Överst på önskelistan: en spelidé

Norge–Sverige har just slutat 0–0. Min statistik över målchanser säger 4–1 till norskorna, som även vann hörnorna med 6–1.

Det här var ingen rolig svensk Norgehistoria. Tvärtom. Det svenska laget gjorde en riktigt dålig match, offensivt sett. Det verkade inte finnas någon som helst tanke i spelet.

Efter förlusten mot Danmark för en månad sedan skrev jag att ”det kändes bekymmersamt att se hur fantasi- och uddlöst vårt lag var i dag.” Det var minst lika fantasi- och uddlöst i dag.

En rak backlinje

Sveriges backlinje

När vi hade bollen i backlinjen var det som att spelarna inte visste vad de skulle göra. Jag satt och funderade på vad det är Sverige söker i uppspelsfasen – tyvärr hittade jag inga svar. Jag börjar faktiskt undra om landslaget har någon spelidé. Har de?

Passningskvaliteten var stundtals riktigt dålig och spelarna stillastående, det känns ju som naturliga följder av att man inte har någon plan. Eller en följd av att den plan man har inte är genomförbar.

Känslan är att Pia Sundhage snart tvingas skrota även det här spelsystemet.

Känslan är även att om det skall bli framgång i EM får vi nog gå tillbaka till det som tog oss till OS-final, alltså ett lågt 4–5–1 och kontringar. För faktum var ju att det bara var när vi vann bollen i norsk uppspelsfas som det kändes någorlunda farligt.

Caroline Graham Hansen utmanar Jessica Samuelsson.

Caroline Graham Hansen utmanar Jessica Samuelsson.

Defensivt hade vi stora problem med matchens behållning, Caroline Graham Hansen. Hon var planens överlägset bästa spelare och tycktes ibland närmast ostoppbar. Trots det var ändå den svenska defensiven totalt sett ok. För vi lyckades trots allt trycka ut Graham Hansen mot kanterna, och hade samtidigt ganska god kontroll på Ada Stolsmo Hegerberg centralt.

Norge hade en vikarie som förbundskapten i dag, herrarnas U21-lagkapten Leif Gunnar Smerud. Det skall vi nog vara tacksamma för. Hade de haft en påläst kapten skulle de knappast ha slagit utåtskruvade hörnor. Då hade de vetat att Hilda Carlén har jätteproblem i luftrummet och packat in folk i målområdet på hörnorna. På den enda inåtskruvade norska hörnan följde också ett kaos i det svenska straffområdet. Där hade norskorna matchens bästa målchans.

Totalt sett får ändå Carlén ett bra betyg. Min princip är att en målvakt som håller nollan skall ha minst en trea, och det gäller förstås även för Pitemålvakten.

Backlinjen klarade sig alltså klart godkänt i defensiven. Offensivt var alltså uppspelen däremot långt ifrån bra.

Mittfältet inledde rätt piggt. Framför allt genom Elin Rubensson som hade några bollvinster som kunde ha lett till farliga chanser. Men ju längre matchen gick desto mer fick våra mittfältare jobba i tomrum.

För forwards var det en riktigt tung dag. Olivia Schough får ändå godkänt, hon hade en del bra intentioner, och jag blev nästan lika förvånad som hon när hon var första svenska bytet. Däremot sitter man numera och tycker synd om Sofia Jakobsson varje gång hon drar på sig landslagströjan. För i princip allt hon gör blir fel.

Nu har Pia Sundhage cirka tre månader på sig att analysera och fundera innan det är dags för nästa landslagssamling. Hoppas funderingarna kan leda till att någon bra julklapp till landslaget. Överst på min önskelista står det ”en spelidé.”

14 thoughts on “Överst på önskelistan: en spelidé

 1. Jag håller med! Eriksson tyckte jag dock stack ut och vann mycket, samt hade fina uppspel, så där var det plus. Sen tar jag fram sågen…
  Jag kan inte förstå att varken Andersson eller Jakobsson ens är med i truppen. För mig värderar de situationer fel hela tiden! Andersson är vass när hon kommer till inlägg, men annars rätt feg och initiativlös. Jakobsson har absolut ingen spelförståelse och känns som ett tjänstefel av Pia att ha med henne! Spelidén finns inte och VARFÖR Pia, skrota ett vinnande koncept, hon kunde bara gjort det offensivare! Nej, nu får hon ta Samuelsson eller Eriksson som vänsterback, ev Rubensson istället! I anfallet tycker jag Pallo gör två dåliga matcher och då tycker jag man ska ha in Spetsmark istället. Och var det bara jag som tyckte Helin var briljant i första mot Iran!? Gärna respons på detta, och vad tyckte du Johan!?

  • Samuelsson klart svagast i backlinjen idag dock. Andersson blir allt bättre, inga problem defensivt idag och med i fler offensiva framstötar än Samuelsson, dock utan att få bollen ibland. Så din analys av backlinjen kan inte vara baserad på dagens match

 2. Problemet är Sveriges val av spelsystem aldrig stämmer överens med spelet de väljer att spela. I detta spelsystem borde väl målet vara att hitta in på Asllani mellan lagdelarna för sedan kunna fördela boll i djupet till djupledslöpande forwards och sedan fylla på med folk? Detta skedde knappt någon gång. Brist på passningskvalité och speluppfattning av de i bakre delen av planen gör att man aldrig kommer till dessa lägen. Samtidigt är lösningarna och initiativen, av framförallt forwards, för mediokra och fantasilösa.
  Sofia Jakobsson, tyvärr, håller inte klass och borde enligt mig knappt vara med i en trupp, möjligen en bit ut på bänken. Olivia Schough håller hellre inte hon på en forwardsplats. Det som gör att hon blir godkänd är hennes teknik och speluppfattning, men mycket i offensiven uträttar varken hon eller Jakobsson. Har man alla med och inga skador (+ vad man presterat under säsong och bra för spelsystemet) skulle jag forma min elva såhär:
  Lindahl – Samuelsson Fischer Sembrandt Rubensson – Seger Dahlkvist Asllani – Rolfö – Larsson Blackstenius
  Denna elvan tror jag man skulle få bättre fötter längre ner i planen med Asllani + plus en stark 10:a i Rolfö som kan vara med att fördela boll till starka djupledslöpande Blackstenius och Larsson.
  Vad tror du?

  • Hej. Ja, Sundhage har sagt att tanken med det nya spelsystemet är att få Asllani rättvänd på ytan mellan motståndarnas mittfält och backlinje. Det är bra tänkt, för ”Kosse” är duktig i den ytan.

   Problemet är att Sundhage inte verkar ha någon strategi för hur bollen skall komma till en rättvänd Asllani i aktuell yta.

   När kollar man in hur planlöst den svenska backlinjen rullar runt, får man känslan av att tanken är att det skall lösa sig av sig självt. Det är ingen bra tanke. Alla moderna försvarsspel är inriktade på att undvika rättvända bollförare framför egen backlinje. Motståndarna kommer således inte självmant öppna Kosses yta åt Sverige. Vi måste hitta smarta sätt att dels skapa platsen, dels få dit bollen.

   Det blir lite lättare om man har starka forwards som Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, då kan man lyfta mot dem och så kan de släppa tillbaka till Kosse. Men det skulle inte skada om det även fanns några andra varianter. Vi får se om det dyker upp några sådana framöver.

   När det gäller din startelva ligger den nära min. Kanske att jag ändå i dagens läge hade kört Appelqvist på mittfältet och flyttat fram Asllani och Rolfö ett steg vardera.

   Jag är dock övertygad om att Sundhage kommer att ge Lotta Schelin en av forwardsplatserna. Hon kommer troligen även att fortsätta försöka matcha in Jonna Andersson på vänsterbacken.

   • Hur viktigt det än anses vara med en rättvänd Asllani – kan man verkligen kalla det ett nytt spelsystem? Såg matchen på norska förbundets Facebooksida, så dålig sändning med minimalt antal pixlar och laggande att damallsvenskan.tv framståd som fantastiskt njutbar. Nåja, det var väl som det mesta på Facebook: mycket skrik för lite ull, som fan sa när han klippte grisen.

    Kommentatorn försökte hetsa upp både sig själv och tittarna med ömsom med att det var en jämn kamp och att det bjöds på många målchanser. Möjligen rätt om kamp.

    Mer intressant var intervjun i halvtid med företrädare för norska förbundet som fick frågan hur arbetet går med att hitta en ny förbundskapten. Han sa att man söker utifrån vissa kriterier som utbildning, erfarenhet och pedagogisk förmåga – i Norge, i Skandinavien, men också internationellt i övrigt. Tänka sig att Norge med mästerskapsmeriter som vida överstiger Sveriges ska behöva krångla till det så förbaskat! Det fixar vi ju mycket lättare i Sverige, eller hur……

    • Nej, en rättvänd Asllani är varken ett spelsystem eller en spelidé, det är ett önsketänkande.

     Spelsystemet är det Sundhage kallar 4-3-3, men som mer är 4-4-2 eller möjligen 4-3-1-2. Grundtanken med systemet tycks ju vara att skapa en yta där Asllani skall kunna komma rättvänd med boll. Hur bollen skall komma till den rättvända Asllani på den ytan är den lilla gåta som Sundhage och spelarna har kvar att lösa.

 3. Det efterlyses en spelidé i spalten. Har det någon gång funnits en tydlig sådan med Sundhage & Persson? Känns inte så!
  Det har varit en mängd uppställningar med olika sifferkombinationer, rena lottoraden känns det som.
  Spelare har skickats ut och in i landslaget i en strid ström. Utan någon långsiktig plan.
  Oavsett spelsystem måste man TRÄNA och NÖTA in detta nya.Det tar dagar, veckor, månader, ibland år att träna in ett sätt att spela fotboll. Där varje individ känner sig säker i sin roll, vet hur lagkamraterna springer, hur mittfältare kommer ner och möter, vem som ska sticka i djupled, vilka som drar iväg vid en snabb omställning, hur försvar, mittfält och anfall samarbetar o s v.
  Vet inte om det brister i kunskap eller tålamod hos Sundhage & Persson.
  Analysen efter en mindre lyckad landskamp, som den i kväll mot Norge, brukar vara att ”man slarvade i passningsspelet” eller ”man stressade iväg sista avgörande passningen”. Men det blir stressigt och slarvigt om spelarna hela tiden hamnar i tidsnöd för att man inte har en klar och inövad spelidé.
  Så fort det dykt upp något nytt hos Sundhage & Persson ska det testas i matcher. I stället för att lugnt och metodisk TRÄNA och NÖTA in det nya på läger och samlingar.
  Tur att Norge var, nästan, lika dåliga som Sverige i det offensiva spelet.

 4. Fortfarande inget nytt om katrin schmitd ( eller vad hon heter) i hammarby? Hon sökte ju sv medborgarskap, borde va högaktuell på sv mittfältet 😊

  Anna

 5. Såg inte matchen men tydligen inte så bra. Mittfältet fungerade tydligen inte med speluppbyggnad och spelidéer med anfallarna. Enl radion var Sembrant mycket bra i försvaret. Sv har bra mittfältare typ Katrin Schmidt, Irma Helin, Ebba Wider, Appelqvist, Hurtig, Seger, Dahlkvist m.fl. Får dammsuga DA på duktiga mittfältare. Sv får väl spela 4-5-1 som fungerade i OS.

 6. Tror inte Sv blir ett slagkraftigt lag förrän man får fram en mittfältare som är kreativ, spelskicklig och med bländande teknik. Visst en spelare gör inte ett helt lag men det skulle vara en stor del att ha i laget. Seger passar in lite på detta men tycker hon inte får fram det tillräckligt i sitt spel. Får väl vänta och se….

 7. Pia Sundhage behöver inte skrota ytterligare en spelidé, Svenska Fotbollsförbundet behöver skrota vår nuvarande förbundskapten. Det känns gammalt på många olika sätt. Det bekräftas ju av att det endast är de gamla etablerade spelarna (som kanske inte är lika självklara i truppen längre) som tycker det är utmärkt att Pia stannar kvar, då har ju dessa spelare sin egen plats räddad så klart.

  Heja nya Sverige
  Christoffer

 8. Skitkul läsa de alla detaljerade och utarbetade tankar om den spelidén som garanterad leder till framgång.
  Fast i landslaget, allt från ledningen till spelarna, då finns det en och annan fotbollsnolla och oavsett insatsen blir utgången detsamma; en tråkig icke sevärd fotboll.
  Och precis som i matte, där man får inte räkna med en eller flera nollor, i landsslaget tvärtemot funkar det flitigt
  För gångbar spelidé måste det först etableras någon sorts fotbolls värdegrund. Utifrån denna då göra urval av spelarna. Duger det med ”goa och glada”, i många fall icke fotbolls kunniga damer i förläggningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.