Sundhage klar – trots klubbarnas missnöje

Jag tänkte just skriva att det varit tråkigt lugnt på nyhetsfronten den senaste tiden. Dagens ”avslöjande” från SVT av det alla redan vetat om – alltså att Pia Sundhage skulle få förlängt kontrakt över EM kändes knappt som en större nyhet än avslöjandet från i går om att Magdalena Ericsson numera stavar efternamnet med k.

Men så kom eftermiddagen, och de damallsvenska klubbarnas offentliggörande av att alla tolv röstat emot Sundhage. Plötsligt händer det grejer.

Man har ju länge vetat att Sundhage gjort sig impopulär i de flesta klubbarna. Men därifrån till att alla skulle meddela sitt avståndstagande offentligt på det här sättet, det trodde jag inte. Nu kommer ju det här för sent, Sundhage är redan klar för att sitta kvar på posten över EM-slutspelet nästa år. Men erkänn att det här gör de närmaste månaderna mycket mer spännande.

Pia Sundhage

Pia Sundhage

Sundhages förtroende har varit en intressant fråga länge. Att många klubbledare var kritiska redan på ett tidigt skede har man ju känt till. Däremot har man funderat lite över spelarnas förtroende för sin förbundskapten. Jag har stått i mixade zoner både i Kanada och Göteborg och sett olika spelare svara på frågan om Sundhage är rätt person att leda landslaget i framtiden.

Alla har svarat ja, fast ingen har gjort det med emfas. Alla har svarat på ett sätt som gör att man har undrat över vad de egentligen tycker. Man har mest fått känslan att spelarna har insett att Sundhage kommer att vara kvar ett tag till och då är det bäst att svara ja, annars kanske man inte är kvar i laget längre.

Det skall dock sägas att jag har man läst några artiklar där nyckelspelare sägs ha vädjat om att få ha kvar Sundhage, här är ett exempel från innan OS. I de här artiklarna har det nästan uteslutande varit Sundhages favoritspelare som uttalat sig, spelare som kanske inte skulle få lika framträdande roller hos en ny förbundskapten.

Personligen har jag varit kritisk mot Sundhage länge. Jag tycker inte att hon har fört svensk damfotboll framåt, jag tycker inte heller att hon har någon linje i det hon gör. Men även om Sverige under Sundhage har nått sina sämsta rankingpoäng någonsin måste man ge henne att det blivit medalj i två mästerskap av tre. Det är bra gjort.

Dock har jag hört från flera håll att OS-silvret inte var Sundhages förtjänst, det skall inte ha varit hon som ändrade taktiken efter förlusten mot Brasilien, utan det var spelarna som krävde att man ändrade upplägg. Det här är obekräftade uppgifter, men intressanta, inte minst en sådan här dag när alltså samtliga tolv damallsvenska klubbar har förklarat att de helst hade sett att vi fick en ny förbundskapten.

Ett skäl till klubbarnas missnöje är garanterat Sundhages ovilja att vila småskadade spelare. Med tanke på reaktionerna i senaste landslagsfönstret lär det bli jobbigt för Sundhage att matcha de elvor hon tänkt sig i oktoberfönstret, för toppklubbarna lär hålla hårt i sina spelare.

Det visade ju sig stämma att Pauline Hammarlund tvingades vila från Göteborgs match i helgen på grund av skada. Faktum är att Hammarlunds frånvaro gör att GFC riskerar att tappa sin position på tabellens övre halva. Jag skulle inte bli jätteförvånad om Vittsjö eller ett formstarkt Kvarnsveden lyckas smita förbi.

10 thoughts on “Sundhage klar – trots klubbarnas missnöje

 1. De damallsvenska klubbarnas negativitet är intressant. Det är inte direkt så att det osar framgång om någon svensk klubb – nästan alla har dålig ekonomi och inga som helst internationella framgångar. De borde lyssna på Sundhage snarare än tvärtom.

  • Janne ! Svenska fotbollsklubbar styrs av Svenska Fotbollsförbundet, alltså dom som anställer Landslagsledare i detta fall Pia Sundhage, för att fotbollen i Sverige skall utvecklas ligger det i förbundets intresse att ändra strukturen för att göra fotbollen intressanare, samma människor som sitter i förbundet är bara rädda om sitt eget arbete och därför vill man inte ändra något som kan innebära att deras position försvagas eller i värsta fall försvinner. när sen högsta hönset, Marika Domanski-Lyfors är bästa kompis med Pia Sundhage och arbetar i rummet bredvid den assisterande tränaren Lilie Persson så är det så klart svårt att få en förändring som gynnar fotbollen i Sverige, man kanske inte ha så långa anställningar på dessa poster då risken för stagnation är stor.

  • Exakt vad är det du tycker att klubbarna skall lära av Sundhage?

   Det är värt att tänka på att Rosengård trots allt är rankat som Europas fjärde bästa klubb. Dock är det ju värt att notera att det är svårare att skrälla sig fram i Champions League än i ett OS. I OS ”räcker det” att hålla emot USA och Brasilien i en match, och vinna på straffar. I Champions League måste man klara av Wolfsburg, Lyon eller andra storheter i både hemma- och bortamöten.

   • Om ett land har en förbundskapten som kan visa upp meriter som ingen annan i landet har, så tycker jag det är självklart att spelare, ledare och funktionärer (sportchefer etc.) i varje klubb i första hand bör tänka; vad kan jag ta till mig från henne? Så kanske det har varit och är; media lyfter ju i regel bara fram det negativa och de motsättningar som finns. Men jag anar också i klubbarnas kommentarer en oginhet, en tråkig Janteinställning och en bristande vilja till samarbete. Att samtliga tolv klubbar säger nej till förlängning tycker jag är totalt förbluffande ur alla aspekter. Finns det något dolt i relationen mellan förbundskapten och klubbar som vi inte får reda på?

   • Är det inte konstigt att Rosengård är rankade 4 i Europa med inga framgångar i cupen någonsin ? sista 12 årens final-lag Potsdam Frankfurt-Arsenal_Duisburg-Lyon och PSG, dessa lag har ju dominerat sen 2005, borde inte alla dom rankas högre än Rosengård

 2. Hur menar du med att hon inte fört svensk damfotboll framåt, måste inte klubbarna dra sitt strå till den stacken? Har hennes företrädare gjort det? Det kanske de gör, jag har ingen aning. Sedan kan ju jag tycka att förbundet har ett stort ansvar – att inte ro iland att t ex damallsvenskan tvsänds får en ju att undra vad de har för ”säljare”. Överhuvudtaget verkar förbundet inte överdrivet intresserad av att s a s ”go with the flow” när damlandslaget når framgångar.
  Åter till Pia – de runt om henne är de rätt personer? Kan för lite om dem och undrar t ex vad som är Lillie Perssons styrkor?
  Har förstått att klubbarna inte vill släppa spelarna till landslagssamlingar i alltför många dagar, gäller samma för utländska spelare i svenska klubbar? Dvs kan klubben neka ?
  Jag tyrker att klubbarna också har ett stort ansvar att göra svensk fotboll framåt och då måste de klubbar som har både herr -och damlag på elitnivå låta dem kosta lika mycket, ha samma förutsättningar mm.
  Jag tror inte att en förbundskapten endast kan föra damfotbollen framåt, de måste alla som är i den sfären göra. Hur – det måste kanske styras upp från förbundet i dialog med klubbar och distrikt. Undrar om alla skulle ställa upp då? Tror inte det faktiskt.

  • Hej ! Pia Sundhage har fört fram svensk fotboll…på fotbollsplanen för 30 år sen och med all rätt fått beröm för detta,.som förbundstränare har hon snarare tagit Sverige en bit längre ner på fotbollskartan, trots ett tursamt OS-silver med bara en vinst mot Sydafrika , hennes företrädare hade en gyllene generation från Umeå i sina lag och nådde samtidigt som Umeå även några framgångar med landslagen, efter Umeå har vi inte haft något topplag i Europa , Tyresö var på väg men kraschade nära målet, TV- sändningar med dagens fotboll kräver ju sponsorer och inga TV-kanaler är beredda att bjuda på 5 års tittande för att etablera damfotbollen oavsett vilka framgångar landslaget har, landskamperna är ju lättare att baka in i förbundets budget, eftersom det går att tjäna lite där.När det gäller Pia i landslaget kontra klubbar tror jag det bottnar i att en förbundskapten skall ha ett spelsystem som hon sen fortsätter med under hela hennes tid, och då behövs det mindre och kortare samlingar enligt klubbarna, men hon har konstant bytt spelide under 4 år och inte haft någon kontinutet överhuvudtaget, dessutom har hon tagit ut skadade spelare i alla samlingar, spelare som hade mått bättre av att vara hemma och rehaba. Det är ju trots allt klubbarna som utbildar spelarna så att dom kan prestera på plan och sedan bli uttagna i ett landslag, så därför är det nog förbundet som ska lyssna på klubbarna i jakten på framgång, när det gäller den ekonomiska aspekten damer kontra herrar tar det nog lång tid innan om än någonsin kommer bli bra ! en reflektion i övrigt är att det är konstigt att ingen varken mot Svenska fotbollsförbundet eller mot UEFA eller FIFA har ifrågasatt varför dom gör skillnad mellan damer och herrar då dom är förbund för alla oavsett kön ras religion mm , i denna tid av politiskt korrekthet, så varsogod den som kännaer sig manad , stäm dom inför EU 🙂

 3. Några funderingar och noteringar kring Sundhages förlängning.

  1. När förbundet väl gick till beslut (omröstning) var det naturligtvis klart vad utgången skulle bli, annars hade det dröjt ytterligare.

  2. Hur har processen egentligen sett ut inför beslutet? Har förbundet på allvar försökt hitta andra kandidater till FK? Troligen inte för i så fall hade det kommit ut. Därmed fanns det egentligen inget val.

  3. Vad har ”diskussionerna” med Sundhage och SvFF handlat om? Lön? Villkor i övrigt? Handlingsfrihet i arbetet som FK?

  4. Apropå klubbarnas motstånd och förväntningar på FK: finns det en befattningsbeskrivning för FK. Vad säger den i så fall både om utveckling om damfotbollen och relationen till klubbarna? Eller är det upp till FK själv att fylla rollen enligt eget tycke? Om det varken finns något att utvärdera Sundhages insats mot eller några andra kandidater blir ”processen” näst intill meningslös. Betydelsen ligger då i att alla parter kan hänvisa till ”processen” och att de är nöjda. Det tricket brukar funka. Vad som verkligen ägt rum har sannolikt både SvFF, EFD och Sundhage ett gemensamt intresse av att hålla tyst om.

  5. Om jag förstod rätt var EFD:s röst en av sju i beslutande styrelse. Det verkar vara en svag röst, vilket också representantens uttalande i media indikerar. EFD verkar mest intresserade av att gjuta olja på vågorna och mumlar tyst ur ena mungipan. De vill tydligen inte konkretisera vad klubbarnas kritik består av. Det gagnar varken EFD, klubbarna eller svensk damfotboll.

  6. EFD visste naturligtvis om vilket beslut som skulle fattas och därmed var deras beslut att rösta nej till Sundhage snarare en markering som möjligen gör det svårare att förlänga med Sundhage ytterligare en gång. Det var dessutom helt ofarligt att rösta nej samtidigt som man kan visa utåt att man minsann tillvaratar sina medlemmars intresse.

  7. Om Sundhage ärligen menar att hon inte visste om klubbarnas motstånd är hon mer än lovligt ”tondöv”. Hade hon haft någon vilja att ta ett eget informerat beslut hade hon naturligtvis samlat information om olika synpunkter. ”Det var det jävligaste, det hade jag inte aaaaaaning om!” för att citera en HasseÅTage-klassiker.

 4. Lite uppseende väckande att alla 12 lagen ville se en ny fk. Det framgår ju inte varför de tycker så. Den enda konflikten är väl uttagning av spelare till landslaget. Kan också vara att hon har dålig koll på alla spelare i da t.ex Vittsjös Adolfsson som enl tränaren Tomas Mårtensson borde uppmärksammas. Tycker kanske att Pia gjort vad hon kan och frågan är om hon kan tillföra något mer ? Så en ny kraft hade kanske inte varit helt fel. Men nu är det full fart mot 2017 och ett framgångsrikt EM.

 5. Som jag skrev i detta kommentarsfält för någon veckan sedan; Sundhage kan EJ samarbeta med klubbarna. Hon saknar respekt för deras arbete och anser att landslaget står långt över deras verksamhet.
  Att samtliga 12 klubbar röstade nej till Sundhage är högst anmärkningsvärt, men föga förvånande. Det har väl aldrig hänt ett landslag att samtliga klubbar dissar FK?
  Hur gör FK i landskamperna om tre veckor? Kör de sitt eget race, som vanligt, eller lyssnar de på klubbarna?
  Till sist: jag ser redan fram emot nästa höst när Sundhage ska redovisa hur den nya moderna damfotbollen ska spelas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.