Derbyn och ny fransk förbundskapten

Rosengård vann Malmöderbyt mot LB07 med 1–0 inför 7 825 åskådare. Jag har jobbat och inte kunnat kolla matchen speciellt noga.

Av det jag såg var segern rättvis, men långt ifrån solklar. LB07 hade flera kanonchanser, och lyckades även få till ett rätt bra tryck på slutet. Dock noterade jag att LB-spelarna verkar lida lite av ”Barca-syndromet” – alltså att hellre slå ett par extra passningar kring motståndarnas straffområde än att gå på avslut. Det kan ha kostat en poäng.

Publiksiffran var förstås bra. Men vi får ännu vänta på den första femsiffriga publiksiffran i serien. Kommer den i något av nästa års Malmöderbyn? För sådana lär det ju bli.

Apropå FC Rosengård. Såg jag det här klippet från Sydsvenskan om klubbens vd.

Stämmer det att vd:n åkte till Uddevalla i stället för Linköping i söndags tycker jag nog att han behöver ha väldigt bra skäl till sitt agerande. Väldigt bra.

Så till Stockholmsderbyt. Där fick 2 074 personer se att Djurgårdens damer klarar det som herrarna inte gör – alltså att vinna derbyn. 1–0-segern innebär att Djurgården kanske kan ta upp kampen med Eskilstuna om tredjeplatsen i serien.

* I övrigt i dag har Växjö fortsatt att flytta fram sina positioner. Den här gången i form av ytterligare ett fint sponsorskontrakt. Enligt SMP har klubben skrivit ett femårskontrakt värt 2,5 miljoner kronor med bostadsutvecklingsföretaget APP Properties, som har den tidigare Växjö Lakers-ordföranden Anders Öman som huvudägare.

* Så till Frankrike, där man hastigt och lustigt hade en ny förbundskapten. Hon heter Corinne Diacre och är en meriterad tränare. Närmast kommer hon från tre års tjänst som huvudtränare för franska andraligalaget Clermont. Det handlar alltså om andraligan för herrar.

Det här innebär alltså att Olivier Echouafni har fått sparken. På ett sätt är det kanske inte helt oväntat, då ett stjärnspäckat Frankrike i EM återigen misslyckades med att ta medalj i ett stort mästerskap.

Samtidigt har Echouafni bara en enda förlust på ett år som fransk förbundskapten. Och det är knappast hans fel att båda landets bästa kantspelare Amel Majri och Delphine Cascarino missade EM på grund av knäskador. Två skador som bidrog till att det franska anfallsspelet blev väldigt statiskt och stillastående.

* Slutligen så fortsätter Norgesoppan. I dag har Ada Stolsmo Hegerberg mött norsk media, och passat på att dela ut en liten tjuvsmäll i riktning mot landslagsledningen och förbundskapten Martin Sjögren.

”De försöker framställa mig som den som sviker laget och inte är med på vägen tillbaka. Det är härskarteknik. För samtidigt klarar de inte att se på sig själva, och vad som kan göras bättre. De ser inte något behov av förändringar”

14 tankar på “Derbyn och ny fransk förbundskapten

 1. Verkar som om Rosengård kom undan med blotta förskräckelsen snarare, de var bitvis tillbakapressade och vann på en långboll.

  Sedan är Limhamn/Bunkeflo ett spelande lag, jag tror inte de lider av något syndrom. Det är väl snarare som så att deras spel har gjort att de ligger så pass överraskande bra till i tabellen. Jämfört med många tjongande långbollslag. Det tycker jag är en gynnsam utveckling av svensk damfotboll.

  Och vi får verkligen hoppas att det inte blir fler sådana här arrangemang på Swedbank stadion – med eller utan obligatorisk närvaro – om det återigen ska förvrida hela Damallsvenskans spelschema. Det är inte rätt mot alla de andra lagen.

  • Ditt idoga arbete att så ofta som möjligt misskreditera Rosengård, eller kanske snarare allt och alla som inte är och hyllar Linköpings FC, är tragikomiskt.

   Att säga att Rosengård var ”tillbakapressade” är närmast en historieförfalskning, även om LB07 hade en del chanser. Över tid var det väl snarare LB07 som var tillbakapressade. Rosengård vann på att de utnyttjade misstag i LB07, precis som mot LFC i cupfinalen (och det är väl här skon klämmer ”Ingmar”). Trots att Rosengård inte sett särskilt vassa ut i senaste matcherna har de ändå vunnit. Också det är en styrka för ett lag.

   Varför skulle det inte bli fler sådana här matcher på Swedbank (eller andra ställen och med andra lag)? Du verkar ju i en mängd andra kommentarer vara mycket intresserad av publikrekord. Men det kanske bara gäller om LFC är i toppen och då vill du inte att någon annan ska lyckas?

   Även om ”tvångskommendering” kan diskuteras, så är det ändå bra för damfotbollen att det då och då görs uppmärksammade matcharrangemang. Det kanske var mer besvärande att LFC att inte ens lyckades locka lika stor publik till cupfinalen som Rosengård gjorde 2016, trots att LFC hade möjlighet att bli historiska mesta cupmästare.

   Denna enstaka match på Swedbank har naturligtvis inte alls ”förvridit hela Damallsvenskans spelschema”. Nästa gång är det kanske LFC som har önskemål om att spela en liknande match?

   Lyft blicken ”Ingmar” – svensk damfotboll varken börjar eller slutar vid Linköpings kommungräns!

 2. Vad gäller Hegerberg så är hon väl en som lämnar/sviker laget och inte är med på vägen tillbaka. Det är själva händelseförloppet. Det är ett faktum, det behöver inte framställas, tolkas eller representeras. Jag har sällan sett en mer överskattad spelare, på internationell nivå i EM; hon skulle vara Europas bästa spelare…

 3. Hegerberg verkar vara en bekväm ”stjärna” som inte känner att hon orkar vara med och dra upp Norge ur det hål deras landslag befinner sig i nu men däremot verkar lämna dörren öppen för att komma tillbaka när Landslaget är ”bra” igen. Kanske är det tiden i Lyon som spökar, där är det ju lätt att prestera när man ständigt matas av perfekta passningar från sina världsstjärnor till lagkamrater.

  Jag börjar undra om det kanske inte är så enkelt att Norska Landslaget tidigare varit väldigt hierarkiskt vilket passat de etablerade stjärnorna men att man nu under Sjögren förväntas göra jobbet varje match och inte kan förvänta sig specialbehandling. Jag tycker också det ska bli intressant att se om reaktionerna blir liknande för Gerhardsson som ju va minst sagt tuff i sin första laguttagning både vad gäller petningar och de förvisso korrekta men ändå tydliga motiveringarna till varför en del fick kliva åt sidan.

 4. Det är knappast annat att vänta än att Wiman och Sydsvenskan försöker knipa billiga poänger. Utan att veta den interna hierarkin och vem som anses vara ”top dog” i FC Rosengård, så var i alla fall ordföranden i klubben på plats i Linköping (vilket för övrigt är mer än vad som oftast kan sägas om Linköpings ordförande, ens på hemmamatcher). Då kanske det var helt rimligt att VD:n följde herrlaget? Fast då hade det förstås inte blivit lika kul att skriva. Passande ”glömska” eller bara dålig research Wiman?

 5. Här är ytterligare en beskrivning av LB07-Rosengård: ”Efter att Ella Masar gjort FC Rosengårds ledningsmål i den 58 minuten följde en intensiv reduceringsjakt då nykomlingen också bjöd på sin bästa fotboll för kvällen. Det blev ett kvick och konstruktivt passningsspel och ett helhjärtat presspel som gjorde att man också oftare kunde vinna tillbaka bollen högre upp i planen och ställa om. Kvitteringschanserna kom också. Inhopparen Eveliina Parikka rundade Rosengårdsmålvakten men kom ur vinkel och stördes sedan i skott ögonblicket av en hemjobbande Sanne Troelsgaard.
  Mia Persson avlossade ett närskott som Erin McLoed parerade. Strax före målet hade LB07 också haft ett gyllene läge att ta ledningen när Michaela Johnsson frispelades mellan Rosengårdsmittbackar och hade fritt spår mot mål”. Niklas Wihlborg i Sydsvenskan.

  Tycker nog det verkar trovärdigt. Noterar också att LB07-tränare är nöjd med spelarens insats. ”Det var en slutdramatik”. ”Nykomlingen lyckades pressa storlaget fram till slutminuterna”. Niklas Wihlborg i Sydsvenskan.

  Så, det finns väl olika sätt att se på matchen antar jag… jag har min, fotbollsnotarien ”Observer” har antagligen sin (som imponerar lika lite som hans personpåhopp) och Rydén har sin med en ständig lätt Rosengård-bias. Men är ovanstående trovärdigt så verkar det om Rosengård ändå ”kom undan” med sin vinst, det skulle lika gärna kunna ha blivit kvitterat – det hade inte varit orättvist.

  Jag tror att Niklas Wihlborg är trovärdig i det här fallet.

  • Tyckte nog att jag konstaterade i inlägget att Rosengårds seger långt ifrån var solklar, och att LB07 hade flera kanonchanser. Eller vilken text har du läst?

   Men man kan ju vinna rättvist även om motståndarna har flera kvitteringschanser. Antar exempelvis att du tycker att LFC vann rättvist i dag, trots att Göteborg hade lika många vassa chanser. Eller? (Jag har förresten inte sett matchen, bara höjdpunkterna på damallsvenskan.tv)

   • Ska se LB07-Rosengård nu, faktiskt (får se om jag arbetar mig genom hela).

    Jag förstår vad du menar med att ”vinna rättvist”, ingen fara, det är lugnt.

   • Jag som såg matchen mellan Gbg-LFC kan säga att hemmalaget stod upp väldigt bra och särskilt under 2:a halvlek låg på för en kvittering som inte hade varit orättvis om den kommit då. Det mest anmärkningsvärda från matchen var annars att det förekom tre misstänka straffsituationer, en för hemmalaget och två för gästerna, där särskilt den sista där Banusic blev nedbrottad efter att ha dribblat sig förbi sista försvararen var helt solklar.

    Domaren som för övrigt var den samme som dömde cupfinalen i stort sätt felfritt stod vid tillfället strax utanför straffområdet och vinkade avvärjande vilket man nog får se som en av de värsta domarmissarna i årets serie. Tyvärr har nog Marijas rykte om att falla lätt, något hon knappast är ensam om då man ju måste det för att få domslut med sig i DA, gjort att hon inte längre kommer få något med sig där för en klarare straff är svårt att finna.

    Vad gäller Rosengårds-LB07 så har jag inte sett matchen men misstänker att Rainers sammanfattning, LB07 kunde ha kvitterat men FCR kunde också gjort fler mål, ligger nära sanningen och även hans kommentar om att det inte är någon tillfällighet att det är just FCR och LFC som ligger i toppen då de helt enkelt är lite vassare än övriga lag i de avgörande lägena.

  • Man tackar efter att ha blivit upphöjd till ”fotbollsnotarie”. Det är ju närmast mirakulöst att signaturen Ingmar vet vad jag skriver eftersom han lovat att inte läsa. Men för all del Ingmar – fortsätt gärna läsa, kanske lär du dig ett och annat. Så, lycka till!

   Jag skrev att det snarare var LB07 som var tillbakapressade ÖVER TID, vilket självklart betyder över hela matchtiden. Tidningscitat från en mer blandad sista halvtimme där FCR tillät LB07 ett större bollinnehav förändrar inte helhetsbilden. FCR spelade mer på resultatet än att till varje pris utöka målskörden. Du höjer inte precis din trovärdighet när du inte sett matchen och går direkt in i kommentatorsfältet.

   PS. Vill du se exempel på personpåhopp kan du börja med att läsa dina egna texter. Jag håller inte på med sådant varken nu eller tidigare. Däremot kommer jag självfallet, precis som jag skrivit tidigare, att läsa dina kommentarer och kommentera en del av dem.

 6. Läste en artikel att barn upp till 14 år inte bör nicka i fotboll eller att spela med hjälm. Det är något som fotbollen kanske bör ta åt sig. Det ger skador på hjärnan då den inte är utvecklad i så unga år.

  • Det verkar som att bloggaren är icke intresserad belysa mörka sidan av damfotbollen. Det brukar inte etablissemanget skryta med heller.
   Saker som missbruk av smärtstillande medel, astmamedicin,diverse ”prestation” höjande substanser samt träningsmetodik eller strävan för att under så kort tid som möjligt uppnå maximal resultat och i slutändan en manipulation av unga människor som görs utifrån samhällets regler i övrigt, där marknaden och dess aktörer står som förebild. Skrämmande!
   John Hoberman,Sterbliche Maschinen,277.s,Meyer-Meyer,Aachen,1994

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.