Grattis Umeå – och Jitex – och Alingsås

För någon timma sedan blev Umeå IK återigen en damallsvensk förening. Först tog man en fin 2–0-seger borta mot Uppsala, sedan gick resultaten rätt väg – och drygt 1000 dagar efter degraderingen är UIK tillbaka i finrummet. Stort grattis.

Det var Hammarby som sparkade upp Umeå genom att vinna med 2–1 mot AIK. Det innebär att Bajen tog ett stort steg mot en omedelbar återkomst till damallsvenskan. Laget har fyra poängs marginal till Uppsala med två omgångar kvar att spela. Dock möts de i sista omgången. Så Hammarby måste vinna borta mot BP på lördag – annars blir det en avgörande match mot Uppsala i slutomgången.

I botten vann Mallbacken samtidigt som Asarum förlorade. Därmed är det nu 100 procent klart att Asarum, Borgeby och Sundsvall åker ur.

I dag blev det klart att två av ersättarna heter Jitex och Alingsås FC United. Jitex vann totalt med 7–0 mot Dösjöbro efter 3–0-seger i dagens bortamöte. Och Alingsås vann med de 2–0 de hade med sig från bortamatchen mot Älvsjö AIK. Dagens retur blev nämligen mållös.

I damallsvenskan vann Göteborg med 2–1 i Piteå, vilket skjuter upp Rosengårds guldfirande med minst en dag. Det stärker även göteborgarnas chanser att spela i Champions League även nästa år.

Från den matchen noterade jag att Emma Berglund startade – och byttes ut mitt i den första halvleken.

Och Djurgården stärkte sina chanser att hålla sig kvar i damallsvenskan. Man vann måstematchen mot Kungsbacka med 3–0, men är kvar på nedflyttningsplats, en poäng bakom LB07.

Jag har inte sett mer av dagens matcher än de sista tio minuterna från Djurgården–Kungsbacka. Och det som gjorde störst intryck – jag vet inte om det berodde på bildkvaliteten – var underlaget på Stadion. Det såg inte det minsta inbjudande ut, utan fick mig att tänka på grönmålad lera.

 

9 tankar på “Grattis Umeå – och Jitex – och Alingsås

 1. Ja, stort grattis till Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och viktigaste damfotbollsklubb – UIK! Lika stort grattis till Jitex, som äntligen lyckades krångla sig förbi nålsögat kvalet och Alingsås!

  Sett ur perspektivet elitdamfotboll och fördelning över landsändar är det också glädjande. Norrland stärker sin ställning och har nu åter två lag i högsta serien och två i Elitettan (även om Sundsvall trillade ur). 2020 blir det E4-derby mellan Umeå och Piteå! Västsverige rycker fram med två nya lag i Elitettan och ett tidigare (Lidköping) samt Kopparbergs Göteborg som åter verkar etablera sig som topplag i Damallsvenskan. Dessutom är ju Borås på gång med satsningar inom damfotboll. Det verkar just nu mer som att det är Västsverige som tar upp kampen om Sydsveriges dominans inom elitdamfotbollen än Stockholm. Hur det går med Stockholmslagen dröjer något ännu, men det finns inget som tyder på att de ska få fram ett lag som kan slåss om SM-guld. Här har både Norrland och Västsverige visat att de vill och kan. En fråga som hänger i luften är dock om UIK åter kan etablera sig som topplag i Damallsvenskan. De kan nog i alla fall inte räkna med att gamla tider upprepar sig.

  • En utmärkt sammanfattning av läget inför nästa års säsong inom elitdamfotbollen – och dagens hittills bästa ”kåseri”! 😉 😉

   • Sammanfattning? Kanske det. ”Kåseri”? Självklart inte. Dessa lingvistiska onduleringar, meandrar och putslustigheter, överlämnar jag till dig ”U.”

 2. En mycket bra match mellan FCR och Linköping. Måste säga grattis till bägge lagen. Bästa matchen mellan två svenska lag hittills. Otroligt FCR kunde vände 1 – 3 till 3 – 3.

  • Håller med! Trevligt att LFC kunde visa upp säsongens bästa spel även om det är lite sent så känns det ändå utmärkt med visad kapacitet.

  • Står 1-3 med 8 (!) minuter kvar – skall knappt gå, men FCR fick ju en gratisbiljett iom Holmgrens dundertavla som bjöd in FCR i matchen igen. Det var det som avgjorde att inte LFC vann matchen.

 3. Håll käften eller läs på och tänk själv, Jane Björck – Rosengård har inte tio SM-guld. Är verkligen TV-sporten så kass? Ett riktigt äckligt uppsnack/mellansnack och tydligt gullande med Rosengård. Inte alls imponerande av statstelevisionen att upprepa Rosengårds guldlögn.

 4. En av årets bästa matcher i ”OBOS”! Stor underhållning på Malmö IP med ärkerivalerna Rosengård och Linköping i aktion. Det brukar bli tufft och jämnt mellan dessa lag och LFC har framstått som något av ett s.k. spöke för Öresunds stolthet. Gästerna hade varit värda en extrapoäng för uppvisningen de första 60 minuterna, och så var det glädjande att se två av Linköpings stjärnforwards göra snygga mål. Mimmi Larsson – går hon mot en ny vår nu när höstmörkret är över oss? Två fullträffar och så fick hon en ful tackling av en idiot (ursäkta, men uttrycket är högst relevant i sammanhanget) som hämnades för den där första fullträffen. Påminde om de ojustheter inom hockeyn som brukar rendera spelare både utvisning och avstängning. Svagt av domaren att vara blunddocka vid situationen…

  Typiskt dock för LFC att vara bäst när det inte gäller så mycket. Laget är en berg-och-dalbana på 22 ben, prestationerna hisnande ojämna: från två oavgjorda möten med upphaussade FCR till bottennappet mot Kungsbacka. Det stämmer nog det som sägs om Linköpings FC – precis som det påstås om damlandslaget – svårt att föra matcher mot svagare motståndare, men lejonklorna framme mot högre rankade lag. Kul för Unogårds amazoner att få sabotera guldfesten för hemmalaget och deras publik. Guldhattarna tillbaka till förrådet och champagnen tillbaka i kylen, tillsvidare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.