Sällström på väg bort – Martens blir inte The Best

Linda Sällström

Det ser ut som att Linda Sällström trots allt hamnar i Paris. Fast inte i PSG utan i Paris FC, alltså det lag som tidigare hette Juvisy.

Under rubriken ”Sällström lämnar Vittsjö” berättar Skånska Dagbladet i dag att man har flera källor som säger att den finländska skyttedrottningen är på väg bort, och att bara formaliteter återstår innan allt är klart.

Det är förstås ett otroligt tungt slag för Vittsjö var offensiv i mångt och mycket har levt på Sällströms målskytte de senaste åren. Det blir väldigt intressant att se vad man kan hitta för ersättare.

Apropå Paris händer det en hel del i nämnda PSG. Det är sedan någon månad tillbaka klart att den landslagsmeriterade ytterbacken Laure Boulleau slutar och istället blir ledare. I övrigt har har kvartetten Marie-Laure Delie, Jennifer Hermoso, Formiga och Erika valt att inte förlänga sina kontrakt. Ingen av dem är således med laget under deras resa i USA.

Intressant är att den kanadensiska stortalangen Jordyn Huitema kommer att provspela med PSG under den stundande klubblagsturnering som kallas Women’s International Champions Cup där Lyon, PSG, Manchester City och North Carolina Courage deltar.

Turneringen var tänkt att vara ett inofficiellt klubblags-VM, och det hade kunnat vara en riktigt rolig turnering, fast det blir det inte. Den spelas nämligen samtidigt som USA:s landslag har sin turnering Tournament of Nations, vilket gör att NC Courage får spela utan flera bärande spelare.

Dessutom inträffar International Champions Cup mitt under förberedelserna inför U20-VM. Det gör att PSG exempelvis får klara sig utan Sandy Baltimore och skyttedrottningen Marie-Antoinette Katoto. Det blir alltså ett högst urvattnat klubblags-VM.

Amandine Henry

Apropå den högsta internationella nivån har de tio kandidaterna till The Best Football Fifa Women’s Player nu presenterats. I min gissning från i går fick jag rätt på sju av tio. De tre jag missade var Megan Rapinoe, Saki Kumagai och Amandine Henry.

Det var svagt att missa Henry, som ju vann såväl NWSL, franska ligan som Champions League under den nyss avslutade säsongen. Även Kumagai har tre titlar under året i form av Asiatiska mästerskapen, franska ligan och Champions League. Rent titelmässigt borde Kumagai ju faktiskt vinna det här. De tio uttagna är:

* Lucy Bronze
* Wendie Renard
* Saki Kumagai
* Amandine Henry
* Megan Rapinoe
* Pernille Harder
* Ada Hegerberg
* Sam Kerr
* Dzsenifer Marozsan
* Marta

Noterbart här är att fjolårets vinnare Lieke Martens inte finns med bland kandidaterna. Det är lite förvånande, även om det är riktigt sett till titlar. Martens har bara vunnit spanska cupen, Copa de la Reina, under det senaste året. Av det jag sett rent spelmässigt tycker jag dock att nederländskan borde ha varit med.

Lieke Martens

Jag hade som vanligt också gärna sett att ständigt underskattade Christine Sinclair hade varit med på listan. Hon vann NWSL i fjol, leder poängligan i år och fortsätter att spela en huvudroll i Kanadas landslag.

Så till de Centralamerikanska och karibiska spelen. Där är Costa Rica och Venezuela klara för semifinal. Venezuela gick vidare på fler gjorda mål än Colombia och Jamaica i den jämna kampen om andraplatsen i gruppen bakom Costa Rica. I natt svensk tid avgörs vilka av Trinidad och Tobago och Nicaragua som följer med Mexiko till semifinal från den andra gruppen.

Jag har tidigare berättat att Haiti lämnade walkover till sin första match. Nu har jag lite mer info, och laget fastnade på vägen till Colombia till följd av visumproblem. Man satt fast så länge att man missade hela turneringen. Tråkigt.

Det om den internationella fotbollen. Avslutningsvis tillbaka till den inhemska. Där meddelade Växjös Malin Fors sent i går kväll att hon avslutar sin karriär.

Hon var den enda damallsvenska spelaren från mina hemtrakter. Det blir alltmer ont om elitspelare från den bygd där svensk damfotboll drog igång på allvar för 50 år sedan…

 

5 tankar på “Sällström på väg bort – Martens blir inte The Best

 1. Av de 10 på listan är det bara 3 spelare som kan betyda någonting för damfotbollens utveckling; Marta, Kumagai och Marozsan.
  Sistnämnda hoppas jag vinner, har vunnit ALLT med sitt klubb/landslag, dags kanske för henne

  • Jag tycker nog att juryn fått ihop ett bra gäng i år, där alla för damfotbollen framåt.

   Bland de tio finns en bra mix av olika spelartyper, där alla har god speluppfattning och de flesta även är utmärkta passningsspelare.

   Du har allt från en fantastisk försvarsspelare till en vass straffområdesspelare.

 2. Rykten om flytt för Sällström fanns ju efter förra säsongen också, men då stannade hon. Nu verkar det vara mer substans i saken, även om ingen vill säga något officiellt, som vanligt.

  När Sällström intervjuades på scenen vid DA upptaktsträff i våras skojade hon och sa på sitt oefterhärmliga sätt med en avvärjande gest och ett skratt, ungefär: ”Nå, bry er inte om mig. Titta på Hannah Wilkinson och Clara Markstedt…!” Ja, om Sällström lämnar måste både VGIK, motståndare och publiken titta på andra. Att ersätta Sällström i VGIK är nog lika svårt som att ersätta Dowie i LFC eller, vilket nog kan hända efter säsongen, Anvegård i Växjö. Som DA ser ut i år kan förlust av en spelare som Sällström vara skillnaden mellan att hänga kvar eller tillbringa 2019 i Elitettan.

  Om PSG tappar och om Paris FC satsar kan de tillsammans med Montpellier bli en trojka som får fajtas om andraplatsen i franska ligan och som andralag från Frankrike i WCL.

 3. Harder är givetvis min etta från den listan, hon är i mina ögon den mest kompletta offensiva spelaren i världen och har egentligen inga svagheter. Vad gäller att Martens inte är med så är det kanske märkligt men vem från listan ska hon peta ?

 4. Jaså, Laure Boulleau avslutar karriären. Vad synd, hon kom aldrig riktigt tillbaka efter skadan. Och ärligt talat tycker jag inte att Frankrike heller nått samma nivå spelmässigt sedan VM 2015 då vänsterbacken var i storform. Tyvärr missade hon ju kvartsfinalen mot Tyskland, vem vet, annars hade kanske Frankrike varit regerande världsmästare både på dam- och herrsidan just nu.

  Nej, det är tveksamt om en spelare kan göra så stor skillnad. Men ersättaren i den hyperjämna kvartsfinalen, ingen mindre än Amel Majri, drog ju på sig en onödig straff om jag minns rätt. Så vem vet. Men strunt samma, där och då var Boulleau en av de allra bästa och otroligt underhållande att titta på. Merci.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.