Lindahl topp tre, Gerhardsson utslagen och spelarstrejk i Afrika

I dag har de tre finalisterna i de olika kategorierna till Fifas officiella pris #TheBest presenterats. I målvaktsklassen tar Hedvig Lindahl plats på prispallen. Hon gör det ihop med Chiles Tiane Endler och Nederländernas Sari van Veenendaal.

Målvaktskategorien för damer är ny för säsongen 2018/19, och vad jag sett har det inte presenterats någon längre lista. För bästa spelare och tränare har det ju förekommit listor med tio spelare. De kategorierna har nu också minskats till tre.

Medan Lindahl alltså kan bli den första någonsin att prisas som världens bästa målvakt, försvann Peter Gerhardsson ur segerdiskussionen när tio tränare blev tre. Kvar är de andra tre semifinaltränarna. Det innebär alltså att Englands Phil Neville, som ju sågades rätt rejält för sitt taktiska kunnande under VM, fortfarande kan vinna.

Det kan därmed även finaltränarna Jill Ellis och Sarina Wiegmann.

Världens bästa spelare säsongen 2018/19 heter antingen Megan Rapinoe, Alex Morgan eller Lucy Bronze. Rapinoe och Bronze fick ju guld- och silverbollen som VM-slutspelets två bästa spelare.

Det troliga är att Ellis och Rapinoe tar hem priserna för ledare och spelare. Och van Veenendaal är storfavorit att bli bästa målvakt – precis som hon blev i VM. VM brukar ju vara otroligt avgörande för de här Fifapriserna.

Mycket USA här alltså. En som lämnar USA och damfotbollen för Sundsvall och herrfotboll är Tony Gustavsson. Han har alldeles nyss presenterats som ny tränare för Giffarna.

På svensk mark noteras att Göteborg har förlängt med sin tränarduo Marcus Lantz och Jörgen Ericsson även över säsongen 2020.

Slutligen har Kenya och Zambia säkrat varsin plats i kvartsfinalerna i det afrikanska OS-kvalet. Kenya vann med 3–0 hemma mot Malawi och vann därmed dubbelmötet med 5–3. Zambia hade det lättare. Man vann med totalt 8–0 mot Zimbabwe.

Fast i 3–0-segern i returen behövde inte Zambias Shepolopolo göra några mål. Zimbabwes spelare bojkottade nämligen hemmamatchen till följd av uteblivna ersättningar.

Jag har dålig insyn i konflikten mellan Zimbabwes förbund och spelare. Men jag noterar att förbundets senaste tweet är från i lördags och handlar om biljettförsäljning till den match som inte blev av under söndagen.

6 tankar på “Lindahl topp tre, Gerhardsson utslagen och spelarstrejk i Afrika

 1. Jag tycker alltid det är klurigt med olika priser och utnämningar av det här slaget. Detta särskilt om det inte finns tydliga och kommunicerade kriterier och/eller något slags transparent poängsystem. Det blir litet som: Vann rätt låt?

  Jaha, Gerhardsson försvann. Kanske var ”Sverigekvoten” fylld med Lindahl? Kanske är det ”bättre” med tre tränare och kandidater från stora och inflytelserika fotbollsnationer än från relativt lilla och perifera Sverige?

  Och på tal om Sverige – senast på fredag ska SvFF lämna sina svar till DO om löner och förmåner för dam- och herrlandslag. Jag gissar att vi får se en kreativ tolkning av begreppet ”jämställda löner” och att SvFF gör sitt yttersta för att det inte ska framstå (eller framgå) som att deras upprepade och korta tidigare svar om detta inte ska framstå som en lögn. Nej, oavsett vad svaren säger kommer det på svenskt manér inte att innebära något personligt ansvarsutkrävande av enskilda i SvFF. Nej, snarare: ”Vi på SvFF tycker det varit en värdefull genomlysning av frågan och nu ska vi jobba vidare och skapa ännu bättre förutsättningar för svensk damfotboll….” yada yada yada….. Frågan i dessa tider är kanske inte så mycket fakta, utan snarare vem som är mest framgångsrik i att presentera en trovärdig verklighetsbild och tidigt skaffa sig tolkningsföreträde.

 2. ” Det innebär alltså att Englands Phil Neville, som ju sågades rätt rejält för sitt taktiska kunnande under VM, fortfarande kan vinna.”———————–sågades rejält, av vem? Missnöjt spelare i det egna leden eller ett missnöjd journalist efter den svenska brons yran.
  Jag är övertygad om Rydén, att England skulle krossat Sverige, i likhet som man gjort med Norge, om matchen handlat om VM titel. För att det var det enda som räknades för Neville i detta VM
  Man ska ju inte underskatta hans kunnande utifrån denna perspektiv.

  • Du har läst bloggen. Neville sågades av den högt ansedda tränaren Raymond Verheijen. Om du inte känner till Verheijan kan jag berätta att en mycket stor del av dagens elittränare i världen jobbar efter Verheijens ideer. Verheijen kallade Neville för en:

   ”tactically clueless clown”

   • Då skriver du som trovärdigt journalist du verkar framstå, att han sågades av denna självutnämnda ”guru”. Inte formulera ”Nevilles sågning” som om det var allmän uppfattning om hans insats i denna VM. Eller har du några till att stödja Nevilles ”clowneri” för?
    Annars kallas den här typ av journalistik, att vinkla information i mildare beskrivning, fake news i mer belysande.

 3. Tycker också att Peter G borde vara minst trea av dessa tre nominerade. Etta eller tvåa bör han vara. Men okej vinner man VM så är man nog ingen dålig tränare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.