Jamaica till VM – LFC illa ute – Öhrström i världsklass

Lag nummer 18 att kvala in till nästa års VM-slutspel blev Jamaica. 21 år efter att herrarna Reggae Boyz spelade sitt första VM just i Frankrike skall damerna i Reggae Girlz också få göra VM-debut i Frankrike.

Jamaica vann den avgörande matchen mot Panama efter straffläggning. Totalt blev det 6–4, efter 4–2 i straffläggningen.

Det var 1–1 efter ordinarie tid, efter att Jamaica dominerat den första halvleken och haft bud på flera mål, men bara lyckades överlista Panamas 17-åriga målvakt Yenith Bailey en gång. Tonåringen som briljerat i Concacafs mästerskap var utespelare så sent som i fjol. Det märks inte.

Efter paus höjde sig Panama och kunde kvittera. De kom dock undan med blotta förskräckelsen, för Jamaica skulle haft en straff i 83:e minuten. Den kanadensiska domaren trodde dock att förseelsen skedde utanför straffområdet, och dömde frispark.

I förlängningen tog Jamaica nästan omgående ledningen med 2–1 genom 16-åriga Jody Brown.

Men Panama kom tillbaka och kvitterade i 115:e minuten genom 17-åriga inhopparen Lineth Cedeno.

Det blev alltså straffar, där just Cedeno var första skytt att få se sin straff räddad. Strax efter missade ytterligare en Panamaspelare, och Jamaica kunde avgöra. Jamaica blir därmed det första karibiska landet någonsin att kvala in till ett VM i damfotboll. För Panama blir det nu playoff i dubbelmöten mot Argentina i november.

Det om VM-kvalet. Nu till onsdagens Champions Leaguematch inför 1639 åskådare i Linköping. Där tog PSG ett stort steg mot kvartsfinal genom att vinna med 2–0.

Fransyskorna var helt klart ett snäpp vassare och vann rättvist. Men det kunde kanske ha slutat annorlunda om LFC fått den straff jag tycker att de borde ha haft i ställningen 0–0. Då fick nämligen Emma Lennartsson ett hårt slag i huvudet från PSG-målvakten Tiane Endler. Vad jag kunde se på tv-bilderna var inte chilenskan på bollen, utan det var Lennartsson som nickade.

En lika sen tackling mot fötterna kan ge rött kort, men tyvärr är domare ofta usla på att blåsa när målvakter boxar utespelare i huvudet.

Men totalt sett var alltså PSG snäppet bättre. När de gjorde 0–1 hade de redan haft två bollar i målramen, vilket klart motiverade målet.

Jag har tidigare under året flera gånger påtalat att LFC har ett stort problem med passningsskickligheten i sin backlinje. När de nu hamnade i en match i lite högre tempo blev de bristerna påtagliga. En stor del av PSG:s lägen uppstod genom slarviga LFC-passningar.

När tempot skruvas upp har även Filippa Angeldahl stora problem med precisionen. I lägre tempo är hon utmärkt med bollen, men när det går fort hänger hon inte med. Hon måste helt klart jobba på tempot om hon skall bli en landslagsspelare.

Däremot har LFC klass framåt. Kosovare Asllani var stundtals fullständigt lysande, Frida Maanum visade återigen att hon är på väg att blomma ut som en internationell toppspelare och Lina Hurtig håller också god klass. Dessutom var Dajan Hashemi en mycket trevlig bekantskap, helt klart en spelare som kan bli mycket bra. Och som redan är bra.

Tyvärr fick den här kvartetten lägga lite för mycket energi på försvarsarbete, vilket gjorde att LFC inte fick det vassa anfallsspel som de skulle kunna ha fått. Och när PSG fick med sig en 2–0-ledning till sin hemmamatch är LFC:s chanser till avancemang nu bara mikroskopiska.

I PSG spelade Hanna Glas hela matchen och Annahita Zamanian hoppade in på slutet.

I svenskmötet i London visade Stephanie Öhrström världsklass. Under den lilla tid jag hann se av matchen gjorde hon tre–fyra riktigt vassa parader.

Chelsea vann med 1–0, men de behövde en straff för att kunna överlista Fiorentinas svenska målvakt.

Chelseas svenska målvakt, Hedvig Lindahl, hade en lugn kväll. Även Magdalena Eriksson spelade hela matchen, medan Jonna Andersson blev kvar på bänken.

I övrigt på svenskfronten noteras att Nilla Fischer spelade hela matchen när Wolfsburg vann med 4–0 hemma mot Atletico Madrid. Alla målen gjordes av den första halvan av den andra halvleken.

I Zürich fick Fridolina Rolfö chansen att göra comeback. Hon spelade sista 25 minuterna när Bayern München vann med 2–0 mot FC Zürich.

Det var för övrigt rakt igenom favoritsegrar. Den öppna matchen mellan LSK och Bröndby slutade 1–1, vilket innebär liten fördel för danskorna inför returen.

Här går det att se torsdagens match mellan Rosengård och Slavia Prag:

14 tankar på “Jamaica till VM – LFC illa ute – Öhrström i världsklass

 1. Stephanie Öhrström visade världsklass igår mot Chelsea och har över huvud taget spelat mycket bra under många år. Ändå har hon noll A-landskamper.

 2. Förvånad och samtidigt lättad över att slutresultatet blev ”blygsamma” 0-2. För detta kan hemmalaget tacka en hel del oprecision i PSG:s avslutningar och sin målvaktsreserv, Julia Nyström, som gjorde det som hennes kapacitet och oerfarenhet tillät. Annars var det inte mycket som talade för en skräll på Linköping Arena. Klasskillnaden syntes genast, men absolut ingen skrämmande fransk överlägsenhet. Precis som bloggaren skriver här ovan visade några av LFC-spelarna upp rent utav lysande stunder i spelet. Det kan dock inte sägas om hemmaförsvaret. Återigen ”livsfarliga” passningar i eget försvarsområde, många slarviga pass rent allmänt, segt och omständigt och tyvärr agerar mittbackarna tvåbenta trafikdelare oftare än de vägbommar de ska vara.

  Ja, visst är LFC mycket beroende av Kosovare Asllani, även om inte allt står och faller med henne. Anna Oscarsson slet som vanligt och fick betala med åtskilliga smällar och blåmärken. Nestorn i laget är Emma Lennartsson och hennes helhjärtade och lojala insatser i alla matcher förbises nästan alltid. Kanske har Linköping i unga Dajan Hashemi fått en ny dansk stortalang att bygga på, exakt som man gjorde med Pernille Harder en gång i tiden.

  Angående Kosovare Asllani och norska Frida Leonhardsen Maanum så kan man med visst fog undra om båda finns kvar i rullorna i nästa års damallsvenska. Asllani antyder ju (om det är mest för att sätta press på klubben eller allvarligt menat) att hon kan tänka sig en ny utlandskarriär, och i Maanums fall har storklubbarnas agenter säkert hennes telefonnummer långt upp i listan över önskvärda transaktioner. Gällande kontrakt? Jo, men det handlar om pengar och materiella fördelar och som bekant är kontrakt till för att brytas…

 3. De namn du nämner i LFC gjorde alla en bra insats. Asllani ville nog väldigt gärna göra mål på sin tidigare klubb. Till och med så mycket att att hon gick på avslut själv istället för att passa en helt ren Hurtig till vänster (ses på klippet från SVT). Det hände tydligen ytterligare minst en gång. Jaha Johan, är det passningsskickligheten du nu har synpunkter på i LFC:s backlinje. Minns bara att du annars vid upprepade tillfället klagat på att backlinjen är för långsam. Själv tror jag mer det sitter i huvudet än i fötterna, det vill säga att de tar alldeles för lång tid på sig att tänka, passa och hitta uppspelsvägar. Under tiden hinner motståndarna sätta press. PSG spelar med en självklarhet som ”storlag” ofta gör. De har som grundinställning att de kommer att vinna. Om de möter ett lag som sölar och tar fel beslut får de gratis hjälp. Den självklarheten som PSG och andra av Europas bästa lag har saknar ett lag som LFC för närvarande. De var på väg ditåt säsongen 2016, men sedan har det gått bakåt igen. Om man läser lokalpressen (det finns ju fortfarande bibliotek med papperstidningar från större delen av landet!) verkar i alla fall klubben påbörjat arbetet med att komma tillbaka 2019 i skapligt god tid. Alltid något i ett annars ”förlorat” år.

 4. ”När tempot skruvas upp har även Filippa Angeldahl stora problem med precisionen. I lägre tempo är hon utmärkt med bollen, men när det går fort hänger hon inte med. Hon måste helt klart jobba på tempot om hon skall bli en landslagsspelare.”———————-det verkar att du är ”tempofantast” bloggare Ryden som tränare då du tränar ett herrlag så ville jag ställa en fråga till dig, som lyder så här:
  Hur skulle du /be/möta ett lag som spelar med högt tempo under hela matchen?
  Tänkte erbjuda 3 alternativ:
  1. Försöka förmå mina spelare att spela i samma tempo som motståndarna
  2. Skruva upp ytterligare på tempot för att få övertag i spelet
  3. helt och hållet sänka tempot för att rubba motståndarnas spel

  • Om man möter ett lag som spelar i en högre division, och som därmed spelar med ett högre tempo, gäller det att vara smart. Att bara gå ut och försöka möta dem på deras villkor brukar inte vara någon bra idé.

   Min fotbollsfilosofi är att man skall spela sig fram, och inte sparka. Men eftersom det normala är att tempot i en match sjunker något efter cirka 15 minuter är det inte ovanligt att jag i sådana här matcher frångår min filosofi ett tag och beordrar hårt arbete och riskminimering på egen planhalva den första kvarten. Dels för att vänta ut att motståndarnas tempo sjunker något, dels för att det egna laget skall börja bli anpassat efter det högre tempot.

   När sedan tempot sjunker något gäller det att våga hålla i bollen och spela det egna spelet. Det gäller även att våga anfalla med mycket folk. Om man tar chansen att andas ut och vila varje gång det egna laget vinner bollen kommer motståndarna snart ha vunnit tillbaka den.

   • Det som kännetecknar toppfotboll är inte ”tempo” man spelar sitt spel på utan bollinnehav. I damfotboll dock kan tempon som spelstrategin fälla avgörandet i många matcher
    Varför ”bollinnehav” då som jag tycker är nyckelord i moderna fotbollen? Laget som har bollen i stora delar av matchen kan använda då olika sätt och metodik att besegra sin motståndare.
    Så huvuduppgift handlar om att så fort så möjligt vinna över ”boll”. Man ska skilja åt tempo från rörlighet; ett mycket rörlig lag behöver inte ha ett hög tempo
    Bollinnehav som fotbollens essence ställer höga krav på alla i laget, skicklighet på individnivån samt rörlighet, även denna utan boll

 5. Det känns lite konstigt att du först säger att PSG var klart bättre för att sen direkt säga att LFC borde haft en straff vid ställningen 0-0. Lägger man sedan till att LFC hade ett friläge (i lite dålig vinkel) där PSG-målvakten kallt väntade ut skytten när det fortfarande stod 0-0 så är känslan att PSG snarare ska vara väldigt nöjda med 2-0 när ett oavgjort resultat hade speglat matchen betydligt bättre.

  Nu kan det förstås vara så att inte PSG gick 100 % i matchen men känslan är annars att LFC kan ha en hyfsad chans att göra match av det i returen för så märkvärdiga kändes in Paris-laget med en långsam Formiga och oskicklig Hegerberg på innermittfältet.

  Noterar slutligen att blixten slog ner i Malmö och 99 % säkra Rosengård fick stryk av Slavia Prag med 3-2, har inte sett några matchbilder men det resultatet låter ju häpnadsväckande dåligt mot en motståndare med nästan uteslutande inhemska spelare.

  • Det ena utesluter väl inte det andra?

   Mål förändrar matcher, och när inte LFC fick sin straff kunde PSG till slut ta en ganska klar seger. Jag tycker nämligen inte att oavgjort hade speglat matchen. Jag räknade inte målchanser, men där hade ju LFC knappt någon riktigt kvalificerad, medan PSG utöver sina mål alltså hade två ramträffar. Och totalt var det franskt 18–7 i avslut.

   • De flesta av deras avslut var inte särskilt svåra att avstyra för Nyström i målet och den ena ramträffen var i ovansidan av ribban och där kändes det som hon hade koll på bollen. LFC hade å andra sidan en utebliven straff och ett missat friläge i första halvlek. Till detta ska läggas att PSG:s 2-0 mål var 100 % tur då ett halvdant skott ändrade riktning via Arnths rygg och ställde Nyström i målet, sett till matchbilden när målet kom var det inte heller särskilt rättvist.

 6. Uppförsbacke i UWCL för de svenska deltagarlagen. Ödesmättade returmöten väntar. Rosengård tippas nog ha största chansen att klara sig ur knipan, fast… måste då inte FCR göra minst fyra mål? Det som kan hjälpa Linköping i Paris den 31 oktober är att chockstarta matchen, göra ett par ledningsmål och hoppas på hjälp från de omtalade ”franska nerverna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.