Korta tankar kring damallsvenska nyheter

Mitt fokus är för tillfället väldigt mycket inriktat på EM. Men under fredagen kom ett par intressanta nationella nyheter som kan vara värda några ord.

Först meddelade Eskilstuna United att tränare Viktor Eriksson lämnar klubben efter den här säsongen. Då kommer han att ha jobbat elva år i föreningen. Elva år där man lyft verksamheten rejält.

Sedan har Linköping presenterat två värvningar på två dagar. Först Nicoline Sörensen i torsdags och så Anna Oskarsson under fredagen.

Man hade ju kanske trott att Kosovare Asllani skulle vända hem till LFC efter EM. Men de här båda värvningarna antyder väl att Linköping borde närma sig fullsatt på lönelistan nu. Fast å andra sidan finns ju risken att LFC tappar några av sina EM-spelare nu i sommar, om de gör succé.

Exempelvis skulle ju Jessica Samuelsson och Claudia Neto platsa i de flesta internationella storlag.

När det gäller nyförvärven har jag dålig koll på Sörensen. Oskarsson såg jag däremot ofta i Jitex. Det är en spelare jag har blandade känslor inför.

Anna Oscarsson

Hon har ju en härlig inställning, spelar alltid med skön energi. Men jag tyckte ändå att hon var lite överskattad. För tyvärr upplevde jag ofta såväl hennes passningsspel som hennes inlägg som onödigt slarviga. De var långt ifrån den kvalitet jag vill se hos en talang som nämns som potentiell A-landslagsspelare.

Tyvärr fick jag inte tvätta bort den bilden efter U20-VM i höstas heller. Men kanske att Oskarsson har förbättrat kvaliteten på sina bollkontakter, för hon har ju fått mycket beröm för sin vårsäsong i Hammarby. Det blir spännande att se om hon kan ta några kliv nu när hon hamnar hos de svenska mästarinnorna.

Det blir även intressant att se hur Hammarby agerar. Tabelläget är ju sådant att man snarare behöver bredda truppen än tappa spelare.

Noterbart kring den damallsvenska bottenstriden är ju att Lisa Dahlkvist i torsdags aviserade att hon kanske kommer att lämna Örebro i sommar. Där snackar vi dråpslag. Även om hon kanske inte storspelat under våren skulle hon lämna en jättelucka efter sig. En lucka som skulle göra det väldigt tufft för Örebro att ta sig upp över nedflyttningsstrecket i höst.

3 tankar på “Korta tankar kring damallsvenska nyheter

 1. Håller med om allt, utom dahlqvist, hon behöver väldigt bra omgivning idag, alldeles för långsam i allt för att styra upp ett lag, jag tror det är positivt att hon lämnar!

 2. Bra att i alla fall snegla lite på DA och för den delen Elitettan även under EM. I Elitettan ångar man ju på och snart kan det börja visa sig starka tendenser på vem som följer med Växjö upp i DA 2018. I botten är det ovisst och för flera lag räcker det inte bara med att vinna mot närmaste konkurrenterna utan också plocka poäng mot lag högre upp i tabellen.

  Ja, Eriksson lämnar United. Jag tror inte att det främst handlar om att laget halkat ner från yttersta toppen i DA eller att de sannolikt inte heller får spela CL kommande år. Han var ju på väg bort för något halvår sedan också när det handlade (?) om klubbens organisation, men då löste det sig. Elva år och en lång resa gör kanske att bensinen tagit slut?

  LFC fortsätter värva unga spelare. Sörensen utropades till Danmarks största unga talang. Oscarsson har kanske vilja och energi som främsta kännetecken. Anledningen till värvningarna kan man fundera över. Helin och Rasmussen blir inte spelklara under säsongen? Samuelsson och Neto riskerar gå utomlands efter EM? Bara en allmän förstärkning inför DA avslutning och CL-spel = rulla runt på flera spelare?

  Apropå överskattade spelare som når landslaget (se artikeln ovan) så tror jag inte att Asllani kommer till Linköping igen. Linköping har sedan flera år ett minskat intresse för de mest etablerade namnen. Jag gissar att de vill fortsätta ”talangutvecklingslinjen” så länge den bär frukt. Det är väl bra för en mager klubbkassa också…..

 3. Oscarsson värvas nog just främst för sin inställning och sitt fysiska spel, LFC har redan ett helt gäng ”lirare” i laget och därför har man såväl utrymme som behov av en mer fysisk spelare som inte kliver undan i närkampsspelet.

  Vad gäller Asllani så tyder nog LFC:s värvningar på att det blir utlandet för henne även fortsättningsvis, kanske visar det sig att ryktet om Kina inte är så långsökt som jag först trodde ? Vad gäller Dahlqvist så är jag nog inne på att Coach kan ha en poäng och särskilt om hon känner sig ”utbränd” vilket uttalandet i sin helhet ger intrycket av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.