Nog borde Sverige ha vunnit

Sverige–England slutade 0–0. Det skall direkt sägas att jag missade stora delar av den första halvleken, men sett till klippet med höjdpunkter i halvtid verkar det inte ha varit någon riktig målchans åt något håll före paus.

Var det så, innebär det att Sverige hade matchens fyra bästa lägen. För i den andra halvleken hade jag 4–1 i målchanser i svensk favör. Englands avslutade Jordan Nobbs utanför. Och alla de fyra svenska var klarare och farligare än Nobbs.

Faktum är att Sverige måste göra minst ett mål på de chanser som skapades. Framför allt tycker jag att man kan kräva att Pauline Hammarlund skall träffa målet när Lotta Schelin gav Göteborgsforwarden öppet läge rakt framifrån.

Dessutom måste ju Kosovare Asllani göra mål på straffen. Och Nilla Fischer – det väl hon? – måste smälla in närskottet i 93:e minuten. I båda de fallen fick vi se lysande räddningar av Siobhan Chamberlain.

Men som sagt, sett till målchanser borde Sverige ha vunnit.

Och på så sätt var det här ett klart steg i rätt riktning. Jag såg ett klart tryggare svenskt lag än mot Norge. Spelarna kändes både tryggare i defensiven och tryggare med bollen. Passningsspelet var klart mycket bättre än mot Norge, i varje fall i den tidiga uppbyggnadsfasen.

De offensiva passningarna håller däremot fortfarande tveksam nivå. Och Caroline Seger fortsätter att spela alldeles för mycket bakåt eller i sidled. Lagkaptenen hyllades av Pia Sundhage för insatsen mot Norge. Och visst, Seger gjorde en helt ok insats. Men vill man spela kontringsfotboll är Seger mest en bromskloss. Därför var det bra att Sundhage satte in flera boll- och passningstrygga spelare bredvid Seger på mittfältet.

Sett till spelsystem handlade det, precis som signaturen noone anade inför, om det 4–3–3-spel Sundhage hittade på i höstas – alltså egentligen 4–4–2.

15 tankar på “Nog borde Sverige ha vunnit

 1. Om man ska göra byten så är det bra att låta alla få ungefär en halvlek på sig – bra idag. Verkade som Sverige fick mer tid på sig med bollen än mot Norge, men ska man behöva skrika ”kommer rygg” på den här nivån?

  Även om den kanske mest självklara straffläggaren Lisa Dahlqvist inte var på plan vid straffen, så hade jag valt en handfull spelare framför Asllani som straffläggare, inklusive Schelin. Varken hårt eller välplacerat skott. Hade hon kollat vilket ben målvakten vägde på hade det ökat chanserna till mål att skjuta hårt i andra hörnet……

  Om Sundhage fått några besked var det väl OK som träningsmatch, även om ett mål på två matcher är rätt skralt. Och visst – Seger återgår till gamla synder.

 2. Ett lag hade faktiskt en boll inne – Sverige, och det var Stina Blackstenius som så snyggt satte dit den. Varför dömdes målet bort? Var svårt att från sin hemmavinkel framför skärmen se vad felet bestod i. Offside? Ruff framför målvakten? Nu handlade det guskelov inte om någon VM-final, men tråkigt när regelrätta(?) mål stryks…

  Å andra sidan borde Sverige ha haft två-tre mål i andra halvlek, men på grund av en utomordentligt vass engelsk målvakt – Chamberlain – och bortkastade målchanser, där inte minst Asllanis tama petning – som skulle föreställa en straffspark – var allra värst. Bäst i blågult? Hedvig Lindahl, lugnet och säkerheten själv.

  Grattis då till Norge, som ”vann” turneringen!

 3. Ett steg framåt helt klart tyckte jag! Håller också med om att Asllani absolut inte borde slå straff om det blir det i EM… Jag tyckte dock att Seger var, efter Lindahl klart bästa spelare och klacken fram till Samulessons inlägg var det klass på. Sämst på planen var iallafall Schoughs inhopp och Jonna Andersson. Hon gör sällan fel, men på tal om bakåtpass vågar hon alldeles för lite och kliver inte fram! Glas som kom in gjorde bättre intryck och vann boll både en, två och tre ggr!

  • Haha lugn nu Fille, Andersson en av de bättre (eller minst dåliga) spelarna sett till två matcher. Det är inte jättesvårt att ge ett bra intryck när man hoppar in en kvart (?) på slutet. Det ska hålla från start också.

   • Jag kritiserar inte insatsen men kreativiteten, inläggen är oslagbara och prickar allt som oftast en panna men det händer 2 ggr (?) /match. Hon gör sällan fel, men inte mycket mer än så. Man kan önska lite mer jädrar anamma och pondus. Det var jättesvårt för Olivia Schough iallafall med ett inhopp då hon gjorde i princip allt fel. Att värdera Glas insats och hur det skulle sett ut hela matchen går inte att diskutera men ex Glas kanske ska testas? Ex Samuelsson bjuder på lika mycket framåt (även om det inte är mycket) och levererar ju Blackstenius offsidemål, men är dubbelt så bra defensivt. Tycker inte Andersson ska vara lika given som hon verkar hos Sundhage, men i brist på renodlade alternativ blir det nog hon trots allt…

 4. Vad ser INTE landslagsledningen som alla vi stugsittande ”experter” ser när det gäller Jonna Andersson? Vore hon så darrig och feg som påstås i kommentarerna borde väl inte Sundhage låta henne spela nästan hela matchtiden? Andersson är allt som oftast uppe och stökar hos motståndarna för att gärna leverera en och annan målchansgivande inåtpassning. Inte för inte var hon Damallsvenskans ”assistdrottning” 2016. Håller nog med om Olivia Schough, tyvärr. Det verkade som om hon sovit, nyss blivit väckt och abrupt inkastad på arenan…

 5. alldeles för baktungt balanserat lag (se tes nobbs vs dahlkvist) centralt, lillie o sundhage envisas med forntidens fotboll fysik o tyngd ”kötta”

 6. Såg inte matchen men inga mål och inget bra spel igen på offensiv planhalva. Sist i denna tränings omgång. Norge etta. Risk att laget tappar i attraktionskraft. Sverige spelar jaha det var ju kanske trevligt. Tror det ändå kommer att bli 4-5-1 till sist. Starkt försvar och kontringar och Sv vinner med 1-0. Pias linje som i OS.

 7. Håller som sagt inte med filiplopez förutom att det är problematiskt att vi återigen har få vettiga alternativ på vänsterbacksplatsen (bakom Andersson) vilket verkar vara något av en följetong i Damlandslaget. Vad gäller att hon skulle sakna pondus i försvarsspelet så ser jag det mest som en synvilla, för mig är det tydligt att hon tagit efter förebilden Charlotte Rohlin i den aspekten då det inte alltid ser så spektakulärt ut men är stabilt och följsamt. Visst är Samuelsson bättre defensivt men hon slår ju också samtliga svenska backar klart på den punkten så det säger inte särskilt mycket.

  Mycket positivt att Sundhage verkar se Eriksson som mittback i alla fall, hon är i i mina ögon mycket bättre centralt än till vänster sin fina vänsterfot till trots. Håller också med jarl sjögren i att vårat lag känns väldigt defensivt balanserat och har för lite kreativitet på mittfältet. Nog måste det väl finnas någon svensk central mittfältare som kan och vågar spela framåt och klarar av att ta sig förbi en motståndare på vägen också.

 8. Så länge Pia är kvar kommer bara laget att bli sämre, hon står inte för nytänk överhuvudtaget tyvärr, OS var en ren lyckoträff , med en vinst i hela turneringen mot Sydafrika, nej byt tränare omedelbart.

 9. Men, men…
  Dette var en meningsløs oppvarmingskamp der hun kunne lære mye om hvem som fungerte hvor. Det var lenge en regel om at ingen land vant Algarve Cup og VM/EM etterpå. Det holdt til 2015. Og det handler vel mest om at Algarve Cup egentlig er oppvarming og trening. Og om Algarve Cup er trening, da er La Manga rent lek og moro.

  • Ja, de här resultaten spelar ingen roll i längden. Men jämför man lagen känns det som att både Sverige och Norge gick på sina tänkta startelvor. Båda lagen använde totalt 13 olika spelare i sina två startelvor. Och av Sverige och Norge låg ju Norge klart längst fram i nuläget.

   England valde en annan strategi, och testade brett. De bytte alla tio utespelare från första startelvan till den andra – de startade alltså med totalt 21 spelare. Sådana tester är bra för truppspelarna, men inte för själva matchresultaten. Matcherna mot England skall vi nog därför ta med en nypa salt. Det engelska laget blir mycket bättre när Sampson väljer att sätta ihop en förstaelva.

   • Belysande fakta och rimligt resonemang!

    För övrigt Andreas Kolle tycker jag man ska vara försiktig med att säga att detta (eller något annat) är ”meningslöst” – det handlar mer om VILKEN mening olika människor ser i händelser…., eller?

 10. Ja en upplysande information Johan. Med ordinarie startelva hade kanske England vunnit sina bägge matcher. Mb Haughton t.ex är en favorit som var väldigt bra i VM i Kanada. Tror att Pia ville med dessa matcher få ihop ett fungerande lag särskilt mittfält och anfall. Håller med Martin om en kreativ mittfältare som förstår speluppbyggnad skulle sitta fint.
  Sen kostar det ju också ca 20 personer med flyg och hotell m.m. Fotbollsförbundet får betala och vill ha resultat för pengarna. Men det var ju förberedelser och matchträning i första hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.