Ska vi leka en liten lek?

Klockan 12.00 i morgon måndag presenterar Peter Gerhardsson sin trupp till landskamperna mot Danmark och Ungern.

Därför tänkte jag att vi skall leka en liten lek som vi kan kalla ”Gissa truppen”.

Min gissning är att det blir en trupp som i mycket stora drag liknar den som var med i Kroatien. Gerhardsson har ju inte många träningsdagar på sig innan Danmarksmatchen, vilket borde innebära att han satsar på ungefär samma spelare.

Bland de elva som startade mot Kroatien finns några rätt formsvaga spelare. Där tänker jag på Jessica Samuelsson som var petad i Arsenal i går och Fridolina Rolfö som var petad förra helgen, men spelade de 67 första minuterna i dag för Bayern München och blev målskytt. Jag tänker även på Caroline Seger och Marija Banusic som båda sett rätt sega ut de senaste veckorna.

Men alla i startelvan borde trots allt vara givna att komma med i truppen.

Även de sju som satt på bänken borde ha god chans till ny uttagning. Där fanns ju för övrigt både Emma Berglund och Elin Rubensson, alltså två spelare som inte fanns med i ursprungstruppen, utan kom in som reserver. Berglund är dock ordinarie i PSG och borde vara högaktuell. Och i dag var Gerhardsson på Valhalla och fick se att Rubensson också är i god form. Jag tyckte att hon var mycket bra så länge hon spelade som yttermittfältare.

Jag gissar att det däremot kan bli något skifte bland de sista positionerna, alltså bland de spelare som placerades på läktaren i Kroatien. Det handlade om Zecira Musovic, Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Tove Almqvist och Julia Spetsmark.

Här tror jag att Ilestedt och Almqvist är de som hänger mest löst. Mitt tips är att Magdalena Eriksson får den sista mittbacksplatsen.

Sedan är frågan vem som blir sista centrala mittfältare. Den assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman såg Piteå–Örebro i dag. Sannolikt kollade han in Lisa Dahlkvist och Josefin Johansson lite extra noga. Jag har inte sett den matchen, men det jag sett av Djurgården–LFC tyckte jag att Almqvist såg rätt pigg ut. Jag tror därför att hon får en ny chans.

Det innebär alltså att jag tippar att det bara blir ett byte jämfört med den trupp som var i Kroatien, och det är Ilestedt ut och Eriksson in. Vad tror ni?

17 tankar på “Ska vi leka en liten lek?

 1. Då jag tror du får helt rätt så har jag inte jättemycket att tillägga. En notering angående Banusic är att hon nästan alltid ser lite seg/loj ut men att det är en del av hur hon är som spelare. När jag såg DIF-LFC live så var jag inte särskilt nöjd med henne men efter att ha sett matchen på SVT så kan man notera att passningen till Asllani som sedan snyggt hittade Minde till 1-0 var riktigt hög klass och så även frispelningen av Asllani tidigt i 2:a halvlek där det endast var en fin parad av Gunnarsdottír samt ett halvdant avslut som stoppade ett mål.

  Då jag misstänker att det kommer bli högt tempo mot Danmark och att de kommer ha bollen mest i kraft av genomgående mer bolltrygga spelare så finns det en stor risk att det blir mest långbollar från oss och då kommer Banusic inte vara en tillgång. Jag skulle nog därför hellre se Rolfö/Hurtig/Blackstenius från start i den matchen då deras klart större kvalitéer i luftrummet och i djupledsspelet kommer mer till sin rätt.

 2. Tror att för F. Brown igår blev det långt mer allvarligt än bara ”lek”, som fotbollen till en del borde handla om. Svimmfärdigt efter matchen och utburen på bår. Ser att bloggaren struntar i att skriva om det, i stället vill se ännu en spelare hamna dit, nämligen Banusic
  Att jämflöra hennes insats med Seger är direkt missvisande, för att laget Banusic spelar i vinner, bl a tack vare hennes insats. I cupmatchen som Banusic spelade för3 dagar sedan i 90 min, som en av få startspelare, återigen är laget som vinner och hon gör mål
  Hennes målgivande passning till Asllani i början av andra halvlek kan t ex M.Larsson , S Blackstenius eller i den delen L.Hurtig aldrig kan vara kapabla till att göra. Det enda landslagspelare som kan göra den typ av passning är visst den som borde gjort mål igår nämligen Asllani
  Fotbollen handlar om tajming, speluppfattning som tex Almqvist saknar fullständigt. Trots icke ”löj” rörelse. Och vad säga om J. Andersson och hennes insats? Hon kan ju inte spela en kreativ fotboll, dessutom är ganska osäker på sin grej, nämligen försvar.
  Match mot Danmark kommer vara en ”krig” där laget som har mest tålamod att göra sin grej vinner. Där borde Banusic vara en nyckel spelare, inte minst på grund av respekt och syselsättning hennes motståndare alltid ägnar sig åt henne
  Så att vinna över Danmark kan man göra med knappast med deras eget sätt att spela, nämligen aggressivt, högt tempo mm
  Till slut Ryden, du borde införa en särskild rubrik på din blogg med namnet ”Banusic haters hörna” så folk som The Observer och även du själv kan vädra ut frustration efter denna j…invandrare lol
  Synd bara att du, men även dig trogen skara av följare inte blev högljuda när Alluko rasistskandalen uppdagades i England, då var det 0 kommentarer kring det…

  • Men snälla lilla Axel, vad är för galet med dej?.
   Känns nämligen som du är den största haters av alla?, förutom Harder då, hon älskar du ju..
   Är du sur för att du inte har en egen blogg?..För det enda du gör är att kritisera Johan med fler, som jag tycker gör ett grymt bra jobb.Själklart kan dom göra/skriva fel, som vi alla andra, sedan kan en text tolkas på så många olika sätt, beroende på om man mår bra eller dåligt..
   Hoppas du får en bra dag.. Mvh P-o

   • Ja, lila du, jag är känslig för rasism, främlingsfientlighet och sådana petitesser och tycker att det är värt att upmärksamma.
    Att en spelare efter matchen kan inte gå och är i princip slutkörd är det man borde skriva om.
    Tydligen bloggaren tycker att spelarna är ”maskiner” som ska körad tills de går sönder.
    Och detta är bara löjligt med hans ”regler” om hur man blir en världsspelare
    Tänk på att detta åsikt talar myclet om hans syn på idrott, som ses som en teknisk gren inte humanistiskt. En stor skillnad för att en människa är mycket mer än hans fysiska egenskaper

  • Jag hade inte sett eller hört något om Fiona Brown förrän du skrev den här anmärkningsvärda kommentaren. Men det är nog riktigt att jag inte gjort någon stor sak av ett en fotbollsspelare jobbade sig så utmattad att hon kände sig svimfärdig efteråt.

   Trötthet är en naturlig del av elitidrott, och enligt den artikel jag läst om Brown verkar det inte ha varit något farligt. Man skall självklart vara försiktig när man pressar sin kropp, och se till att sköta kost och sömn. Men trötta fotbollsspelare är inget upprörande.

   Jag vet inte varför du blir så upprörd av det, och jag vet inte heller varför du kopplade ihop den med Marija Banusic. Men eftersom du tar upp Linköpingsforwarden så ja, jag önskar att hon ökar sin löpförmåga rejält. Och eftersom du verkar vurma väldigt mycket för henne borde du också önska det.

   För om hon lade löpstyrka till sin fina teknik och sitt goda spelsinne skulle hon bli en världsstjärna. Då skulle hon orka sätta sig i fler lägen där hon kom rättvänd mot motståndarnas backlinje. Då skulle hon bli attraktiv för alla toppklubbar i världen och sannolikt kunna tjäna en hel del pengar på sin fotboll.

   Visst är fotboll en lek. Men det är också ett välavlönat heltidsjobb, ett jobb där matcherna är 90 minuter. En av grunderna för en fotbollsspelare på elitnivå är därmed att orka springa i högt tempo i just 90 minuter. Det orkar inte Banusic, och det är därför hon inte är en världsstjärna.

   Så till ditt snack om hat. Du odugligförklarar var och varenda spelare i landslaget, men tolkar jag dig rätt är man alltså rasist när man har synpunkter på Banusics löpstyrka? Anmärkningsvärt.

   Apropå det tänkte jag bara meddela dig att jag återigen har behövt tvätta bort ett onödigt påhopp i en av dina kommentarer. I den ligan är du överlägsen etta här i bloggen.

   • Jovisst, tänk på om du själv Ryden hade mer att säga om fotboll då skulle vi läst din blogg på The New York Thimes, inte i lilla Borås tidning
    Nejdu, du får hoppa och smutskasta på Banusic så mycket du vill, svensk avundsjuka finner inga gränser, har jag märkt det
    Och Mimmi Larsson, vilken geni gav henne smeknamnet ”mål Mimmi”, tjejen ju behöver 10 klara målchanser att göra 1 mål
    Ingenting för dig att anmärka och uppmärksamma?
    Saknaden av din kommentar om Aluko- rasistpåhopp kan säga väldigt mycket om profil du vill hålla på i din blogg, som är beklagligt, Kim Jong Ryden..lol

    • Det här är en fristående blogg, den ligger inte på Borås Tidnings hemsida. Jag sköter bloggen på min fritid. Jag har förresten fått erbjudanden från större sajter, men tackat nej. Dock inte från New York Times, tror inte att de hade tagit in några svenskspråkiga bloggar…

     När det gäller dina osmakliga rasistanklagelser så tänkte jag bara informera om att jag var först i Sverige med att nämna ”Alukofallet”, det gjorde jag i min stora analys av EM. Jag har sedan kortfattat följt fallet i ett flertal inlägg, jag skrev bland annat när Aluko klev fram och berättade sin historia och när det skulle tas upp av parlamentet.

     Jag antar att du har läst de här inläggen eftersom du har kommenterat dem. Dock måste du ha tyckt att andra delar av inläggen har varit viktigare än Alukofrågan, för den har du inte nämnt här förrän nu. Vad säger det om dig som kommentator?

 3. En av de mest överskattade spelare i DA är definitivt Rubensson, tycker jag. Hon är inte kapabel nog att animera sitt lag, hon har inte sådan ”tyngd” i sitt spel som ska höja övriga spelare avsevärt.
  Sedan, hur fungerar samarbete mellan henne och Hamarlund?
  Tror att hon borde kika lite på Kvarnsveden ovh systrarna Chawinga som inte behövde så mycket tid på sig..
  Nej, så bra är hon inte som Göteborgs placering i DA delvis bekräftar

 4. Vill bara tillägga att din analys av Banusics fotboll är som plockad ur Sundhage köket! Den tränare som knappast har näsa för stora talanger, om de inte är över 30, ska jag nämna
  Så snacket om rätvänd spelare är en schablonartad tankegång som fungerar inte i toppfotboll
  Det som ofta händer med Banusic i spelet är väl att hon ignoreras när hon vill ha boll, har jag märkt. Vad detta berör på är fråga för tränaren. Möjligen drar Banusic ut på det sättet motståndarens försvar så kanterna blir fria..
  Angående ”attraktivitet” för spelaren Banusic är jag övertyggad om att hon kan spela fotboll var som helst, även i toppklubbar, enligt rykte då fick hon bud från Australien men LFC satte stopp för spelet
  Så din bedömning är hel felaktig Ryden
  Däremot skönt för Banusic att LFC vinner återigen DA mest tack vare hennes insats även om hon inte når upp till dina kriterier

 5. Angående Allukofallet då, det är en sak skriva faktografiskt om fallet men en hel annan grej skriva sina tankar om det, göra en mer ingående analys om främlingsfientlighet, som, du måste erkänna, existerar även i svensk damfotboll.
  Därmed mina ”osmakliga rasistanklagelse” kan bara ses i ljuset av saknaden din egen tanke kring det.
  Du är inte förstås skyldig blotta dig, men, jag tyckte att denna tema är värt att kasta sig i och som man kan dra olika slutsatser kring

  • Först, det existerar tyvärr främlingsfientlighet i de flesta sammanhang. Det är tragiskt, men ett faktum.

   Det är även tragiskt att se det ytterst fula och kränkande sätt du debatterar på. Tycker du att det är rimligt att utmåla mig som rasist för att jag inte har skrivit något analytiskt inlägg om Alukofallet? Tycker du att det är rimligt att du skriker om rasism varje gång Marija Banusic kritiseras, men att du aldrig har minsta reaktion när det riktas kritik mot spelare med efternamn som Schelin, Schough, Andersson och Seger?

   Jag kan väl blotta att jag faktiskt sannolikt den journalist som skrivit mest om bristen på invandrartjejer inom svensk damfotboll. Det ämnet hade jag uppe långt innan den här bloggen skapades, faktum är att mitt examensarbete på JMG (Journalisthögskolan i Göteborg) handlade om andra generationens invandrare inom svensk idrott.

   Sedan följde jag upp med en artikelserie i Borås Tidning, som jag delvis har återpublicerat här i bloggen och dessutom gjort en uppföljning på. Jag var även med och diskuterade ämnet i Studio Ett på P1 för några år sedan.

   Jag har även varje gång ämnet kommit upp försvarat det stora antalet utländska spelare i damallsvenskan. Några exempel finns här, här, här, här, här, här och här.

   Jag kan lova dig att dina ärekränkande påhopp inte kommer att ändra mitt sätt att se på fotboll, eller bedöma spelare. Ser jag spelare på toppnivån som har bristfälligt passningsspel eller dålig fysik kommer jag att skriva om det, oavsett härkomst och efternamn. Med de orden sätter jag punkt för den här debatten för min del.

   • Varför gå i svaromål på ett anonymt nättrolls kommentarer? Du behöver inte försvara dej mot dom befängda anklagelser som riktas mot dej.

   • Har påpekat det tidigare och gör det igen.
    Hur bara orkar du/ni lägga energi på att svara ”Axel”?
    Ägna er istället till väsentligheter i denna spalt.

   • Det är möjligt att signaturen ”Axel” någonstans är en originell tänkare som går utanför ”boxen”. Problemet är det sätt på vilket han strukturerar och framför sina synpunkter och att han ständigt kommer med personliga anklagelser. Jag förstår att du som bloggare – för sakens skull – är beredd på att ta emot mer än du hade tillåtit i andra kommentarer, men det finns såklart en gräns även här. Nu var den nådd. Frågan är om det innebär någon förändring.

   • Avslutningsvis, ska vi leka en liten lek? Den heter ”En obekväm sanning”, Det handlar om främlingsfientlighet i svensk damfotboll med dess strukturella uttryck
    Som uppvärmning rekommenderas att läsa den olympiska rörelsen historia.
    En notis ur den kan vara intressant för dig, så du kan referera till läget som råder idag
    Jesse Owens, den 4 fyrfaldige OS mästare i Berlin OS 1936, bodde då på samma hotell som de övriga amerikanska idrottare.
    Ingenting konstigt med det, kan man tycka.
    Det som visade sig anmärkningsvärt då var faktum att Owens kunde komma in i hotellet på huvudentré, tillsammans med sina vita landsmän.
    Denna ”privilegium” hade han inte i hotell i USA där amerikanska laget vistades innan avresa till Hitlers Tyskland. För de ”färgade” gällde då att komma in bakvägen
    Därmed fick Jesse Owens likvärdig behandling som de vita idrottarna i den nazistiska Tyskland, något som han vägrades i sitt eget land.
    Fundera lite Rydén över detta innan du dömer ut någon du inte gillar eller någon som du tydligen har något konstig behöv att såga.
    Till den försvarsflocken som finner mitt resonemang skandalöst. ärekränkande, inte värt att bemöta mm , vädra ut era åsikter då snart få ni veta om ni hade rätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.