Katie Duncan (FC Zurich, Schweiz), Betsy Hassett (Ajax, Nederländerna) och Annalie Longo (Cashmere Technical).

ForwardsAmber Hearn (USV Jena, Tyskland), Sarah Gregorius (Speranza FC Osaka-Takatsuki, Japan), Jasmine Pereira (Three Kings United) och Hannah Wilkinson (University of Tennessee, USA).

ReserverVictoria Esson (målvakt, Ferrymead Bays), Catherine Bott (Forrest Hill Milford United AFC), Daisy Cleverley (Eastern Suburbs AFC) och Paige Satchell (Three Kings United).

 

8 tankar på “Febern stiger – fler klara OS-trupper

 1. Jag har inte följt Kina särskilt noga sedan VM i fjol, men nog tyckte jag att Wang Lisi var deras genomgående bästa spelare då. Inte så att hon var någon superstjärna som var klasser bättre än de andra, verkligen inte, men var det någon som stack ut var det ändå högermittfältaren. Så jag förstår inte petningen om det nu handlar om det, men vem vet, det kan ju ha sina orsaker (skada, formsvacka, personlig vendetta, med mera). Såg dem tyvärr inte under OS-kvalet men det är självklart en bedrift att besegra Japan. Men med tanke på att Bruno Bini misslyckades med att föra Frankrike med alla deras stjärnor till OS-medalj skulle det kännas konstigt om han lyckas med Kina. Den som lever får se…

  • Det är svårt att veta hur stor skuld till den franska medaljfrossan som ligger på förbundskaptenen. Och hur mycket som ligger på spelarna. De misslyckades ju faktiskt även i Bergeroos första mästerskap – så det var väl knappast bara Binis fel i alla fall.

   I Binis favör kan man ju konstatera att det var under hans ledning som Frankrike blev en världsnation. Nu ärver han en grym försvarsorganisation. Han behöver ”bara” lära kinesiskorna att anfalla också…

 2. Man kan ju passa på att gissa USA:s trupp innan det är för sent:

  Målvakter:
  Hope Solo
  Ashlyn Harris

  Försvarare:
  Becky Sauerbrunn
  Julie Johnston
  Whitney Engen
  Meghan Klingenberg
  Kelly O’Hara
  Ali Krieger

  Mittfältare:
  Lindsey Horan
  Morgan Brian
  Carli Lloyd
  Tobin Heath
  Megan Rapinoe
  Samantha Mewis

  Anfallare:
  Alex Morgan
  Christen Press
  Crystal Dunn
  Mallory Pugh

  Fast spelar de 4-3-3 blir väl Heath och Rapinoe snarare ytterforwards.

  Reserver:
  Alyssa Naeher
  Emily Sonnett
  Allie Long
  Heather O’Reilly

  Tittar nu i efterhand på deras trupp mot Sydafrika och konstaterar att det i så fall skulle bli Jaelene Hinkle och Gina Lewandowski, två försvarare, som får stryka på foten. Hursomhelst en mycket stark trupp hur det än blir.

  • Tror att de kan bli Long istället för Mewis. Andra frågetecken är huruvida Harris eller Naeher blir andramålvakt samt om Engen eller Sonnett tar sista backplatsen. I de båda frågorna tror jag dock som du.

 3. En svår fråga men hur står Sverige i konkurrensen nu i OS. Är Sverige fågel eller fisk. Med tanke på VM i Canada där det också såg bra ut innan. Hoppas sveriges damer kan göra en Island eller helst en Portugal. Kina Sydafrika Brasilien har nog också gått framåt. Sveriges 4-3-3 ger nog bättre spel än i VM.

  • Vi får en indikation på Sveriges klass mot Japan nästa torsdag. Skall bli väldigt spännande att se.

   OS-turneringen känns ju faktiskt väldigt öppen på förhand. Det är inte så många lag som verkligen har imponerat i år. Inte många alls.

 4. Under VM tyckte jag Wang Lisi inte bara var Kinas klart bästa spelare utan hade henne i min VM-elva. Känns spontant väldigt märkligt av Bini men de får säkert ett riktigt bra lag med till OS ändå.

 5. Pingback: Tyskland utan Bremer | Hattrick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.