En liten galaknäpp på Sundhages näsa?

För någon timme sedan blev nomineringarna till Fotbollsgalan upp, och den kategori man förvånas mest över på damsidan är Årets forward.

Inte för att jag tycker att det är fel att Stina Blackstenius, Pernille Harder och Tabitha Chawinga är nominerade, utan mer eftersom fyra svenska förbundskaptener inte lyckas nominera någon av de spelare som är A-landslagets förstaval.

När förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson har haft tillgång till samtliga forwards i år har de som bekant prioriterat dem i följande ordning:

1) Lotta Schelin
2) Olivia Schough
3) Sofia Jakobsson
4) Fridolina Rolfö
5) Stina Blackstenius
6) Pauline Hammarlund

Sett till speltid byter Rolfö och Blackstenius plats, men så länge Rolfö var frisk låg hon före.

Ingen av de fyra forwards våra förbundskaptener tycker är bäst platsar alltså på galan. Visst är det uppseendeväckande?

Det kan ses som en liten knäpp på näsorna på Sundhage och Persson – men det udda här är ju att båda sitter med i juryn. Där återfinns förresten ytterligare två förbundskaptener i Anneli Andersén och Calle Barrling plus Victoria Sandell Svensson (EFD), och följande representanter för media: Johanna Frisk (Sveriges Radio), Malin Swedberg (TV4 och C More), Frida Östberg (SVT) och Pontus Kåmark (Viasat).

Så här har den juryn nominerat i de olika kategorierna:

Hedvig Lindahl

Hedvig Lindahl

Årets målvakt:
Hilda Carlén, Jennifer Falk och Hedvig Lindahl.
Lindahl bör vara den självklara vinnaren efter hennes insats i OS. Hon är också min huvudfavorit till diamantbollen – trots att hon vann den i fjol.

Nilla Fischer och Linda Sembrant

Nilla Fischer och Linda Sembrant

Årets back:
Nilla Fischer, Jessica Samuelsson och Linda Sembrant. En bra kategori med tre starka kandidater. Min vinnare är Sembrant. Självmålet i OS-finalen är en skönhetsfläck, men i övrigt tycker jag att hon gjort en kanonsäsong.

Årets mittfältare:
Lisa Dahlkvist, Caroline Seger och Marta Vieira Da Silva.
Det här priset måste gå till Marta. Hon har en fantastiskt säsong bakom sig, trots att det inte blivit några stora titlar.

Pernille Harder

Pernille Harder

Årets forward:
Stina Blackstenius, Tabitha Chawinga och Pernille Harder.
Det här är tre bra kandidater, men även om Blackstenius har varit bra tycker jag att det står mellan Chawinga och Harder. Där har jag ganska svårt att bestämma mig, men jag hade nog ändå lagt min röst på Harder – delvis med tanke på att det vore konstigt om hon och LFC lämnar galan utan något spelarpris.

Damallsvenskans viktigaste spelare:
Tabitha Chawinga, Pernille Harder och Marta Viera Da Silva.
En fantastiskt högklassig kategori, där alla de tre nominerade hade varit värdiga vinnare. Återigen känner jag ändå att det står mellan Chawinga och Harder. Min uppfattning är att Chawinga har varit viktigare för Kvarnsveden än Harder för Linköping. Min röst går alltså till Chawinga.

Johanna Rytting Kaneryd

Johanna Rytting Kaneryd

Årets genombrott:
Cajsa Andersson, Ellen Löfqvist och Johanna Rytting Kaneryd.
Även här borde ju Tabitha Chawinga ha varit den självklara vinnaren. Hon är 20 år, debutant i damallsvenskan och flera klasser bättre än de nominerade kandidaterna. Eller är det möjligen så att det här priset bara kan gå till svenska spelare? Jaja. I Chawingas frånvaro röstar jag på Rytting Kaneryd som imponerat stort på mig under året.

Årets tränare:
Stellan Carlsson, Yvonne Ekroth och Martin Sjögren.
Återigen en mycket bra och svår kategori. Alla de tre kandidaterna har gjort ett stortartat jobb med sitt spelarmaterial – och skulle vara värdiga vinnare. Jag tror att Sjögren kommer att få priset, men min röst går till Ekroth. Hon har gjort ett kanonjobb med det Djurgården som jag tippade sist i tabellen.

Diamantbollen:
Här finns inga offentliga nomineringar. Min uppfattning är alltså att Hedvig Lindahl bör få priset igen. Hon har varit den klart mest stabila spelaren sett över hela året.

4 tankar på “En liten galaknäpp på Sundhages näsa?

 1. Mina åsikter om kategorierna (och vilka som bör vinna):

  Målvakt: Lindahl given med OS-insatsen och som jag förstått det bra spel i klubblaget också. Hade nog satt Gunnarsdottír framför Carlén men det är ju att mer akademisk betydelse.

  Back: Samuelsson är mitt val då hon va klart bästa back i OS-laget (”framspelningen” till USA:s mål var 100 % otur) och nog märktes det att hon saknades i matchen mot Brasilien. Hon har dessutom gjort en riktigt ‘solid’ insats i LFC det gångna året.

  Mittfältare: STOR skandal att Neto inte är nominerad, för mig är hon Damallsvenskans bästa mittfältare och borde varit nominerad både här och i MVP-kategorin. Av de nominerade borde Marta vara given men jag tror inte hon vinner …

  Forward: Harder är i en klass för sig av de nominerade och ska bara vinna här. Allt annat vore en rejäl skräll i mina ögon.

  MVP: Jag tror det blir Harder som vinner men tycker Neto borde varit nominerad och att hon skulle vunnit. Av de nominerade är Chawinga mest förtjänt av priset. Även om Harder har varit lika bra som tidigare säsonger så är hon inte alls så viktig i LFC som många experter verkar fått känslan av. En av huvudanledningarna till att LFC vann i år var ju nämligen att man inte längre bygger allt anfallsspel på och genom henne vilket gör laget mycket mer svårläst. Rosengård däremot har varit väldigt beroende av att Marta har en bra dag och har tappat poäng nästan varje gång så inte varit fallet.

  Genombrott: Kul att det äntligen är tre unga spelare som är nominerade och att det inte handlar om genombrott i Landslaget (var faktiskt lite orolig att Stina skulle varit nominerad). Väldigt oväntat men samtidigt kul att Cajsa kom med men hon är förstås en bit från övriga nominerade där jag tycker det känns jämnt. Stockholmsfaktorn gör att Rytting Kaneryd vinner. För övrigt har du rätt i att det bara är svenska spelare som kan nomineras här.

  Tränare: Förr vann ju alltid guldtränaren men nu tror jag Ekroth kan ligga bra till både att legitima skäl (den sportsliga framgången för Djurgården) samt mindre bra anledningar (förbundskontakter, vänskapskorruption ?). Tror konflikten mellan Landslaget och Klubbarna där framförallt Sjögren varit rätt ärlig i sina åsikter talar till hans nackdel om man ska uttrycka sig milt.

  Generellt är känslan att vinnarna LFC återigen kommer undervärderas precis som skedde 2009 när det bara var Seger och Wikman som prisades trots att man hade fantastiska spelare i alla lagdelar. Jag är rädd att det blir samma i år när väldigt mycket av snacket handlat om Harder och Sjögren trots att det finns massor av riktigt skickliga spelare i laget.

 2. Caroline Seger – ehh? Någon som känner igen Claudia Neto? Det är ju bra om man kan något om damfotboll när man nominerar spelare.

 3. Att ingen av de fyra första på din lista nominerats i kategorin anfallare är kanske inte så konstigt ändå: 1. Visserligen fyra FK i juryn, men inte för A-landslaget vilket kan vara en delförklaring, 2. Juryn i sin helhet fattar att Sverige inte har de bästa anfallarna, som Harder och Chawinga som båda två lätt skulle slå ut kanske alla landslagets anfallare (om de vore svenska spelare), 3. Till och med Sundhage inser att det vore svårt (närmast löjligt) att nominera Schelin (gaaaamla meriter), Schough (överårig flickspelare…) eller ”tåget” Jakobsson – för vad skulle de nomineras? Det vill säga förutom att irrationella och halsstarriga Sundhage minskat landslagets slagstyrka med dem på plan? och 4. De tre bästa inklusive Rolfö (= de tre sista på listan) fick för lite speltid.

  Kanske juryn ”suger på framtida karameller” också, dvs man måste spara några namn till framtida nomineringar och priser?

  Juryns sammansättning verkar inte särskilt fräsch. Kombinationen av ett gäng FK från SvFF, relativt nyligen avdankade spelare och Kåmark (kunskaper om damklubbfotbollen?) imponerar inte. Visserligen dräller det inte av kunnigt damfotbollsfolk, men fler än så här finns det väl? Var är Anette Börjesson exempelvis? Och varför inte åtminstone någon journalist? Eller till och med bloggare!

  Målvakt: Lindahl pga avsaknad av konkurrens
  Back: Samuelsson (nivån i OS + SM-guld)
  Mittfältare: Marta (utan konkurrens bland nominerade)
  Anfallare: Harder
  Viktigaste: Utan Chawinga hade KIK varit nedflyttningskandidat. Utan Harder hade LFC inte tagit SM-guld. Utan Marta hade FCR saknat det mesta av både kreativitet och glöd.
  Genombrott: Brukar tilldelas för tidigt eller ännu oftare för sent. I år tydligen för tidigt. Chawinga enda genombrottet (förra året), men av de som nominerats OK med Rytting Kaneryd
  Tränare: Både Carlsson och Sjögren bra talangutvecklare. Ekroth starkt gjort med DIF. Går ofta till guldtränare, vilket i och för sig inte vore orättvist.
  Diamantbollen: Vi hoppar över den i år??? OK då, Lindahl funkar

  Det blir väl annars till att göra som vanligt: spela in galan, snabbspola och se de tio procent som är intressanta…….

 4. Pingback: Sundhage har fått en ny landslagsspelare | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.