Derbydags – och mer drama i Norge

I dag är det derbykväll i damallsvenskan. Dels är det Malmöderby mellan LB07 (Swedbank Stadion 18.30) och FC Rosengård, dels Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby (Stockholms stadion 19.00).

Till den senare matchen har man nu sålt fyrsiffrigt antal biljetter. Kul med tanke på att Stockholmslagen brukar ha sämst publiksnitt. I vårderbyt kom 2 137 till Zinkensdamm, en siffra som lyft Hammarby till femte plats i publikligan. Nu kan alltså Djurgården också göra ett litet lyft.

Det lag som ligger sist i publikligan är LB07. De har haft totalt 1 943 åskådare på sina sex hemmamatcher. Till kvällens match har man sålt över 6 000 biljetter och arrangörerna (LB07, Rosengård och Malmö FF) hoppas att fler än 10 000 åskådare skall ta sig till Swedbank Stadion. Det skulle innebära att det damallsvenska publikrekordet på 9 413 från Linköping–Umeå 2008 ryker.

Jag tycker dock att det är synd att biljetterna reas ut till Malmöderbyt. Det kostar mellan 30 och 50 kronor att se matchen, det tycker jag faktiskt närmast är skamligt billigt. Man får ju hoppas att besökarna handlar mycket i kioskerna så att Malmöklubbarna ändå gör sig en hacka på derbyt.

Sportsligt finns det stor laddning i båda derbymatcherna. I Stockholm skall Djurgården försöka ta upp jakten på Eskilstuna och tredjeplatsen. Och Hammarby skall försöka skapa avstånd till nedflyttningsstrecket.

I Malmö är förstås guldstriden i fokus. För att ha guldstriden i egna händer måste Rosengård vinna. LB07 däremot har medaljplats i sikte, seger och man är uppe på bronspositionen.

* Så till Norge, där Ada Stolsmo Hegerberg:s avhopp från landslaget har satt strålkastaren på interna problem i landslaget. Direkt efter att Hegerbergs besked offentliggjordes såg jag att hon fick en hel del stöd i sin kritik av det norska förbundet.

Det var många damfotbollsexperter som tyckte att hon visade att hon har skinn på näsan efter att de läst hennes pressmeddelande (går att läsa i den här artikel).

Några timmar senare framställdes dock Hegerberg snarare som en bortskämd stjärna som inte klarar av motgångar, och som vill bestämma allt själv. Sannolikt ville hon bland annat få ha med storasyster Andrine Hegerberg i landslagets startelva.

Gissar att mamma Gerd inte heller var nöjd med äldsta dotterns speltid i EM, så här twittrade hon dagen efter Norges EM-utträde:

Andrine Hegerberg var inte direkt lysande i EM, hon startade bara i en av matcherna och är även petad nu i Martin Sjögren:s trupp till VM-kvalmatcherna mot Nordirland och Slovakien. Det är för övrigt något hon kommenterade så här på twitter:

Det verkar finnas många bottnar i det här, och det lär bli spännande att följa fortsättningen. Klart är dock att Sjögren inte har någon lätt situation på jobbet. Jag gissar att han så smått börjar ångra att han lämnade Linköping i vintras…

I skymundan av Hegerbergsoppan offentliggjorde för övrigt även Nora Holstad Berge i går att hon slutar i det norska landslaget:

* Slutligen till Frankrike där Hegerbergs klubb Lyon presenterade ett nytt hett nyförvärv i går. Det är Shanice van de Sanden som tar klivet från Liverpool till de franska Champions Leaguemästarinnorna.

Lyon kan få en rätt offensiv högerkant den här säsongen med Lucy Bronze och van de Sanden…

14 tankar på “Derbydags – och mer drama i Norge

 1. Vissa biljetter till Swedbank stadion är nu nere på 20 kr styck; jag tror det är vissa ”föräldrabiljetter”. Och inte nog med det: det är OBLIGATORISK närvaro på matchen för ALLA barn- och ungdomsspelare som tränar, i Rosengård (och även för många just pojklag i LB07). Det gäller även herrlagen U19 och U21 i Rosengård! lol

  Titta själv på uppmaningarna på Rosengårds hemsida (innan de tar bort den). Här finns också:

  ”Du som tränar i någon av våra klubbar kommer också att få gå gratis på matchen på Swedbank stadion, men där återkommer vi om hur detta praktiskt ska fungera med biljetter. Skulle du absolut inte kunna komma, vill vi att du anmäler din frånvaro till din tränare”.

  Och: ”Vi vill gärna att föräldrarna följer med och vill därför att ni hör av om ni kan så vi får fixa biljetter. Biljetterna kostar då 20 kr styck och pengarna kan lämnas till ert barns lagledare”.

  Full satsning på gång, sålunda. Förvånar mig inte om de slår rekordet… lol
  (ungdomssatsningen pays off)

 2. Tycker att Norge inte står och faller med att en spelare inte vill spela. Att det inte gick så bra i EM var väl att konkurrensen hårdnat. Tycker att både Norge Sverige och Island kanske stått stilla i sin utveckling. Martin Sjögren får ta nya tag och utveckla laget. Det beror mycket på vilka spelare som kommer fram också (en Harder, Martens Miedema) En fk tränar ju inte laget som en tränare kan göra.

 3. I friidrott har det ibland, mer eller mindre på allvar, diskuterats om det skulle finnas två rekordlistor i varje gren – en för dopade/sannolikt dopade och en för ”rena” idrottare. Översatt till damfotboll skulle det finnas en lista för publikrekord där åtminstone huvuddelen av publiken betalat vanlig entré till ordinarie pris och en lista där priserna kraftigt reducerats eller entrén varit helt gratis. Det är sannolikt svårt att få till, men med den senare listan skulle man i varje fall närma sig ett svar på elitdamfotbollens verkliga och vardagliga attraktivitet. Publikrekord med ”publikdopning” av olika slag skulle hamna på den andra listan.

  Bland de publikrekord som presenterats i tidigare tråd innehåller några klar ”publikdopning” – exempelvis Malmömatchen som förmatch till herrlag eller Linköping – KIF Örebro som gratismatch i samband med invigning av nya arenan 2013. En gemensam nämnare bland de högsta publiksiffrorna är att Umeå ofta förekommer. Mer specifikt tror jag att rätt många kom för att se en spelare – Marta.

  Matchen LB07 – FCR ger säkert plus till båda klubbarna (hur nu fördelningen görs och beroende av kostnad för stadion). Varken LB07 eller FCR är ju annars i närheten av sådana publiksiffror i vanliga hemmamatcher. Ett enkelt överslag på 6000 x 30 SEK ger 180 000, trots kraftigt reducerade priser, att jämföra med säg 400 x 100 = 40 000 för LB07 och 1000 x 100 = 100 000 för FCR. Oavsett hur det gått till är det kul att många kommer till Swedbank stadion och matchen. Självklart finns en förhoppning om att slå publikrekordet även om jag är tveksam och självfallet finns en förhoppning att en betydande del av publiken hittar tillbaka till DA och senare matcher. Även här är jag dock tveksam. Att med mer eller mindre fiffiga medel locka publik fungerar bara någon eller några gånger per säsong – ”eventstrategin” har sina begränsningar och förmodligen kommer många för att kunna säga att ”de var där” (när publikrekordet slogs osv) för att sedan inte återvända till DA. Den större och betydligt viktigare frågan än ett enskilt publikrekord är förstås varför det inte kommer minst 2000 på varje match i DA. När jag (helt ovetenskapligt) tittar på ”normalpubliken” verkar den mestadels bestå av 50-plussare och äldre, en del barnfamiljer och mer eller mindre ditkommenderade flicklag. Är det den publiken klubbarna siktar in sig på?

  Om derbyt mellan LB07 och FCR kanske är lite konstruerat och inte har någon tradition att falla tillbaka på så är det annorlunda med Djurgården – Hammarby. Även om Stockholms stadion inte är någon höjdare för damfotboll med löparbanor med mera, så är den ändå mindre katastrofal än Hammarbys stadionförsök på TELE 2 i våras. Ödsligt få i denna liksom i andra betongbunkrar i DA. Att tillresta LFC-klacken på ett tiotal personer fick hålla till på avspärrad del och bevakades av lika många får väl ses som närmast gulligt samtidigt som det visar en helt verklighetsfrämmande bedömning både av publiktillströmning och damfotbollspubliks uppträdande (om det nu inte var för att separera från tillfälligt intresserade herrfotbollssupportrar i Hammarby). Nä, Zinken är betydligt bättre och ännu hellre Kanalplan förstås.

  Sportsligt tror jag få förväntar sig att LB07 ens allvarligt ska störa FCR, förutom Sjunnesson och laget förstås. FCR räknar nog med klar seger och att sedan ”damma till” LFC hemma 10 sept och sannolikt i förlängningen koppla greppet om tabelltoppen. Så mycket av klassisk derbystämning mellan lagen är det kanske inte, men konsekvenserna av resultatet är intressanta. I Stockholmsderbyt är det närmast tvärtom derbymässigt och resultatmässigt. Det hade varit betydligt vassare om ena laget med stor säkerhet skulle nå medalj och andra laget antingen skulle åka ur eller klara nytt kontrakt.

 4. Det vore trevligt med bra och tillförlitlig officiell statistik vad gäller högsta publiksiffror och högsta publiksnitt i Damallsvenskan. Nu beskrivs dagens publiksiffra i Malmö, på Swedbank stadion som Damallsvenskans näst bästa (7.825). Stämmer verkligen det?

  I en tidigare lista i en annan tråd här på forumet visades den här listan:

  (1) 9 413, Linköping–Umeå 2008
  (2) 8 907 Umeå-Djurgården 2004
  (3) 8 000 Malmö FF-Umeå 1996*
  (4) 7 000 Umeå-Malmö FF 2002
  (5) 6 713 Umeå-Malmö FF 2005
  (6) 6 359 Linköping-Umeå 2004
  (7) 6 347 Umeå-Själevad 2005
(
  8) 6 312 Eskilstuna–Göteborg 2015
  (9) 6 247 Djurgården/Älvsjö-Umeå 2004
  (10) 6 221 Linköping-Rosengård 2016

  (11) 5 563 Eskilstuna-Rosengård (2015)
  (12) 5 502 Linköping-Djurgården (2004)
  
(13) 5 361 Linköping-Kif Örebro (2013)
  (14) 5 221 Linköping-Umeå (2014)

  * Uppskattad siffra, förmatch till MFF:s herrlag

  Var (2) UIK-DIF 2004, någon annan typ av match. Cupmatch? Är siffran inofficiell?
  Var (4) UIK-MFF, även den en uppskattad siffra? Är siffran inofficiell?

  Tror nog SvFF och/eller Damallsvenskan måste ta tag i situationen och göra sin statistik officiell (och visa upp den). Sedan skulle det vara bra med en artikel, på en blogg*, som beskriver och listar dels publikrekord och dels bästa publiksnitt, samt annan relevant statistik. Det lyfter fram både klubbarna och Damallsvenskan.

 5. Noterar att Rosengård ”snubblar” vidare med uddamålsvinster – den tredje 1-0 vinsten i rad. De har nu blandat sig i guldstriden i Damallsvenskan. Det skiljer efter omg. 13 två poäng upp till Linköping. Det är dock många omgångar kvar, mycket kan hända.

  Noterar också att man har haft ett betydligt bättre spelschema än Linköping under innevarande period – efter sommaruppehållet. Och så ser det ut även framledes. Linköping spelar redan imorgon i omg. 14, mot KGÖ i Göteborg (Rosengård stannar hemma i Skåne, även i nästkommande två omgångar). Rosengård fick vila betydligt längre innan cupfinalen. Och har ändå en veckas vila – vilket är rimligt allmänt sett – inför mötet med Linköping i Malmö i september.

  Speldagar i augusti för Linköping:
  18/8
  23/8
  27/8
  31/8

  Det är för tätt för att det ska vara hälsosamt.

  DIF-HIF spelade i omgång 14, samma kväll som Rosengård spelade i omg 13. Damallsvenskan, SvFF och damfotbollen i stort har inget att skylla ifrån sig på med så pass hackig och fumlig spelordning. Och dessutom tät matchning (inklusive en cupfinal). Nej, det håller inte, den presumtive följaren blir bara förvirrad.

   • Det är klart Du Lasse vet vilken omgång det är för lagen, även om de spelar samma kväll i olika omgångar, det tvivlar jag inte på…

  • Ännu en ensidig kommentar som vill peka på att LFC är förfördelade. Du har ju redan tagit upp det här den 24 augusti på bloggen Spelare12, där du också fick klarlagt i min svarskommentar hur det såg ut under aktuell period – fyra matcher för både LFC och FCR samt varsitt längre uppehåll fram till inbördes möte i DA 10 sept. Inget att beklaga sig över alltså. Lämplig nog ”glömde” du att FCR spelar nästa match redan på söndag och att Linköping har hela tio dagars uppehåll efter matchen idag mot KGFC.

   Som i all planering med flera parter är det frågan om att ge och ta så att så många som möjligt kan bli så nöjda som möjligt. Trots att du annars hyllar LFC verkar du inte ha något förtroende för klubbledningen/tränaren och att de skulle ha motsatt sig nuvarande spelschema om det varit så starkt till LFC:s nackdel som du vill göra gällande. Känt sedan länge? Japp. Förvirrande? Inte det minsta.

   Självklart är Rosengård med i guldstriden nu liksom tidigare både i år och länge förra året. Matchen den 10 sept kan vara tungan på vågen var guldet hamnar och det vet förstås både LFC och FCR. Tränare Sjögren ansåg att en nyckel till att LFC vann SM-guld 2016 var att laget tog fyra av sex poäng mot Rosengård. Det kan inte hända i år, men tre poäng kan visa sig minst lika viktigt. Prognosen talar dock för Rosengård….

 6. Och ett sista inlägg från min sida om högsta publiksiffror. Aftonbladet publicerar en tio-i-topp lista med SvFF som yttersta källa . Den borde nu kunna räknas som officiell. Jag har nedan kompletterat den med spelplatser för topp 3.

  (1) 9 413 Linköping–Umeå, Folkungavallen, Linköping, 2008.
  (2) 8 907 Umeå-Djurgården/Älvsjö, Gamliavallen, Umeå, 2004.
  (3) 7 825 Limhamn/Bunkeflo-Rosengård, Swedbank stadion, Malmö, 2017.
  (4) 7 000 Umeå–Malmö FF 2002.
  (5) 6 713 Umeå–Malmö FF 2005.
  (6) 6 359 Linköping–Umeå 2004.
  (7) 6 347 Umeå–Själevad 2005.
  (8) 6 312 Eskilstuna–Göteborg 2015.
  (9) 6 247 Djurgården/Älvsjö–Umeå 2004.
  (10) 6 221 Linköping–Rosengård 2016.
  
Källa: Svenska fotbollförbundet.

  • Ingmar – sluta tjata om Lfc:s tuffa spelschema. Svff ger rekommenderade speldatum för resp omgång men det är klubbarna själva (i samråd) som sätter definitiva speldatum/matchtider (inom vissa ramar). Därmed sagt att om Lfc har ett tätt matchprogram så beror det nog på dom själva. Hade dom viljat haft samma matchdagar som Rosengård hade dom löst det.

   • Det är ett alldeles för tätt spelschema för BÅDE Linköping och Rosengård…

    Vet inte om jag tjatat. Har nämnt det en gång och utvecklat det en andra. Tror snarare att det kan vara bra att ventilera en åsikt kring detta, skaderisk, intressemättnad osv.

    Nu är det noterat och nedskrivet. Och avslutat. Läsare får bilda sig en egen uppfattning.

   • Se där, nu spelar signaturen Ingmar en annan melodi. I kommentaren 30 augusti kl 22:41 skrev han att Rosengård ”…haft ett betydligt bättre spelschema än Linköping.” I övrigt ägnas kommentaren åt att visa på nackdelar för LFC. På mindre än ett dygn har Ingmar bytt fot – nu handlar det plötsligt om Rosengård också. Att Sveriges för närvarande två främsta damfotbollsklubbar inte skulle ha kunnat justera spelschemat om det ansett det alarmerande är en underkännande av båda klubbledningarna. Trovärdig kommentar från Ingmar? Nej, inte alls, varken första (på Spelare12), andra eller tredje gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.