Roddar – skräll i Gerhardssons trupp

Julia Roddar

Det blir två ändringar från den trupp Peter Gerhardsson hade med sig till Kroatien. Nathalie Björn och Tove Almqvist får ge plats åt Magdalena Eriksson och Julia Roddar.

Roddar är förstås överraskningen. Jag hade inte sett den 25-åriga Kvarnsvedenmittfältaren på plats förrän i går, och då imponerades framför allt av hennes första halvlek. Där var hon väldigt bra, absolut landslagsmässig.

Gerhardsson var ju också på plats på Valhalla i går. Den matchen var kanske inte avgörande för valet, för förbundskaptenen sa på den nyss avslutade presskonferensen att Roddar fanns med i tankarna även förra gången.

Kollar man på de 23 spelare som är uttagna till VM-kvalmatcherna mot Danmark och Ungern har Gerhardsson valt ett nytt upplägg. Senast var det tre målvakter och sedan två spelare per position. Nu har man valt fem mittbackar, för övrigt den lagdel som förbundskaptenen bedömer som starkast, och bara tre ytterbackar.

Senast sa man att mångsidighet inte var en faktor man tog hänsyn till. Nu lär det ha varit annorlunda, för på pappret tog man ut fem centrala mittfältare, fem forwards och bara två kantspelare i Lina Hurtig och Johanna Rytting Kaneryd.

Men av de centrala mittfältarna är ju framför allt Elin Rubensson en tänkbar kantspelare och bland forwards kan både Julia Spetsmark och Fridolina Rolfö spela som yttermittfältare.

Det presenterades även en U23-trupp på presskonferensen. Tyvärr valde jag att se den via SVT, som bröt sin direktsändning i samma ögonblick som U23-truppen skulle offentliggöras. Innan jag hade tagit mig förbi all reklam och fått igång Fotbollskanalens sändning var truppen presenterad och man var inne i frågestunden.

Jag hörde alltså inte vad som sades om U23-laget. Men ser här att truppen till landskampen mot Norge innehåller såväl Björn, Almqvist som tidigare A-landslagsspelarna Malin Diaz och Pauline Hammarlund.

På presskonferensens frågestund fick Peter Gerhardsson frågor om Pia Sundhage:s färska utspel om att det tränas för lite i svensk damfotboll:

Träningsmängd är ett intressant ämne. Min uppfattning är att Sundhage har rätt i att spelarna kan nöta tekniska detaljer i väldigt mycket större utsträckning än de gör. Men jag vet att det finns andra åsikter också. Exempelvis minns jag att Magdalena Eriksson sa så här förra sommaren när jag frågade henne om hur ofta hon nöter hörnor:

”Vi brukar inte få köra så mycket extra för Martin (Sjögren), han blir arg på oss då, eftersom det sliter på kroppen. Han vill inte att vi ska bli skadade. Men tio minuter, en kvart brukar jag stå.”

Apropå Sundhage ser jag att Gerhardsson även fick en fråga om Lotta Schelin och Lisa Dahlkvist. Schelin verkar alltså inte vara tillbaka i träning ännu efter EM. Tråkigt.

7 tankar på “Roddar – skräll i Gerhardssons trupp

 1. Roddar har väl haft sina förespråkare ett tag på bloggar. Vid 25 har hon kanske goda förutsättningar i form av erfarenhet för att lyckas i A-landslaget. Tror för övrigt att Gerhardsson gärna vill se spelarna från förra ”lermatchen” dels mot annat och bättre motstånd, dels under andra yttre förhållanden och att det är en del i hans beslut att köra med i stort samma trupp. Sedan kanske det ändras mer.

  Det här med att ”vandra” mellan U20/23 och A-landslaget är intressant. Jag fråga själv Sundhage för något år sedan hur det låg till med att lyfta in spelare (då Blackstenius) som oftast eller länge tid spelat i yngre landslag till A-landslaget – hade hon ”fri dragningsrätt” eller hade respektive FK gjort någon slags överenskommelse vilka som ”tillhörde” visst landslag under en säsong? Svaret var långt, mycket lång och slutade i ett…..jaså….

 2. Spännande uttagning av Julia Roddar. Återstår att se om det blir speltid. Pia Sundhage hade för vana att ta ut nya spelare för att därefter placera dom på bänken eller läktaren utan att ge dom speltid. Men det tillvägagångssättet är nog den förra förbundskaptenens egenhet.
  Vad gäller Lotta Schelin och hennes skada är det fortfarande väldigt tyst. Kanske är den så pass allvarlig att den fortsatta karriären är i fara. Ska understrykas att detta är en gissning från min sida, men ju längre tid som går utan konkreta besked om hennes skadestatus så stärks den misstanken.

 3. Skulle gärna vilja veta hur landslagsledningen resonerade när man petade i Schelin smärtstillande inför varje match i EM?
  Jag skulle också vilja veta hur hon tänkte själv under mästerskapet?
  ”Vilket ansvar har jag som spelare? Mot mitt landslag och mot mitt klubblag som betalar min (höga) lön”?
  Om hon nu inte ens är i träning lär väl den här säsongen vara över…

 4. Hade velat se Kullashi i truppen redan nu (på Segers bekostnad). Jag tror inte att det är nån bra idé att hålla kvar vid de äldre mediokra spelarna nån längre tid (även om de kan rycka till i en match eller två). På samma sätt är jag inte alls säker på att Schelin (och Dahlqvist) kommer tillbaka. Frågan är ens om en helt skadefri Schelin behövs i ett svenskt landslag för framtiden? För just målskyttet är det nog bättre att ge de potentiella topparna förtroende att producera.

  • Kullashi och Seger konkurrerar knappast med varandra. Visst kan man minska antalet mittfältare och ta in en sjätte forward, men den lär ju hamna på läktaren i båda matcherna. För övrigt sa Gerhardsson på presskonferensen att Seger hade 100 procent passningar till rätt adress i Kroatien. Inte så dåligt…

 5. Träning? Jag ska sammanfatta: Om du tränar mer (och är hängiven) så blir du bättre. 

Ja, det är sant. Men det är dessvärre en plattityd av värsta sorten. Det är inte den nivå på uttalanden som för en nation eller en inhemsk liga framåt. Så uttrycker sig någon som egentligen vill säga något annat (kanske: ”det är inte mitt fel att Sverige inte spelade så bra fotboll/passningsspel, att landslaget dalat på rankingen – det är någon annans”).

  Mitt bidrag (skulle kunna skriva sida upp och sida ner om det här): spelarna MÅSTE träna mer offensiv fotbollsteknik i unga år för att Sverige och Damallsvenskan ska kunna hänga med i framtiden. Passningar, bollkänsla, position osv. Även taktik. Och kreativitet. Det är där det avgörs.

  Men som sagt tidigare, det behövs då att det tillförs resurser till instruktörer, utbildare och tränare; mer resurser till de framgångsrika klubbarna (men de spelar ju gratis för landslaget och får inte ens premier för vunna inhemska mästerskap). Drillning av spelare är ingen lösning.

  Jag vet inte om det är symptomatiskt, men det gäller nog att kunna ta ut de bästa spelarna, på alla nivåer, även i stora mästerskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.