Hanna Folkesson klar för Djurgården

Hanna Folkesson

Dagens nyhet är att Hanna Folkesson har skrivit på för Djurgården. Därmed har Stockholmsklubben till nästa år ett riktigt intressant centralt mittfält med Folkesson, Irma Helin, Malin Diaz och sannolikt även Emilia Brodin.

Emilia Brodin, tidigare Appelqvist

Inför årets serie såg jag Djurgården som ett av sju lag som hade potential att slåss om medaljer. Det visade sig ganska snart att så inte var fallet. Stockholmarna saknade Katrin Schmidt och Johanna Rytting Kaneryd lite mer än jag hade tänkt mig, dessutom åkte man på flera tunga skador.

I stället handlade säsongen mycket om kamp kring nedflyttningsstrecket – man säkrade inte kontraktet förrän i tredje omgången från slutet, där Vittsjö besegrades i en riktig streckmatch.

Men kanske att Djurgården kan få ihop ett riktigt starkt lag till 2019. Lyckas man även behålla Julia Spetsmark känns laget definitivt som en kandidat på topp fyra.

När det gäller Folkesson letade jag igenom bloggen efter en intervju jag gjorde med henne dagen efter hennes mästerskapsdebut i juli i fjol. Jag hittade inget, sannolikt skrev jag aldrig ut den. Däremot hade jag kvar en nio minuter lång inspelning i min mobiltelefon, som jag nyss lyssnade igenom.

Det mesta handlade förstås om EM och om hur underbart det var att få göra mästerskapsdebut. Men så var det även den fråga som jag egentligen letade efter, den där jag frågade henne vilken roll hon skulle ge sig själv om hon själv fick skräddarsy den:

”Det är svårt att säga. Jag trivs med att vara lite mer offensiv, samtidigt som jag har spelat lite mer defensivt i Rosengård – och det har funkat bra den senaste tiden. Men jag skulle nog säga, lite mer en tvåvägsspelare, att både kunna vara delaktig i uppspelsfasen, men även kunna vara med framme i boxen också.”

Vill du ha en sittande mittfältare bredvid dig som tar mer defensivt ansvar, och så får du köra?

”Nej, kanske mer att vi båda är tvåvägs, att vi delar på det.”

Är du främmande för att gå ut på kanten?

”Jag kanske inte ser mina bästa kvaliteter som en kantspelare. Men är det där jag får spela så gör man ju det bästa utav det. Och då kanske mer en indragen mittfältare som få bollen på fötterna än en djupledsgående.”

I Rosengård har hon huvudsakligen varit defensiv, det har inte blivit så många av de där löpningarna in i boxen som hon gärna vill göra. Ihop med Diaz och Helin känns det som att Folkesson även skulle få en defensiv roll i Djurgården. Fast med Brodin skulle det kanske kunna bli den delning av arbetsuppgifterna som Folkesson själv föredrar.

Tittar vi på Rosengård blir det intressant att se hur man nu agerar. Man har Caroline Seger, Nellie Lilja och Iva Landeka som central mittfältare. Jag är osäker på Ebba Wieder:s kontraktssituation, men eventuellt är även hon klar för nästa år. Dessutom kan Johanna Rytting Kaneryd spela i mitten.

Johanna Rytting Kaneryd

Kanske att Rosengård är nöjt med den uppsättningen centrala mittfältare, och väljer att lägga sina pengar på att istället hitta någon mer forward.

I övrigt i dag har Kif Örebro presenterat Sejde Abrahamsson som nyförvärv – och återvändare. 20-åringen är ju från Örebro, och har väl just Kif som moderklubb?

Spontant tyckte jag att det var ett kanonförvärv. Abrahamsson har spelat 20 damallsvenska matcher för Hammarby och är en högklassig mittback – precis vad Kif Örebro behöver. Men jag hade missat en sak.

Lördagen den 27 oktober var verkligen en otursdag för Abrahamsson. Först drog hon på sig den straff som gav Vittsjö ledningen, sedan fick hon kliva av ödesmatchen efter en halvtimme med en skada – och så åkte Hammarby ut.

Det jag hade missat var att eländet inte stannade där – det visade sig att knäskadan var ett avslitet korsband.

Därmed kommer Sejde Abrahamsson antagligen som tidigast vara aktuell för spel till hösten nästa år. Därav min lilla devalvering av värdet på värvningen. Vi får hoppas för Örebros del att laget inte har hamnat på efterkälken i det skedet.

9 tankar på “Hanna Folkesson klar för Djurgården

 1. Kanske förde både Folkesson och FCR samma resonemang som du själv gjort på bloggen!

  Apropå Silly-frågor gjorde jag en mycket hastig överslagsräkning på hur många spelare som minst borde tillkomma i kontrakterade trupper i hela DA. Detta räknat på 20 spelare per lag. Enda laget som når dit idag är PIF. Resultatet? 87 spelare ”saknas”, dvs cirka 7 per lag i snitt. Självfallet döljer sig en del i oklara kontrakt med mera, men var är alla spelare av god allsvensk klass och vem hittar först och bäst?

  Gissar att de flesta lag i DA startar träning och säsongsupptakt om mindre än en månad – brådis?

  • Jo, jag hamnade nog ganska rätt i mitt resonemang kring Folkesson. Utifrån det lilla man kan läsa av den här artikeln så väljer Rosengård just att lägga sina pengar på att hitta en forward.

   Ännu så länge tror jag inte att det är panik i speciellt många damallsvenska klubbar. Möjligen kan det dra åt det hållet i Kungsbacka och LB07, men övriga har nog rätt bra koll på läget.

    • Mmmm….. kanske Piteå BORDE utmana alla om Blackstenius eller någon annan i den kalibern? Alla vill naturligtvis ha minst en 20-målspelare på topp. OM Blackstenius återvänder till Sverige vore det en riktig sensation om hon gick till FCR, eller PIF.

     Anvegård vore nog mums för FCR (att hon ännu inte skrivit nytt kontrakt med Växjö indikerar väl att hon kan röra på sig). Spetsmark – nja kanske, men några pinnhål ner från Anvegård. Kullashi – tja, om FCR tänkt börja satsa på yngre (och billigare) talanger. De har ju hämtat från United tidigare.

     Om vi ändå spekulerar om namn, varför inte Banusic? Mer in på FK radar än i Kina?

    • Nää Observer dom pengar finns inte i Piteå, vi sprider ut målskyttet på fler spelare ist..Du vet bredden före spetsen gick ju bra 2018 iaf..😀 Anna är en riktig klasspelare, hon gjorde ett grymt snyggt mål mot oss sista hemmamatchen.

 2. Märkligt. Det påstås ju ofta att FC Rosengård har det gott ställt ekonomiskt och att storsponsorerna står i kö för att betala klubbens eventuella stjärnvärvningar, men så läser vi, med lätt höjda ögonbryn, att FCR tvingas släppa Hanna Folkesson p g a en krisande ekonomi. Det är kanske en och annan controller i världsklass man behöver?

  • 1) Var har du läst att Rosengård har en krisande ekonomi?

   2) Vad är det som är märkligt med att man väljer att prioritera att hitta en målfarligt forward till framför att ha två dyra defensiva mittfältare?

   • I den artikel i Sydsvenskan som nu citeras och kommenteras säger tränare Eidevall just att man måste prioritera, bland annat p g a en ”ansträngd ekonomi”. Det måste tolkas som att FCR har ett nödvändigt sparprogram att hålla sig till i nuläget och – troligen – framöver. Ja, kanske ordet ”krisande” är en överdrift i sammanhanget – det får vi hoppas för Rosengårds bästa. Klokt förstås att satsa där det mest behövs i laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.