Ett av Asiens bästa lag missar VM 2019

Förra helgen lottades kvalet till de Asiatiska mästerskapen 2018, det vill säga det mästerskap som räknas som Asiens kval till VM i Frankrike 2019.

Normalt brukar kvalen till Asiatiska mästerskapen vara en formalitet för världsdelens fem topplag. Men den här gången blir det annorlunda. Asiens fotbollsförbund hade nämligen valt en något udda seedning till lottningen.

De gick 100 procent på resultaten i det senaste Asiatiska mästerskapet. Där hamnade Japan, Australien och Kina på pallen – de tre fick därför direktplatser till slutspelet som spelas i Jordanien. Även värdnationen fick en direktplats.

Kvar är fyra platser till turneringen. Och det var när det kvalet skulle lottas som det asiatiska fotbollsförbundets seedningssystem ställde till det. Till mästerskapet 2014 var ju Nordkorea avstängt till följd av dopningsskandalen 2011. I och med att Nordkorea inte var med blev de oseedade, och placerades i allra lägsta lottningsgruppen.

Och lottningen slumpade sig så att Nord- och Sydkorea kom i samma grupp. Bara ett av kvalets två klart bästa lag kommer alltså att nå Asiatiska mästerskapen och dessutom ha chansen att gå till VM 2019.

Jag tror inte tanken med att låta Nordkorea vara oseedat var att Sydkorea skulle bli laget som drabbas. Men så kan det mycket väl bli, för Nordkorea känns som favorit i den grupp som även innehåller utfyllnadslagen Uzbekistan, Hong Kong och Indien.

Övriga tre grupper – mer om lottningen här – ser ut så här:

Grupp A: Filippinerna, Bahrain, Irak, Förenade Arabemiraten och Tajikistan. Även Jordanien kommer att vara med i den här gruppen, dock utan tävlan.

Grupp C: Thailand, Taiwan, Libanon, Palestina och Guam.

Grupp D: Vietnam, Myanmar, Iran, Syrien och Singapore.

Grupp A känns väldigt öppen, medan Thailand är trolig vinnare i grupp C och Vietnam är favorit före Myanmar i grupp D.

Tråkigt dock att inte Asiens fem bästa länder kommer att kunna nå nästa VM-slutspel.

I övrigt kan det här vara en kandidat till årets tråkigaste damfotbollshelg. Det är en tidig cupomgång i Frankrike och inga toppmatcher i varken Spanien eller Italien. Den viktigaste matchen den här helgen spelades redan i morse, svensk tid, i Australien. Då vann Melbourne City med 2–0 i det helt avgörande mötet med Newcastle Jets om den fjärde och sista slutspelsplatsen i W-league.

Därmed är det klart att Sydney FC, Canberra United, Perth Glory och Melbourne City gör upp om titeln kommande två helger.

7 tankar på “Ett av Asiens bästa lag missar VM 2019

 1. En fundering utanför just detta ämne: vet du om det finns några tidiga siffror på biljettförsäljningen till sommarens EM? För tidigt än kanske?

 2. Tråkigt för Sydkorea (som dessutom ville anordna just VM 2019) och Ji Soyun, Cho Sohyun och resten (för att de ska rå på Nordkorea känns osannolikt), men även för kvalitén på nästa VM. För detta innebär ju plötsligt att Thailand eller Vietnam eller ett annat lag på samma nivå kommer spela VM, och Thailand var ju ett tre lag som verkligen inte höll VM-klass i Kanada (även om de kanske inte var så dåliga som befarat).

 3. Själv väljer jag att se det positiva i att nya länder får chansen att pröva på spel i VM. Tråkigt för Sydkorea absolut men med tanke på den uppkomna situationen har jag svårt att se någon annan lösning än att låta Nordkorea vara oseedat.

  Vad gäller Thailand tyckte jag de var en av de största positiva överraskningarna under VM 2015, låt vara att det främst berodde på att jag hade förväntat mig att de skulle vara VM:s slagpåse, men de vann ju en match och gjorde ett resultat och match mot Tyskland som ändå får ses som respektabelt med tanke på klasskillnaden vad gäller förutsättningarna.

  I Grupp C blir det ju annars intressant att se hur Palestina ska klara sig. Deras speciella och svåra förhållanden gör ju att det alltid handlar om mer än bara fotboll när Landslagen deltar i internationella turneringar.

  • Visst finns det något positivt med att nya länder får chansen i VM. Men tycker du verkligen att det här har skötts snyggt?

   Tänk om Tyskland skulle missköta sig och sedan ”som bestraffning” lottas in i Sveriges VM-kvalgrupp – där bara ett lag går vidare. Hade du tyckt att det var bra?

   Nu är det ju Sydkorea som riskerar att bli de som straffas. För följer Asiens fotbollförbund sitt upplägg för seedningen även om fyra år kommer Sydkorea att få mycket låg seedning, och återigen riskera att lottas mot något topplag i den första kvalomgången.

   Personligen hade jag tyckt att det mest rättvisa trots allt varit att seedat efter världsrankingen.

   • Jag tog för givet att Nordkorea hade störtdykt på världsrankingen också. Om de fortfarande är högt rankade så har du absolut en poäng.

 4. Pingback: Nu är VM:s startfält komplett | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.