Den officiella EM-drömelvan – plus min

Nu vid lunchtid har Uefa presenterat sin drömelva från EM. Det är en elva som innehåller fem spelare från det segrande nederländska laget.

Jag skulle även säga att det är en elva med flera konstiga uttagningar. Den officiella EM-elvan ser ut så här:

Sari van VeenendaalLucy Bronze, Anouk Dekker, Steph Houghton, Verena AschauerTheresa Nielsen, Jackie Groenen, Sherida Spitse, Lieke MartensPernille Harder och Jodie Taylor.

Kollar vi på det lagdel för lagdel är van Veenendaal inget dåligt val. Men personligen tycker jag att Österrikes Manuela Zinsberger var EM:s bästa målvakt. Hon släppte alltså bara in ett mål på fem matcher i ett lag få trodde på inför mästerskapet.

I backlinjen är Bronze även mitt val på högerbacken, i första hand i konkurrens med Theresa Nielsen. Jag är även med på uttagningen av Aschauer som vänsterback. Det är för övrigt den position där det är klart sämst konkurrens, väldigt få vänsterbackar imponerade på mig under EM.

Kollar vi mittbackarna tar jag bort Dekker direkt. Den platsen ger jag till Simone Boye Sörensen. Houghton är jag splittrad till. När jag tryckte publicera på det här inlägget var hon med i min drömelva. Men sedan tänkte jag lite, och kom på att hon ju hamnade rätt snett mot Nederländerna. Följden blev att jag plockade bort henne. In i stället kom hennes stabila mittbackskollega Millie Bright, men det var även nära att Carina Wenninger fick platsen bredvid Boye Sörensen.

Nu till mittfältet. Där är utnämningen av Nielsen närmast oförklarlig, framför allt eftersom hon oftast spelade högerback. Högerytter skall självklart Shanice van de Sanden vara. Eller hur? Här är det dock hård konkurrens, för jag hade gärna fått med både Jordan Nobbs och Laura Feiersinger i en drömelva.

I övrigt på mittfältet köper jag utnämningarna av Groenen och Martens rakt av. Däremot platsar inte Spitse in min startelva. Hon var lysande i finalen, men sett över hela turneringen håller jag Amandine Henry och Jill Scott som bättre.

Forwardspositionen är som vanligt den med allra tuffast konkurrens. Harder och Taylor är bra val, men här vill jag egentligen också ha med Vivianne Miedema, Nina Burger och Ramona Bachmann.

Mitt drömlag enligt 4–4–2 blir: Zinsberger – Bronze, Boye Sörensen, Bright, Aschauer – van de Sanden, Groenen, Henry, Martens – Miedema och Harder.

På bänken sätter jag: Karen Bardsley, van Veenendaal, Nielsen, Wenninger, Wendie Renard, Feiersinger, Nobbs, Spitse, Scott, Bachmann, Taylor och Burger.

Den svenska spelare som var närmast en plats är Stina Blackstenius, men konkurrensen på forwardssidan är såpass tuff att hon ändå inte var riktigt nära.

Personligen tycker jag att jag fått ihop ett riktigt välkomponerad trupp med god balans mellan offensiva och defensiva egenskaper. Vad tycker ni? Har jag glömt någon självklar kandidat? Det vore förresten kul att se era EM-elvor.

I går satte SVT:s expertpanel ihop sin drömelva från mästerskapet. De körde 3–4–3 och fick med följande spelare:

Zinsberger – Bronze, Wenninger, Boye Sörensen – van de Sanden, Nobbs, Groenen, Martens – Miedema, Harder, Taylor.

Här snackar vi en hyperoffensiv elva som antagligen inte är tänkt att tillbringa många minuter på egen planhalva.

6 tankar på “Den officiella EM-drömelvan – plus min

 1. Håller med dig, några konstigheter, även om jag egentligen inte kan protestera mot viktningen, med så pass starkt inslag från Nederländerna. Jag håller med dig om Zinsberger i stället för van Veenendal och Boye Sörensen i stället för Dekker. Jag hade nog behållit Jodie Taylor i anfallet, målgörare är sällsynta även om jag håller med om att Harder är en mer allround spelare. Jag hade nog till och med övervägt att sätta in Stokes i stället för Aschauer i backlinjen, men kan hålla med om Aschauer är bättre tvåvägsback än vad Stokes är.

 2. Min drömelva +bänk (4-3-3):
  Zinsberger – Bronze, B-Sørensen, Bright, Achauer – Groenen, Jensen, Spitse – van de Sanden, Miedema, Harder.

  Bänken: Bardsley, van Veenendaal, Nielsen, Georges, Wenninger, Stokes, Martens, Henry, Bachmann, Nobbs,Taylor, Nadim.

  Svåraste valet helt klart van de Sanden eller Martens från start och där hade alltså alternativet varit att Martens gått in till vänster och Harder fått flytta över till höger. Jensen i min startelva är Line Jensen som gjorde en grym turnering som defensiv innermittfältare och exakt hur bra hon varit visade sig tydligt i finalen där hon saknades något fruktansvärt.

  Utan att ta något från Nederländerna så känns det som alla skador gjorde att Danmark inte fick chansen att utmana dom fullt ut vilket känns lite trist då finalen ju ändå blev en så fantastisk match. Närmast att klämma sig in i min trupp var faktiskt ytterligare en danska i form av Frederikke Thøgersen som imponerade rejält på mig.

 3. så kul att em blev en fest och där teknik,kvickhet”, bolltrygghet är utvecklingen även i damfotbollen vore kul att se mera av analyser kring svenska insatsen och vilken väg väljer nu ungdomslandslagen, förstår att lilie och domanski fortfarande har stort inflytande på svensk damfotboll, måtte dom ändra färdväg,

 4. En fråga till bloggaren också: Hur nära var Claudia Neto att nå in i din EM-elva ? Portugal åkte ju förvisso ut i gruppspelet men det gjorde ju t ex Schweiz också. Jag tyckte hon var planens bästa både mot Skottland och England och tyvärr lär nog ännu fler utländska lag ha fått upp ögonen för henne nu om de mot förmodan inte hade det innan.

  • Neto var väl inte speciellt nära att komma med eftersom hon konkurrerade bland forwards, och där tycker jag att det fanns rätt många bättre alternativ. Men hon är en klasspelare, och på sin LFC-position finns det få i världen som slår henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.