Sinclair pallade för pressen

En lätt darrig Christine Sinclair rullade in en straff på övertid inför 53 058 åskådare och VM fick bästa möjliga start.

Så kanske man inte ser det i Kina – men för intresset här i Kanada var förstås 1–0-segern otroligt viktig.

Själv satt jag på en sportbar och följde matchen. Eller matcherna. För jag såg först herrfotbollens största match i år, Champions Leaguefinalen, och sedan VM-premiären.
Den första matchen såg jag till stor del ihop med en yngre, manligt dominerad publik. Sedan gick många av de unga männen hem och ersattes av kvinnor i olika åldrar lagom till VM-premiären.

Dagens högsta jubel i sportbaren kom när Juventus kvitterade mot Barcelona. Det finns tydligen en stor grupp Italienättade invånare här i Winnipeg. Fast jag skulle säga att jublen för Barcelonas alla tre mål också överröstade det jubel som kom när Sinclair avgjorde med sitt 1–0-mål för Kanada.

Det var ändå straffmålet som berörde mig mest. Tänk att Kanadas egen superstjärna får chansen från straffpunkten på övertid i en VM-premiär på hemmaplan. Över 53000 åskådare förväntar sig att hon skall göra mål.
Det går liksom inte att föreställa sig den press hon måste ha känt när hon stegade fram till straffpunkten. Visst, träffen var långt ifrån klockren. Men placeringen av bollen, just i insidan av stolpen gjorde ändå skottet otagbart. Starkt.

Personligen tyckte jag att domslutet från Kateryna Monzul var korrekt. Det hindrar inte att jag tvivlar på att den ukrainska domaren hade blåst en sådan straff till Kina på övertid.

Senare i natt svensk tid har Holland också vunnit sin match med 1–0. Lieke Martens satte bollen läckert i bortre hörnet, precis som hon gjort flera gånger för Göteborg. Martens blev matchvinnare, men hon borde/kunde också ha blivit syndabock. För den mexikanska domaren Quetzalli Alvarado blundade för en solklar straff när just Martens sprang ner Hannah Wilkinson med cirka tio minuter kvar att spela.

Jag såg bara en halvlek av matchen – den andra. Och där imponerade inte Holland speciellt mycket. De brukar ju vara bollsäkra och kunna döda tid genom att spela runt bollen. Så såg det dock inte ut, utan Nya Zeeland förde spelet och hade mest bollinnehav. Och borde alltså även ha haft en straff.

Totalt sett efter första omgången i grupp A är det mina båda favoriter i topp. Det här är dock en så jämn grupp att inget är avgjort ännu. Visst har Kanada och Holland ett bra utgångsläge, men matcherna Kanada–Nya Zeeland och Holland–Kina i nästa omgång är båda ganska ovissa.

Från dagens matcher tycker jag ändå att Kanada var det lag som imponerade mest. De skapade alla matchens målchanser mot Kina – även de två kinesiska. Mittbacken Lauren Sesselmann hade ett par riktigt svaga minuter och gav bort ett friläge och tvingade lagkompisen Desiree Scott att dra på sig en farlig frispark. Frisparken slog Wang Lisi i båda stolparna. Där var det bara millimetrar från ett riktigt drömmål.

Kina är välorganiserade och har en grymt bra målvakt i Wang Fei, men det är svårt att bara försvara sig långt i ett VM. Och anfallsspelet lyste helt med sin frånvaro. Precis som med Holland hade jag förväntat mig att kinesiskorna skulle kunna ha lite bättre passningsspel. Nu var det Kanada som hade klart störst bollinnehav.

I Kanada imponerades jag mest av mittbacken Kadeisha Buchanan. Hon är en fantastiskt stor talang. Jag skäms lite att jag glömde henne när jag nyligen listade kandidater på vilka som är aktuella att bli VM:s bästa U21-spelare. Fast jag tröstar mig lite med att även Fifa gjort samma misstag. Buchanan är ju en självklar kandidat. Hon är sannolikt världens bästa unga back och hon är bara 19 – hon fyller inte 20 förrän i november.

Att Kanadas skulle sluta 1–0 var ju förresten en riktig lågoddsare. Räknar vi bort inofficiella landskamper, som 0–0-mötet med Nigeria, så står kanadensiskorna nu på sex raka 1–0-matcher. Fyra av dem är segrar, två är förluster.

Det om matcherna i grupp A. I morgon (kanadensisk tid – i dag svensk tid) lär det bli mer ojämnt i VM. Då drar nämligen grupp B igång med matcherna Norge–Thailand och Tyskland–Elfenbenskusten.

Personligen kommer jag att ägna en stor del av dagen åt att lyssna av läget inför Sveriges premiär. Alla fyra lagen i grupp D kommer till Investors Group Field för presskonferenser i morgon. Även om dagen-innan-presskonferenser brukar vara rätt tråkiga blir det intressant att höra hur tongångarna låter från de olika lagen. Vi hörs.

4 thoughts on “Sinclair pallade för pressen

 1. Även om det inte va FEL att Kanada fick straff så var den ändå hårt dömd då den kanadensiska spelaren rusar in väldigt lågt i närkampen och att armen därför träffar värre än den hade gjort annars. Jag tycker verkligen synd om Kina som spelade efter sina resurser, deras bästa målskytt skadade sig ju inför VM och kan inte vara med. Extra hårt för Kina då Nya Zeeland givetvis skulle haft straff, den var ungefär 10 ggr tydligare än Kanadas, och att man nu får en mycket svårare uppgift att ta sig vidare från gruppen.

  Det var också beklämmande hur enögda TV-4 kommentatorerna var, visst är det viktigt för intresset att det går bra för hemmanationen men man satt ju och kritiserade ALLT Kina gjorde från första till sista minut på ett sätt som gjorde att man kunde tro Sverige var motståndarna. Särskilt utmärkta Wang Fei i målet fick konstant kritik trots att hon såg väldigt säker ut större delen av matchen och kändes klart säkrare än våra egna målvakter.

  • Håller med dig Martin. Kinas målvakt hade jag nog kunnat bytt bort mot en av våra. Straffen var ju billig men eftersom Kanada är hemmalag så får man väl se dom som ett ”storlag” och Kina är det lilla skitlaget då vet vi ju hur lätt man får straff emot sig. Holland räknades nog som ”storlaget” i sin match eftersom dom kom undan med en solklar straff. Ett fenomen som vi ofta ser i damallsvenskan.

   • Kanadas straff var korrekt dömd. Försvararen höll undan den kanadensiska spelaren på ett klart regelvidrigt sätt. Att domarna oftast väljer att se mellan fingrarna i liknande lägen innebär inte att det är så det ska vara. Det kan ha varit så att hemmaplanfördelen gjorde att domaren blåste straff denna gång men det känns bakvänt att klaga på att domaren dömer efter regelboken. Däremot borde Nya Zeeland tilldömts straff i den andra matchen. Samtidigt verkar kommentarskrivares bedömning av ”billiga” domslut och ”enögda” kommentatorer i hög grad korrelera med hos vilket lag deras egna sympatier ligger.

 2. Jodå Sigge, när jag inte har några sympatier hos något av lagen (inte Sverige eller några LFC-spelare) så kommer jag givetvis hålla på ‘lilleputtarna’ i varje läge. När det gällde Kanada-Kina så tyckte jag dessutom att det hade varit logiskt med oavgjort då båda lagen hade varsitt kanonläge och matchen i övrigt var jämn.

  Vad gäller TV 4:s kommentatorer så står jag fast vid att de lät som om Kanada hade varit Sverige när de refererade matchen. Hade det varit radio hade man kunnat tro Kanada var överlägsna matchen igenom men nu var det ju en match som var vad jag skulle beteckna jämn.

  Sen kan jag också vända mig emot påståendet att det skulle vara viktigt med vinst direkt för hemmanationen, i senaste EM fick vi ju ‘bara’ 1-1 mot Danmark trots två straffsparkar och det dödade väl inte direkt intresset vare sig från publiken eller media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.