Styv kuling i ankdammen

De senaste dagarna har det blåst upp en liten konflikt inom svensk damfotboll. Orsaken till konflikten är olika syn på elitflicklägret, eller Svenska Fotbollförbundets utvecklingsläger som det numera heter, samt F15-landslaget.

Huvudkonflikten står mellan förbundet – företrätt av duon Pia Sundhage och Lilie Persson – och några av distrikten.

Lilie Persson och Pia Sundhage

Bakgrunden är den att Skånes och Hallands distriktsförbund har valt att inte vara med vid elitflicklägret de senaste åren. I år fick de sällskap av Västergötland i sin ”bojkott”. De tre distrikten tycker att 15 år är en för tidig ålder för selektering.

Följden har blivit att inga spelare från Skåne, Halland eller Västergötland har kommit med när Sundhage kallat till den första landslagssamlingen för F15/03-landslaget. I torsdagens GP gick att läsa följande citat från Sundhage:

”Det är uppenbarligen tre distrikt som inte är lojala med förbundet, vilket jag personligen tycker är konstigt.”

Redan 2016, när Sundhage var förbundskapten för A-landslaget, var hon kritisk till att Halland och Skåne hade slopat sina distriktslag. Till Hallandsposten kommenterade hon det så här:

”Svaret kommer från hjärtat: vansinnigt.”

I den artikeln är det tydligt att Sundhage älskar Elitflicklägret/Svenska Fotbollförbundets Utvecklingsläger:

”Det här är en manifestation för svensk flick- och damfotboll. Domare sitter här, vi har utbildningar, det är mycket ledare och det andas fotboll. Jag som är född i den andan, jag förstår inte. Det här är kanon för den som är intresserad av fotboll och som hamnar här på Elitflicklägret i en vecka. Fantastiskt.”

Faktum är ju att Sverige har varit ett av de länder som drivit på för att få till F15-landslag. Länge hade vi inga motståndare, så vår första F15-landskamp spelades så sent som i oktober 2006. Nu tycker alltså vissa distrikt att 15-åringar inte klarar av den selektering som ett ungdomslandslag innebär.

I grunden förstår jag Sundhages åtgärd. Spontant tycker jag att de tre distrikten har glömt vad de håller på med – idrott. Och idrott handlar om konkurrens och tävling – och därmed även utslagning.

Visst skall man vara försiktig med barn. Men 15-åringar är inte barn, de klarar av selektering. På tjejsidan spelar många 15-åringar redan seniorfotboll, där det handlar om att göra resultat. Här i Boråsområdet har vi flera 03:or som spelar i ettan, tvåan och trean. De kan spelets regler.

Dock blir Sundhages drag att helt utestänga tre distrikt som företräder ungefär en fjärdedel av landets spelare lite lätt patetiskt. Hon säger att hon inte kan åka runt i alla distrikt, och det köper jag rakt av.

Men det blir ju absurt när en spelare som Kristianstads Evelina Duljan inte finns med bland de 46 spelare Sundhage tagit ut. För självklart har Sundhage sett Duljan, och lika självklart är att förbundskaptenen ser KDFF-talangen som en av landets allra bästa 15-åringar. Duljan blir ju inte sämre bara för att Skåne har nobbat utvecklingslägret.

Förhoppningsvis kan dock det här leda till en vettig debatt framöver. För jag håller med de tre upproriska distrikten att det går att göra förbättringar av talangverksamheten. Exempelvis är det inte speciellt logiskt att alla 24 distrikt har 16 spelare vardera på förbundets talangläger. De stora distrikten borde kunna få med fler spelare.

Det är även ett problem att spelare som är födda tidigt på året är överrepresenterade på talanglägren. Kanske att man skulle förbestämma att hälften av talangerna måste vara födda på årets andra halva. Eller så har man två läger.

Det finns fler åtgärder att vidtaga, som att inte bara ta ut de i dagsläget bästa spelarna, utan även hitta vägar för att motivera spelare som ligger efter i den fysiska utvecklingen men som har egenskaper som kan göra dem till framtida storspelare. För killar födda 2001 har man kört med ett så kallat ”Future team,” vilket kanske skulle kunna vara en framkomlig väg även för damerna.

Kollar man på den konflikt som nu blåst upp inom svensk damfotboll skulle jag säga att det är spelare från mindre klubbar som blir mest lidande. De talanger som redan är hos elitlag som Rosengård, LB07, Kristianstad och Vittsjö får bra träning och erbjuds utmaningar i den dagliga verksamheten.

Men för 15-åriga talanger i mindre klubbar kan det vara en nyttig aha-upplevelse att få veta att man tillhör landets 46 bästa spelare. En aha-upplevelse som kan få spelarna att satsa lite extra, och kanske fundera på att välja en elitfotbollsbana när de väljer gymnasieprogram i höst.

Till en annan fråga inom talangutvecklingen, nämligen om hur man skall träna. Jag noterade i onsdags att Lisa Ek högg på Twitter efter att ha läst lite synpunkter från Simon Thern:

Efter lite kommunikation blev Ek och Thern rätt överens om hur man skall jobba, och det var kortfattat fler drillövningar i tidig ålder för att sedan allt mer gå över på spelövningar. Här är lite synpunkter i frågan från Ek och Kristianstads landslagsspelare Mia Carlsson:

Det om träning. Nu vidare till lite fotboll. Efter en lugn period händer det plötsligt rätt mycket. Under tiden jag skrivit det här inlägget har jag kollat in Australien–Brasilien i Tournament of Nations. The Matildas vann med 3–1 efter att två bjudningar från Brasilien samt ett riktigt världsklassavslut från Sam Kerr, på en läcker framspelning från Tameka Butt. Apropå selektering och landslag bytte The Matildas in 15-åriga Mary Fowler på övertid…

Senare i natt spelar USA mot Japan i den turneringen. I natt drar även International Champions Cup igång med North Carolina Courage–PSG och Lyon–Manchester City. Matcherna i den turneringen direktsänds på dess Facebooksida.

Natten mot onsdag vann Manchester City med 1–0 i en 80 minuter lång träningsmatch mot PSG. Jag såg den andra halvleken och förvånades över hur svagt PSG var.

Visst var laget väldigt reservbetonat, men jag tror inte jag såg dem någon gång slå fler än två passningar i rad inom laget. City kändes mer överlägset i spelet än laget var mot Linköping i Champions League i våras.

När det gäller City var laget dock väldigt ineffektivt. Man spelade på offensiv planhalva mest hela tiden, men kom ändå knappt till några avslut i PSG:s straffområde. Segermålet från Nadia Nadim gjordes dock just på ett avslut från nära håll:

Under fredagen spelas semifinalerna i U19-EM. Dit har både Norge och Danmark tagit sig – grattis. Dock bör man nog vara medveten om att det är ett devalverat EM i år.

Toppnationerna Frankrike, Spanien, Tyskland och Nederländerna har alla skickat B-betonade lag. Orsaken är ju förstås att alla de fyra nationerna håller på att förbereda sig för U20-VM, och därmed har sina bästa 19-åringar i det äldre landslaget.

Det finns alltså goda guldmöjligheter för Norge och Danmark. Under fredagseftermiddagen ställs norskorna mot Tyskland i första semifinalen (14.00) och danskorna mot Spanien i den andra (18.15).

Natten mot fredag spelas sedan semifinalerna i Centralamerikanska och karibiska spelen. Där är matcherna Mexiko–Venezuela och Costa Rica–Trinidad och Tobago.

Några som nu går på semester är lagen i den kinesiska superligan. Där åkte svensklaget Beijing på en riktig käftsmäll i sista omgången före uppehållet. Borta mot Shanghai föll man med hela 6–0.

Så till lite spelarnytt. Den före detta Tyresömittfältaren Thaisa Moreno är numera kontraktslös. NWSL-klubben Sky Blue bröt med brasilianskan häromdagen.

Thaisa Moreno

I England har Adelina Engman nu äntligen fått posera i Chelseatröja:

Så några aktuella övergångar. Skotska landslagsspelaren Chloe Arthur går från Bristol till Birmingham.

Och schweiziska landslagsspelaren Eseosa Aigbogun har gjort klart med Paris FC:

10 tankar på “Styv kuling i ankdammen

 1. Hur tänkte med International champions cup? Det är väl bara Lyon, av de 4 lagen som deltar, som vann sin liga förra säsongen?

  • Det är ju en inbjudningsturnering, så det finns ju inga krav på alla skall vara mästarlag. Men visst försvinner lite av tanken med att de bästa lagen från olika världsdelar skall mötas när det inte är de bästa lagen.

   Dock, North Carolina vann ju grundserien i NWSL i fjol, och gör det i år också. City var topp fyra i Champions League, och PSG vann ju i alla fall en cuptitel…

   Men hade man fått välja hade det varit Portland, Lyon, Wolfsburg och Asiens bästa lag, vilket borde innebära de japanska mästarinnorna.

 2. Det verkar bara vara på flicksidan som man ratar spelare som inte varit på Utvecklingslägret i Halmstad. På pojksidan så är det fyra spelare från Skåne som är med på första breddlägret för landslag P-03. Pojk och flicksidan på förbundet verkar inte ha samsyn.

 3. Vad gäller Nadim så har hon väl kontrakt med City. Jag har svårt att se hur något lag i Damallsvenskan skulle ha råd att köpa ut henne och dessutom håller hon nivå för att spela i en bättre liga än vår.

 4. Ett stort problem är väl ändå att vägen in Landslagen går via Halmstad. förmågan och möjligheten att testa nya spelare att få med spelare som inte gått den traditionella vägen och slå sig in i blågult är extremt begränsad. Har det tagits ut en trupp 15-åringar så ligger den gruppen fast långt framöver. Att hitta nya spelare testa nya spelare i högre ålder verkar extremt svårt. Kraven på vad du ska ha för bakgrund, spela F19 som 16 åring, spela elitettan allsvenskan som 17-18åring verkar vara cementerat och begränsar utvecklingen av nya spelare att ta sig in i blågult även om det helt klart behövs och finns bättre alternativ. Sen kan ju tilläggas att utan någon som pushar för en spelare att ta sig in. Någon tränare/ledare som lobbar så saknas förmågan och intresset från landslagsledningen att ta till sig nya spelare i blågult.
  Sen kan jag för mitt liv inte förstå hur vi i Sverige kan satsa på korta målvakter! Hur kommer det sig att vi har en målvaktsflora som består av spelare under 175?! Finns inte ett lag internationellt som tar in målvakter under 177. Det borde vara krav ett i CVt över 175 -check! Alternativt att du har vristspänst som Stefan Holm.

  • Det där med kortvuxna målvakter är intressant. Har sett många exempel där målvakten i ett dam- eller flicklag mäter ”lägsta höjden över havet” jämfört med lagkamraterna. Hur går den urvalsprocessen till? Bristen på talanger är förstås stor och i bland har nöden ingen lag. Tycker mig minnas något tillfälle där Hanna Ljungberg, 160 cm, fick hoppa in i målburen. Det såg lite komiskt ut, även om Hanna förstås skötte sig med den äran. Nej, ett krav borde vara att du ska mäta minst 180 cm och gärna lite till för att få vara elitmålvakt. Se hur det ser ut på herrsidan – de sju dvärgarna göre sig icke besvär där!

   Undantag finns, givetvis. I ett Eskilstunalag – nej, inte United – fanns en ståtlig dam som förstamålvakt. Hon mätte hela 1.98 utan fotbollsdojor och hon var dessutom spänstig som få och behövde inte studsa som en trimmad känguru för att nå ribban…

  • Personligen tycker jag att det är rimligt att samla ett stort antal spelare på samma plats för att kunna studera och jämföra dem. Och jag tycker att 15 år är en rimlig start för landslagsverksamhet. Således tycker jag att grundidén med Halmstadslägret är bra.

   Däremot är jag tveksam till att det är 16 spelare per distrikt och att det är sådan övervikt av spelare som är födda tidigt på året. Det borde man göra något åt.

   Dessutom bör distrikten se över hur de tar ut till Halmstad. Det är viktigt att man i så stor utsträckning som möjligt undviker att knäcka de talanger som inte kommer med. Det här är ju till för att höja unga spelare – inte för att sänka.

   Problematiken med att det är svårt att slå sig in i ett lag kommer du i princip aldrig ifrån. Den gäller inte bara i landslag. Så där har jag ingen lösning, mer än att det gäller för tränare att uppmuntra unga spelare att kämpa vidare. Har man bara det rätta drivet är det inte kört att bli en toppspelare bara för att man missat F15-landslaget.

   Landslagsledningen får väl förresten utöka kravlistan med att alla aktuella målvakter skall förväntas bli minst 180 centimeter långa. Vet att man gick mycket efter längd i pojklandslagen förr i tiden. Men sedan upptäckte man att rätt antal centimetrar inte är den enda avgörande egenskapen för en målvakt. Kanske är det likadant inom flickfotbollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.