Bragd av F19-landslaget

F19-landslaget gick igenom dödens grupp med full poäng. Det är en bragd – och Sverige kan räkna med att hållas som favoriter i slutspelet i Norge 15–27 juli.

Som bekant ingick världsmästarinnorna för 95:or, Frankrike i vår kvalgrupp. Fransyskorna hade dessutom hemmaplan. Ändå besegrade Sverige dem i dag med 1–0 efter segermål av Stina Blackstenius i 88:e minuten.

Jag har inte sett matchen, men noterar att Frankrike vann avsluten totalt med 10–4, fast bara de mot mål med 4–3. Med tanke på att Sverige skulle vinna gruppen på kryss tycker jag att det känns som väldigt bra siffror.

I gruppen ingick ju även Europamästarinnorna för 96:or, Polen. De blev sist. För Rumänien vann deras betydelselösa möte i dag med 3–1.

Sverige vann alla sina matcher med uddamålet, och kan alltså boka biljetterna till Norge. Det kan även Holland, Belgien, England, Skottland, Irland och Spanien.

Notera att alltså både Frankrike och Tyskland saknas bland slutspelslagen. Tyskorna försvann ur turneringen i dag genom förlust med 1–0 mot Belgien. Tinne Van Den Bergh gjorde segermålet i 84:e minuten i en match som Tyskland ser ut att ha dominerat stort.

* Belgien skrällde alltså i F19-EM. I VM-kvalet för seniorer minskade däremot landets chanser till avancemang i dag när Norge vann i Louvain med 2–1. Ingvild Stensland och Ada Stolsmo Hegerberg gjorde de norska målen. För Norge ser det däremot väldigt bra ut. Landet har full poäng, och har redan spelat tre av de fyra svåraste matcherna. VM är nära för norskorna.

Line Röddik Hansen

Line Röddik Hansen

För Danmark så minskade däremot VM-chansen rejält i kväll. Borta mot Schweiz spelade danskorna i dag 1–1 efter två straffmål. Eller Tyresös Line Röddik Hansen missade sin straff, men slog in returen. Strax efter kvitterade Lara Dickenmann.
Danmark har fem poäng på fyra matcher, och deras hopp är att full poäng i de sex kvarvarande matcherna kan räcka till playoff. För gruppsegern går till Schweiz eller Island.

Finland vann i dag sin femte raka seger. Finskorna är därmed på väg mot playoff med stormsteg. För inte kan de väl hota Frankrike om gruppsegern?

* I kväll hade Radiosporten en stor genomgång inför damallsvenskan. Expertkommentator Anette Börjesson överraskade genom att tippa Tyresö sist. Det är en intressant tanke. Av många svårtippade lag i årets serie är för övrigt Tyresö det som är allra svårast att placera. Men mer om det i senare inlägg.

2 tankar på “Bragd av F19-landslaget

  1. Blackstenius och Hurtig tog F19 till EM-slutspel med sina mål. Hur länge kan Sundhage & Persson sidsteppa dessa båda blivande superstjärnor?

  2. Såg att man lagt upp ett klipp från Damallsvenskans upptaktsträff på LFC:s hemsida där Sundhage på frågan om hur det går för LFC väljer att lyfta fram satsningen på unga spelare och specifikt nämner Blackstenius men det har hon ju gjort tidigare.

    För mig framstår Stina som en potentiellt naturlig ersättare till Öqvist då de båda bygger sitt spel på snabbhet och har målfarlighet som främsta signum. ‘Tyvärr’ är det väl så att det faktum att vi har två stjärnor på anfallsplatserna i form av Schelin och Asllani så känner inte landslagsledningen att det är någon brådska att fylla på med spelare som faktiskt har potential att bli matchvinnare vilket jag med all respekt för dagens bänkspelare anser saknas i landslagstruppen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.