Stäng av Viggosdottir resten av säsongen

Det var en glödhet damallsvensk helg. Tyvärr hade jag inte möjlighet att se en enda av de många spännande matcherna. Först under sen söndagskväll hann jag börja kika på höjdpunkter från de olika matcherna.

Jag började med Rosengård–Linköping, och blev nästan omedelbart helt otroligt upprörd.

Det var situationen vid Linköpings 1–0-mål, där Glodis Perla Viggosdottir körde över Mimmi Larsson, som satte mina känslor i svall. Det kan vara det fulaste jag någonsin sett i damallsvenskan. Jag har sökt i minnet, men kan faktiskt inte komma på något fulare.

Jag trodde möjligen att jag överreagerade när jag såg smällen första gången. Men faktum är att det inte blir ett dugg bättre när jag nu sett om situationen flera gånger. Som jag ser det är det en totalt ansvarslös axeltackling mot en oförberedd motståndares huvud.

Viggosdottir tar sats i tre–fyra steg och kommer med fart in i duellen. Hon är jättesen och har ingen som helst chans på bollen när hon hoppar mot Larssons huvud. Det blir inte bättre av att Larsson precis har nickat, och därmed är i ett läge där hon varken kan se sin omgivning eller skydda sitt huvud. Viggosdottir gör inte heller någon som helst ansats att försöka mildra smällen, tvärtom hoppar hon alltså in med axeln först.

För mig är det ett mörkrött kort – och många matchers avstängning. För Pernilla Larsson var det ingenting. Nu syns domaren inte i bild hela tiden, men av det jag kan se finns det inget som tyder på att hon tycker att det har hänt något anmärkningsvärt.

Jag hoppas verkligen att domare Larsson var skymd, och inte såg kollisionen. För om hon såg smällen undrar jag hur hon motiverar att inte dela ut något kort för en tackling av det här slaget.

Om domare Larsson var skymd så hoppas jag att hon har sett situationen i efterhand, insett att hon missat årets mest solklara utvisning, och skickat en anmälan till disciplinnämnden. För enligt mitt sätt att se det är det enda rätta att Glodis Perla Viggosdottir stängs av resten av säsongen. Det är däremot inte ett dugg rimligt att hon går helt ostraffad från en sådan ansvarslös tackling.

Tyvärr nonchaleras ofta våld mot huvud inom fotbollen – det av såväl domare som förbund. Men även av spelare. Vad jag kan se från tv-bilderna är det ingen i LFC som är på domare Larsson och kräver att Viggosdottir skall åka ut. Det är i sig anmärkningsvärt. Jag lovar att det däremot hade blivit liv om isländskan tacklat mot fötterna med dubbarna före.

Inom ishockeyn har man insett hur farligt det är med tacklingar mot huvud, och börjat dela ut långa straff för sånt som Viggosdottir gjorde sig skyldig till. Och då har de ändå hjälm i hockeyn.

Inom fotbollen ses däremot oftast sena tacklingar i markhöjd som betydligt allvarligare än våld mot huvudet. Jag är definitivt ingen vän av fula tacklingar mot fötter eller smalben. Men ben läker oftast ihop. Hjärnan är betydligt mer svårläkt.

Faktum är att jag tycker att det är högst tveksamt att Mimmi Larsson spelade vidare efter sitt första mål i går. Vi har sett alldeles för många exempel på spelare som fortsatt spela efter hjärnskakningar. Den som vill ha exempel kan ju alltid googla på hur Lotta Schelin:s karriär tog slut. Fast just på den här fronten tycker jag ändå att det sker förbättringar. Allt fler spelare byts ut och får behandling enligt hjärntrappan. Det är ju få matchläkare som vågar chansa med spelarnas huvuden.

Rent sportsligt tycker jag alltså att Rosengård borde ha spelat i numerärt underläge under hela andra halvleken. Nu slapp man det, och kunde till slut rädda en viktig poäng. En poäng som kan bli guld värd.

Helgens omgång innebar dock inte att vi blivit speciellt mycket klokare på hur damallsvenskan skall sluta. Rosengård leder med sex poäng och elva mål och är fortsatt snubblande nära mästerskapet. Men det är inte klart.

Göteborg är kvar som tvåa, och har nu säkrat en medalj* – precis som Rosengård. I övrigt är det så jämnt att sjuan Piteå fortfarande är med i medaljkampen.

*Inlägget är uppdaterat: Tänkte först inte på att fyran och femman möts, och att Göteborg därmed som sämst kan bli bronsmedaljörer. 

Trean Vittsjö behöver en poäng till för att på egen hand spela hem klubbens första medalj någonsin. Det skulle kunna bli de stora silvermedaljerna – och en Champions Leagueplats. Fast det är helt klart fördel Göteborg i kampen om andraplatsen.

Eskilstuna har nu klättrat så högt att de är uppe på den fjärde och sista pallplatsen. United är tvåa i hösttabellen, bara en poäng bakom Rosengård. För Eskilstuna väntar närmast ”bronsmatch” mot femman Kristianstad. Seger där, och Uniteds medalj är klar.

Apropå Eskilstuna hade man ju gärna velat att det här inlägget skulle fokusera på det fantastiska mål som Sonia Okobi gjorde mot LB07. Det är helt klart en kandidat till årets mål i damallsvenskan.

För LB07 var det ett riktigt tungt mål, ett mål som innebär att Malmöklubben har en poängs marginal ner till Djurgården. Stockholmarna har bättre målskillnad, och känslan är att LB nog åtminstone behöver tre poäng till för att hålla sig kvar.

Till helgen spelar LB i Linköping, medan Djurgården har hemmamatch mot Piteå. Med tanke på de regerande mästarinnornas ovana att kryssa sig fram känns det inte orimligt med Djurgårdspoäng på söndag.

En sak som blev helt klar i helgen var att Kungsbacka åker ur damallsvenskan. Nu återstår att se hur långt de faller. Om de ej beviljas elitlicens flyttas de ju hela vägen ner i division I. Vi får alltså vänta och se om Västsverige får tre eller fyra lag i elitettan nästa år. Klara är ju Lidköping, Jitex och Alingsås.

Under söndagen fick vi även gratulera Bollstanäs från Upplands Väsby till spel i elitettan 2020. Laget vann båda kvalmatcherna mot Sunnanå med 3–2, vilket totalt innebar 6–4.

Om Kungsbacka flyttas ner till ettan skall ju ett lag till få plats i elitettan. Och här är jag lite osäker på om Sunnanå eller Älvsjö räknas som bästa förlorare. Jag tror dock att det är Älvsjö, även om Sunnanås totalförlust på 4–6 ju är bättre än Älvsjös på 0–2. Men Älvsjö kryssade ju i en match, vilket gör att de bör gå före på fler poäng.

Innan jag lämnar svenska nyheter noteras att den tidigare Växjötränaren Pierre Persson fått ett nytt tränaruppdrag. Han skall leda IFÖ Bromölla i division I. Det är en klubb som bland annat har fostrat Göteborgstränaren Marcus Lantz.

Dags för en internationell koll. Den måste jag bara inleda med att hylla Portland Thorns, och deras publik. I helgen hade man sista hemmamatchen för året. Det kom 24 521 åskådare. Därmed är Thorns det första damlag i världen att gå genom en säsong med ett publiksnitt på över 20 000 personer. Fantastiskt bra.

Totalt sågs alltså Thorns hemmamatcher av 241 181 åskådare. Det innebar ett snitt på 20 098.

Det innebär också att Thorns slår sig in på topp tio-listan över de fotbollslag i USA som har bäst hemmasnitt. Det är alltså bara nio herrlag som har högre snitt. Ett av dem är lokalkollegan Portland Timbers, som slutade på ett snitt av 25 218 i år.

I slutspelet får Portland ingen hemmamatch. I söndagens semifinal spelar laget borta mot Chicago Red Stars, medan den andra semifinalen går mellan Julia Spetsmark:s North Carolina Courage och Seattle Reign. Finalen går i Cary, North Carolina den 27 oktober.

I Europa var Chelseas derbyseger mot Arsenal helgens stora match. Både Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade hela matchen i 2–1-segern. Det var mästarinnorna Arsenals första poängförlust för säsongen. Det innebär att Manchester City nu är enda fullpoängare i WSL, de är två poäng före Chelsea och tre före Arsenal. Reading har en match mindre spelad, och de klättrar upp jämsides med Arsenal vid seger i hängmatchen.

Svenska målskyttar i Europa i helgen var Linda Sembrant, Mia Persson, Emelie Johansson – och Fridolina Rolfö. Som jag skrev i det här inlägget tror jag att det var ett självmål, och att Rolfö aldrig rörde bollen. Men hon är i alla fall bokförd för ett mål på tyska förbundets hemsida. För mer info kring våra utlandsproffs insatser i helgen hittar du Fotbollskanalens svenskkoll här.

36 tankar på “Stäng av Viggosdottir resten av säsongen

 1. Bara en liten rättelse. Vittsjö behöver faktiskt ”bara” en poäng till för att säkra en medalj (detta eftersom Eskilstuna och Kristianstad möts i nästa omgång – bara vid oavgjort där riskerar Vittsjö att bli utan medalj, vid vinst för Eskilstuna är medaljen klar, vid vinst för KDFF är den i princip klar eftersom Vittsjö i nuläget har åtta mål upp till E-tuna).

 2. Tyckte också det var märkligt att det inte blev någon åtgärd mot Viggosdottir, det var ju solklart varning minst. Möjligt att inte domaren såg incidenten och tror inte LFC spelarna uppfattade situationen live som vi andra kan se på flera repriser. Mimmi kände väl sig okey och läkaren var trygg med det. Mimmi blev ju sedemera utbytt i andra, varför vet jag ej.

  För övrigt en mycket bra match av båda lagen. LFC spelade som man förväntas göra, lite sent på säsongen bara och Rosengård kan vara glada att man fick en poäng, med underläge 1-3 med 8 min kvar skall det ju knappast gå. Nu fick man ett gratiskort in i matchen tack vare Holmgrens dundertavla vid 2-3 på Troelsgaard:s fösare. Holmgren som ju fram till dess gjort en kanonmatch skall ju bara ta den. Troelsgaard fick ju sen en jättechans i slutet man lade den utanför. Tyvärr är ju Troelsgaard en av dom mest osympatiska och osporsliga spelarna i allsvenskan och representerar allt det som vi inte vill se i damallsvenskan, ständiga filmningar, förstärker alla situationer, vädjar och viftar på domare och assisterande samt försökte filma till sig en straffspark i slutet – även om hon blev dragen i tröjan men faller ju sen lätt av sig själv. Skulle blivit varnad där. LFC kunde ju gjort 1-2 mål på sina chanser i första, Blackstenius och sen nära självmål av Rosengård med en boll på mållinjen och hade en boll i ribban i andra men även Rosengård hade ju flera chanser i den välspelade och händelsrika matchen. Snyggt anfall av LFC vid 3-1 målet där Larsson tog bollen och spelade precist till Hurtig som la in den vid närmaste stolpen. Efter Holmgrens tavla vid 2-3 fick ju Rosengård nytt mod och avslutade starkt och 3-3 kom sen som ett brev på posten med ett klassmål av Anvegård efter Cancovics smarta lyftning – även om förspelet var en rensning av Lennartsson i LFC som hamnade i gapet på Cancovic, bollen kunde hamnat var som helst. Att sen Troelsgaard kunde avgjort hade knappast varit rättvist, speciellt unnar jag inte Troelsgaard att bli hjältinna i denna match – hon kan vara glad att hon fick göra 2-3 på sin fösare som Holmgren var givmild nog att släppa in.

  Men en match med två lag som visade attityd och ville vinna och med två vinnare även om det blev oavgjort.

  • Från Corren, om Mimmi Larsson:

   ”Strax senare började hon känna sig yr och byttes ut mot Dajan Hasheimi.

   Efter matchen kände hon sig något omtumlad, hade huvudvärk och ville inte ge någon kommentar.”

   Hon borde inte ha spelat vidare.

 3. Johan Rydén – Du har nog rätt. Såg våldsamt ut och hon skulle nog plockats av planen direkt även om kände sig okey en stund efter smällen. Även om hon själv kände sig spelklar och spelsugen skall ju ledarna i LFC bestämma det. Hon var ju alert i början av andra halvlek och låg ju bakom Hurtigs 3-1 mål.

  • Vad jag såg så låg hon bakom 2-1 målet också. Enligt corren mådde hon bättre på måndagen och hade ingen huvudvärk.

   • Självklart, så. Hon nickade ju in 2-1 målet och låg sedan bakom passningen till Hurtigs 3-1. Tack för uppmärksamheten. Fint att Mimmi verkar okey i dag. Hoppas hon återtar sin landslagsplats till:s matchen mot USA i november.

 4. Matchen FCR-LFC hade allt och lite mer! Nej, skojade bara, detta skulle gälla om man vill bara nedvärdera damfotbollen.
  Istället var det då en tillställning med ostrukturerat spel, fel passningar, målvaktstabbar och fullständig saknad av försvaret i dess mildaste betydelsen. Detta gällande de bägge lag.
  LFC tränaren lyckades inte forma ett vinnarlag som skulle ta DA med storm, däremot lyckades han bygga upp- en variant av ”Hammarby” fast 200km söderut!
  Maken till usel försvar samt idélöst mittfält bör man leta efter i LFC egna historien. Om man bortser då de 2 sista säsonger då laget stampar på ett och samma ställe.
  FCR då hade det svårt att komma till en fungerande anfallsspel. Laget hade bråttom att avsluta matchen genom att knocka motståndaren- fast hade ingen utarbetat sätt att göra det. I den strävan öppnades stora luckor i egna försvaret som straffade det sig framförallt tack vare matchens bästa spelare, nämligen Larsson.
  FCR saknar tyngd i sitt spel, laget kommer inte duga i CL med den här typen av ”lek-” fotboll
  Avslutningsvis om matchens ”underhållningsvärde”, 6 mål skulle tyda på det och kanske kan man bedöma på det sättet. Det verkade som att även domare njöt i denna tillställningen, som var och en åskådare på läktaren, fast hennes uppgift var en annan. Hon klarade den så usel att utöver Viggosdottir då borde även hon straffas för sin dåliga insatsen, tycker jag

  • Du är nog tämligen ensam om din ”analys”. Du har missuppfattat det mesta, dom flesta som begriper sig på fotboll (till skillnad från dig) tycker det var en bra tillställning. Man kan väl tolka ditt inlägg som ”motvalls-kärring”, att du skall skilja dig från mängden (vilket du redan gör) eller att du vill tycka annorlunda. Fortsätt med det – det är ganska underhållande att läsa dina inlägg, men underhållande på ett helt annat sätt än du begriper.

   • Ditt inlägg handlar inte om ämnet utan du fastnar återigen i din gamla vana nämligen så recenserar du de som kommenterar. Istället njut av i din förträffliga åsikten om matchen i Malmö.
    Jag håller inte med dig Rolf Persson, tycker du målar en bild av matchen som stämmer inte med verkligheten…

    Den här kommentaren är redigerad av bloggaren

    • Nej Johan, varför skriver du så? Huvudpoängen är att du har CENSURERAT och det får du stå för utan förskönande omskrivningar.

    • axel – ”Stämmer med verkligheten” ?? Nu kommenterar jag matchen så som jag uppfattar den, live och efter att ha sett sammandrag och repriser. Är liksom många (journalister, media, fans) positiv till matchen som sådan och det står jag för. Att man sen jämför sin egen upfattning om matchen vad andra tycker om den, upfattar jag inte som något problem, det ena utesluter inte det andra. Du delar inte min uppfattning om matchen, du sågar ju matchen och båda lagen och det har jag rätt att kommentera vilket man gör i ett forum. Sen är uppfattningen om fotboll i allmänhet och denna match en subjektiv personlig uppfattning som skiljer sig år och du blandar ihop personlig uppfattning och åsikt med dokumenterad fakta. Din och min ”verklighetsuppfattning” skiljer sig åt. Mitt inlägg handlar om matchen och din kommentar, varför du nämner att mitt inlägg inte handlar om ”ämnet” får stå för dig. Om du kommenterar matchen och tycker till om den, får du räkna med motkommentarer – om du tycker det är en recension av dig och ditt inlägg får du tycka det.

     Vet inte vad du skrev i sin helhet, eftersom Rydén tydligen har redigerat ditt inlägg.

    • ”Din och min ”verklighetsuppfattning” skiljer sig åt.”—————————-precis. Likaså den uppfattning som hade de som en gång i tiden applåderade nazismens framfart i ditt land medan några andra tystades ner och rakt av förklarades inte vetande, eller okunniga mm
     Ser du liknelse i ditt inlägg ovan ”Rolf Persson”?-

     • Det är en extremt dålig liknelse att dra in nazismen på 1930-talet i det här, axel. Extremt dålig. Men eftersom du envisas med att göra den liknelsen låter jag dig få göra den den här gången. Mest för att visa vad du vill få sagt. Men du kan bättre än så här, axel.

    • ”Det är en extremt dålig liknelse att dra in nazismen på 1930-talet i det här, axel. Extremt dålig.”———————————————–det berör på Rydén, om man har beröringsskräck mot vissa saker eller inte. Sedan är alltid så,om man inte gjort upp med sin historia istället sopat undan under mattan, så att man inte vågar uttrycka sig fritt, även om åsikten kan vara kontroversiell eller liknande
     Därefter förlorar man omdöme om sakernas tillvaro, då det finns något rätt eller fel, en gång ”rätt” kan vara andra gångens fel
     Nej, diskussionen här handlar om omdöme inte exakt vetenskap om sakernas tillkomst och utveckling
     Min, som du kallar liknelse går -ut på att visa något sorts likriktning som existerar idag, som framställs som obligatoriskt för var och en, precis som den existerade i de tiderna på 30-talet. Tråkigt att den typ av påhopp på åsikter även finns i sporten
     Förstås jag tänker inte medverka i en diskussion där vi ska förolämpa varandra.
     Om du märkte jag brukar ”göra upp” bara med dig som bloggare, sällan ger jag mig på de andra som kommenterar. Av enkla anledning, det handlar om , som sagt omdöme, ett personligt sådan. Var säker på att jag respekterar var och en omdöme som skrivs här utan att för den delen känner jag mig tvungen att hålla med.

    • Om detta är bra eller dåligt, lämpligt eller ej, omdömeslöst eller ej, politisk korrekt eller ej, mindre är viktigt.. snarare att lämna dörren öppen för fotbollssnacket
     -Man kan inte göra det om man sågar personen bakom åsikten
     Annars väljer man medverka i den typ av-”leken”, som förresten du själv släppt fram då ska man också leken tåla ..
     Du kanske etablerar något slags ”värdegrund” Rydén? Typ vissa jämförelsen är inte tillåtna. De kan stöta välförtjänt lugn och ro hos våra damfotbollsälskare så de kan riskera drabbas av en kritiskt tankegång….

     .

 5. Tycker åt Trolsgaard var en av planens bästa spelare. Men som sagt så var det en mycket bra match av bägge lagen. Link hade ju Hurtig – Mimmi – Blackstenius som mycket bra och även deras försvar var mycket bra inkl målvakten. FCR var som sagt Trolsgaard bra, Cankovic mycket bra och Anvegård kanon. Musovic i målet också bra. Lite mer av Sofie Svava kunde man vänta sig. Finns kapacitet ju. Sen att hämta upp 1 – 3 var starkt gjord av FCR.

  • Troesgaard missade öppet mål i sluminuterna, fick ett mäl på en fösning som Holmgren tappade in, förstärkte och filmade mest hela tiden, försökte filma till sig en straff och viftade och vädjade till domaren vid varje situation, även om hon var bra så drar detta ner betyget. Målvakt Emma Holmgren var mycket bra, men hennes dundertavla vid 2-3 drar ner betyget lite. Musovic tappade en enkel boll vid ett inlägg, var helt ute och seglade när Landström lyrade in bollen som tog i ribban, så hon hade sina ups and downs.

   Cancovic däremot mycket bra och Anvegård spelade 12 minuter, gjorde ett kanonmål men borde kanske satt ett mål strax innan hennes 3-3 mål.

   • Jag har skrivit det förut och skriver det igen – Troelsgaard har egentligen fina kvaliteter som spelare (men får inte ut lika mycket av det nu, utan Mittag på planen) och borde inte behöva filma, förstärka och rulla runt, även om det ändå var mindre av detta i den här matchen än tidigare. Musovic är ingen landslagsmålvakt och ska vara glad för att hon har relativt litet att göra i många matcher eftersom FCR ofta är spelförande lag. Musovic har attityd, men ligger en bit efter exempelvis Falk, Andersson och nu också Holmgren som målvakt.

 6. Om Viggosdottirs övergrepp mot Larsson var resultatet av en medveten tankeprocess är det illa –
  om det berodde på avsaknaden av tankeprocesser i hjärnan är det ännu värre…

 7. ”Målvakt Emma Holmgren var mycket bra, men hennes dundertavla vid 2-3 drar ner betyget lite.”—————————————-hur kan en målvakt som släpper ett sådant mål berömmas överhuvudtaget?
  Antagligen tycker du att det är ok eftersom saken handlar om damfotboll
  Eller så tycker du att man ska berömma Holmgren oavsett, match efter match, man ska göra det så länge tills hon hon tar ordinarie plats i svenska landslaget.
  I samma veva sågar du Musovic…..
  Man kan läsa dig RP som öppen bok..lol

  • axel – Bedömningen av en målvakts insats skiljer sig väl inte när det gäller herr- damfotboll. Betyget eller omdömet gäller väl hela matchen och Emma Holmgren gjorde flera kvalificerade räddningar och spelade stabilt i stor sett hela matchen och dom insatserna går väl inte upp i rök för att hon gör en dundertavla och hon skall bedömas för hela sin insats. Noterar bara att Musovic gjorde 2-3 mindre bra ingripande och skriver ”att hon hade sina ups and downs” Om du tycker det är att såga henne, för stå för dig och ja, jag tycker att Emma Holmgren är en bättre målvakt än Musovics, sett till denna matchen och vad jag sett av dom båda under säsongen och tror att Holmgren blir andre- eller tredjemålvakt inom en snar framtid och att både Falk, C Andersson tillsammans med Holmgren är bättre målvakter än Musovics. Det kan du notera i ”din öppna bok” :))

 8. Hur spelade då de landslagsspelare i derbyn?
  S. Blackstenius————–hade två 100% chanser, otajmad, stundvis frustrerad, i andra halvlek osynlig
  L. Hurtig—————hon känns trög, inte för tröghetens skull, bara sättet hon spelar på, i andra blixtrade hon till vid några tillfället, serverades av Larsson till en klar målchans som hon satte, bra i försvaret
  M.Larsson—————–aktiv i sin rörelse, ofta välplacerad, gjorde 2 mål assist till tredje, bästa spelare för dagen
  N.Björn——————–aktiv i första, bra passningar, bra försvarsarbete, helt tam i den andra nästan osynlig, dåligt ingrippande mot Larsson som resulterade i mål
  A.Anvegård—————–vill göra allt på eget hand, inte särskild lyckad,men till slut hittade hon sin Cankovic
  Z. Musovic—————-känns ur form eller ganska passiv i sina ingrippande
  Holmgren———————behöver lära sig mycket, t ex att klara press, släpte mål som man brukar se i Div 5

 9. Bra att du tog upp det där Johan. Ingen, säger ingen i tv-sändningen noterade det ens. Jag var själv vansinnig på “svensk fotboll” framför tv:n. Viggordotter borde bli avstängd in i nästa säsong. Det var det absolut fulaste jag set i en dammatch någonsin. Så kunde ändå FCR ta en poäng. När det egentligen skulle varit blodrött kort.

  Du har också rätt i att Mimmi Larson inte skulle spelat mer i matchen. Det är precis sånt man inte ska göra i det läget. Det var även mycket tamt med protester mot Viggorsdottir, på och vid sidan av planen. Hur tänker folk, jag bara undrar?

  Sammanfattning av 2019: LFC har inte varit bra i år. Det är bara Hurtig, Holmgren, Blackstenius och Maanum som får goda betyg av mig. Bra spelare med rätt attityd. resten får underkänt. Mest underkänt får Uno. Jag tippade dem, efter första omgången, som femma till sexa och det är där de rättmätigt hamnar. T.ex. Rosengård har varit så enormt mycket bättre coachat och tränat. De har grunderna utan att lysa. Tycker att de är rättmätiga segrare av just den anledningen.

  • Så du menar att inte Larsson får godkänt som gjort flest mål flest assist ,trots att hon i hälften av matcherna fått agera yttermittfältare, fått spela nia först nu på slutet som är hennes i mångas tycke rätta plats. Då kan man undra vilka krav som du ställde på henne innan. Jag har vart på läktaren i många matcher och alltid tyckt hon jobbat hårt för laget trots att hon som tränaren själv uttryckte det varit den som kommit mest i kläm.

   • O.k., men räkna in Larsson bland de som får godkänt då, så har vi löst det – är hon dessutom i assisttoppen så är det rimligt. Men hon var dålig och borta i många matcher också. Låt oss säga att hon var felplacerad av tränaren. Det sänker då Unos insats än mer och höjer Larssons.

    Vad som står fast är emellertid:

    Viggorsdottir var det fulaste jag sett i damernas fotboll någonsin. Rått och brutalt överfall när hon var helt överspelad, rakt mot huvudet för att skada när det egentligen redan var mål. Det enda jag kommer på att jämföra med är de absolut grövsta överfallen i VM-historien (Schumacher bl a).

    Och Larsson skulle definitivt INTE ha spelat vidare.

 10. Pingback: Fler tankar kring våld mot huvuden | En blogg om internationell damfotboll

 11. I Tyskland har det hänt flera gånger genom åren att fotbollsförbundet har stängt av spelare som har gjort sig skyldiga till grovt osportsligt beteende. Jag tror inte att Viggosdottir ville skada Larsson, men det är en adrenalindriven, mycket vårdslös aktion som kan ha resulterat i en allvarlig huvudskada. Vi kan bara hoppas att Mimmi Larsson verkligen repar sig. Jag kommer ihåg några fall där spelarna åter igen fick huvudvärk, yrsel mm efter ett antal dagar. Lyckligtvis såg jag inte SVT:s sändning, hade inte trott att Lotta skulle kvittera detta med ett leende, inte minst med tanke på hur hennes karriär slutade.

  • Det kan ha varit så att Schelin och Östberg inte sett situationen speciellt noga eftersom den skedde precis innan paus, och de då sannolikt höll på att förbereda sitt halvtidssnack. Jag hoppas i alla fall att det var så.

   • Frågan är väl om de alls sett situationen och i så fall när det gjort det, inte hur noga de sett den. Händelsen går naturligtvis att ta upp och kommentera när som helst under sändningen.

   • ”Det kan ha varit så att Schelin och Östberg inte sett situationen speciellt noga…..”—————————————hade du behöv Rydén att ta i försvar landslagets legend samt en ”syster in arms” ?
    En sak är att känna allmän respekt mot de 2, en helt annan att bedöma deras insatser som kommentatorer.
    Det som är påtagligt här är förutbestämd uppfattning om det fysiska spelets gränser, nämligen saknad av dem. Eftersom är detta damfotbollens mantra då snackar man inte om det
    De gränserna tänjs i varje säsong som kommer, utan -att för den delen media eller själva ”branschen” bry sig om det särskilt- mycket
    Jag skulle påstå att överfallet på Larsson var möjligt just på grund av att domaren inte blåste straff på Hashiemi! Då sände den som ska etablera reglerna signaler till omgivningen att sådana inte finns….
    Om man låter då en klar straffsituation passera som ordinära spelets handling då höjer man gränser för ytterligare våld ute på -plan…..
    Sedan kan jag tänka mig hur denna situation skulle utvecklas om visat det sig att Blackstenius hade varit på Hashiemis ställe eller Anvegård….

    • 1. Jag har inget behov av att försvara någon här. Däremot tycker jag att man skall vara rättvis i sin kritik. Och jag vet att tv-folket oftast förbereder sig för sändning i slutet av halvlekarna, vilket gör att deras fokus på själva matchen minskar.

     2. Sedan är du helt fel ute i din analys av att ”överfallet på Larsson var möjligt just på grund av att domaren inte blåste straff på Hashiemi”. Helt fel. För om du har sett matchen vet du att Hashemi byttes in i minut 76, i stället för Mimmi Larsson. Situationen där Hanna Bennison och Hashemi var i 78:e minuten, alltså långt efter överfallet på Larsson.

    • ”Helt fel. För om du har sett matchen vet du att Hashemi byttes in i minut 76, i stället för Mimmi Larsson. ”—————————————–visst är det så, men detta ändrar inte mycket i sakens natur. Efter ”överfallet” på Larsson då kunde straffsituation på Hashiemi passerat obemärkt. Istället då borde domaren blåsa och visa på straffpunkten. men signalerna har redan skickats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.