Så går Sverige till kvartsfinal

Efter de två första prestationerna är det knappast med översvallande positiva känslor man börjar fundera kring den sista gruppspelsmatchen mot Kina, den som spelas natten mot onsdag.

Jag är ju en av de som på förhand har trott att det skulle kunna bli svensk medalj. Men efter det historiska raset mot Brasilien känns det som att man varit med och byggt ett gigantiskt luftslott. I nuläget uppskattar jag medaljchansen som mikroskopiskt liten.

Brasilienmatchen var ju den första landskamp någonsin på damsidan där Sverige släppt in fler än fyra mål, en förlust som tyvärr kommer att sätta spår hos spelarna, vad de än säger.

Självklart drog raset även igång diskussionen om vad som skall hända med svensk damfotboll efter OS. Det är en mycket intressant diskussion, men personligen känner jag att den kan vänta till efter att vårt lag är utslaget.

Vart är Sverige på väg?

Vart är Sverige på väg?

Faktum är ju att trots två svaga prestationer kan Sverige i teorin fortfarande ta OS-guld. Skall man vara positiv kan man ju konstatera att vi faktiskt har lika många poäng som guldkandidaten Frankrike och fler än guldkandidaten Australien.

Även om det kanske låter löjligt nu kan saker och ting vända. Därför väljer jag just nu att rikta in tankarna på den pågående turneringen, och på hur vårt lag skall ta sig till kvartsfinal. Den enkla vägen är förstås att vinna mot Kina. Då är vi klar grupptvåa, och ställs mot tvåan i gruppen med Tyskland, Kanada och Australien i kvartsfinal. Mitt tips är att det kommer att bli Kanada, vilket är en bra lottning – även om Kanada har imponerat så här långt i OS.

Tyvärr är känslan efter de två första prestationerna att vårt lag kommer att få det tufft mot Kina. Vi har ju haft svårt att möta defensivt starka motståndare, och sedan fjolårets VM har vi inte mött något så välorganiserat gäng som Kina.

För att vi skall kunna vinna den matchen tror jag att vi måste spela med ett lågt försvarsspel, och rikta in oss på kontringar och fasta situationer. Jag har uppfattat det som att de kinesiska backarna har brister i snabbhet, vilket gör att de kan får problem med motståndare som spelar på snabba kontringar. Dessutom har Kinas målvakt dålig tajming i luftrummet, det är alltså läge att få ordning på de fasta situationerna nu.

Men jag är alltså långt ifrån säker på att det blir seger mot Kina.

Blir det oavgjort eller förlust blir Sverige grupptrea. Här skall vi vara väldigt glada över USA:s seger mot Frankrike. Den gör nämligen att våra chanser att avancera som en av de två bästa grupptreorna ökar rejält.

Den bästa grupptvåan kommer med mycket stor sannolikhet att bli Australien. De kommer garanterat att vinna med ett par måls marginal mot Zimbabwe, vilket innebär att The Matildas lär få fyra poäng och plusmålskillnad – det kan ingen annan grupptrea slå.

Den andra trean som avancerar blir alltså antingen den i vår grupp eller den i USA:s grupp – Frankrike eller Nya Zeeland. Det är här vi har anledning att jubla över USA:s 1–0-vinst mot Frankrike från förra omgången. Den innebär ju nämligen att fransyskorna inte är klara för slutspel, utan måste ta minst en poäng i sista matchen.

Frankrike kan alltså inte vila startelvan och vågar knappast gå på halvfart – även om kryss skulle innebära att både Frankrike och Nya Zeeland går vidare till kvartsfinal.

Men jag tror inte att Frankrike vågar hålla igen, utan att de kommer att gå stenhårt för segern. Det gör att mycket talar för att Nya Zeeland inte får någon mer poäng. I nuläget har Ferns tre poäng och målskillnaden 1–2. Vi har tre poäng och målskillnaden 2–5. Frankrike får alltså gärna vräka in mål på Nya Zeeland i morgon, det skulle skapa svenskt andrum. Det skulle kunna gör att vi kan avancera även vid en uddamålsförlust – förutsatt att inte Sydafrika slår Brasilien.

Vi har fördelen av att de andra två grupperna kommer att vara färdigspelade när det är avspark för svensk del. Vårt lag kommer alltså innan avspark att veta om det kommer att krävas seger för avancemang.

Tyvärr kan Abby Erceg:s utvisning mot Colombia komma att bli avgörande. Nya Zeelands lagkapten och försvarsgeneral är avstängd mot Frankrike, något som kan bli kostsamt.

Men Erceg borde få spela. Den där utvisningen var ju nämligen inte en liten domarmiss – det var ett justitiemord. Kolla själv på situationen som gav rött direkt här:

Mer om vårt svenska lag i nästa inlägg. I går fick de i alla fall jubla, vilket säkert var skönt. Jublet handlade om fantastiska Sarah Sjöström:

2 tankar på “Så går Sverige till kvartsfinal

  1. Pingback: Ercegs avstängning stryks | En blogg om internationell damfotboll

  2. Kanske kanske? Kan det vara så att fröken Sundhage har lite panik, personliga samtal är mig veterligt inte bra under en turnering då man ska visa stabilitet, känns som hon kan byta ut dom flesta bara för att stå vid sitt prat om att rotera spelare för en lång turnering. Så ska vi gissa, Blackstenius istället för Schelin, Appelqvist istället för Dahlkvist, Schough istället för Asllani och om hon fullständigt flippat så står Hilda i målet istället för Hedvig. Sista matchen sista chansen, vid seger kan hon säga att man måste rotera !! Och påtala att hon har rätt, vid förlust kan hon säga att hon har i alla fall spelat in nya spelare och det har varit ett generationsskifte som Sverige inte klarat av, i båda fallen så är det helt felaktiga påståenden.
    Det här är ju ett inlägg med mycket ironi och jag tror att jag inte har så fel, vi får svaret i natt
    PS. Jag hoppas i vilket fall som helst att dom tar sig samman och slår Kina med vilka spelare som helst 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.