Hammarbynytt – och veckans TV-guide

Inlägget uppdaterat med tv-information kring PSG–Montpellier och med länk till Tacon–Espanyol

I dag har Hammarby presenterat Hanna Folkesson och Dajan Hashemi som nyförvärv.

Bajen var ju en poäng ifrån damallsvenskan 2020. Nu har man börjat bygga ett lag för damallsvenskan 2021. Tidigare har man ju värvat skickliga backen June Pedersen, snabba Klara Andrup samt BP:s mittback Alice Carlsson och Tyresös skyttedrottning Frida Thörnqvist.

Det handlar om fyra nyförvärv från damallsvenska klubbar, samtidigt som man har förlängt med viktiga spelare som Emma Jansson, Emilia Larsson och Jonna Ståhl. Klart är att Hammarby kommer att vara storfavoriter i elitettan.

Det är förstås inte lika klart att de även kommer att vinna serien. Men det skall mycket till för att de skall ha två lag före sig i sluttabellen. Man har värvat både defensiv stabilitet och offensiv spets och är helt klart laget att slå i elitettan 2020.

Framför allt skall det bli otroligt spännande att följa Dajan Hashemi i söderklubben. Jag tyckte att den 19-åriga danskan såg otroligt spännande ut som spjutspets när hon anslöt till LFC. Men när Stina Blackstenius och Mimmi Larsson anslöt blev danskan tredjealternativ längst fram i planen. I år har Hashemi agerat utan självförtroende, ofta från en kant. Känslan är att det här är ett väldigt bra steg för henne – en chans till en nystart.

Det har hänt mycket annat spännande den senaste tiden. Jag hoppas få tid att sammanfatta alla större nyheter någon gång under helgen. Men tills vidare nöjer jag mig med att lista helgens tv-matcher.

Vi kan se hela tre matcher från Frauen-Bundesliga på svensk tv den här helgen – en per dag från och med i kväll. Vi får se båda svensklagen Wolfsburg och Bayern München samt klassikermötet Potsdam–Frankfurt. Men framför allt har vi en engelsk toppmatch på söndag att se fram emot.

Obesegrade Chelsea tar emot tvåan Manchester City, som bara har släppt in ett mål på åtta omgångar. Det är en match som kan betyda mycket när sluttabellen i WSL räknas ihop. Även Reading–Arsenal är en spännande match. Reading är ett av de lag som har potential att skaka de tre toppklubbarna.

Först hade jag missat att vi även kan se en fransk match på svensk tv i helgen. Det handlar om en spännande match, det är nämligen svenskmöte mellan PSG och Montpellier på lördagseftermiddagen. En match som Marija Banusic:s  Montpellier absolut inte får förlora om laget skall ha chans att spela i Champions League nästa år. Helst skall Montpellier vinna om de skall ha en rimlig chans att sluta topp två.

Fredag
19.15 på Viasat Sport, Bayern München–Freiburg i Frauen-Bundesliga

Lördag
13.00 på Viasat Fotboll, Turbine Potsdam–FFC Frankfurt i Frauen-Bundesliga
15.30 på Viaplay, PSG–Montpellier i franska D1 feminine

Söndag
13.00 på Viasat Fotboll, Chelsea–Manchester City i WSL
14.00 på Viaplay, SC Sand–Wolfsburg i Frauen-Bundesliga
15.30 på Viaplay, Reading–Arsenal i WSL
17.00 på den här länken, Tacon–Espanyol i Liga Iberdrola

Inlägget kommer att uppdateras när/om jag hittar fler matcher man kan se från Sverige.

9 tankar på “Hammarbynytt – och veckans TV-guide

 1. Turbulensen runt Linköpings FC fortsätter.

  Denna gång är det Dajan Hashemis agent Michael Kallbäck som går till attack mot Olof Unogård. I ett pressmeddelande står bland annat följande: ”För LFC bör detta ses som ett extremt misslyckande att man inte lyckas förvalta en av Skandinaviens största talanger, utan istället utsätter henne för näst intill om inte kränkande såväl respektlös behandling, främst från tränare Unogård.” Även styrelsen för Linköpings FC får kritik för att de inte tar tag i problemen.

  ”Enormt märkligt” säger Unogård enligt Corren.

   • Väldigt mycket offerkofta från Kallbäck och de spelare han företräder som inte är kvar i LFC. Vad vinner han på att gå ut och kritisera LFC? Ville han egentligen att Anna, Filippa och Dajan skulle vara kvar i LFC, eller vad handlar detta skitsnack om? ”Stackars unga flickor som blivit så mobbade i den hemska och elaka klubben LFC. Nu har jag som agent återigen varit en räddare i nöden och fixat nya snällare klubbar åt de stackars spelarna = jag får pengar” Blir det samma visa i framtiden från Kallbäck när hans spelare inte får vara kvar i sina nya klubbar? Eller är det här en personlig vendetta från Kallbäck/spelarna eftersom de ville men inte fick vara kvar i LFC?

    Allt är såklart bara klubbens fel för att spelare och klubb inte kommer överens/har olika åsikter. Lätt att säga så som agent då han med all sannolikhet bara lyssnar på vad spelaren sagt. Spelarna har säkert fått direktiv av Kallbäck att gå ut i media och på sina sociala medier med dessa beskrivningar om klubben. Hur troligt är det t.ex. att Aftonbladet på eget initiativ skulle ta kontakt med Anna Oscarsson och göra en intervju med henne om hennes senaste säsong i LFC? Där har agenten/spelaren själva gått till Aftonbladet och fyrat av kritik mot klubben. ”Nu har jag fått kicken av LFC fast jag ville vara kvar, då ska klubben/Unogård få skit för det.”

 2. Nu skulle det vara trevligt med en tränare så småningom! Å andra sidan är det lite imponerande med dessa värvningar med tanke på att spelarna inte vet vem som blir tränare (om de inte vet mer än vi förstås).

 3. LFC har talat om att man ska vara mer noggranna i sina värvningar framöver och inte bara se till kvalitén på spelaren i fråga. Jag trodde först det handlade om att spelaren ska passa in i klubben men inser nu att det kanske snarare handlar om att man vill undvika vissa agenter ungefär som för klubbar inom herrfotbollen.

  Det är förstås i grunden positivt att spelare idag har personer som ser till deras bästa på ett annat sett än tidigare men känslan är att vissa av dessa personer får en kick av att känna makt över klubbarna och kunna dra dom i smutsen om inte deras spelare sätts i främsta rummet.

 4. Den s.k. turbulensen kring Linköpings FC (med sportchefen/tränaren Olof Unogård i centrum) är naturligtvis ingenting som är unikt för denna klubb. Häromdagen såg vi hur spelare i KIF Örebro visade sitt missnöje i media. I övrigt härskar den stora majoritetens tystnad. Så har det alltid varit och så är det när inte vissa agenter i eget och affärernas intresse går ut och skapar rubriker genom att dela ut rallarsvingar mot de tränare eller klubbar som anses behöva sådana. Då nappar också de sportredaktioner, som annars hyser ett svalt engagemang för damfotboll. Ändå rör det sig mer om vågskvalp i vattenglas jämfört med hur det kan vara på herrsidan, både här hemma och ute i världen. Snacka om RUBRIKER när Mourinho & Co är i farten – fast då handlar det ofta om sågningar av andra tränare och egna spelare.

  Givetvis finns det ingen spelare som är nöjd med att sitta på bänken i stället för att vara ute på gräset (eller på isen, för den delen). Vilka alternativ till detta finns? Rotera friskt i laget så att alla får nästan samma sammanlagda speltid per säsong? Att ha 18-20 spelare aktiva i varje match är än så länge mot reglerna, men vem vet, kanske har vi ”18-mannafotbollen” här en vacker dag.

  Det ska fan vara fotbollstränare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.