Skitmål är också mål…

Oj, det var inte vackert. Men det var tre otroligt viktiga premiärpoäng. Tre poäng som ju faktiskt kan räcka för kvartsfinal.

Jag räknade till 5–1 i målchanser och fick det till 12–2 i hörnor – så segern var ju inte på något sätt orättvis. Sydafrikas målchans var förresten ingen riktig chans, utan ett missat inlägg där Hedvig Lindahl höll på att ställa till det.

Strax efter var det istället annars stabila Roxanne Barker i Sydafrikas mål som ställde till det för sitt lag. Det var ju faktiskt hon som bjöd oss på segern. Sedan är ju Nilla Fischer grymt bra på att trycka in bollar i samband med fasta situationer. Fischer har nu gjort fyra OS-mål, med det är hon näst bästa svenska genom tiderna – hon har bara ett färre än Lotta Schelin.

Det var en premiär – med allt vad det innebär av nerver och matchovana. De flesta svenska spelarna kan bättre än de presterade i Rio i dag. Bäst tycker jag att Jessica Samuelsson och Fridolina Rolfö var. Även mittbackarna skötte sig.

När det gäller coachningen fick jag de två byten jag ville ha i halvtid – så jag kan inte vara jättekritisk. Med tanke på hur det såg ut i starten av den andra halvleken hade jag nog föredragit att ta ut Schelin istället för Sofia Jakobsson. Jakobsson var ju nämligen pigg, medan Schelin inledde lovande, men sedan försvann ur matchen.

På Tv3 pratar Lasse Lagerbäck nu om bristen på spelvändningar. Där är Caroline Seger en stor bov i dramat. Hon söker nästan alltid korta passningar, sällan crossbollar. För att få bättre spelvändningar måste nog Lisa Dahlkvist hitta formen. Hon är helt klart bäst på crosspassningarna.

Jaja. Det här var en premiär, och det blev tre poäng. Visst hade man på förhand hoppats på att det skulle ha blivit en lite större seger, men 1–0 får duga…

10 tankar på “Skitmål är också mål…

 1. Sydafrika spelade efter sina resurser och lyckades nästan. Sverige försökte spela efter sina resurser och misslyckades med mycket. Sådär 45 platser mellan lagen i ranking visade sig i bollinnehav, men så var det den lilla detaljen med att göra mål också… Sydafrikas 4-5-1 kan knappast varit någon överraskning. Medicinen? Mycket av det Sverige kan bli bättre på: högt passningstempo, positionsbyten, spel på ytor, precision i passningar, hörnor som inte är ”passningar” till målvakten, offensiva passningar istället för oprovocerade bakåtpassningar (och piruetter på mittfältet), för att ta några exempel. Kollektivt betyg två av fem.

  Sundhage har ju i princip lovat lite olika startelvor. En som bör ligga bra till i nästa match är Rubensson – en av Sveriges bättre spelare.

  Så väntar vi också på Sveriges första egenproducerade mål…..

  Nu rullar vi hatt och firar tre pinnar och att OS är igång, eller….????

   • Haha att ni inte fattar att det är någon/ några som trollar och vill få feminism/ jämställdhet att framstå i dåliga dagar? Tänker ni till, och använder ert förnuft, kan ni lista ut att dom trollar :-))) Man kan dessutom, bokstavligt talat, höra ironin i deras röster. Att använda sig av termer och begrepp som är vanligt förekommande inom feminism, för att få folk att tro att det är feminister som skriver det där är ju bara löjligt. Dom som skrev texten är högst troligt några fjuniga grabbar, eller ännu värre, några vuxna män som huserar i vårt samhälle. Dom gör det i syfte att svartmåla feminism och få alla som kämpar för jämlikhet att framstå som tokstollar.
    Bye

    • Självklart fattar jag att de är någon som ogillar feminismen som skrivit inlägget. Någon som inte vill skylta med sitt namn. Men att denne någon inte känner till de fysiska skillnaderna mellan män och kvinnor är ju rätt anmärkningsvärt. Eller hur? För information motsvarar kvinnor rent fysiskt typ 14-14,5-åriga män.

 2. Nu var du väl rätt vänlig i din analys?
  Visst kan man skylla på premiärnerver men Sverige har ett av de äldsta och mest rutinerade lagen i OS. De har legat på ett långt träningsläger (t o m Sundhage har varit nöjd med tiden) och haft tid för alla möjliga förberedelser inför premiären. De mötte ett lag som ALDRIG besegrat Nigeria och är rankat 56:a.
  Men fakta är väl att det inte var ett dugg bättre spel än i VM i fjol, eller i OS-kvalet i våras. Förutom målet (jättetabbe av målvakten!) kan jag bara räkna till två målchanser (Jakobssons skott och Rubensson inne i straffområdet).
  Det var dåligt press-spel, segt passningsspel och lågt bolltempo där Seger joggade runt och trampade på bollen eller spelade den bakåt.
  Det var väldigt få direkta djupledslöpningar från forwards, ytterbackar hade väldig yta framåt men som det såg ut fick de inte löpa framåt.
  Vart var Asllani? Och Schelin? (Nu måste väl Schelin börja på bänken mot Brasilien?)
  Sundhage sa i TV att spelarna inte gjorde som de blivit tillsagda. Det har hon sagt förut när spelet har hackat.
  Men är samtliga 10 utespelare dåliga lyssnare…samtidigt? Eller kan det vara så att Sundhages taktik inte uppfattas av spelarna?
  Tror inte att det råder brist på spelarnas skicklighet eller förmåga att utföra bestämd taktik.
  Stryktåliga Samuelsson lär inte spela mot Brasilien. Rubensson är väl enda alternativet? Trots hennes fina halvlek som offensiv mittfältare mot Sydafrika.

  • Ja, jag var vänlig – men det måste man vara ibland. Framför allt om ett lag vunnit när det spelat väldigt dåligt. Att man kan göra det är trots allt ett slags styrkebesked.

   Defensivt såg det rätt stabilt ut, även om man var lite rädd för bristen på snabbhet i backlinjen några gånger. Lasse Lagerbäck hade en bra synpunkt efter matchen när han oroade sig lite över att backarna försöker ställa offside. Mot Sydafrikas spelare funkade det, men mot smartare brasilianska och kinesiska spelare kan det vara en självmordstaktik.

   Men totalt sett en klart stabil defensiv insats, Sydafrika hade ju faktiskt inte ett enda riktigt avslut.

   Offensivt däremot såg det inte speciellt kul ut. Det fanns lite för många likheter med spelet från fjolårets VM för att man inte skall känna viss oro.

   Medaljhoppet naggades lite i kanten i går, men jag vill varken ge upp eller ta fram sågen ännu. Det blev ju seger och jag tror att det här svenska laget passar mycket bättre mot lag där de slipper att föra spelet. Det kommer ett riktigt bra test mot Brasilien på lördag. Det är det svåraste testet det här nya lagbygget har ställts mot, betydligt bättre än Japans reservbetonade nybygge. Ser vi inte tecken på förbättring mot Brasilien, då tycker jag att det finns anledning att börja bli riktigt orolig.

 3. Puh vilken tur eller skicklighet man kan ta det som man vill. Bojan och Lars hade en del synpunkter. Som ingen press på passningsspelaren vid SA omställningar. Att Lotta inte kunde ta emot passningar och orka hålla kvar bollen i anfallet. Dålig fysisk standar på henne? Segers dåliga passningar, gick bakåt och åt sidledes. Hon såg inte ytorna framåt. Bästa spelare tycker jag nog Nilla F var. Brasilien imponerade i matchen mot Kina så det kan nog blir en bra och tuff match mot dom på lördag. Skulle vilja möblera om lite i lager: anfallet Olivia S, Rolfö, Sofia J. Mittfält: Asllani Rubensson Emilia A försvar: Ericsson, Sembrant Nilla Lina N!! (vet hon inte är med och Jessica skadad) det får bli Jonna A.

 4. Bra lag Hans, men Jonna har bara ”en” fot – vänster.
  Magda är nog lite bättre med höger.
  Emma Berglund har provat till höger i landslaget (Tyskland i VM) men funkade inget vidare.
  Hade gärna sett Lina N i truppen i stället för fem forwards, dessutom kan både Asllani och Rubensson spela i anfallet.
  Blir nog Rubensson som hb…om inte Samuelsson har världens bästa läkkött?
  Efter att ha sett Brassorna i går lär det oavsett bli en svettig match för det svenska försvaret.

 5. Pingback: OS 2016: Omgång 1 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.