Lite funderingar kring den danska domen

Det har snart gått en vecka sedan Danmarks fotbollsförbund, DBU, fick domen för att deras damlandslag lämnade walkover mot Sverige.

Danmarks dom

Jag har funderat rätt mycket över det här under de senaste dagarna. Och ju mer jag tänker på det desto mer solklart känns det att domen är vansinnigt ogenomtänkt. Att det är en dom som visar att Uefa inte tar damfotboll på allvar.

Det enda rimliga straffet hade ju varit att utesluta Danmark ur VM-kvalet.

Det är ju nämligen så att inga andra domslut kan anses vara rättvisa mot alla inblandade motståndare. Rättvisa mot de lag som vill vara med i VM-kvalet fullt ut.

Av kommentarerna som kommit efter domen vet jag att många av er tycker att jag har helt fel, att Danmark skall bedömas snällt eftersom spelarna slogs för en bra sak och eftersom de svenska spelarna gav dem sitt stöd. Så må det vara. Men det tycker jag inte borde spela någon roll. Jag tycker faktiskt att omständigheterna borde vara helt ointressanta för Uefa i deras dom, och jag tycker inte att det påverka vilka spelare som är kompisar med vilka.

Det enda intressanta är att Danmark aktivt valde att inte tävla. Då borde de inte heller tillåtas vara med i resten av tävlingen.

Att lämna walkover strider mot idrottens principer, det är högst osportsligt. Det går att straffa det lag som lämnar walkover på ett sätt så att man förlorar på walkovern, men det går inte att få till rättvisa för de andra lagen i tävlingen.

Mer om det strax.

Först tänkte jag bara påtala att VM är en tävling mellan fotbollsförbund. En VM-kvalmatch mellan Sverige och Danmark är alltså egentligen en match mellan SvFF (Svenska Fotbollförbundet) och det danska, DBU. Eftersom DBU inte kom till spel på Gamla Ullevi är det således DBU som lämnade walkover.

Det är således just DBU som Uefas dom gäller.

I sitt beslut tog Uefa ställning till om det var rimligt av DBU att lämna walkover. Sett till hur straffet blev tyckte ju tydligen Uefa att det var en rimlig walkover. Jag har inte sett eller hört några motiveringar eller domskäl, men sett till mildheten i straffet verkade ju Uefa närmast tycka synd om DBU.

Som synes på skärmdumpen ovan dömdes Danmark till 3–0-förlust, vilket är det vanliga straffet när ett lag ”ofrivilligt” brutit mot någon av fotbollens regler. De dömdes också till ett bötesstraff på 20 000 euro – just under 200 000 kronor i dagens växlingskurs, vilket ju faktiskt kan vara en mindre summa än vad det hade kostat för Danmark att åka till Göteborg och genomföra matchen.

Dessutom fick man en villkorlig dom som säger att om man lämnar en walkover till under de närmaste fyra åren blir man utkastade ur den då pågående tävlingen.

Det är verkligen ett otroligt billigt straff för ett brott mot idrottens principer.

Tillbaka till problemen med att få till rättvisa för alla lag i en tävling där något lämnat walkover.

Jag inser att det kan vara rimligt att tillåta lag att lämna en walkover på allra lägsta gärdsgårdsnivå, där lag kämpar med tunna trupper och en influensavåg kan ställa till det. Men det är inte oproblematiskt ens på den nivån.

Som jag ser det ska det inte på något sätt gå att vinna på att lämna walkover. Och det skall helst inte heller gå att förlora på att en motståndare lämnar walkover. Därmed blir det enda riktigt rättvisa på elitnivå att det lag som lämnat walkover utesluts.

För det är när man låter laget spela vidare som problemen dyker upp.

Visst är det rimligt att tro att Sverige i normala fall inte hade vunnit med så stora siffror som 3–0 mot Danmark. Men i idrottshistorien har det hänt väldigt mycket konstigare saker än exempelvis en svensk 4–0- eller 5–1-seger. Det är alltså inte omöjligt att Danmark faktiskt har vunnit på att lämna walkover, och Sverige således förlorat både sportsligt och ekonomiskt på att inte få spela matchen.

För dansk del kan fördelen förintas genom ett poängavdrag på en eller några poäng.  Personligen tycker jag alltid att lag som lämnar walkover även borde drabbas av poängavdrag. Då kan man aldrig dra egen nytta av en walkover.

Däremot är det väldigt mycket svårare att skapa rättvisa för det vinnande laget. Hur skall det kunna kompenseras för att eventuellt ha gått miste om fem måls målskillnad?

Man kan ju faktiskt i slutändan förlora mot ett tredje lag för att man aldrig fick chansen att spela den där matchen. Det är just påverkan på tredje part som gör att jag tycker att uteslutning är det enda rimliga straffet.

Nu kanske någon kommer med invändningen att i det aktuella fallet är det ju ändå bara mellan Sverige och Danmark som kampen om VM-platsen i grupp D står.

Jovisst, men det måste väl ändå råda likhet inför lagen? Uefa kan väl inte döma ut olika straff beroende på om det är bra eller dåliga lag som lämnar walkover?

Och i VM-kvalet är det ju dessutom så att bara de fyra bästa grupptvåorna får chansen att spela playoff. Det kan ju vara så att Sverige blir grupptvåa, och tar en av de där playoffplatserna på grund av Danmarks walkover. Då är det tre andra, ”oskyldiga” lag som drabbas på grund av att DBU brutit mot idrottens principer.

Som jag ser det har Uefa dömt DBU utan att tänka på framtida konsekvenser.

Det känns nästan som att man har dömt DBU till mildast möjliga straff eftersom man tycker synd om DBU som har så uppstudsiga spelare.

För sanningen är ju att det danska förbundet kommer undan helt i och med den här domen. Det låga bötesbeloppet visar ju med all önskvärt tydlighet att Uefa inte tycker att DBU skall straffas för det inträffade. Om Uefa hade stöttat spelarna och velat ge förbundspamparna en knäpp på näsan borde man ju visat det genom att döma förbundet till kännbara böter. Nu är det bara de danska spelarna som straffas med en 3–0-förlust.

Om vi ändå skall snudda vid omständigheterna i det här fallet så visste både DBU och de danska spelarna om att en walkover sannolikt skulle innebära uteslutning. Ändå valde spelarna att genomföra en bojkott, och förbundet undvek att försöka ordna upp allt.

Nu kanske någon säger att: ”Men spelarna måste väl få kämpa för bättre förhållanden?”

Absolut. Men om spelarna samtidigt vill deltaga i en tävling bör de välja att strejka mot allt annat än just den tävlingen.

En faktor som sällan nämns bland de som tycker synd om de danska spelarna är ju att Danmark trots allt tillhör de 15–20 landslag som har det bäst förspänt i världen.

Tycker man att det är okej att Danmark lämnar walkover i en tävlingsmatch på grund av dåliga förutsättningar måste det även vara okej om ganska många andra landslag gör det. Vem vill se den utvecklingen?

Slutligen några ord om ett inlägg från bloggkollega Rainer Fussgänger där han skriver lite om mig. Han skriver att jag i mitt förra inlägg om domen ”hellre sett att Danmark straffats hårdare eftersom han (jag) befarar att andra lag nu kan börja bojkotta matcher och på så sätt ‘vinna’ genom att endast förlora 0–3”.

Det där stämmer inte. Jag har inte skrivit att jag tror att Danmarks walkover är början på en trend där lag av taktiska skäl kommer att lämna walkover. Jag har bara skrivit att domen öppnar för fler wo-matcher framöver. Och det gör den.

Jag hade hellre sett att framtida strejkande spelare eller fattiga förbund avskräckts från att se walkover som ett alternativ. Men tyvärr har Uefa nu gjort ett brott mot en av idrottens grundprinciper hyfsat legitimt. Det går ju att komma ju undan med en villkorlig dom.

Rainer själv tyckte för övrigt att det var en väldigt bra dom, och han irriterades över att SvFF:s landslagschef Marika Domanski Lyfors kallade det för:

”Ett högst förvånande beslut”

Han tycker att Domanski Lyfors borde ha hållit tyst. Det tycker inte jag. Jag tycker tvärtom att det var utmärkt att landslagschefen markerade sin och Sveriges åsikt. Dessutom tycker jag att hon har rätt, Uefa tog ju ett högst förvånande beslut.

 

8 tankar på “Lite funderingar kring den danska domen

 1. ”Visst är det rimligt att tro att Sverige i normala fall inte hade vunnit med så stora siffror som 3–0 mot Danmark…”

  Denna mening tar udden av hela inlägget då det idag borde vara rimligt att anta att Danmark trots sämre förberedelser skulle varit små favoriter i en match mot oss också på svensk mark. Detta grundar jag på det faktum att Danmark är bättre i samtliga lagdelar utom möjligen på målvaktssidan, att man har ett kollektivt passningsspel som är bättre än det svenska och särskilt när man talar om backlinjen samt framförallt att man har Pernille Harder som är Nordens klart bästa landslagsspelare i dagsläget.

  Jag måste också påpeka att ditt resonemang kring att de danska damerna redan har det så bra och underförstått ‘borde vara nöjda’ haltar något när man samtidigt tänker på att de danska herrarna har ett enormt bra avtal som gett dom skyhöga ersättningar även för tidigare måttfulla framgångar. De danska damerna har alltså sannolikt noterat den nationellt sett enormt ojämlika fördelningen och ser sig som undervärderade sett till sin sportsliga framgång.

  Jämför man med Sverige så har såväl damerna som herrarna rätt blygsamma ersättningar, de svenska herrarna ligger t ex en bra bit efter de danska, och därför är våra damspelare mer villiga att gå Förbundet till mötes än de är i Danmark.

  För att gå över till straffet så står jag fast vid att det bästa hade varit en 0-3 förlust och HÖGA böter, då talar vi flera miljoner, så att spelarna kommit undan billigt och DBU fått sota för sin bristande jämlikhet. Poängavdrag hade kanske varit motiverat men ur sportslig synvinkel hade det varit identiskt med att stängas av helt då Danmark aldrig hade kunnat bli tillräckligt bra tvåa för att kunna kvala in till VM med de förutsättningarna.

  • Jag förstår inte hur du menar med att nämnd mening tar udden ur resonemanget.

   Resonemanget handlar ju om att Danmark bröt mot idrottens idé, och medvetet gav bort sin chans att vinna mot Sverige. Och då skall det inte finnas minsta risk att Sverige förlorar på den dom som följer, oavsett hur oddsen såg ut inför avspark.

   Resonemanget handlar också om likhet inför lagen, alltså att dåliga och bra lag skall dömas likadant för samma regelöverträdelse. Således bör det inte spela roll om Danmark var favoriter eller inte. De skall dömas på samma sätt som man gjort om det varit Moldavien som lämnade walkover.

   Sedan vet jag inte varifrån du får att jag skulle tycka att de danska spelarna har det bra och borde vara nöjda. Jag konstaterar bara att de har det bättre, eller mindre dåligt, än de flesta andra damlandslag.

   Det jag vill få fram är ju att det således finns väldigt många andra landslag som borde vara än mer missnöjda än de danska. Landslag som har ännu större skäl att strejka. Men min förhoppning är att vi slipper en utveckling där en massa tävlingsmatcher avgörs av disciplinnämnder eller domstolar.

   Danskorna, och alla andra landslag som anser sig ha för dåliga förutsättningar, har självklart rätt att kämpa för högre löner och bättre arbetsförhållanden, likt alla andra på arbetsmarknaden. Men de bör tänka efter före. Om de väldigt gärna vill vara med i en tävling är det rimligt att inte bryta mot idrottens idé i just den tävlingen. Då är det klart lämpligare att protestera genom att bojkotta exempelvis träningsmatcher, läger och galor.

   Till själva straffet. Med en eller två poängs poängavdrag hade ju faktiskt Danmark trots allt haft en rimlig chans att klara en playoffplats. Men som du säkert redan förstått tycker jag inte att man borde kunna kvala in till ett slutspel i en turnering där man lämnat walkover.

   Och det är inget nytt. När Zimbabwe kunde få spela Rio-OS trots en walkover skrev jag: ”det bär ju ett löjets skimmer över damfotbollen att Zimbabwe lämnade walkover i en av kvalmatcherna, men ändå kan spela OS”.

 2. ”En faktor som sällan nämns bland de som tycker synd om de danska spelarna är ju att Danmark trots allt tillhör de 15–20 landslag som har det bäst förspänt i världen.” … Den meningen läser jag som att du anser att danskorna borde vara nöjda då de ju redan har det så bra.

  ”Men de bör tänka efter före. Om de väldigt gärna vill vara med i en tävling är det rimligt att inte bryta mot idrottens idé i just den tävlingen. Då är det klart lämpligare att protestera genom att bojkotta exempelvis träningsmatcher, läger och galor.” … Detta är ju precis vad danskorna gjorde. Man bojkottade den utsålda träningsmatchen mot Nederländerna samt varje träning sedan EM var över. DBU visade dock inget tecken till att vilja rucka en millimeter på de oerhört ojämna förhållandena i Danmark vilket gjorde att spelarna var tvungna att antingen vika ner sig och därmed visa för DBU att de låter sig köras över eller löpa linan ut för att åtminstone ge framtida danska damspelare en chans till bättre villkor. Tror du det hade varit bra för danska damspelares förutsättningar framöver om de hade valt alternativ 1 ?

  • Jag har verkligen ingen aning om vad som skulle ha gynnat spelarna mest för framtiden, en punktstrejk eller att göra som de gjorde. Har du?

   Men så vitt jag förstår finns det fortfarande inget avtal, och de danska spelarna har gjort avbrott i strejkandet både för att möta Ungern och Kroatien. Och de kommer tvingas till nya avbrott i varje framtida tävlingslandskamp.

   • Nytt 4-års avtal just klart, va ju skönt alla kan lägga denna trista historia åt sidan nu. Märkligt dock att damernas krav i stort verkar ha tillmötesgått med en rejält ökad ersättning (+180 %) samt en större satsning på utveckling för damfotbollen i stort (+2 milj).

    I o m detta kan man ju verkligen undra varför DBU gjorde en så stor sak i att hårdnackat vägra gå spelarna till mötes innan den pinsamma WO var ett faktum.

 3. Detta borde ju fler lag utnyttja. Undra hur glad Sverige och Danmark skulle vara om de sämsta lagen lämnar walk over istället för att förlora med 0-7? Det kan man ju nästan utnyttja isf

 4. Pingback: Sverige överklagar Danmarksdomen | En blogg om internationell damfotboll

 5. Pingback: Lite av varje från vecka 5 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.