En landslagsmatch som spelades i tysthet

Vid lunchtid i dag spelade landslaget match. Det var en match som föregicks av tystnad och där förbundet lämnar följande rapport: ”Lyckad genomkörare mot fotbollsgymnasium

Ni behöver inte klicka på länken. Det är bättre att kolla på de båda tv-klipp som SVT lagt upp i den här artikeln. Det är nämligen utifrån de klippen som förbundet satt ihop sin text om den match som fotbollsgymnasiet vann med 2–1, och där Lotta Schelin gjorde landslagets mål på passning från Caroline Seger.

I SVT-intervjun säger Pia Sundhage att det var som om 25-öringen trillade ner. För er yngre som möjligen undrar kan jag berätta att 25-öringen var ett mynt som fanns i Sverige i cirka 130 år, och var vanligt i olika godisautomater. Det avskaffades 1985.

Vilket lag Sundhage använde och vilka byten hon gjorde har jag inte hittat några uppgifter på. På SVT:s klipp ser man några spelare, men långt ifrån alla. Någon som hittat någon laguppställning?

Tillagt i efterhand: Genom SVT:s utsända har jag nu fått den svenska startelvan. Den såg ut så här: Lindahl – Samuelsson, Sembrant, Eriksson, Andersson – Asllani, Seger, Dahlkvist – Schough, Hammarlund, Schelin.

Backar vi bandet lite var väl det positiva med mötet med Kanada att Sundhage återigen verkar ha insett att de spelare hon tar ut inte kommer att kunna lira fotboll, utan att de får förlita sig till fysiken. I EM måste Sundhages Sverige vara ett jobbigt lag att möta, ett lag som inte bjuder på något och som är otäckt farligt på fasta situationer.

Uppgiften att bygga ett spelförande landslag får Sundhage ge i arv till Peter Gerhardsson.

Apropå framtid misslyckades alltså F19-landslaget i går med att kvala in till EM. Seger mot Serbien i den avslutade kvalmatchen hade räckt, men trots till synes stor spelmässig dominans kan man på det här klippet se att det var först efter Serbiens 2–0 som Sverige började få sina avslut mot mål. Att rada upp skott utanför brukar tyvärr inte leda till några stora framgångar.

Så till något roligare. Här kan man läsa att damfotboll.com är på gång att återuppstå. Det är förstås både viktigt och välkommet. Jag hoppas att det är en uppfräschad variant som startar nu i påskhelgen, en variant med läsvärda och intressanta texter och krönikor.

Så här dagarna innan den damallsvenska avsparken brukar det produceras en del högkvalitativ journalistik om svensk damfotboll. Piteå-Tidningen var bäst inför damallsvenskan i fjol med sin bilaga. Man ser ut att satsa på att upprepa det i år. Spännande.

Så tillbaka till landslagsnivån. I dag avgjorde både det europeiska förkvalet till VM och kvalet till det Asiatiska mästerskapet, vilket också fungerar som förkval till VM.

I Europa togs det fem platserna av Moldavien, Israel, Albanien, Kazakstan och Färöarna. Noterbart att Färöarna i dag slog ut Turkiet via 2–1-seger. Det turkiska laget kryssade ju mot Ryssland i EM-kvalet och kändes som storfavoriter i gruppen.

Albanien vann sin grupp efter sent avgörande mot Grekland. Albanskorna får tacka en seg assisterande domare för hjälpen. För segermålet var ju verkligen megaoffside:

I Asien firade publiken i Nordkorea sitt hemmalags ledningsmål i fredags så här:

https://twitter.com/WSUasa/status/851739659348701184

Men som bekant satte nordkoreanerna jublet i halsgropen. Sydkorea kvitterade till 1–1 i fredags.

Och i dag gjorde Sydkorea det som behövdes, och lite till.

Man vann med 4–0 mot Uzbekistan och tog därmed hem gruppsegern på målskillnad. Sydkorea är vidare till Asiatiska mästerskapen 2018, medan Nordkorea missar både Asiatiska mästerskapen och VM i Frankrike. Ett längre klipp från mötet Nordkorea–Sydkorea finns här:

I dag spelade en till avgörande match. Det var Vietnam som vann med 2–0 mot Myanmar. Jag såg faktiskt de sista 25 minuterna av matchen. Den gick i rätt lågt tempo, men ändå kul att se att vietnamesiskorna har god grundteknik. Här är höjdpunkter. Vietnams ledningsmål 3,25 in i klippet är sevärt:

Det har även spelats lite landskamper på europeisk mark det senaste dygnet. Här är ett fint mål från Linköpings Kristine Minde från Norges 2–1-seger mot Schweiz i går:

https://twitter.com/WSUasa/status/851686141229236225

Här är ett härligt skott från Lara Dickenmann från samma match:

https://twitter.com/WSUasa/status/851684321924706305

Och här ett snyggt nickmål från Ellen White från Englands 3–0-seger mot Österrike:

Slutligen ett klipp från Spaniens 4–1-seger borta mot Belgien i helgen. Spanjorskorna fortsätter att imponera den här våren. Har man toppat formen för tidigt, eller blir kanske Spanien EM:s stora utropstecken?

2 tankar på “En landslagsmatch som spelades i tysthet

  1. Har i dessa små medieutrymmen försökt få igång en debatt om svensk damfotboll. Framtiden ett stort ?????
    Men tyvärr verkar det vara på en nivå om Musovic (som tredje målvakt) ska få chansen eller om Banusovic ska få jogga runt i A-landslaget….
    Är det inte dax för damchefen Marika Domansky Lyfors att se över sin egen situation efter 25 år i förbundet?
    Att SvFF ser över framtiden för svensk damfotboll och tar ett nytt fräscht helhetsgrepp i hela organisationen. Sammanfogar samtliga landslag till en enhet som samarbetar med klubbarna. Tar ut ny riktning!
    Övriga nationer har sprungit ifrån Sverige i utvecklingen. Man kan inte leva på EM-guldet 2015 (läs Stina Blackstenius, 50 mål typ!) hur länge som helst. Fotbollens förändringsvindar svänger väldigt fort, särskilt inom damfotbollen som är så ung.
    Kommer SvFF att sluta sig ännu mer i sitt eget skal, inte släppa in någon innanför sin egen lilla sfär?
    Eller kommer man att ventilera problemen, vända på alla tänkbara stenar, ta hjälp utifrån?
    Vi såg Sveriges U20-damer bli utspelade i VM i fjol.
    Vi har precis sett A-landslaget inte haft mycket till spel (noll målchanser) mot ett tekniskt överlägset Kanada (även om ledare och spelare analyserat matchen annorlunda!). Tre mål på sex matcher mot likvärdigt motståndet är årets facit.
    Vi har precis sett Rosengård (vet, många utländska spelare) slås ut i CL mot ett oerhört tekniskt och passningsskickligt Barcelona.
    Var är egentligen debatten inom svensk damfotboll?
    När Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen kritiserade svensk brist på talangutveckling i sitt FB-inlägg blev det bara tyst. Möjligen skruvade Sundhage & Persson några varv på sina toppluvor men avfärdade Jensens tankegångar som struntprat.
    Samtliga satte sig i försvarsställning i stället för att öppna upp.
    Nu krävs handling och förnyelse!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.