Schryvers läckra mål sänker Rosengård

En fantastisk frispark från Kristianstads belgiska forward Tine Schryvers ledde till Kristianstads första damallsvenska seger någonsin mot den klubb som hetat Malmö FF, LdB FC Malmö och nu heter FC Rosengård.

Drömmålet ledde också till att Kristianstad nu är klart för damallsvenskan 2018, och kan ägna resten av säsongen åt att jaga medalj. Med tanke på KDFF:s nuvarande form känns det inte omöjligt att laget kan ta sig in på topp fyra.

Men viktigast av allt – Schryvers mål och Kristianstads seger innebär också att guldstriden nu känns avgjord. Jag skrev redan efter förra omgången att Rosengård sannolikt inte ens skulle kunna vinna damallsvenskan vid full poäng i de sista sex omgångarna.

Nu har LFC sex poängs försprång trots en match mindre spelad, det guldläget skall man inte kunna missa. Men det är förstås för tidigt att skicka ett grattis till Östergötland redan nu. Fast vinner man i morgon så…

För Malin Levenstad blev det alltså en fiaskostart som inhoppande tränare i Rosengård. Det är självklart inte lätt att sätta sin prägel på ett lag efter bara två dagar på jobbet. Jämfört med den senaste damallsvenska matchen gjorde Levenstad ett byte i backlinjen – Ida Lyberg ut, Edina Filekovic in, vilket även innebar kantbyte för Ali Riley.

Det andra bytet i startelvan var framtvingat, formstarka Sanne Troelsgaard var ju avstängd.

Jag har bara sett sporadiska delar av matchen. Men av det jag har sett fanns det ingen tendens till energikick för Rosengårdsspelarna, det var nästan tvärtom. Jag tyckte de såg ut att vara väldigt viljelösa och andefattiga.

För Rosengård är det bara att glömma guldet. Laget får nu fokusera på att ta en Champions Leagueplats. Vinner Eskilstuna i morgon skiljer det bara tre poäng mellan lagen.

I dagens andra match blev det också Malmöförlust. Vittsjö vann mot LB07 med 2–0, ett resultat som gör att det mesta talar för att vi får fyra Skånelag även i nästa års damallsvenska.

Vi får även ett Smålandslag, för Växjö vann med 2–0 mot Sundsvall är nu i praktiken klara seriesegrare i elitettan. Vi skickar väl ett litet grattis till Växjö.

Slutligen har Holmalunds damsektion i dag presenterat förslaget till hur deras nya elitklubb skall se ut. Man har tänkt heta Alingsås FC och här är lite mer info:

17 tankar på “Schryvers läckra mål sänker Rosengård

 1. Förmodligen en inte oväntad kommentar från mig – riktad både till Johan och DA.TV kommentator Bülund: …de klubbAR som hetat Malmö FF, Malmö FF Dam, LdB FC och nu FC Rosengård. Nej, Bûlund det var INTE 22 mötet mellan Kristianstad och Rosengård!

  Såg ut som två rätt jämstarka lag, men där KDFF trots att de försvarade sig mycket efter 2-1-målet ändå inte var ofarliga framåt. En klart rättvis seger sett tid matchbilden över 90+ minuter. Man ska kanske inte dra för långtgående slutsatser om FCR:s status och kapacitet baserat på en enstaka match, men med Schelin och Troelgaard borta och flera orutinerade spelare på planen såg de mer ut som ett mittenlag än ett topplag. Kanske en indikation på att Majgaard inte varit enda ”problemet” utan att det finns mer att hantera.

  Ja, troligen fyra Skånelag i DA 2018 och kanske bara ett Stockholmslag (Stockholmsområdet). Dessutom kanske bara två lag norr om Stockholm – heja Assi? Bra för DA och damfotbollen?

  Med AIK-vinst idag och bara en poäng för Kalmar glider den åtråvärda andraplatsen i Elitettan bort från dem. Assi kan återta andraplatsen imorgon.

   • Hahaha….Jo, jag vet – och det brukar ju gå bra! Men visst vore det en ärligare och mer korrekt maratontabell med var klubb för sig och inte sammanslagna i kombination med skarpare kriterier för eventuella sammanräkningar. Att Rosengård felaktigt hävdar att de har nio SM-guld för damer må kanske vara dem förlåtet givet dessa tider av förvirring och bekymmer. Linköpings FC bör för övrigt inte heller räknas samman med Kenty. Det är också två olika klubbar, bara för att ta ännu ett exempel.

    • Är lite nyfiken. Enligt ditt synsätt ska alltså både LFC och Rosengård ses som nybildade föreningar som inte har med Kenty respektive LdB FC Malmö att göra. Det borde ju även innebära att LFC och Rosengård borde ha fått börja från botten av seriepyramiden, som andra nybildade klubbar. Eller hur ser du på det?

   • OK, sent omsider kommer här försök till svar. Mina utgångspunkter är enkla: 1) Ära den som äras bör, dvs den klubb vars lag och spelare åstadkommit meriter i form av poäng och medaljer ska också tillskrivas dessa, ingen annan klubb, lag eller person. 2) Det är både felaktigt och stötande att räkna ihop poäng och särskilt medaljer av ädlaste valör. 3) Den klubb som vill hävda fin ”stamtavla” kan göra det genom att skriva fram en kort historik, exempelvis på sin hemsida där släktskap med tidigare och senare klubbar redovisas. Så gör ju en del klubbar också. 4) Det är något av ett hån mot de klubbar som faktiskt förtjänat sia egna medaljer och meriter, som Umeå IK, att låta det se ut som att fler klubbar gjort det.

    Att jag nu tar FC Rosengård och besläktade klubbar samt Linköpings FC och besläktad klubb som exempel innebär bara det – exempel. Det finns flera.

    Linköpings FC bildades från Kenty DFF. I samband med det fortsatte Kenty som egen klubb liksom nybildade LFC. Jag har inte sett att någon hävdat att att deras respektive meriter skulle räknas samman, men än just i SvFF maratontabeller.

    FC Rosengårds damlag kan räkna SLÄKTSKAP tillbaka till gamla Malmö FF, sedan Malmö FF Dam, därefter LdB FC Malmö och nu FC Rosengård. Malmö FF klippte bandet slutligt när LdB bildades. Motivet stavades pengar – då år 2007 25,5 miljoner närmare bestämt – för att få ett damlag att bli reklampelare för ett företag. Den starke mannen och finansiären tröttnade dock och 2013/14 införlivades damverksamhet i den sedan många årtionden existerande klubben FC Rosengård. Senast både 2007 och 2013/14 bildades alltså klubbar och klubbstrukturer som inte hade det ringaste med tidigare Malmö FF Dam och särskilt Malmö FF (idag drygt 20 år tidigare) att göra. Att det i några fall fanns spelare och ledare som ”hängt med” är i sig inget motiv till att slå samman meriter.

    Att med den bakgrunden hävda tidigare klubbars och lags meriter och räkna dem som sina egna är helt orimligt. Malmö FF avsade sig medvetet damverksamhet och LdB var en främst ekonomiskt betingad kortvarig klubb – på vilket sätt är det motiverat idag att FC Rosengård historielöst suger åt sig och blåser upp sig med deras meriter?

    Jag förstår att det är praktiskt att i maratontabellen baka ihop olika klubbar, men tabellen är inte till för att beskriva historik och göra sammanslagningar på tvivelaktiga grunder. Den är, hoppas jag, till för att ”ära den som äras bör” även om det blir merjobb och en del klubbar halkar ner i tabellen. När förändringen väl är gjord behöver inte olika klubbar klä sig i ”lånta fjädrar” och burra upp sig längre.

    Kanske en lång ingress till svar på din specifika fråga, men tror jag nödvändig. När nybildade damfotbollsklubben Alingsås FC:s ordförande uttalade sig var han osäker på var i seriesystemet de skulle placeras. Skulle de få överta Holmalunds elitettanplats eller hamna länge ner. Detta är ett färskt exempel på att inplacering i seriesystemet inte är given. Självklart framstår det idag som svårmotiverat att exempelvis FC Rosengårds damlag skulle ha fått gå ner långt i seriesystemet. Samtidigt är frågan om att separera meriter och nya klubbars inplacering inte nödvändigtvis sammanlänkade. Din fråga är dock ställd utifrån att det finns ett sådant givet samband. Att justera en maratontabell behöver således inte påverka hur en ny klubb inplaceras i seriesystemet. Jag ser ingen anledning till att det behöver innebära problem om en ny klubb bildas och en tidigare stiger åt sidan. Transparenta, klokt tillämpade och möjligen något omarbetade kriterier för nya klubbars etablering i seriesystemet bör kunna inrymma lösningar. Det är knappast administrativ fantasi som SvFF lider brist på. Att dessutom i en maratontabell lägga till klubbens hemort ger ytterligare upplysning om regionala styrkeförhållanden över tid.

    Till sist, när det gäller det kanske mest stötande med att suga åt sig och hävda andras meriter, SM-guld, så finns det väl inget hinder att media går före och driver på förändringen mot en mer sann maratontabell genom att i artiklar, ljud och bild separera olika klubbars meriter från deras släktskap och ”stamtavla”. LdB FC Malmö har tagit guld i DA 2010, 2011, 2013 – vackert så. FC Rosengård har tagit guld i DA 2014 och 2015 – vackert så. Linköpings FC har tagit guld i DA 2009, 2016 och kanske snart 2017 – vackert så.

  • Hej på er..
   Kan bara hålla med The Observer, Rosengård har mycket att jobba med, för att se ut som ett topplag.. Nu håller vi tummarna för Assi, så får även vi ett derby att se framemot 2018../Häls Pite P-o..

 2. Nej, nej och åter nej, inget är avgjort och ”känns” klart och ”glömma guldet” osv. osv. Typisk sportjournalistlingo. Tycker inte det finns någon grund för att berömma sig för ”skrev redan för…” och liknande. Löjligt, Rydén.

  Vad som hänt är att Linköpings FC har skaffat sig ett riktigt bra läge för att vinna SM-guld 2017. Det är där vi står nu. Om säger om, man tar poäng i den svåra bortamatchen mot Dif på Stadion imorgon, så ser det ännu bättre ut, vinner LFC tre poäng, ja då har man råd att förlora i kommande omgångar och det ser mycket ljust ut (behövs ingen harvardexamen för att konstatera allt detta). Inget mer. Det är där vi står nu, i den 17:e omgången.

  Det jag håller med om är att Tine Schryvers frisparksmål var en vacker pärla. Stort grattis! Och detsamma till vinsten givetvis, Kristianstad!

   • Nej, inte just ikväll. Guldhoppet finns just nu i LFC (även hos mig). Men situationen kan snabbt ändras beroende på resultaten (som i sin tur har med hur spelarna/laget uppträder på planen, hur de spelar) – vilket är min poäng.

  • The Guardian, du skulle aldrig bli en bra tränare! Att vinna vilken liga som helst då krävs det vinnarmentalitet, den egenskapen som LFC saknar som mest.
   Att detta känns så berör på en del onödig snack om lagets fjolårets upplaga, med Harder dit och Blackstenius hit, så tjejerna känner press de kan lika bra vara utan
   Faktumet står sig att LFC har likvärdigt lag fjolårets om inte ännu bättre, viktigt att påpeka till hela laget
   Fast vi såg i många matcher LFC spelat och darrat när sista spiken i kistan skulle sättas in, som t ex borta match mot Rosengård
   Därför The Guardian LFC vinner för detta laget är Sveriges bästa lag

 3. Hur har det gått för Viggosdottir i Rosengård? Har hon fått spela någonting?
  Man undrar ju lite hur hon tänker nu i och med vad som verkar vara en dysharmoni i FCR?
  Det vore ju snopet för henne om United skulle knipa andraplatsen före FCR
  även om jag tror att FCR kommer att hålla undan.

  • Viggosdottir har spelat full tid i alla sex höstmatcherna för Rosengård, och gjort ett mål. Och hon kommer att få spela Champions League i höst, det hade hon inte fått i Eskilstuna. Men visst kan det tänkas att hon tänkt en och annan tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.