”Hade det varit sten-sax-påse skulle jag skickat mig själv”

Det var en lite märklig situation när vi i media mötte de svenska spelarna efter dagens match. Lisa Dahlkvist konstaterade att hon inte visste om hon kände hopp eller upplevde situationen som att laget var utslaget.

”Jag vet faktiskt inte, det är svårt att säga. Klart att man fortfarande har hopp. Det finns ju chans att vi kan få spela vidare. Men man är ju grymt besviken över att vi inte kan vinna någon match.”

Dahlkvist funderade även över hur det skulle vara om det svenska VM-ödet avgjordes via lottning mot Costa Rica i natt.

”Det vore det märkligaste som skulle kunna hända – gå vidare på lottning.”

Hon får en skämtsam följdfråga om hur stora chanser hon ger Sverige i en lottning.

”Det beror ju på vem som är med på lottningen. Hade det varit sten-sax-påse skulle jag nog ha skickat mig själv.”

Den som var klart mest tagen efter dagens match var Therese Sjögran. Hon kände sig tveksam till om hon orkar titta på de matcher som avgör Sveriges öde.

”Jag skulle helst ha jättemycket att göra så att tiden rullar på. Sedan sätter man på mobilen efter 90 minuter. Jag vet inte om jag fixar att titta, det beror om Brasilien ställer upp med bästa laget – då kanske jag kollar.”

Det som gjorde mest ont för henne var det faktum att landslagskarriären kan avslutas framför tv:n – eller via lottning.

”Det är helt stört i så fall. Tänk att åka ut på lottning. Åh, herregud.”

Hon sa sig hålla tillbaka sin känslor. Hade hon släppt kontrollen så:

”Då hade jag nog brutit ihop. Det är det sista jag gör på den här nivån och om jag börjar tänka på att det här kan ha varit min sista match, då känns det mycket.”

Innan jag går och lägger mig tänkte jag bara skriva ut vilka lag som faktiskt är klara för slutspel i nuläget. Det är Kanada, Kina, Holland, Tyskland, Norge, Japan, Kamerun, Schweiz, USA, Australien, Brasilien och Colombia. Slutspelsträdet ser ut så här just nu:

Kina–Kamerun
USA–grupptrea E eller F

Tyskland–grupptrea A eller D
Ettan F–Tvåan E

Brasilien–Australien
Japan–grupptrea A eller F

Norge–Tvåan F
Kanada–Schweiz

Noterbart här är att jag räknar bort Thailand från slutspelet även om de fortfarande har en mikroskopisk chans som innebär att de måste ha två lag i grupp E bakom sig, vilket kräver sjumålsförlust för England mot Colombia samtidigt som Frankrike vinner mot Mexiko. Dessutom måste grupptrean i F stanna på två poäng. Jag räknar alltså Thailand som utslaget.

8 tankar på “”Hade det varit sten-sax-påse skulle jag skickat mig själv”

 1. Johan vad tyckte du om Sveriges spel mot Australien. Vad fungerade och vad fungerade mindre bra. Saknades någon speltyp ?

  • Det är väl ganska uppenbart att det fattas flera spelartyper i det svenska laget, inte minst en riktigt kreativ speluppläggare a la Victoria Svensson Sandell. Men det är ju även så att vi behöver fler tvåvägsspelare. Nu är de flesta antingen bra defensivt eller offensivt – inte både och.

   Tittar vi på dagens match var defensiven bra. Att bara släppa till en målchans på 90 minuter är starkt. Dock. Baklängesmålet är alldeles för enkelt. Man får inte tappa De Vanna på en långpassning från backlinjen. Som jag ser det är det i första hand Rubenssons ansvar. Hon måste följa med i löpningen när De Vanna skär in bakom Ilestedt.

   Offensivt levde vi återigen i första hand på fasta situationer. Jag hade 4-1 i målchanser till Sverige. Tre av chanserna kom efter hörnor. Spelmässigt har vi dock haft ett för dåligt anfallsspel. Det beror på att det saknas både kreativitet och passningskvalitet i laget. Dessutom saknar vi en Lotta Schelin i toppslag. Hon var lite piggare i dag, men är ändå inte på den nivå vi hade hoppats.

   • Ja jag kan hålla med att det behövs en kreativ passningsskicklig spelar som kan styra upp spelet. En mer tydlig spelidé. Visst Sverige har både Seger och Lisa D. som jobbar bra. Sen tycker jag både Therese S och Sofia J drar sig alltid ut på kanten. Helst skulle de väl vilja spela utanför sidlinjen. Men det är väl speltaktiken från Pia. Försvaret är bra nu och med Sara Th. som en bra ersättare om det skulle behövas. Hoppas det blir en match till t.ex mot Tyskland.

 2. Jag tycker att vårt landslag och allsvenska AIK har samarbetat, dom har 6-7 stycken spelare som är bra fotbollsk pelare, sen har dom 3-4 stycken som antingen är väldigt snabba eller väldigt starka defensivt och dessa spelare kan inte slå en enkel passning och på dessa faller lagen, att tappa så mycket boll enkelt kostar för mycket i anfallaren, inga andra jämförelser,
  Målet igår tycker jag är målen, borde varit mycket längre ut och tagit bort den, dessutom borde antingen Fischer eller Ilestedt fallit tidigare, sen tror jag faktiskt att OM vi får en chans till att vi har chans mot Tyskland, är det någon gång som dom kan torska är det när dom möter ett helt sargat och nästan utslaget Sverige, det är i sådana här lägen riktiga skrällar kommer,men jag tycker Sundhage och gänget hursomhelst borde avgå och släppa fram en kraft med nya idéer.

  • Lindahl är i och för sig passiv på målet – det håller jag med om. Men jag håller inte med om att det är hennes fel. Bollen går så nära De Vanna att det hade varit en jättechansning att rusa fram. Hade hon missat då hade vi supersågat henne. När det gäller backlinjens jobb är det ju tydligt att den står för högt, eftersom den blir överspelad av en så lång passning. Men jag tycker fortfarande att det är Rubensson som gör bort sig. Hon ser löpningen från De Vanna och struntar i den.

 3. Inte för att vara sådan men vad klagar Sveriges spelare för över att det kan bli lottning, hade det varit som det brukar vara med att bara två lag går vidare från varje grupp hade man varit ute redan nu. Kan man inte spela bättre förtjänar man inget mer heller, hade man gjort sitt i matcherna mot Australien och Nigeria hade aldrig denna situation funnits ens. Tycker när man sitter och kollar andra matcher så ser man lag med speed och bra genombrottskraft men i Sverige finns inte detta. Kanske skulle tagit med Mimmi Löfwenius i truppen direkt från början för att ha en joker som kan hoppa in och springa ner motståndare. Känns helt enkelt som att vissa spelare är mätta vill inte göra skitjobbet eller ta de så kallade extra löpningarna. Men som sagt vi ska vara glada mer än missnöjda anser jag med att vi fortfarande KAN gå vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.