Bilder av Göteborg-Kvarnsveden

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag hade med mig kameran till Valhalla i går. Diverse av de bilder jag tog finns i bildspelet ovan, samt i mosaiken i botten.

* När jag ändå gör ett nytt inlägg tänkte jag passa på att samla upp diverse saker som hänt. I förra inlägget skrev jag några rader om att Pia Sundhage har synpunkter på träningsmängden i damallsvenskan. Som väntat får hon både medhåll och mothugg. Intressanta synpunkter är det hur som helst från flera olika håll.

* När det gäller helgens internationella ligamatcher har bloggen Spelare 12 haft en utmärkt genomgång av lördagens internationella matcher.

När det gäller söndag var det fokus på Tyskland och Frauen-Bundesliga. Där vann topplagen under söndagen, alltså segrar för såväl Wolfsburg, Freiburg, Frankfurt som Bayern München.

I Bayerns 4–0-seger mot Hoffenheim gjorde Fridolina Rolfö 2–0-målet. Höjdpunkter från den matchen ser du här.

I kväll kom det dock en liten skräll. Nykomlingen Werder Bremen tog nämligen poäng borta mot obesegrade Turbine Potsdam. Trots att Amanda Ilestedt:s lag (svenskan spelade hela matchen) hade ett stort spelövertag, och tog ledningen redan i andra minuten, slutade matchen 1–1.

Därmed föll Potsdam till femte plats i tabellen, en tabell som leds av Wolfsburg med maximala tolv poäng, närmast före Freiburg på tio.

* Så till Brasilien där ytterligare en spelare i dag har tackat för sig i landslaget. Det handlar den här gången om Maurine, som därmed blir den fjärde på några dagar att tacka för sig.

https://www.instagram.com/p/BZwWbzcDQpA/?taken-by=maurine

En annan stjärnspelare från Brasilien är förstås Marta. När den sista omgången av NWSL spelades var frågan vilka lag som skulle mötas i semifinalerna.

De redan klara seriesegrarna North Carolina tog emot Orlando, i något som kunde bli en förmatch till nästa helgs semifinalspel. Orlando behövde vinna för att ta tredjeplatsen, och i stället få möta tabelltvåan Portland.

När matchklockan passerat 90 minuter stod det 2–2 och Orlando fick frispark i kanonläge. Vid bollen ställde Marta, Alex Morgan och Alanna Kennedy upp. Som ni hör på klippet nedan var kommentatorerna säkra på att någon av de båda superstjärnorna skulle kliva fram. Det blev istället australiskan, och hon gjorde så här:

Det snygga målet lyfte alltså Orlando från fjärde till tredje plats i sluttabellen. Därmed spelas semifinalerna i NWSL så här:

Lördag 19.30 svensk tid: Portland Thorns–Orlando Pride
Söndag 19.30 svensk tid: North Carolina Courage–Chicago Red Stars

Finalen spelas söndagen den 14 oktober klockan 20.30 svensk tid.

I övrigt i ligan satte Australiens superstjärna Sam Kerr nytt målrekord med 17 fullträffar. Kerr är en otroligt spännande spelare eftersom hon gör mål på så många olika sätt. Kolla bara på den här kavalkaden:

Många tycker att Kerr borde ha varit en av tre finalister i kampen om titeln som världens bästa spelare 2016/17. Och sett till det senaste halvåret hade jag inte protesterat mot det.

Det där Fifapriset lär ju gå till Lieke Martens. Och när hon står för sådana här uppvisningar är det svårt att protestera:

Slutligen, här är bilderna från gårdagens match I Göteborg i mosaik:

2 tankar på “Bilder av Göteborg-Kvarnsveden

 1. Jag tror att Sundhage är helt snett ute om hennes väg att lära ut grundläggande färdigheter (som att slå inlägg) är att få 18-35-åringar att öka träningsmängden. Istället delar jag Elisabeth Gunnarsdottirs analys om att det handlar om att öka träningen i tidiga åldrar, men framför allt höja kvaliteten i utbildningen. Man verkar vara klart längre fram på Island än här i Sverige.

  Därför är det glädjande att några föreningar i Stockholm nu lite yrvaket startar flickakademier för att ge barn – oavsett kön – de rätta förutsättningarna att bli bra fotbollsspelare. Hammarbys tränare Olof Unogård säger ”Generellt sett, inom flick- och damfotboll, har man fått hålla på med grundläggande spelarutbildning alldeles för högt i både ålder och nivå – för att det saknats välutbildade tränare långt ned i åldrarna. Det försöker vi ändra på nu […]”.

  När jag såg finalspelet i Gothia Cup slogs jag av nivåskillnaden mellan pojklag och flicklag i åldrar där de rent fysiska förutsättningarna tycktes vara likvärdiga. De tolvåriga flickorna hade inte alls kommit lika långt som de elvaåriga pojkarna och jag tror att det beror på att de redan låg några hundratal träningstimmar efter i kvantitet och förmodligen hade pojkarna dessutom haft en högre kvalitet på sin träning.

  Däremot är min bild att spelare i Damallsvenskan tränar tillräckligt många timmar per vecka. Tydligen behöver tränarna lägga en viss del av dem på grundläggande övningar, men jag tror inte att fler timmar träning för vuxna spelare skulle höja nivån på serien särskilt mycket.

  • Det var precis det jag eftersökte och skrev i en annan tråd (se nedan), men mer kortfattat. Bra utläggning, Calle! Sundhage har alltså fel, helt enkelt.

   Låt de små spela mycket, träna dem förnuftigt och låt dem leka, med bollträning, teknik. Och utbildning, precis som jag skrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.