Hemsidor, Rosengård, Peps, Ekroth, Chelsea och Chawinga

De senaste två helgerna har de damallsvenska lagen börjat spela träningsmatcher. Matcher som är svårbedömda, det är ju som bekant inte nu i början av februari man vinner SM-guld. Och när man kollar resultaten från de här matcherna bör man betänka att lagen är inne i hårda träningsperioder samt att det ofta testas rätt rejält.

För att kunna värdera resultat från träningsmatcher måste man kunna se respektive lags laguppställning, och byten. Och här är tyvärr majoriteten av de damallsvenska lagens hemsidor genomusla. När ett elitlag har spelat match tycker jag att det är minimikrav att man på klubbens hemsida kan läsa resultat, målskyttar och laguppställning – inklusive byten. Den informationen tycker jag att det är givet att klubbens supportrar skall tillhandahållas.

Men tyvärr är alltså många av våra damallsvenska klubbar långt ifrån elitklass på information. Några håller dock hög klass. Bäst är nog Göteborg, deras hemsida är väldigt pålitlig. Nykomlingen Kif Örebro har också en hemsida väl värd att framhålla – även om de inte lyckats få med laguppställning och byten från helgens 2–0-förlust mot BP.

Lite överraskande är att FC Rosengård tillhör botten i den här kategorien. Jag kan faktiskt inte hitta någon information alls på klubbens hemsida om att man faktiskt har spelat två träningsmatcher den senaste veckan. Klickar man på rubriken ”Match” på hemsidan hamnar man i en annons för Champions Leaguemötet med Slavia Prag, en match som ju spelades för mer än tre månader sedan.

Kanske att Rosengård helst vill att ingen skall se resultatet från söndagens möte med Vittsjö? Men tisdagens 1–0-vinst i Växjö har man väl inget behov av att tysta ner?

I söndagens match vann Vittsjö med 2–1 på Malmö IP efter två mål av Clara Markstedt och ett av Anja Mittag.

Vad jag kan hitta har Vittsjö spelat 18 tävlingsmöten mot Rosengård (och dess föregångare). De 18 matcherna har slutat med 15 segrar för Rosengård och tre kryss. Någon statistik över träningsmatcher lagen emellan hittar jag inte, men jag såg att klubbchef Erika Nilsson skrev på twitter att det var första gången någonsin som Vittsjö vann mot Rosengård.

Kul för Vittsjö att få en sådan bra start på året. Jag har ju flera gånger noterat att jag tycker att Vittsjös trupp ser väldigt spännande ut. Men med tanke på att man har ganska mycket nytt i laget trodde jag kanske att det skulle ta ett tag innan man fick ihop det.

Apropå Vittsjö har laget en ny kampsång signerad Peps Persson:

I Rosengård har jag noterat glädjande nyheter i veckan i form av att både Johanna Rytting Kaneryd och Malin Levenstad har gjort comeback efter långtidsskador. I Levenstad handlar det ju om mer än bara skadeuppehåll, men det där vet ni väl redan.

För Rosengård är det väldigt viktigt att ha friska spelare, för i sin nuvarande A-trupp har man ju bara 14 utespelare. Jag antar att man skall ta in några till, och kanske att det blir lättare nu när transferfönstret är stängt för de flesta större ligorna. I Sydsvenskan läser jag att tränare Jonas Eidevall säger så här:

”Om vi vill vara ett guldlag behöver vi förstärka truppen. Utan tvivel är det så. Det är bara att titta på vem som har lämnat.”

Han säger även att han inte tror att det finns någon rekryteringsplan för ytterligare backar. Det framgår däremot inte om det finns en plan för rekrytering av offensiva spelare.

Om man får drömma lite är kanadensiska stortalangen Jordyn Huitema en spelare man gärna hade velat se i damallsvenskan. Hon ser ut att välja bort college för en proffskarriär, och hon tycks föredra Europa före NWSL. Men hon har ju tid att vänta till nästa transferfönster, och känslan är att hon hamnar i PSG där hon provspelat ett par gånger.

Oavsett väntar man verkligen med spänning på vad som skall hända i Rosengård. I nuläget känns det som att klubben tappat mark mot flera av huvudkonkurrenterna.

Jag bedömer att såväl Piteå, Göteborg, Linköping som Kristianstad har starkare trupper 2019 än de hade för ett år sedan. Rosengård känns däremot sämre, framför allt i defensiven.

Svenska mästarinnorna Piteå har spelat tre träningsmatcher, alla på skotsk mark. Det har blivit två förluster och en seger. Men i alla de där matcherna har det gjorts strömbyten, vilket gör resultaten svårbedömda.

Göteborg har varit i Oslo, där man mött norska suveränerna LSK i två matcher, med en seger och en förlust som facit. Det mest spännande här är att Göteborg inleder försäongen med att försöka spela in ett nytt 3–5–2-system. Offensivt känns det som att truppen är välbyggd för ett sådant upplägg, men frågetecknet finns väl kring bredden på mittbackssidan.

Linköping fick hem Stina Blackstenius i veckan. Hon startade i helgens 2–1-seger mot Djurgården. Exakt hur mycket hon spelade har jag inte funnit några uppgifter om. LFC:s hemsida imponerar inte heller när det gäller rapporter kring träningsmatcher. Inte heller förra helgens 1–1-match på 2×30 minuter mot Eskilstuna är avhandlad på LFC:s hemsida.

Där hittar jag däremot den här beklagansvärda nyheten om att klubben dragit ur sitt F19-lag ur seriespel. Elitklubbarna har ett stort ansvar när det gäller talangutveckling, men tyvärr lever inte LFC upp till vad som förväntas på den här fronten. På hemsidan betonar klubbens ordförande Paul Lindvall att man dragit ur laget eftersom man inte hittat en tillräckligt kompetent tränare. Tyvärr får man ganska snabbt tanken på att det här är en smidig besparing för en klubb med darrig ekonomi. Hoppas verkligen inte den tanken är korrekt.

För Djurgården har försäsongen startat med två förluster. Först med 1–0 borta mot Åland United, sedan då 2–1 borta mot Linköping. Djurgården har bra matchrapporter på sin hemsida, även om fakta saknas från Ålandsmatchen. Från helgens match har man däremot fakta av högsta klass.

På lördag drar Svenska cupens gruppspel i gång. Då skall Växjö till Göteborg. Under föregående vecka spelade Växjö två hemmamatcher utan att göra mål. Det var i och för sig mot bra motstånd i form av fjolårets trea och fyra i damallsvenskan, alltså Rosengård (0–1) och Kristianstad (0–2). Växjö spelade båda matcherna utan viktiga Jelena Cankovic. Gissningsvis behöver man få tillbaka henne om man skall kunna skaka Göteborg på lördag.

I sin startelva hade Växjö även en provspelare, amerikanska Patricia George. Hon fick 60 minuter, om hennes insats räckte för att spela till sig ett kontrakt är oklart.

Tolkar jag kommentarerna från Kristianstad rätt gjorde klubbens båda nya isländska spelare en riktigt bra debut. Det blir spännande att följa KDFF i år. Redan nu kommande månad skall man ju mäta sig med bland annat Rosengård i Svenska cupen – vilket känns intressant.

Redan på lördag är det Malmöderby i cupen. LB07 har inlett försäsongen ojämnt. Först föll man med hela 6–1 borta mot Bröndby, då gjorde finländska landslagsspelaren Ria Öling tre mål för det danska storlaget. I den matchen testades en fransk mittfältare av LB. Hur det föll ut vet jag inte. LB är nämligen väldigt dåliga på information. På sociala medier länkar de ofta till Sydsvenskan, som huvudsakligen har låsta artiklar.

Nu i helgen vann i alla fall sin match mot Borgeby med 2–1. Man gjorde det efter mål av Malin Winberg och Andrea Thorisson.

Känslan man har haft under silly season om att den damallsvenska bottenstriden kommer att stå mellan LB och de båda nykomlingarna har inte försvunnit några veckor in på försäsongen.

Det är ju ett tag sedan min sista internationella genomgång. Det är alltså hög till för en sådan. Det känns rimligt att börja i Italien där Petronella Ekroth blev första svenska målskytt i årets serie A. Hon blev det på en snygg volley, som kanske går att se på det här Instagramklippet:

Jag skriver kanske för jag är inte säker på om det är offentligt…

Ekroth och Juventus leder ligan efter 15 omgångar med fyra poäng till Milan och sex till Fiorentina. De sistnämnda har dock en match mindre spelad och kan knappa in i morgon, då man spelar hemma mot nästjumbon Bari.

Så till England där Chelsea numera måste anses vara helt borta från guldet. Mästarinnorna har kvar chansen att nå Champions League – men då måste de nog vinna alla de sex återstående ligamatcherna.

Det var förra helgen man föll med 3–2 hemma mot Birmingham, ett resultat som gör att man nu är sex poäng bakom Manchester City och fem bakom Arsenal. Arsenal har dessutom en match mindre spelad.

Utan att ha sett annat än statistik undrar jag om inte Chelsea faller på sitt system att rulla på målvaktssidan. I ligan har Hedvig Lindahl och Carly Telford stått sju matcher vardera, och utfallet är ganska olika.

Av de totalt nio mål Chelsea har släppt in den här säsongen har Lindahl bara släppt in ett. Telford har således släppt in åtta. Noterbart är att Telford stod hemma mot Arsenal och Birmingham och släppte in fem respektive tre mål. Lindahl stod i båda bortamatcherna och släppte in ett. På bortaplan tog Chelsea fyra poäng mot aktuella motståndare, på hemmaplan kammade man noll.

Nu är känslan att det kan bli en ren guldfinal i sista omgången mellan Manchester City och Arsenal. Då båda lagen har även seriens bästa målgörare. Arsenals Vivianne Miedema satte nytt ligarekord förra helgen, när hon kom upp i 16 mål. Men hon gör bäst i att fortsätta hitta målet, för annars är det inte säkert att hon har kvar rekordet så länge. Manchester Citys Nikita Parris står nämligen på 14 fullträffar.

Så till Australien där det nu är slutspelsklart i W-league. Söndagens semifinaler kommer att spelas mellan Melbourne Victory och Perth Glory samt Brisbane Roar och Sydney FC. Det efter att det blivit en målskillnadsaffär om den sista slutspelsplatsen.

Melbourne City missade slutspel med tre måls marginal, och Adelaide United med en poäng och tio mål.

Grundseriens skytteliga vanns förstås av Sam Kerr, som slutade på 13 mål. Tre spelare delade på andraplatsen med nio fullträffar, bland dem var fjolårets Linköpingsforward Natasha Dowie.

Apropå Australien har man fortfarande inte fått någon klarhet kring varför förbundet sparkade förbundskapten Alen Stajcic. Den här artikeln av Lucy Zelic för ett bra resonemang kring många av de konspirationsteorier som flödar.

Tillbaka till Europa, och i det här fallet Frankrike. Där körde PSG över säsongens stora besvikelse, Montpellier. Slutsiffrorna blev hela 4–0 efter att Paris haft 3–0 redan efter 20 minuter. Kinesiska Wang Shuang visade vägen med ett kanonskott redan i första minuten.

Ingen svensk startade för Paris. Emma Berglund satt kvar på bänken hela matchen, medan Hanna Glas byttes in i 80:e minuten. För Montpellier spelade Linda Sembrant och Sofia Jakobsson hela matchen, och så fick Marija Banusic debutera genom ett inhopp i minut 82. Sett till klippet ovan var Jakobsson pigg, och hade bland annat ett ribbskott vid 2–0-underläge.

Vädret ställde till det en hel del runt om i Europa i helgen, med uppskjutna matcher som följd. Det drabbade bland annat matchen Paris FC–Lyon. Det innebär att PSG nu leder ligan med en poängs marginal till Lyon – PSG har dock en match mer spelad.

Montpellier ligger fyra, man har även Bordeaux (med en match mindre spelad) före sig. Bordeaux ligger faktiskt trea med minusmålskillnad – något som är högst anmärkningsvärt.

Så till Spanien där veckans snackis var publiksiffran i kvartsfinalen av spanska cupen mellan Athletic Club och Atletico Madrid. Damfotbollspubliken i Bilbao är inte speciellt pålitlig i vardagen, men när det händer något anmärkningsvärt går folket man ur huse.

Cupkvartsfinalen drog fantastiska 48 121 till herrarnas stadion, San Mames. Man undrar ju om den totala siffran för alla matcher i svenska cupen ens når upp till en femtedel…

För övrigt vann gästande Atletico med 2–0, och är klart för semifinal tillsammans med Barcelona, Valencia och Real Socidad.

Atletico leder även ligan efter 19 omgångar, man har tre poäng ner till obesegrade tvåan Barcelona. De båda lagen möts för övrigt i Madrid den 17 mars.

Jag avslutar ligagenomgången med ett riktigt snyggt mål från den mexikanska ligan. Det är Americas Casandra Cuevas som suger in bollen snyggt och avslutar lika läckert.

Allra sist några ord om det internationella övergångsfönstret som stängde i de flesta ligorna ute i Europa vid månadsskiftet. De mest spännande sena övergångarna rörde afrikanska spelare som flyttar till Spanien.

Noterbart var att ex-allsvenska Gaelle Enganamouit bytte norska Avaldsnes mot spanska Malaga. Och att nigerianska affischnamnet Asisat Oshoala lånas in av Barcelona. Det blir intressant att se om Oshoala äntligen kan få ett lyft i en europeisk klubb. I Kina har hon lyckats bättre. Hon vann skytteligan i den kinesiska superligan 2017 på 13 mål. I fjol vann hon guld med Dalian Quanjian, men blev ”bara” tvåa i skytteligan på tio fullträffar.

Noterbart för övrigt att det var en viss Tabitha Chawinga som vann den kinesiska skytteligan 2018 på 17 mål. Hon förde även sitt Jiangsu Suning FC till seger i kinesiska FA-cupen och utnämndes till den kinesiska ligans bästa spelare. Chawinga förekommer aldrig högt upp på några listor över världens bästa spelare. Men jag har svårt att tro att det finns något lag där hon inte hade varit storstjärna.

Femma i den kinesiska skytteligan kom för övrigt argentinska Sole Jaimes, som ju nyligen skrev på för Lyon. Vilken europeisk storklubb köper över Chawinga?

13 tankar på “Hemsidor, Rosengård, Peps, Ekroth, Chelsea och Chawinga

 1. Förvisso sant att Vittsjö har ganska mycket nytt i laget. Tittar man på startelvan mot Rosengård innehöll den dock bara två nya namn, Amanda Perez och Summer Green. Den senare byttes f ö ut efter 60 minuter mot ett annat nyförvärv, Paulina Nyström. Shannon Lynn och Sabrina D´Angelo stod var sin halvlek. På bänken fanns förvisso två andra nya namn, Nellie Persson och Tove Almqvist men båda sparades (Tove nyligen halsopererad och Nellie förkyld). När det gäller Leandra Smeda är det – i vanlig ordning – dröjsmål med hennes visum, men det beräknas dock bli klart i veckan. Så startelvan bestod faktiskt till 9/11-delar av spelare från fjolårets trupp. Värt att notera i övrigt är att Summer Green stod för passningarna till båda Clara Markstedts mål

   • Nej, jag såg inte matchen men har fått uppgifter från en som var närvarande. Enligt honom hade D´Angelo inte mycket att göra i andra halvlek eftersom Rosengård inte skapade särskilt mycket. Perez gjorde ett gott intryck, lugn och bollsäker. Green var mycket alert och alltså inblandad i båda Vittsjö-målen. Kan vara så att Clara Markstedt har fått en mycket passande anfallspartner. Värt också att notera att orutinerade Kajsa Lind ersatte lårskadade Alexandra Benediktsson som mittback på ett alldeles utmärkt sätt och gav inte Rosengårds-spelarna särskilt mycket utrymme. Rosengårds mål kom f ö till efter en frisparksvariant.

 2. Att info på hemsidor generellt är usla är bara tidens tecken. Det här gången går det inte heller att skylla på SvFF som är lika kassa. Demonteringen av info har pågått länge, nu är det yta, glassighet och sociala medier som gäller. Djurgårdens hemsida inför och efter matchen mot LFC var däremot utmärkt. Hoppas bara att det inte var en tillfällighet och ett ”alibijobb” (titta så bra vi gjort). Jag tror att så länge supportrar och andra inte är en ekonomisk faktor att räkna med för klubbarna, så har de en mycket svag röst när det gäller info. Dessutom kanske de flesta nöjer sig med det som bjuds på sociala medier och då har de ju sig själva att skylla. ”Marknaden” får vad marknaden vill ha. Om större sponsorer skulle börja mullra skulle det nog se annorlunda ut också på hemsidorna.

  Jag ska inte upprepa vad jag redan tidigare kommenterat om träningsmatcherna på Hattrick (artikeln KDFF vinner…).

  Visst är det spännande att se hur det utvecklar sig med Rosengård. Om vi vill vara ett guldlag, säger Eidevall – är det inte självklart längre, eller är det en passning till klubbledningen? Det kanske mest intressanta citatet från Eidevall tog du inte med: ”I höstas pratade vi om att en av anledningarna till varför vi inte orkade i slutändan var att vi hade en tunn trupp. Från den truppen har vi tagit bort tre spelare med A-landslagsmeriter.” Orkade i slutändan är väl en beskrivning som kan diskuteras. Deras situation poängmässigt grundlades tidigare i serien och alltså inte endast genom att de inte ”orkade” på slutet. När ”vi” pratade måste han väl mena han själv och klubbledningen. Har ”vi” tagit bort tre spelare. Var det ett medvetet val de gjorde att ”ta bort”? I så fall finns väl ingen anledning att beklaga sig, eller? Det verkar som att han inte är nöjd med att truppen är tunn och skickar ännu en passning till klubbledningen. Är Eidevall inte överens med klubbledningen? Sedan är det också förvånande om han inte vet om det finns planer på förstärkningar av truppen, mycket förvånande…och har de ”hungriga” spelare Erling Nilsson pratade om inte gått att finna?

 3. Ett bra program om Pia S som Gunde S gjorde på tv4. Minnen som kom fram igen. Tog tydligen två OS guld med USA. Sv förlorade mot Brasilien med 5-1 men gick till final ändå i OS Rio. Det kan hon tacka Lisa D för😉 Tyskland står alltid ivägen sen. Revansch nu i träningslandskamp i april ? Var det mot Sverige som Abby W bröt benet?

 4. Det verkar som om Chelsea håller på att ”fasa ut” Hedvig Lindahl. Ett skonsamt(?) men ändå tydligt sätt att säga att ”du blir inte så mycket äldre här”. Svårt att säga om HL är införstådd med det hela, hon håller dock god min i elakt spel. Lika svårt att säga om hon väljer att fortsätta – och kanske avsluta – karriären utomlands efter Englandsäventyret, eller om hon gör som alla andra (Schelin, Seger, Fischer, Blackstenius) och återvänder till Folkhemmets trygga famn och den damallsvenska lunken.

  • Intressant i så fall att den målvakt Chelsea håller på att fasa in bara är två år yngre än Lindahl. Men visst är det intressant att se vad som händer framöver med vår landslagsmålvakt. Inte minst för att vi inte har någon bakom henne som är redo att ta över.

   • Svårt att förstå varför lagledningen låter Lindahl stå tillbaka till förmån för kollegan, i synnerhet när vår svenska veteranmålvakt har så mycket bättre matchstatistik. Det kan ju vara en ömsesidigt beslut om en nertrappning av aktiviteten. Jag vet inte hur långt Lindahls kontrakt med Chelsea sträcker sig och hur hennes framtidsplaner ser ut. Kan tänka mig att de flesta damallsvenska klubbar drömmer ljuva drömmar om att få Hedvig Lindahls namnteckning på ett kontrakt.

    Ja, det är oroväckande tomt eller åtminstone glest bakom vår ärrade blågula målvaktsvalkyria. Många presumtiva efterträdare (nåja, det är ingen trängsel i kön) känner sig kallade, men få håller måttet – i alla fall som det ser ut just nu.

    • ”…men få håller måttet…” betyder just att få (= några) faktiskt håller måttet – som Cajsa Andersson. Övriga ”kronprinsessor” bakom ”Viggy” Lindahl är de oftast uppräknade Carlén, Falk och Musovic plus någon uppstickare från DA eller Elitettan, kanske Emma Lind i FC Rosengård? Nattsvart är det således inte!

   • ”…….vi inte har någon bakom henne som är redo att ta över.”———-det där påstående är visst en konstruktion, en uppfattning som stämmer inte överens med verkligheten..
    Faktum att Lindahl är mest erfaren av de tillgängliga målvakter säger just det. Om hon är överlag bäst går att diskutera i all evighet.
    Visst finns det målvakter som kan ta över, som Piteås Andersson. Van SM guldet 2 år i följd med 2 olika lag, det var bedrift Rydén, det måste du erkänna.
    Skriver du och media stödjande inlägg Rydén då kommer hon duga alla dagar på VM, är jag övertygad om.

    • Jag hoppas att du har rätt om Cajsa Andersson, som ju faktiskt har vunnit SM-guld tre år i rad. Det behövs någon som kan hålla samma fantastiskt höga nivå som Hedvig Lindahl gör. Om Andersson kan ta det klivet vore det otroligt bra.

     Tänkte även passa på att komma med ett klargörande kring media. Media skall inte stödja lag eller individuella idrottare, medias uppgift är att vara kritiskt granskande.

     Man får väldigt ofta höra av klubbledare: ”Ni skall ju hjälpa oss”. Men så är det inte. Medias uppgift är inte att hjälpa klubbar/idrottare.

 5. Läser om Eidevalls vädjan.
  Rosengård, med en heltidsanställd sportchef + en fd sportchef i organisationen, borde väl ständigt ha en lista på 4-5 bra spelare att plocka in om det kniper?
  Ang ekonomin var den så till den grad ansträngd att man inte hade råd att behålla Folkesson.
  2016 fick klubben 21 sköna millar från 13 företag. Vart har dom pengarna tagit vägen?
  I november berättade miljardären Dan Olofsson att han minsann skulle öka satsningen i FCR.
  ”I motgångens tider står vi upp. Och vi ger gärna ett extra bidrag”, sade Olofsson.
  Möjligen satsar man på höstsäsongen…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.