Umeå, Banusic, Basic, Lindén och LSK

Eskilstuna har i kväll besegrat Umeå med 2–0 efter två fina mål från Marija Banusic. Segern var totalt sett odiskutabel, även om den officiella statistikens 18–1 i avslut känns något missvisande. Nog hade väl ändå gästerna något avslut till?

Men precis som när jag sett Umeå några gånger tidigare föll laget på eget grepp. UIK försöker hela tiden spela sig ur situationerna, något som ju i grunden är positivt. Men slår man massor av korta passningar på egen planhalva, även sådana rakt i sidled, tar man risker. Farliga risker om man ligger i botten av tabellen.

Jag tyckte att UIK var med ganska bra i matchen i drygt 30 minuter. Men efter att ett av många farliga bolltapp på egen planhalva lett till Eskilstunas 1–0-mål var det hemmadominans. Och efter 2–0-målet kändes det aldrig som att gästerna var nära.

Periodvis i den andra halvleken var det dock rätt dålig kvalitet på båda lagens passningsspel. Men medan Eskilstuna hela tiden kändes farligt – i varje fall så länge Banusic var kvar på planen, klarade inte Umeå av att göra något av sina höga bollvinster.

Rita Chikwelu

Rita Chikwelu

UIK har två riktiga klasspelare i Rita Chikwelu och Lina Hurtig. Faktum var att jag under den andra halvleken satt och funderade på om de verkligen kan vara kvar i UIK så länge till, om de vill utvecklas som fotbollsspelare.

Som det är nu ligger UIK under nedflyttningsstrecket, och blir de kvar där är svaret på frågan förstås ett nej. Men även om laget skulle klara sig kvar är nog känslan att Hurtig, som ju fortfarande är ung och har framtiden för sig, efter höstsäsongen nog bör ta sig en rejäl funderare över framtiden.

Eskilstuna kommer att ligga på tredjeplatsen under OS-uppehållet. Där kan man nog bli kvar säsongen ut, även om laget alltså inte bara imponerade i dag. Det slarviga passningsspel man visade upp i början av den andra halvleken riskerar att kosta dyrt mot bättre motstånd i Champions League.

Marija Banusic

Marija Banusic

Dock visade Marija Banusic i dag att hon är en av damallsvenskans bästa avslutare. Jag har inte riktigt hängt med på varför hon bara har spelat 479 minuter hittills i serien. Ni som har bättre koll på United, har hon varit halvskadad?

Innan jag lämnar damallsvenskan tänkte jag ta några ord om Lejla Basic. Örebrospelaren hade 18 damallsvenska matcher och noll mål inför gårdagen. I sin 19:e match satte hon tre snygga pytsar. Njut av dem här. Njuta är det även lätt att göra av Sara Lindén:s 1–2-reducering mot Vittsjö. Det är överkurs att från stillastående sätta upp bollen i krysset på det här sättet.

Sara Lindén

Sara Lindén

I elitettan är Hovås Billdal inte längre obesegrat. 3–4 hemma mot Holmalund är ett resultat som kan bli riktigt dyrköpt. Under sommaruppehållet har nu Hammarby greppet om de andra allsvenska platsen med tre poängs marginal. Och trean Hovås Billdal har nu bara två poäng ner till Växjö och Kalmar.

* I Norge vann LSK seriefinalen borta mot Avaldsnes med klara 4–1. Mimmi Löfwenius spelade de sista 13 minuterna när hennes lag kopplade ett jättegrepp om ligaguldet. Avaldsnes lär vara tvunget att ta full poäng nu om de skall ha någon chans att vinna ligan, men frågan är om ens det räcker. För inte tappar väl LSK fyra poäng i höst?

För övrigt kan de flesta målen i den norska seriefinalen kategoriseras som målvakts- eller försvarstavlor. Det handlar ju inte direkt om några överkursskott i krysset.

* I England snodde Birmingham en poäng av Chelsea genom att spela 1–1 i London, ett resultat som säkert får Kosovare Asllani att jubla.

Det innebär nämligen att Manchester City leder serien med en poängs marginal när båda topplagen har spelat åtta omgångar. WSL fortsätter att rulla de kommande veckorna, vilket gör att Asllani och Hedvig Lindahl – som förresten var chanslös på Birminghams mål – kommer att missa några matcher vardera.

* Slutligen till USA och NWSL där både ligans representanter och de båda inblandade klubbarna har lagt locket på om helgens skandalmatch i Rochester. Höjdpunkter från den udda begivenheten ser du på klippet nedan.

Helgens resultat gör att trion Portland, Western New York och Washington har börjat få en liten lucka neråt. De tre lagen har alltså goda chanser att få spela slutspel. I nuläget slåss fyra lag om den fjärde och sista platsen. I den kampen ligger Chicago, Orlando, Sky Blue och Seattle inom två poäng.

11 tankar på “Umeå, Banusic, Basic, Lindén och LSK

 1. Har ingen järnkoll på Eskilstuna men av vad jag förstått så har Banusic dragits med vissa skadeproblem under säsongen. Annars är ju min känsla att hon inte alls är den typ av spelare som Eskilstuna-tränaren uppskattar då hon inte direkt jobbar ihjäl sig i försvarsjobbet och är lite för mycket av en humör/inspirationsspelare av det jag sett från henne där insatserna pendlar från bedrövligt till väldigt bra.

  Visst räcker mål långt för en forward men som jag själv såg med Manon Melis under hennes tid i LFC så är det inte tillräckligt om spelaren samtidigt suger energi ur kollektivet med sin bristande attityd.

  • Har man ”mobbat” Manon då när hennes fotbolls ego blev för mycket hör LFC?
   Det brukar gå på det sättet om fotboll som spel betecknas i ”humör-inspiration” termer, dvs om hon inte hade ”rätt” humör då
   Tänk på varför Sverige kommer aldrig bli någon förebild för damfotbollen ur just det perspektivet

 2. Instämmer!! Funkar mot lag på undre halvan, men inte mot övriga!! Har inte sett United jättemycket men det verkar som Larsson Schough med flera jobbar stenhårt för sina lägen då kanske avsluten inte blir 100 alltid! Banusic verkar bli serverad sen har hon ju självklart en bra fot!

  • Undrar du på hur Banusic kan göra mål så lätt utan att jobba ”stenhårt”?
   Detta kallas skicklighet, teknisk kunnande, speluppfattning…något som en mängd av svenska talanger inte lär sig ett dugg av

   • Första målet senast var verkligen spelufattning och skill fast även speluppfattning från passningslaäggaren andra målet var väl mer speluppfattning från passningsläggaren och ett bra samarbete,vilket är rätt viktigt för ett forwardspar Även i den morderna fotbollens defensiv..Sen tror jag väl kanske att speluppfattning är lite svårtränat.

    • Det går absolut att träna speluppfattning. Det handlar om att inte göra det lätt för spelarna, utan hela tiden tvinga dem att göra val. Jag har hjälpt Torbjörn Nilsson att skriva en bok om hur man tränar upp sin speluppfattning – Förstå spelets idé.

   • Håller absolut med att det går att träna till viss del. Men tror att det måste börjas i rätt tid för att få maximal effekt. superviktigt att ställas inför utmaningar i alla övningar från första stund.

 3. Så fort man har en begåvad invandrartjej då sätter man igång rykte, små fördomsfulla kommentarer mm. samt en gammaldags bild om hur damfotbollen ska spelas.
  Banusic är inte bara begåvad, jag skulle säga att hon är ”överkvalificerad” för jobbet, att använda de svenska arbetsgivarnas terminologi när de träffar en invandrad irakisk läkare på taxi eller busschaufför tillsättning.
  För att komma till rätta och utnyttja hennes kvaliteter då behöver man låta henne göra det hon är bra på nämligen anfallsspel. Då ska man passa bollar till henne, då ska man samarbeta och glömma på någons ”atityd”, avundsjuka och allt det som tjejer ofta drabbas för
  Om man tittar på fotbollen lite utanför denna rigida jantelagens träsket då kan man upptäcka mycket roliga grejer, tex lära sig passningsspel, tajming och noggrannhet i passningar
  Dessvärre är läget med spelide i damallsvenskan löst med ”fart och fläkt” tanke, alltså kreativt befriat spel med det fysiska spelet som mantra.
  United är inte något undantag i sitt sätt att spela. De har börjat med rätt koncept tycker jag , med Banusic-Larsson som tänkt anfallspar. Schough, som egentligen är en ”alibi” anfallare med rätt mediokra egenskaper som just anfallare, var säkert inte glad med detta upplägg! Sedan tänkte hon mer på att kvalificera sig till landslaget, även om hon är en av Pias ”goa och glada” tjejer, än att låta Banusic ta hennes plats.
  För att i ärlighetens namn är Marija en bättre anfallare än både Mimmi och Olivia, de 2 är dock något bättre defensivt
  Det som jag undrar över är väl hur Olivia S hade nöjt sig att spela bakom Gaelle E. i förra säsongen och jobba åt att ”servera” bollar till henne, men vill inte göra det för Banusic?!
  Svensk avundsjuka eller…..

  .

  • Jag har inte koll på Banusics fysiska status. Men det lilla jag sett av henne som avslutare är imponerande. Jag kan inte säga någon svensk spelare som har bättre egenskaper i och kring straffområdet. Hon är så kall och lugn i läget. Dessutom har hon bra tillslag med båda fötterna.

   Har man en forward med sådana egenskaper tycker jag att man kan kosta på sig att låta henne slippa ifrån delar av försvarsarbetet.

   Men det där är en svår balans för tränaren. Om hon skall tillåtas att slippa att försvara krävs det ju förstås att hon levererar – och att hon gör det ofta. Annars lär lagkompisarna snart börja gnälla över att de tvingas slita hårt och göra även hennes försvarsjobb.

   • Banusic-Larsson fick 2 inledande damallsvenska matcher på sig att ”leverera”
    Sedan var det Larsson-Schough konceptet, resultatet av denna talar sitt tydliga språk.
    Som bekant är fotbollen ett kolektiv spel då även en spelare som Banusic måste smälta in i laget och försöka följa tränarens spelide. Detta kan vara svårt för den typ av spelaren, när nästan hela laget spelar defensivt med få kreativa lösningar framåt, tycker jag. Även om man har tillgång på ”kreativa” spelare, som Diaz, Svensson och par andra
    Angående fysiska statusen eller sjukdom som Banusic drabbades av, enligt E-kuriren då, vi har ju sett ett mängd av tjejer som går sönder på grund av oproportionerlig satsning, med tanke på deras ålder då, på styrka/fysik medan teknik/kreativitet underskattas
    Dessutom så, jag kan inte förstå uppfattningen, som råder även i media, om att en 18-20-årig tjej ”ska ha” samma fysik som en 25-30 åring! Helt sjukt!
    Kan de tränarna kvinnlig anatomi, utveckling mm?
    Tydligen inte, med tanke på de höga antal skadade tjejer som är ju tragiskt i sig; att sysla med fotboll/idrott ska ju framförallt främja ens hälsa, kroppslig och mentalt sådan….inte förstöra den
    Off topic kanske men desto mer viktigt..

  • Min kommenatr hade absolut inget med nån form av invandring eller avundsjuka att göra.. Gammaldags bild av hur fotboll ska spelas,tja kanske. Men i min bok så är snabbhet den allra viktigaste ingrediensen för en modern fotbollsspelare. Nu har jag inte sett supermycket som sagt men att sätta andra i läge med bra passningsspel är väl inte Banusics främsta egenskap skulle vilja säga att hennes boxspel och avslutsteknik är hennes främsta skills. Såg senaste matchen på plats hon sattte två chanser av fyra och en halv,något över snittet normal forwardsutdelning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.