Den stora EM-guiden, bronsmedaljörerna

Den stora EM-guiden är framme vid den fjärde och näst sista delen. Och fyra lag återstår.

Det är dags att presentera de två lag som jag tror tar bronsmedaljerna, plus att jag tippar vilka spelare som kommer att finnas i toppen av skytteligan. På köpet får ni förstås även veta vilka jag tror möts i finalen.

I del ett presenterades lag 13–16, i del två lag 9–12 och i del tre de lag som enligt mitt tips får åka hem efter kvartsfinalerna. Det ledde fram till följande semifinaler:

England–Norge
Tyskland–Spanien

Nedan ser ni vilka jag tror vann de båda drabbningarna. För här är mina bronsmedaljörer:

Norges finallag 2013

3) Norge
Världsrankning: 11 – har som bäst varit rankade som nummer 2.
Lottning: Grupp A. Spelar enligt följande: 1) Nederländerna den 16 juli 18.00, 2) Belgien den 20 juli 18.00, 3) Danmark den 24 juli 20.45.
Guldchans: 6 procent
Medaljchans: 35 procent
Tips: Vinner gruppen. Slår Sverige i kvartsfinal, men förlorar mot England i semi.
Profiler: Maren Mjelde, Caroline Graham Hansen och Ada Stolsmo Hegerberg.
Trolig startelva (4–3–1–2): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Nora Holstad Berge, Elise Thorsnes – Frida Leonhardsen Maanum, Maren Mjelde, Andrine Stolsmo Hegerberg – Caroline Graham Hansen – Kristine Minde, Ada Stolsmo Hegerberg.

Kommentar: Norge brukar nästan alltid ha starka lag i de stora turneringarna. Till Nederländerna kommer Fotballjentene med EM:s på pappret allra bästa forwardspar. För första gången kommer nämligen båda de 22-åriga affischnamnen Caroline Graham Hansen och Ada Stolsmo Hegerberg till ett seniormästerskap skadefria.

Det är ett faktum som gör att det finns anledning att höja ett varningens finger för norskorna, även om Hegerberg hittills inte varit någon fullträff i mästerskap. Men kanske att den smarta straffområdesspelaren hittar målet på allvar nu när hon backas upp av härligt kreativa Graham Hansen.

Norge har nu genomfört sin generationsväxling, och känslan är att man har varit på uppgång i några år nu. Man nådde ju överraskande EM-finalen 2013 med en blandning av gammalt och ungt. Och spelmässigt sett var man ännu bättre i VM för två år sedan. Fast där slarvade man bort kvartsfinalplatsen mot England.

Sedan dess har man gjort två byten på förbundskaptenspositionen. Nu är det fjolårets damallsvenska guldtränare i Linköping, Martin Sjögren, som styr. Han har lovat att ge Graham Hansen en fri roll, vilket borde få motståndarna att darra.

Norge lär faktiskt ställa upp med fyra forwards på planen i premiären. Utöver Hegerberg och Graham Hansen hade Kristine Minde i genrepet mot Frankrike (länk nedan) samma roll som i Linköping i fjol. Det innebär att hon anföll som forward, men föll ner som vänster yttermittfältare i försvar. Dessutom har Norge även en forward som vänsterback i Elise Thorsnes. Hon spelar forward i klubblaget Avaldsnes och alltså ytterback i landslaget.

Mot USA för några veckor sedan (1–0-förlust) var Thorsnes väldigt bra i den första halvleken. Hon kom gång på gång farande längs vänsterkanten. I genrepet var däremot vänsterkanten Norges akilleshäl.

När Thorsnes klev framåt öppnades stora ytor bakom henne för snabba Elodie Thomis. Innanför sig hade Thorsnes före detta Linköpingsbacken Nora Holstad Berge, som inte har imponerat på mig i de båda landskamper jag sett i år.

Holstad Berge är en av de spelare som ibland blir väldigt stirrig i eget straffområde, precis som många andra i det norska laget. Ett undantag är Maren Mjelde. Som jag ser det är Mjelde en av världens bästa defensiva spelare, hon har en grym defensiv speluppfattning. Troligen kommer förbundskapten Sjögren att spela den före detta Göteborgsspelaren som defensiv innermittfältare.

I genrepet överraskade Sjögren genom att låta då 17-åriga mittfältaren Frida Leonhardsen Maanum göra landslagsdebut. Jag kan förstå valet, för Maanum var så klok och spelskicklig att hon nog till och med får en startplats i 18-årspresent på sin födelsedag i morgon. Som parentes kan nämnas att Maanum är fostrad i den norska talangfabriken Lyn – precis som Graham Hansen.

Kollar vi på den troliga startelvan ovan är jag övertygad om att Sjögren gärna hade velat ha in Ingvild Landvik Isaksen där. Men hon är skadad och troligen inte i speldugligt skick till den viktiga premiären mot Nederländerna i morgon. Risken finns att Isaksen missar hela EM-turneringen.

Sjögren har flyttat runt lite i sin elva, och utöver de nämnda är det här andra spelare som är tänkbara för en start: Emilie Bosshard Haavi (istället för Minde), Ingrid Schjelderup (för Maanum) och Ingrid Spord (på centralt mittfält om Mjelde spelar mittback).

Norge spelar alltså i stentuffa grupp A. Där känns det som blir lite av gruppfinal direkt, när norskorna ställs mot värdnationen i EM:s öppningsmatch. Efter 1–1 i genrepet, borta mot Frankrike tror jag dock att Norge skaffat sig tillräckligt självförtroende för att vinna gruppen.

Det innebär att man enligt mitt tips kommer att ställas mot Sverige i kvartsfinal. Det känns verkligen som ett vidöppet prestigemöte, där mästerskapshistorien talar för norsk seger. Fast på senare år har vi skapat oss ett litet mentalt övertag på våra grannar i väster. Vi vann ju exempelvis den senaste tävlingsmatchen, den i fjolårets OS-kval.

Men då saknade Norge sin stabila förstamålvakt Ingrid Hjelmseth. Nu är hon tillbaka, plus att det känns som att det norska laget är mer välbyggt är i fjol. Så även om kvartsfinalen känns vidöppen är min magkänsla, och således också mitt tips, att Norge vinner kvartsfinalen.

Däremot tror jag att det roliga tar slut för norskorna mot ett starkt och underskattat England i semifinalen. Mitt tips är alltså att det blir bronsmedaljer för Sjögrens tjejer. Men det är ett öppet EM-slutspel, där skillnaden mellan succé och fiasko är liten. Inte minst för lagen i jämna grupp A. Norge är ett av de lag som kan vinna hela EM. Men får man inte till spelet direkt kan man även åka ut redan i gruppspelet.

Jennifer Hermoso

3) Spanien 
Världsrankning: 13 – det är Spaniens högsta ranking någonsin.
Lottning: Grupp D. Spelar enligt följande: 1) Portugal den 19 juli 18.00, 2) England den 23 juli 20.45, 3) Skottland den 27 juli 20.45.
Guldchans: 10 procent
Medaljchans: 55 procent
Tips: Går vidare ur gruppen som tvåa. Skräller mot Frankrike i kvarten, men faller mot Tyskland i semifinal.
Profiler: Sandra Panos, Irene Paredes och Jennifer Hermoso.
Trolig startelva: Sandra Panos – Marta Torrejon, Irene Paredes, Andrea Pereira, Leila Ouahabi – Silvia Meseguer, Vicky Losada, Alexia Putellas, Mariona Caldentey – Amanda Sampedro och Jennifer Hermoso.

Kommentar: Spanien tog brons i EM 1997. Sedan dess har man aldrig varit riktigt nära att få kliva upp på pallen igen. Man nådde i och för sig kvartsfinal senast, men medaljen var ändå inte riktigt nära. I kvarten föll man nämligen med klara 3–1 mot Norge.

I år är förutsättningarna bättre. Med en klockren lottning skulle faktiskt det unga laget kunna ta sig hela vägen till guldmedaljerna. Men Spanien har inte fått någon klockren lottning, utan måste nog slå alla Europas tre bästa lag för att vinna guldet.

Förutsättningarna skulle förbättras sannolikt något om man vinner sin grupp, där man lottats mot starka England. Segrarna i Spaniens grupp D spelar kvartsfinal mot tvåan i grupp C, vilket troligen blir Schweiz eller Island. Skulle spanjorskorna gå den vägen har man en jättechans att ta sig till semifinal. Och väl där kan det boll- och passningssäkra laget talang bli livsfarligt. Spanien har ju under våren vunnit Algarve cup bland annat efter segrar mot Norge, Japan och Kanada.

Man har även vunnit mot Schweiz, och man ledde mot Brasilien så länge man spelade ordinarie. Nyligen besegrade man Belgien med 7–0, ett resultat som bekräftar att det här är ett gäng som är fullt med självförtroende inför det här mästerskapet.

I truppen saknas i och för sig Spaniens största stjärna på senare tid, Vero Boquete. Hon var lagets bästa målskytt i kvalet, men är ändå petad. Förbundskapten Jorge Vilda gjorde nämligen tvärtemot Pia Sundhage – han satsade ungt och lämnade alla spelare som fyllt 30 år hemma.

Men Spanien går ju alltid långt i ungdomsmästerskapen, så unga talanger är ingen bristvara. Och det saknas profiler i den spanska truppen. Ovan har jag valt ut den stabila målvakten Sandra Panos, den meriterade PSG-mittbacken Irene Paredes och lagets forwardsstjärna, den före detta Tyresöspelaren Jennifer Hermoso.

Men egentligen skulle jag kunna plocka ut rätt många offensiva spelare som profiler. Jag gillar exempelvis Alexia Putellas och Mariona Caldentey väldigt mycket. De är kreativa spelare som dessutom har förmågan att på egen hand slå sin spelare och skapa målchanser. Amanda Sampedro är en annan hyperintressant, offensiv spelare. Och i Marta Torrejon har man en skicklig frisparksskytt. Det här klippet är från torsdagens träning:

Offensiven är alltså urstark. Men eftersom Spaniens brister finns i försvarsspelet kommer målvakt Panos och försvarare Paredes bli väldigt viktiga i EM. Duon måste sannolikt storspela om det skall kunna bli spansk medalj.

Mitt tips blir ändå att Spanien slutar grupptvåa bakom ett starkt England. Jag gissar att den engelska fysiken passar spanjorskorna dåligt. Därmed väntar med stor sannolikhet spansk kvartsfinal mot Frankrike.

Där får Spanien slå ur underläge, vilket jag tror passar spanjorskorna utmärkt. Mitt tips där är att de vinner mot ett nervöst och darrigt Frankrike. Det innebär att Spanien får sin andra EM-medalj. Någon final blir det nog däremot inte.

I semifinalen väntar enligt mitt tips Tyskland, ett motstånd som sannolikt passar spanjorskorna rätt dåligt. Så det blir bara en spansk skräll den här gången. Men vänta några år. Redan till VM 2019 lär Spanien vara en riktigt seriös utmanare om guldet.

Enligt mitt tips kommer alltså finalen att se ut så här:

England–Tyskland

Mitt tips kring hur jag tror att finalen slutar kommer i den femte och sista delen av Den stora EM-guiden. Men innan jag sätter punkt för det här avsnittet hade jag tänkt kolla lite på skytteligan.

I de senaste EM-slutspelen har det krävts fyra till sex mål för att bli skyttedrottning. 2005 och 2009 vann tyska Inka Grings på fyra respektive sex mål och 2013 blev Lotta Schelin skyttedrottning med fem fullträffar.

Det brukar inte vara så många spelare som gör tre mål eller fler i Europamästerskapen. Och att hitta de som kommer att göra det i år känns långt ifrån lätt.

När jag tippar skytteligor i mästerskap brukar jag utgå från grupplottningen, alltså kolla vilka lag som har en lottning där de har förutsättningar att göra många mål. Sett till det tror jag att Spanien och England har bra förutsättningar. Jag tror även att Tyskland kan göra många mål på Ryssland. Fast där finns en lurighet. Tyskorna kan ju redan vara klara inför Rysslandsmatchen, så de kanske spelar reservbetonat.

Jodie Taylor

Kollar vi mina finallag har Jodie Taylor och Ellen White varit heta under våren i det engelska laget, men även Fran Kirby kan komma att göra tre mål eller fler.

I Tyskland verkar kvartetten Hasret Kayikci, Svenja Huth, Lina Magull och Sara Däbritz få förtroendet i startelvan. Alla de har möjlighet att bli minst tremålsskyttar i mästerskapet. Men det har ytterligare några tyskor, som exempelvis Dszenifer Marozsan – även om hon ju normalt inte är någon utpräglad målskytt. Anja Mittag är en annan bubblare. Hon har haft dålig form under våren, och börjar nog på bänken. Men hon skulle å andra sidan kunna få spela 90 minuter mot ryskorna.

Jag tror alltså även att Spanien kan komma att göra många mål. Där är Jennifer Hermoso en glödhet kandidat till att vinna hela skytteligan, intressanta Amanda Sampedro skulle kunna vara en annan. Spanien brukar dock sprida målen på ganska många spelare, så det är många som med rätt flyt skulle kunna bland sig i skytteligatoppen.

I Norge kanske det är dags för Ada Stolsmo Hegerberg att kliva fram i ett stort mästerskap. Hon brukar ju vara en pålitlig målskytt. I Frankrike står målhoppet till Eugenie Le Sommer och Marie-Laure Delie, men jag hade inte satsat några pengar på duon – de känns båda rätt formsvaga.

Jag hade inte heller satsat några pengar på någon av de svenska spelarna. Däremot måste ju förstås Vivianne Miedema nämnas. Blir EM hennes stora mästerskap? I hemmalaget känns även Lieke Martens som en tänkbar kandidat.

Sedan har vi ju Danmark där Pernille Harder och Nadia Nadim är pålitliga målskyttar. Men går danskorna tillräckligt långt? Samma sak gäller för Schweiz, där Ramona Bachmann och Lara Dickenmann är två tänkbara skyttedrottningar.

Dagny Brynjarsdottir

Islands Dagny Brynjarsdottir, Skottlands Jane Ross, Österrikes Nina Burger och Belgiens Tessa Wullaert är alla normalt väldigt duktiga målskyttar. Men jag är inte så säker på att deras lag kommer att göra så många mål. Därför väljer jag bort dem.

Dags att sätta ner foten, och ta ett beslut. Jag går återigen på min magkänsla, mitt tips kring skytteligan blir att följande spelare slutar i topp:

1) Jodie Taylor
2) Vivianne Miedema
3) Hasret Kayikci
Sedan tror jag även att Jennifer Hermoso, Ada Hegerberg, Eugenie Le Sommer, Sara Däbritz, Ellen White, Amanda Sampedro, Lieke Martens, Stina Blackstenius och Pernille Harder gör minst två mål vardera.

 

11 tankar på “Den stora EM-guiden, bronsmedaljörerna

 1. Du gav Sverige 40% medaljchans, men bedömde att de åker ut i kvarten mot Norge. Samtidigt gav du Norge 35% medaljchans. Dina finallag Tyskland och England borde väl ha närmast 100% medaljchans för hur stor är risken/möjligheten att de inte ens skulle nå en bronsmedalj? Är medaljchanserna bedömda efter utgångsläget när turneringen startar eller efter hur slutspelsträdet enligt din bedömning artar sig?

  Hmm – skytteliga. Det skulle vara intressant att se hur du bedömer Sveriges interna skytteliga. Noterar att du ger Blackstenius minst två mål och att troliga startspelarna Schelin eller Rolfö inte nämns. Precis som med möjligheten att nå högt i mästerskapets skytteliga handlar det om hur långt man når och hur mycket man får spela. Samtidigt är såklart chanserna att göra mål störst i matcherna mot Ryssland och Italien. Som Sundhage hittills utnyttjat och talat om Blackstenius är hon en inhoppare med rätt lite tid i varje match. Det talar emot henne som målskytt (främsta målskytt) i Sverige. Ska vi gissa att tre mål räcker för att vinna Sveriges interna skytteliga? Vi kanske ska gissa på exempelvis Fischer lika gärna som någon anfallare?

  • Bra att du tar upp procentsatserna. Jag borde ju så klart ha preciserat att det handlar om chanser inför mästerskapet. De bygger alltså inte i första hand på mitt tips. Jag har försökt att vara noga, men det haltar säkert någonstans.

   Men att Norges procentsats blir mindre än Sveriges är ganska logiskt. Dels löper norskorna större risk att åka ut i gruppspelet än Sverige, dels riskerar Norge att få Tyskland i kvartsfinal vilket sänker deras medaljodds, medan Sverige kommer att få en 50/50-match i kvartsfinal bara de tar sig dit.

   När det gäller svenska målskyttar blir jag glad om någon når upp i tre mål. Jag tror alltså mest på Blackstenius. Hon ser ju ut att vara första inhoppare, och jag tror att att hon kommer att få kring en halvtimma per match. Rolfö är nyttig för anfallsspelet, men hon är kanske inte i första hand någon stor målskytt. Schelin har varit en målskytt, men nu står hon på ett mål på sina tio senaste mästerskapsmatcher. Hon kan nog göra något i EM, men jag sätter inget jättestort hopp till henne.

   Då hoppas jag mer på fasta situationer, alltså framför allt att mittbackarna kan få till det. Lägger man ihop VM2015 och OS2016 har ju faktiskt både Fischer och Sembrant (två vardera) gjort fler mål än Schelin.

   • Du är rätt optimistisk när det gäller Blackstenius målskytte. OM hon får spela inhoppare med 30 min/match innebär det en hel match av tre. Dessutom med osäkerhet kring hur långt Sverige når i ev finalspel. Visst är Blackstenius den i trion med henne, Rolfö och Schelin den som har bästa målprognosen. Samtidigt har hon också varit en målsumpare och offsidespringare av rang i Linköping. Det talar för att hon behöver flera chanser och därmed mer speltid för att komma till sin rätt. För hur många målchanser skapar Sverige på 30 respektive 90+ minuter? Därför är det synd att hon inte får starta tillsammans med Rolfö (Schelin untouchable…).

 2. Tycker nog att Sverige, Holland, Frankrike är bättre lag än Norge. Kan Norge bygga upp och föra en match ? Men spelchemat gör väl att Norge kan gå till kvartsfinal. Att Spanien skulle vara så bra överraskar också. Men bollen är rund så allt kan hända. Det är väl bara Tyskland som består och är favoriter som vanligt. Såg att de tyska spelarna skulle få 375 000 kr var om de vann EM. Det är alldeles för mycket pengar inom fotbollen och övrig sport också. Som ”kejsarens nya kläder” Zlatan skall vi inte tala om.

  • Jag svarar med en motfråga. Kan Sverige bygga upp och föra en match?

   Vad jag har sett av Norge är de bättre på att föra spel än Sverige. Och Spanien är ännu bättre. Minns hur Barcelona rullade bort Rosengård i vintras. Det spanska landslaget är minst lika starkt.

  • Hoppsan! Gör spelschemat att Norge kan gå till kvartsfinal? Om någon grupp är ”dödens” grupp är det väl den med Nederländerna, Norge, Danmark och Belgien där åtminstone de tre första lagen slåss om två platser. Och om Nederländerna dessutom är ett bättre lag än Norge – varför skulle spelschemat då tala för att Norge tar sig till kvartsfinal?

   Om tyskorna får 375 000 vid EM-guld säger jag bara – grattis, inte mer?

   Håller med dig om en sak – Zlatan ska vi inte tala om – av alla möjliga skäl.

 3. Ja jag tycker Sverige har lite fler playmaker än Norge. Inte mycket och Pia har väl inte prioritera det spelet precis. Spelare som Seger och Lisa D borde förbättra det de spelar kanske lite statiskt. Sen har ju Sverige Rubensson, Folkesson, Olivia ja även Asllani som nog kan och vill bygga upp ett vägvinnande uppbyggnadsspel. Har dom sen Lotta, Rolfö, Blackstenius där framme också så kan det bli riktigt roligt och sevärt. Men ofta blir det en kamp mellan lagen så det skall bli kul att se vilket kunnande lagen har.

  • Den enda lagdel där Sverige inte har stora problem är försvaret. Mittfältet saknar oftast en gedigen playmaker med hög lägstanivå och högstanivå. Det är ju också en anledning till att de har svårt att spela sig igenom ett lag och få fram bollar till anfallare. Sveriges bästa chans att göra mål blir av allt att döma på hörnor som skapats genom kantspel och/eller bra frisparkslägen. Inget av detta pekar tydligt mot att Sverige har bra playmakers.

  • Norge har bättre fart och bättre toppspelare offensivt (Graham Hansen/Hegerberg/Minde) än vad Sverige har. De har också en Förbundskapten i Sjögren som är expert på att få ut nära på max av spelarna i hans lag och det gör att jag ser Norge som en klar guldkandidat. Litet minus i ett medelmåttigt mittbackspar men där har ju även Tyskland ett problem i mitt tycke. Norge har dock till skillnad mot Tyskland en högklassig målvakt vilket gör att försvaret nog ändå ska vara tillräckligt bra för att anfallet ska kunna vinna turneringen åt dom.

 4. Pingback: Den stora EM-guiden – De vinner | En blogg om internationell damfotboll

 5. Sverige kommer få riktigt svårt med den startelva vi ställer på plan. Lotta Schelin har väl inte varit bra på 3-4 år. Är knappt målfarlig, hamnar ofta vid hörnflaggan. Seger sänker bolltempot, ni som minns Mosan vet hur rollen ska spelas. Fischer så oerhört långsam vilket inte är ett plus. Slutligen Skog, varför är hon med i truppen. När detta EM är över typ i kvarten senast kommer de två första tacka för sig och den sistnämnda gjort sin sista landskamp. Hoppas jag har fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.