Äntligen debut för Musovic

Zecira Musovic

Om en knappt timme är det avspark mellan Sverige och Ryssland i Algarve. Matchen går att se på svenskfotboll.se. Nyss kom den svenska startelvan och där noteras att Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic äntligen få chansen att göra debut i A-landslaget.

Jag skriver äntligen eftersom 21-åringen har varit med i olika landslagstrupper under knappt tre års tid, men alltså ännu inte fått någon speltid. I dag är det dock dags, och med Musovic och Filippa Angeldal i startelvan innebär det nu att samtliga 23 spelare i den svenska truppen har fått chansen att starta matcher i Algarve.

Här är elvan i sin helhet: Musovic – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna AnderssonFridolina Rolfö, Angeldahl, Caroline SegerOlivia Schough – Elin RubenssonMimmi Larsson.

Stämmer uppställningen på förbundets hemsida blir det alltså Rubensson som spelar i tiarollen i dag. Personligen tycker jag att Rolfö passar bättre där, men kanske att Rubensson och Larsson kan göra ett hårt och bra jobb i presspelet och öppna för mittfältet.

Mimmi Larsson

I övrigt blir det spännande att se Angeldahl och Seger ihop. Här skulle jag höja lite varningsflagg för att båda har brister i snabbheten. Men förhoppningsvis får de huvudsakligen spela framåt, och inte utsättas för en massa defensiva löpdueller. Dessutom vill jag se att Schough visar att hon hör hemma i landslagstruppen. Hon hade en väldigt dålig dag i fredags, och borde vara revanschsugen.

När det gäller Ryssland är det ett lag som vi normalt bör besegra med ett par måls marginal. Men jag noterade att ryskorna gjorde en mycket bra insats mot Kanada i fredags. Man föll ”bara” med 1–0 trots att man fick spela med decimerat manskap i 70 minuter till följd av en målchansutvisning.

Tatyana Shcherbak

Ryssland har två duktiga, men lite ojämna målvakter i rutinerade Elvira Todua och unga Tatyana Shcherbak. Båda har väldigt hög högstanivå, men gör ibland hårresande tavlor. Bland utespelarna är det i första hand Elena Danilova man skall se upp med. Som jag ser det var hon klart bästa ryska i fjolårets EM-slutspel.

Anna Kozhnikova, (15) Elena Danilova och Elvira Ziyastinova

Jag sågade Ryssland rätt rejält i min stora analys av EM 2017. Där skrev jag bland annat så här:

”Det var det enda laget i EM där det kändes som att flera spelare var av svensk division 1-klass – alltså flera nivåer sämre än övriga. För att tala klarspråk innehöll laget flera träben.”

Trots det lyckades alltså ryskorna vinna mot Italien och hålla nere siffrorna både mot Sverige och Tyskland. Orsaken är förstås att man trots allt är ganska bra på att försvara sig.

8 tankar på “Äntligen debut för Musovic

 1. I och med Musovic debut gick i alla fall en av mina önskningar in: var sin match för både henne och Carlén. Att sedan FK rullat runt samtliga spelare är ett plus.

  Jag vet inte om man ska säga ”stackars” om Schough, men det verkar vara få bloggare och/eller i kommentatorsfältet som är imponerade. Hon springer och jobbar, men det blir inte så mycket av det hela….

  Ja, visst borde Sverige vinna med några bollar, men laget är knappast samspelt och vi minns väl hur det gick i EM mot Italien?

  • … vi vill höra nätets rassla. Jag tycker den här turneringens behållning främst är den där klacken, vilken klassiker (nån måste spela in deras ramsor, känn som om jag förflyttas femtio år tillbaka i tiden).

 2. Ja, och nu i halvtid leder Sverige med imponerande(?) 1-0, målet, gjort med hjälp av den gynnsamma medvinden, av en för dagen mycket synlig Filippa Angeldahl. På tv-skärmen anges helt felaktigt Fridolina Rolfö som målskytt, fast det var miltals av luft mellan henne och bollen innan den seglade förbi den ryska målvakten. Vilka hopplösa blindstyren (förlåt uttrycket) är det som sitter och knappar in falska fakta i protokollet? Hoppas Angeldahl får upprättelse när det nu var hennes allra första mål i A-landslaget.

  Av läktarbilderna att döma tycks det vara en blågul koloni av pensionärer – kanske på vårresa till soliga Algarvekusten – som så ihärdigt hejar fram Team Gerhardsson. Bravo, seniorer – fortsätt med detta! 😀

 3. Och i dagens match fanns en bra och påläst referent/kommentator på plats, i motsats till den som hade anförtrotts uppdraget inför Sverige-Sydkorea. Resultatet kan, som vi sett och hört, bli smått katastrofalt med personer som troligen aldrig sett en damfotbollsmatch eller stiftat bekantskap med spelarnamnen tidigare..

 4. Så lätt var det att låta alla truppens spelare starta under turneringen. Alla spelare har testats. Precis vad jag tänker mej att Algarve Cup är till för. Och hittills har det dessutom lett fram till en finalplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.