Grattis Växjö – och snart även Linköping

Växjö DFF

I dag har vi fått ett nytt damallsvenskt lag. Strax innan 15.00 säkrade nämligen Växjö DFF sin plats i damallsvenskan 2018.

Man gjorde det genom att Assi tappade poäng hemma mot Mallbacken. Därmed ligger både AIK och Assi 15 poäng bakom Växjö med fem omgångar kvar att spela. Och eftersom de möts i nästa omgång kan inte båda lagen passera Växjö.

Stort grattis till Växjö som gjort en fantastisk säsong. Ändå måste man nog stärka upp laget en aning inför nästa säsong. De föll mot Vittsjö i Svenska cupen i veckan, vilket ger en föraning om att steget upp är väldigt stort. Samtidigt har ju lagen från elitettan klarat övergången bra de senaste åren. Därför blir det intressant att följa Växjö framöver.

Vilka de ersätter i damallsvenskan är ännu långt ifrån klart. I dag var jag och såg Göteborg och Kvarnsveden spela 2–2 på Valhalla. Jag återkommer med lite fler tankar kring den ångestladdade matchen.

Resultatet var som en förlust för båda lagen. Dagens stora vinnare i botten var istället Hammarby som tog tre blytunga poäng mot Eskilstuna. Därmed finns det rätt stora möjligheter att Stockholm har tre damallsvenska lag nästa år. För jag håller AIK som favoriter i kampen om andraplatsen i elitettan.

Och Hammarby har nu fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket. Och det svårtippade Södergänget lär nog ta minst en trepoängare till – vilket borde räcka.

Slutligen så kan Svenska Fotbollförbundet börja jobba på transporten av Kronprinsessan Victorias pokal mot Östergötland. I dag gjorde Linköping alla tre målen (Kristine Minde, Anna Oskarsson och ett självmål av Maja Kildemoes) när Djurgården bortabesegrades med 2–1. Resultatet innebär nio poängs serieledning med fem omgångar kvar. Och det kan inte LFC tappa. Det går inte.

Noterbart i toppstriden är att de lag som jagar LFC har extremt dålig form. Kollar vi de tre senaste omgångarna är det just Rosengård, Eskilstuna och de tre nedflyttningskandidaterna som tagit minst antal poäng av alla:

Kvarnsveden  5–6   2
Rosengård     5–6   2
Eskilstuna       3–4   2
—–
Göteborg       4–6   1
Örebro           4–7   1

Den tabellen leder Kristianstad på nio poäng, närmast före Piteå och Linköping på sju.

Även om vi tittar på de fyra senaste omgångarna återfinns Rosengård långt ner i formtabellen:

Kvarnsveden  8–9    3
Rosengård     7–8    3
LB07             3–9     3
—–
Örebro          7–10   2
Göteborg       4–8    1

Här leder Piteå på tio poäng och bättre målskillnad än Linköping, som också tagit tio. Trots att det blev kryss i seriefinalen mellan Rosengård och LFC har alltså Linköping dragit ifrån med sju poäng de senaste fyra omgångarna. Anmärkningsvärt.

Just Linköping och Piteå är för övrigt de två lag som tagit flest poäng efter EM-uppehållet, 13 vardera.

8 tankar på “Grattis Växjö – och snart även Linköping

 1. Som sagt – grattis Växjö, även om avpolletteringen av tränaren som fört laget så här långt ger litet besk bismak (apropå aktuell diskussion om tränare som får gå). Växjö har egentligen inte haft någon stark konkurrent om seriesegern på länge och har ju också tidigt börjat arbeta upp ekonomi för DA.

  Dagens knall i Elitettan (i nivå med när Sundsvall slog Kalmar nyligen) var nog att Mallbacken vann borta mot Assi. Här talar vi blytunga poäng för Sunnelaget som i och med segern studsade upp tre placeringar i tabellen. Fortfarande fem lag inom tre poäng i bottenstriden och kampen om andraplatsen lever också.

  Kan Rosengård vara i snitt två poäng bättre än Linköping i återstående fem omgångar. F-n trot´ Prognosen nu är väl att LFC säkrar seriesegern omkring omgång 20. Som tur var för FCR vann inte United idag och därmed tror jag att de inte heller kan utmana FCR om andra CL-platsen. Linköping gjorde vad som behövdes och blixtrade till under några minuter, men matchen i övrigt var ingen höjdare från deras sida. Asllani, Oscarsson och Minde förtjänar plusbetyg, övriga godkänt. Vem springer minst under en match i LFC – målvaken Andersson eller Banusic? Nej, visst springa är inte allt, men ibland kan det hjälpa för att jobba sig in i en match.

  • Jag har sett att ni är flera som har hyllat Anna Oskarsson för hennes insats i dag. Jag måste säga att jag undrar vad det är ni hyllar, utöver att hon gjorde ett snyggt nickmål?

   Jag har i efterhand sett de 60 första minuterna av Djurgården-LFC, och kollat in Oskarsson extra noga. Det jag sett är en ytterback som verkar vilsen i defensiven, som kliver fram när hon borde backa och som tvekar när hon borde kliva fram i press. Dessutom hamnar hon gång på gång på fel sida om sin spelare. Offensivt ser jag dessutom en spelare med ett slarvigt och hafsigt passningsspel.

   Det är fullt möjligt att Anna Oskarsson på sikt kan bli en utmärkt ytterback, kanske till och med landslagsmässig. Men i nuläget skulle jag säga att hon agerar som den nybörjare hon är. I nuläget är Linköpings vänsterkant otroligt mycket bättre, vilket gör att motståndarna släpper högerkanten och Oskarsson.

   • För min del tror jag det handlar om att Oscarsson, trots vissa brister (av vilka jag noterat några, men inte så många som du), ändå på kort tid i ett nytt lag visar att hon vill och vågar. Det handlar också om en mer samlad bild av hennes totala speltid än endast dagens match. Jag trodde nog att det skulle märkas mer negativt att Samuelsson försvann än det gjort. Det har också spelat in. Sedan är ju, enligt henne själv, snarare yttermittfältet än ytterback favoritpositionen. Givet detta tycker jag att hon gör ett bra jobb.

    Om nu motståndarna ser Oscarssons högerkant som svagare än vänsterkanten och ”släpper den” av den anledningen – borde de då inte överbelasta den kanten i anfall för att komma fram lättare (ungefär som resonemanget gick när Andersson kritiserades för svagt spel på vänsterkanten i EM)? Det tycker jag inte varit tydligt. Att släppa högerkanten, om nu DIF gjorde det idag, verkar inte varit något framgångsrecept med mål av två spelare med högerkanten som grundposition – Minde och Oscarsson. Det var lite kort från mig – andra kan säkert fylla på.

  • Jamen, det kan man fråga sig, kanske the royal Ni Observer? 😉

   Personligen gratulerar jag Anna Oskarsson till att hon dundrade in en nick i inre målställningen så att det small till och ekade över hela tegelstadion. Att göra mål är viktigt och det krävs mycket av en spelare, att vara i position och sedan verkligen avgöra. Hon sänkte DIF och avgjorde indirekt den här viktiga matchen till LFC´s fördel. Men det är jag inte säker på att Rydén förstår värdet av. Däremot att han skulle skriva nåt positivt om en LFC-spelare eller klubben – nej, det kommer inte att hända (det har varit mest gnäll sedan jag började läsa här) – det är jag lika säker på som just Rydén är på att LFC kommer att vinna guld.

   

Nu tenderar ”hatet” mot LFC komma, många har en vilja att hitta fel: Rydén ägnar stor möda åt att kritisera Oskarsson och signaturen Observer gör detsamma i en bitter och felaktig kritik av Banusic. När LFC ändå vinner! Det är många i det ”officiella fotbollsverige” – Expressen och Fotbollskanalen har slutat att rapportera om guldstriden, de nämner inte ens matchen DIF (fyran) mot LFC (ettan) i sina kolumner, Aftonbladet menade att Rosengård var tvungna att ”sälja sitt guld” i en mycket märklig krönika – som är missmodiga just nu när älsklingarna Rosengård/Seger/Sjögran är nio poäng efter.

   • 1. Frågan om vilka ”ni” som hyllar Oscarsson var inte riktad till dig Ingmar/The Guardian, utan till bloggaren som påstod att det var så. Se punkt 6.

    2. Frågan från bloggaren var närmast föranledd av att jag i min första kommentar i tråden gav Oscarsson (liksom Asllani och Minde) plusbetyg. Det gillade du tydligen inte. Kanske tror du att du har ensamrätt på positiva omdömen om LFC och dess spelare och prestationer. Från min sida finns de sedan mer än tio år tillbaka och på bloggarna långt innan du kom in i bilden.

    3. Jag framförde ett antal positiva saker om Oscarsson som svar på bloggarens fråga. Det gillade du tydligen inte heller. Du hade ju möjlighet att fylla på.

    4. Dina ytterst senkomna gratulationer till Oscarsson tycks bara ha ett syfte – en ingång till att framföra ännu mer onyanserad kritik mot allt och alla. Se punkt 6.

    5. Jag har ställt en fråga i denna blogg, halvt på skämt och halvt på allvar om Banusic. Hur får du det till ”bitter och felaktig kritik”? Var hittar du den?

    6. Din fight mot väderkvarnar och dina konspirationsteorier tar sig alltmer bisarra uttryck. Senaste tillskottet är att påstå saker som inte alls stämmer. Trots detta kommer ditt febriga hoppande mellan bloggar, som framstår som närmast desperat, inte att lyckas i sitt uppsåt. För min del får du självfallet gärna ändå hålla på. Fast lögnerna kanske du kan skippa?

   • Sex punkter, lika många irrelevanta och humorlbefriade ”förklaringar” som inte har något med sakfrågan fotboll att göra.

    Att beskylla någon för både det ena och andra vittnar om egna problem, så är det alltid… det liknar mer och mer inbillning Observer: det är du som slåss mot något som enbart finns i Din föreställningsvärld.

    Lägg ner!

 2. Eventuella läsare är nog kapabla att göra sin bedömning av olika kommentarer och vad de innehåller, så där känner jag mig inte det minsta orolig.

  Jag skulle önska att mina sex punkter ovan var överflödiga, men tyvärr verkar det inte vara så. Jag märker att du återigen inte svarar på konkreta sakfrågor utan levererar ytterligare en osaklig rallarsving. Det närmast slutsatsen att dra är att du helt enkelt inte har något mer intelligent svar eller argument att komma med. Trots det känner du dig manad att ”svara”.

  Det förvånar mig att du nu skriver precis på samma sätt som strax innan du för några veckor sedan lämnade bloggen i vredesmod. Det var en återvändsgränd då och det är det nu också.

  Nej, jag kommer inte att ”lägga ner”. Tvärtom kommer jag även fortsättningsvis att bemöta dina kommentarer när jag finner det befogat – på denna och andra bloggar. Om du vill förändra något är valet som alltid ditt. JAG skriver hellre om damfotboll, precis som jag gjort under flera år, och JAG bemöter alltid sakargument, om de står att finna, med sakargument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.