Tunga avbräck för U20-landslaget

I går var jag i Malmö för att bevaka MFF–Elfsborg i herrallsvenskan. Jag hade lite tid över, så jag kikade in på FC Rosengårds kansli en liten stund. Trevligt.

Därifrån fick jag med mig en rätt väntad nyhet, nämligen att Rosengård inte kommer att släppa Zecira Musovic eller Ebba Wieder till U20-VM. Orsaken till att de båda saknades på förra landslagslägret var just att Rosengård hade meddelat förbundet att spelarna inte kommer att få åka till VM. Det lät som att även Eskilstuna har beslutat att hålla kvar sina aktuella spelare, Nathalie Björn och Emma Jansson.

Det är förstås tunga avbräck för Calle Barrling som presenterar sin VM-trupp på torsdag, men jag förstår klubbarna. De måste prioritera sitt Champions League-spel, och har inte råd att släppa i väg tänkbara startspelare till Papua Nya Guinea.

Framför allt tycker man ju synd om Musovic som missar sitt fjärde mästerskap på två år. Hon har varit för bra både för att få vara med och vinna U19-EM och för att få åka till U20-VM. Däremot har hon precis hållits utanför både fjolårets VM- och årets OS-trupp. För hennes skull får vi väl hoppas att hennes tid kommer.

Synd dock att en Champions Leagueomgång krockar med U20-VM, för det lär ju innebära att fler stjärnspelare missar mästerskapet i Papua Nya Guinea. Lyon lär väl exempelvis inte släppa Pauline Bremer. Även flera spanska och franska spelare lär hållas kvar i Europa. Tråkigt.

Innan jag går över på klubbfotboll, och kollar lite på vad som väntar i helgen, tänkte jag rekommendera Malin Jonson:s krönika från EM-kvalavslutningen Danmark–Sverige. Det är en både välformulerad och vass text.

Lite av eftersnacket till den matchen har förresten handlat om matchning av skadade spelare. I Linköping har det varit upprörda reaktioner på att en småskadad Jessica Samuelsson tvingades spela hela matchen i Viborg. Hon har nämligen inte mycket naturlig vila framför sig. För serieledande Linköping väntar nämligen en tuff matchperiod som börjar med hemmamöte med Djurgården i morgon lördag och fortsätter med bortamatcher i Göteborg på onsdag och Örebro på söndag.

Veckan efter Örebromatchen är det seriefinal hemma mot Rosengård. Den kommer för övrigt att tv-sändas av SVT. Kul. Det borde kunna bli rätt bra tittarsiffror.

För Rosengård väntar närmast bortamatch mot Kristianstad på söndag. Det är en av många måstematcher för Malmöklubben, som sannolikt inte har råd att tappa fler poäng om de skall kunna vinna guldet.

Andra intressanta matcher på söndag är Mallbacken–Vittsjö och Umeå–Örebro. Blir det bortasegrar i båda matcherna kan Vittsjö och Örebro börja planera för damallsvenskan 2017. Blir det däremot hemmasegrar i båda matcherna kommer återigen i princip halva serien på allvar att vara indragen i nedflyttningsstriden.

Det verkar förresten inte bara vara i Linköping man rasar över hur Pia Sundhage matchade sin trupp i Danmark. Enligt obekräftade uppgifter riskerar Pauline Hammarlund missa några matcher för Göteborg som följd av hennes inhopp i den andra halvleken i tisdags.

Elin Magnusson

Elin Magnusson

Från damallsvenskan till lite herrfotboll. Den före detta Kif Örebrokaptenen Elin Magnusson har gjort succé under sin första säsong som tränare. Hon förde upp Yxhults herrar från division fyra till division tre. Starkt jobbat.

Därmed lämnar jag Sverige för en genomgång av vad som väntar i helgen i övriga damfotbollsvärlden. Det är en rätt kul helg som väntar, med gigantmöte i Tyskland, seriefinal i England och avslutande grundspelsomgång i USA.

I Tyskland spelar alltså Bayern München–Wolfsburg på söndag 14.00. Tungviktsmatchen visas förstås på DFB-tv och känns vidöppen. Risken är att det blir en ganska stängd och chansfattig historia, men förhoppningsvis blir det högklassig fotbollspropaganda.

I engelska WSL är det seriefinal och tillika svenskmöte. Manchester City–Chelsea drabbar samman på söndag 15.00. Tar City en poäng är de klara ligamästare.

I USA är det alltså sista grundspelsomgången i NWSL. Konstigt nog har omgången inte gemensam speltid. Den spänning som finns kvar handlar ju om huruvida Western New York Flash eller Seattle Reign tar den sista slutspelplatsen. Men när det är avspark i Seattles bortamatch mot Houston riskerar saken vara avgjord sedan ett dygn tillbaka. Vinner Western New York borta mot tabelljumbon Boston blir det ju nämligen WNY som tar fjärdeplatsen.

I USA har förresten följetongen kring Megan Rapinoe och nationalsången fortsatt. Lite överraskande menade lagkapten Carli Lloyd att saken har besvärat landslaget den senaste tiden. Vid tidigare distraktioner har ju spelarna sagt att de inte har påverkats.

Det här utspelet gjorde Lloyd inför avspark i matchen USA–Nederländerna. Jag såg en rätt stor del av den matchen, och den var riktigt bra. Holländskorna bjöd upp till spel och skakade länge USA. Även om det till slut blev hemmaseger med 3–1 var jag imponerad av farten på det nederländska anfallsspelet. Laget kan helt klart bli en attraktion i nästa års hemma-EM.

13 thoughts on “Tunga avbräck för U20-landslaget

 1. Tråkigt för Göteborg och Hammarlund men detta bekräftar bara den bild jag fått av Sundhage där det krävs en personlig relation till henne för att kunna få gehör för sina önskemål. Det är därför hennes kompis Therese Sjögran slipper se sina spelare matchas sönder medan både Sjögren och Rehn nu får jobba med decimerade lag. Väldigt tråkigt och svagt av Sundhage att så tydligt favorisera.

  Vad gäller att Eskilstuna och Rosengård inte släpper spelare så säger jag att jag delvis förstår det. När det gäller Musovic är det givet då hon ju är den enda målvakt man har kvar men att hålla kvar bänknötaren Wieder känns mer småaktigt (om de inte har skador som mörkats i övriga truppen). Eskilstunas spelare är väl båda med i startelvan för tillfället så där känns det mer ok.

  Det är faktorer som dessa som gjort att LFC trots begränsade medel, åtminstone jämfört med Rosengård, lyckas locka hit talangerna medan FCR får värva dyrt och etablerat istället. I fjol så fick ju både Tove Almqvist och Stina Blackstenius åka med till F19-EM trots skadebekymmer i LFC:s trupp och att man var inblandade i guldstriden och med facit i hand kanske det hade varit bättre att tvinga dom stanna hemma.

  Att matchen mot Rosengård sänds är väl kul men kommer förmodligen göra att publiksiffran sjunker, förhoppningar finns på fullsatt, och det riskerar ju att slå mot LFC ekonomiskt vilket inte är bra tajmat.

 2. Martin, det är nog lite förhastat att beskylla Pia Sundhage för någon personlig och oetisk relation till FC Rosengård och sportchefen Therese Sjögran. Snudd på förtal, faktiskt. Däremot är det nog så att förbundskaptenen bländas av Malmöklubbens resurser och lite hybrisartade framtoning: ”Bäst i Sverige, bäst i Europa, bäst i världen”, liksom…

  Nej, vi får väl anta, att landslagsledningen tuffa matchning av Jessica Samuelsson helt enkelt beror på att LFC-backen är så bra, nästan outstanding på sin position – i Damallsvenskan och i landslaget! Det tycks ju också som om Samuelsson är byggd av ett riktigt segt virke, eftersom hon trots alla skadekänningar alltid är på topp och presterar maximalt. Där skiljer hon sig från lagkamraten Fridolina Rolfö, som är farligt skadebenägen, vare sig det beror på den medfödda fysiken eller på den tuffa spelstilen. En käpp i hjulet dock för Linköpings strategi inför ”guldmatchen” mot Rosengård med en rehabiliterande Rolfö på läktarplats.

  Martin Sjögren är kanske Damallsvenskans smartaste och coolaste huvudtränare med tanke på hur han hela tiden lyckas trolla fram plusresultat med en nerbantad och skadedrabbad trupp. Och ändå syns inga gråa hårstrån på hans hjässa eller bekymmersrynkor i hans anlete…

 3. Resultatet i de två avslutande EM-kvalmatcherna var landslagets baksmälla. De uppträdde verkligen inte som OS-medaljörer, experiment med spel eller inte.

  Om en spelare blivit uttagen till landslaget och klubben inte stoppat pga skada/sjukdom måste FK kunna använda alla spelare. Allt annan vore orimligt. Har man tänkt experimentera med spelsystem, så kanske man ändå vill behålla några säkra spelare på vissa positioner. På så vis är det begripligt att Samuelsson fick spela båda matcherna.

  Samtidigt är det här ett av flera exempel på att klubbarna och FK inte har samma syn på saker. Klubbtränarna har sitt uppdrag och FK har sitt och de har inte nått samförstånd i frågan. Hur kommuniceras spelarnas status mellan klubbar och FK? Det verkar märkligt att en relativt nyskadad Schelin ens tas ut till landslaget. Vad var prognosen att hon skulle kunna spela, i synnerhet som hon en vecka senare inte bedöms vara spelklar i DA? Och varför togs hon ut om FK ändå tänkt använda andra spelare? Är hon med som maskot, turist, Sundhages ”snuttefilt” eller bara bra att ställa framför kameran? Blackstenius som omedelbart efter ankomst får förkylning? Sembrants rehabträning i landslaget? Jag kan förstå om man chansar med någon spelare i medaljmatcher i ett mästerskap, men mot Slovakien? Jag trodde Sundhage lärt sin läxa efter uttagningen och fiaskot i VM 2015.

  I återstående matcher 20 och 24 oktober får vi se OM Sundhage vill ta hänsyn till klubbarnas önskemål. DA är i avgörande skede och CL-spel har börjat. Och apropå belastning och skaderisker: Blackstenius som spelar i två landslag och ett klubblag i guldstrid…..(visserligen har DA avslutats när U20 går). Och Musovic? Mmmm, det kostar på att vara i en storklubb….

  • Många bra saker här.
   Grundproblemet är att Sundhage EJ kan samarbeta med svensk fotboll = klubbarna.
   Sundhage ger inte klubbarna den respekt de förtjänar. Hon har inte lyckats skapa den dialog som krävs med tränare/klubbar för att få ut max av sitt landslag.
   Samuelsson, Schough, Rubensson, Hammarlund, Dahlqvist, Seger, Schelin, Sembrant, Blackstenius är bara några av skadade spelare senaste veckorna.
   Ska bli spännande att se hur det blir till de helt betydelselösa landskamperna 20/24 oktober…?
   Klubbarna kämpar för överlevnad, bottenstrid, guldstrid och CL.
   Sundhage kräver träningsmatcher för att få träna på 4-3-3.
   Disharmoni var ordet.

 4. Tycker det är hårt av Rosengård och Eskilstuna att inte låta de kvalificerade spelarna få åka till U20 VM nu i november. Det är ju”once in a lifetime” för dessa spelare, svagt. Reagerade också lite på att Lotta S var med på landslagssamlingen. Men en person mer eller mindre kostade kanske inte mer.

 5. Hoppas att spelarna bryter sina kontrakt och åker ändå , tjejerna spelar för urusla pengar för klubbar som i stort sett alltid går back oavsett vad man vinner, att då inte låta sina egna ungdomar åka iväg och spela internationellt på toppnivå och utvecklas till bättre spelare i sina klubblag, då har man inte förstått nåt av utveckling av eget kapital och Sveriges. Utnämner berörda till dom sämsta ledarna i Sverige !!! och Sundhage kvar i ett år till, rena rama ankdammen vad det gäller damfotboll just nu…

  • Håller inte med. Inte mer än att jag tycker att det här är en svår fråga. Rent kvalitetsmässigt är jag övertygad om att både damallsvenskan och åttondelsfinalerna i Champions League håller högre klass än U20-VM. Så fotbollsmässigt är det ingen utveckling att åka till Papua Nya Guinea.

   Men det finns ju annat än själva spelet som utvecklar individen. Och helhetsmässigt tror jag säkert att det hade givit mer att åka till U20-VM än att stanna hemma och spela Champions League.

   Men det är klubbarna som bestämmer i det här fallet, och det känns fullt rimligt. Skall landslaget få välja först får de gå in och avlöna spelarna. Så görs det ju i USA med A-landslagsspelarna, vilket innebär att klubbarna får rätta sig efter landslaget. Följden blir att deras liga ibland känns som rena rama ankdammen. Jag vet inte om jag tycker det är bättre.

   Som jag ser det är det bästa förstås om Fifa och Uefa samordnar sina kalendrar så att det inte blir sådana här krockar. Nu förstår jag fullt ut att klubbarna håller i sina spelare. Även om några av de fyra inte är helt ordinarie är de så nära elvan att jag inte heller hade vågat chansa om jag suttit som ansvarig i Eskilstuna eller Rosengård.

  • Intressant påstående, coach! Kan således inte finnas många duktiga ledare inom herrfotbollen här i Sverige och för den delen Europa då dessa usla ledare stoppade killarna för att delta i OS.

   • Nej Helt korrekt, den personliga utvecklingen med ett sådant mästerskap ger bättre effekter på en fotbollsspelare än att vara hema och spela vanliga matcher, det är i alla fall min tro, man växer med uppgifter och alla mästerskap oavsett ger positiva signaler, sen är det ju skillnaden mellan kvinnor och män , du kan ta John Gudetti som spelar fotboll på heltid och erhåller ca 250000 i veckan , 1 miljon i månaden för att spela fotboll på heltid, med den lönen kommer ju ett helt annat ansvar gentemot klubben att göra som dom tycker , trots all kan en klubbs framångar i Champions leauge innebära astronomiska summor bara man tar sig till slutspel, motsvarigheten bland kvinnor kan vi ta exemplet Natalie Björn som förra året enligt inkomstligan erhäller 6000 kr minus skatt alltså 4800 för att på heltid spela fotboll, i ett lag som om dom vinner CL erhåller ca 200.000 kronor, alternativet för henne är att stanna hemma och spela CL mot något obskyrt lag som dom vinner med 9-0, För henne att åka iväg på en landslag cup som U20 VM på andra sidan jorden ger henne så mycket mer om man väger in människan , dessutom skulle hon den månaden få en liten löneökning med traktamenten från Svenska fotbollsförbundet, en bra ledare arbetar långsiktigt och då är det alltid bättre att släppa iväg spelarna på dessa resort, dom är ju trots allt inte spelare som bär sina lag !

    • Om Eskilstuna slår Glasgow och går vidare till åttondelsfinal kommer man inte att lottas mot något obskyrt lag. United är nämligen oseedat och kommer att få möta något av de åtta högst rankade kvarvarande lagen. Visst kan det finnas drömlotter där också, men några 9–0 lär det inte bli. Eller. Om Eskilstuna lottas mot Lyon får de kämpa för att undvika förlustsiffror i den storleksordningen.

 6. Håller med dig om att ett U20 deltagande ger människan hur mycket som helst men det är fortfarande klubben som betalar ut lönen till spelarna och inte SvFF. Jag vill också påstå att Natalie Björns närvaro under 2 CL matcher är betydligt mer viktigt för Eskilstuna än en Guidetti´s närvaro under försäsong i Celta Vigo. Oavsett vad du har i lönekuvertet så har alla ett lika stort ansvar till dig själv och din klubb.
  En sak har de flesta missat här och det är att varken Eskilstuna eller Rosengård är ännu klara för 1/8 dels final i CL. Bägge lagen ska faktisk ta sig vidare från 16 delen först vilket de med all sannolikhet gör men det ska spelas om det först.
  Sedan blir man lite besviken över ditt resonemang om att vid en eventuell 1/8 dels final ska få möta ett obskyrt lag och vinna med 9-0. Det är verkligen att se ned på damfotbollen och framförallt när utvecklingen i övriga Europa går framåt i en betydligt raskare takt än i Sverige.
  Jag förstår även spelarnas dilemma i sådana situationer. Självklart vill de bägge delarna men det är tyvärr en del av vardagen att olika val ger olika konsekvenser. Att dessa turneringar krockar övergår mitt förstånd. Hade aldrig hänt inom herrfotbollen.

 7. Eftersom damfotbollen startade i Sveriges (nästan) så låg vi ju väldigt länge i topp bland alla nationer, varför det går utför har jag många gånger haft synpunkter på för 17 år sen var vi rankade 2-3 nu är vi 5-7 lite beroende på vilka lag vi spelar mot, Jag hävdar att vi från början hade en fördel men vi har slarvat bort den ! Vi har i vår strävan att framhålla damerna även fått sk herrtränare att komma till denne , herrtränare som är skapta och stöpta i samma form av förbundets utbildningar, så därför använder vi samma mallar vid uttagningar till ungdomslandslag,även damerna som utbildas inom förbundet går herrarnas kurser och blir således likadana dom medså till slut när alla länder har utvecklat sin fotboll så borde vi hamna ungefär där herrarna ligger och så hade det inte behöva vara, Likadant i CL med damer, vi vill göra likadant och därför så får man möta lag som inte har en chans mot dom 10 bästa lagen i Europa, det är helt enkelt för stor skillnad i kunskap, därtill att jag ser ner på damfotboll är steget långt, men vem gagnar det om man vill föra något framåt att visa upp ”dålig”fotboll

 8. Ping: Helin – ett spännande namn i Sundhages trupp | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.