Det står Chelsea och Montpellier på nitlotterna

I dag spelades den sista gruppomgången i Champions League, och på fredag lottas sextondelsfinalerna.

Nu vet vi alltså vilka lag som Rosengård och Linköping kan lottas mot. LFC hade för övrigt lyckan att bli sista laget på den seedade halvan, vilket bör innebära fördelar vid lottningen.

Eftersom den europeiska klubbrankingen bara grundar sig på insatser från ett eller två lag per land och år haltar tyvärr seedningen ganska rejält. Herrarnas seedning som bygger på fler än dubbelt så många lag per år känns exempelvis mycket mer tillförlitlig.

De lag som missgynnas är framför allt tredje- och fjärdeklubbarna i Tyskland och Frankrike, men även från Sverige och England. När de här lagen väl tar en plats i Champions League får de alldeles för låg ranking. Representanterna från toppligorna borde lyftas betydligt mer i rankingsystemet. Här tycker jag att Uefa har en svår nöt att knäcka.

För det känns ju orimligt att klubbar som Linköping, Montpellier och Chelsea har lägre rankingpoäng än lag som schweiziska FC Zürich, ryska Rossiyanka, tjeckiska Slavia och Sparta Prag samt skotska Glasgow City.

Gränsen mellan vilka lag som är seedade och vilka som inte är det går just mellan Linköping och Montpellier. Den franska svenskklubben är således den riktiga nitlotten för de seedade klubbarna. Den engelska svenskklubben Chelsea är näst sämsta lottning.

Alla seedade och oseedade lag går att se här. De riktiga drömlotterna för våra svenska lag är väl grekiska Paok och litauiska Gintra.

De lag som tog sig vidare från gruppspelet var för övrigt nämnda FC Zürich, Paok och Gintra, samt norska Avaldsnes, nederländska Ajax, isländska Stjarnan, vitryska Minsk, polska Medyk Konin, kazakiska BIIK-Kazygurt, rumänska Olimpia Cluj samt svenskklubben Apollon från Cypern.

För Apollon gjorde för övrigt Julia Molin 1–0-målet i dagens 4–1-seger mot österrikiska Sturm Graz.

* Australiens Samantha Kerr har alltid varit lite av en favoritspelare. Hon är snabb, teknisk och spänstig. Nu är hon även bästa målgöraren genom tiderna i amerikanska NWSL.

I helgen gjorde hon nämligen sitt 16:e mål för säsongen för Sky Blue FC. Just 16 mål är det rådande målrekordet i ligan. Det hålls av Kim Little från säsongen 2014 – och nu således också av Sam Kerr. Dock har Kerr fyra matcher på sig att göra ytterligare mål och därmed bli ensam rekordhållare.

* Jag skrev i ett tidigare inlägg om klara förluster för engelska topplag i träningsmatcher mot franskt och tyskt motstånd. I går inträffade ett lysande när Manchester City mycket överraskande vann med 3–2 mot självaste Lyon.

Skrällen är extra stor eftersom det var Lyons genrep inför söndagens ligapremiär. Manchester City har däremot nästan fyra veckor till sin första ligamatch för säsongen, vilket borde innebära att de engelska lagen är lite mer nedtränade.

2 tankar på “Det står Chelsea och Montpellier på nitlotterna

 1. Ja, det där med koefficienten är lite märkligt, läste genom systemet för inte så länge sedan. Vissa lag, t.ex. de två lagen från Prag blir gynnade varje år, medan t.ex. norska missgynnade.

  Tycker Linköping – Ajax skulle vara roligt. Inte så långt heller, bara city till city med flyg. Men se upp för Atletico Madrid också – de vill vi kanske inte ha.

  Om man ska vara riktigt beräknande skulle det ju vara bra om Lyon får Montpellier och Wolfsburg får Chelsea i sextondelen. Men är det nu verkligen bara två seedningsgrupper? Eller kommer ytterligare en delning inför åttondelen?

  Det skulle vara riktigt roligt om Linköping kunde ta sig förbi de två första omgångarna under hösten, så att vi får något på Linköping Arena – en stormatch – att se fram mot till våren. Men som sagt, det finns ingen garanti, det kan bli svårt motstånd direkt; lotten är väldigt avgörande för hur långt de olika lagen kan nå i turneringen.

  Sedan att Linköping åkte ut mot Bröndby (1-2) i kvartsfinalen senaste gången var inte alls bra. Linköping hade en mycket bra lottning då. Och var favoriter mot Bröndby. Även mot Arsenal några år tidigare, i kvartsfinalen, var det oerhört jämnt (3-3).

  Så jag önskar alltså en ny kvartsfinalchans. Möjligtvis en semifinal som skulle vara klubbrekord (och bra för koefficienten). Det vore fantastiskt. Men det blir mycket svårt att nå så långt.

 2. De 2 norska lagen är oseedade, så det blir säkert ”drömlotter” som Lyon, Wolfsburg eller Barca för dem med tanke på deras historia de senaste 5 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.