Slutspelsträd och floskler

Det var som jag anade i mitt sena tillägg till gårdagens lottningsinlägg – Fifa behöver gå en kurs i hur man gör slutspelsträd. Och jag får sluta skriva inlägg när jag är trött och lite stressad.

Jag blev nämligen missledd av det udda slutspelsträd som ligger uppe på den officiella VM-hemsidan. Missledd att uppfatta lottningen för de andraplacerade laget i grupp D som bättre än vad den är.

Som en parantes knäppte jag en bild på Fifas slutspelsträd, mest för att visa hur sådana inte skall se ut. Lag skall ju liksom inte hoppa från sida till sida på trädet…

Fifas missvisande slutspelsträd

Fifas missvisande slutspelsträd

VM:s korrekta slutspelsträd ser ut så här:

Åttondelsfinaler:
2A–2C
1D–3BEF

1B–3ACD
1F–2E

1E–2D
1C–3ABF

2B–2F
1A–3CDE

* Om det omöjliga skulle inträffa, nämligen att lagen i turneringen placerar sig i gruppspelet exakt efter Fifas världsrankning skulle det innebära att trädet får följande lövverk:

Kina–Schweiz
USA–Sydkorea

Tyskland–Holland
Frankrike–Spanien

Brasilien–Sverige
Japan–Mexiko

Norge–England
Kanada–Australien

* Vinner det högst rankade laget dessutom i alla åttondelar innebär det följande kvartsfinaler:

Kina–USA
Tyskland–Frankrike

Sverige–Japan
Kanada–England

Vad skall man då dra för slutsatser av det här?

Den ena är att gruppseger ger en jättechans att nå semifinal. Den andra är att tredjeplatsen i gruppen kan ge jackpot – men också värsta möjliga scenario. Antingen ställs man mot gruppsegraren i Kanadas ”lätta grupp” eller mot segraren i gruppen med Tyskland och Norge.

Innan jag spekulerar vidare kring lottningen tänkte jag bara kommentera en floskel jag läst på många ställen det senaste dygnet, nämligen:

”Det spelar ingen roll vilka man lottas mot – skall man vinna måste man ändå slå alla lag.”

Det stämmer såtillvida att man måste vinna rätt matcher i grupp- och alla i slutspelet. Men att lottning och motstånd inte spelar någon roll är ju bara ett löjligt påstående. Det är klart som sjutton att det är lättare att gå till semifinal om man slipper möta lag som finns på världsrankningens tio i topp än om man måste spela mot fyra eller fem lag på samma tio i topp i de fem matcher man har på vägen.

Värdnationen Kanada har fått VM:s riktiga drömlottning. De har möjlighet att bara behöva möta ett lag som ligger bland de tolv främsta på världsrankningen på sin väg till semifinal.
På samma väg är det troligt att tvåan i Sveriges grupp tvingas möta fyra lag som finns bland världens tio bästa.
Som tillägg här kan man konstatera att om Nigeria blir tvåa i grupp D kan de tvingas spela mot lag som rankas bland världens tio bästa i alla sina fem matcher. Och blir Australien tvåa kan de ju till och med få fyra matcher mot lag på världens topp sex.

Lottningen är alltså viktig. Otroligt viktig. I utgångsläget känns det som att det lag som vinner Sveriges grupp kommer att spela semifinal.
Motsvarar de toppseedade lagen förväntningarna och vinner sina grupper blir det USA, Tyskland och Frankrike på ena halvan och Brasilien, Japan och Kanada på den andra.

Japans startelva

Japans landslag, Nadeshiko

Skall man välja halva där borde det vara självklart att välja den andra – vilket innebär att Sverige skulle tjäna på att bli grupptvåa. Men så enkelt är det inte.
För om Sverige vill spela final räcker det troligen med att slå ut ett topp tio-lag i slutspelet om man vinner grupp D. Blir man däremot grupptvåa är det troligt att man måste slå ut tre topp tio-lag i rad på vägen till finalen.

Det går förstås att dra de här spekulationerna hur långt som helst, men längre än så här tänker jag inte gå. Det kommer ju nämligen att bli skrällar i mästerskapet. Skrällar som gör att den väg som på förhand sett bäst ut plötsligt kan bli mycket svårare.

Det enda vi säkert kan slå fast nu är att Sverige har fått en riktigt svår lottning.

2 tankar på “Slutspelsträd och floskler

 1. Oavsett vilken internationell turnering som Sverige lottas fram i hamnar man i ”dödens grupp”, Denna flosklernas floskel kommer lika säkert som ett amen i kyrkan. Ja, så kan ju en rubrik skapa förhandsdramatik!

  • Håller med om att uttrycket ”Dödens grupp” har blivit floskelartat. Däremot håller jag inte med om att vi alltid tycker att vi hamnar i den svåraste gruppen. Damernas VM-kvalgrupp var exempelvis väldigt långt ifrån den svåraste. Herrarnas EM-kvallottning är knappast heller någon mardröm.

   Nu i VM-lottningen var det självklart att den svenska gruppen skulle ses som döden internationellt sett. För jag är rätt säker på att alla lag från de andra seedningsgrupperna ville undvika att lottas mot oss. Däremot var det inte självklart att vi själva skulle se vår lottning som döden.

   Fast så blev det.

   Tar man snittet på lagens världsrankning i de sex grupperna har vår grupp lägst snitt. Bara grupp A är i närheten – fast där finns å andra sidan bara ett lag på världsrankningens topp tio.

   I vår grupp hamnade:
   * Det högsta rankade laget i den toppseedade lottningspotten.
   * Det högsta rankade laget i den europeiska lottningspotten.
   * Det högsta rankade laget i den asiatiska/sydamerikanska lottningspotten.
   * Det tredje högst rankade laget i den afrikanska/nordamerikanska/oceaniska lottningspotten.

   Så rubrikerna om att Sverige hamnade i ”Dödens grupp” går knappast att protestera mot – även om uttrycket som sådant är en floskel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.