Vem tror Sundhage att hon lurar?

Om några timmar spelar Sverige sitt genrep inför EM. Jag har roat mig med att surfa runt lite och kolla vad som skrivits i media inför.

Det handlar nästan bara om forwardsfrågan. Till Expressen säger Pia Sundhage att hon inte har något uttalat förstaalternativ som anfallsduo i EM. Det är förstås struntprat, det står ju solklart att Lotta Schelin och Fridolina Rolfö är Sundhages förstaval.

I artikeln säger Sundhage att:

”Så som det ser ut nu kommer vi att rotera på forwardsparet.”

Även om jag tvekar på om det verkligen blir så, hoppas jag att det stämmer. För jag kan tycka att det är klokt. Däremot är jag inte med på det Sundhage säger i Aftonbladet, att Lotta Schelin alltid bör vara på planen. Sundhage verkar tro att Sverige skrämmer motståndarna med Schelin.

”Spontant så vill vi att Lotta är på plan även om vi gör byten. Kanske så kan vi flytta henne till en annan position som hon visade att hon klarade i OS. Hon har den största respekten hos motståndarna. Jag känner själv ”YES” om man spelar mot ett gäng (Tyskland) och de byter ut (Dzsenifer) Marozsán. Men flyttar man henne finns hon fortfarande med på plan. Jag har mycket respekt för den känslan.”

Här fattar jag inte vem Sundhage försöker lura.

Pia Sundhage och Lotta Schelin

Först vill jag återigen slå fast att jag i nuläget också hade valt Schelin och Fridolina Rolfö som ordinarie forwardspar. Men, och det är ett stort men – jag hade varit beredd att bänka Schelin om hon inte visar form.

För även om Stina Blackstenius haft en tung vår har hon sett piggare ut på sistone. Och Blackstenius har vid tidigare tillfällen visat att hon är en väldigt bra mästerskapsspelare, något man bör ha stor respekt för.

Personligen ser jag Rolfö som mer given än Schelin. Problemet med Rolfö är att hon är skadebenägen, vilket gör att hon måste matchas med klokskap.

Fridolina Rolfö

När det gäller Schelin tycker jag att hon måste visa klass för att få spela. För det här med att Schelins blotta närvaro skulle skrämma motståndare är rent nonsens. Motståndarna är inte dumma, de har koll på verkligheten.

Och verkligheten är att tiden rusat ifrån Lotta Schelin. Medan Dzsenifer Marozsan är nutidens superstjärna, en spelare väl värd att ha respekt för, är Schelin dåtidens stjärna. Rosengårdsforwarden är fortfarande snabb, och hon är en avslutare av världsklass. Problemet är att utvecklingen inom den internationella damfotbollen har rusat ifrån Schelin. Hennes speluppfattning är för dålig, och hon hamnar inte längre i lika många lägen som förr.

För fem–tio år sedan kom man långt med bara snabbhet. Nu har alltfler lag lärt sig grunderna i försvarsspel, vilket ökat kraven på speluppfattning och tajming. Det här blir tydligt om man kollar Lotta Schelins facit i landslaget. Under de två senaste åren har hon gjort sex mål på 26 landskamper. Det är inget facit som skrämmer livet ur några motståndarbackar.

I år har Schelin fått speltid i samtliga Sveriges nio landskamper. På dem har hon gjort ett mål. Det lär inte heller skrämma några motståndarbackar.

Sveriges sju landslagsmål i år har för övrigt fördelats så här:

2 mål:
Kosovare Asllani.

1 mål:
Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Nilla Fischer, Fridolina Rolfö och Caroline Seger.

Kosovare Asllani

Kollar man Schelins landslagsfacit de senaste tre åren ser det ut så här:

2017: 9 landskamper – 1 mål.
2016: 14 landskamper – 4 mål.
2015: 14 landskamper – 8 mål.

Dock gjorde hon sju av sina åtta mål 2015 under våren. Därmed har Schelin alltså bara gjort sex landslagsmål de senaste två åren. Den senaste gången hon blev tvåmålsskytt i landslaget var den 8 april 2015.

Schelin får gärna förbättra den här statistiken genom att göra ett par mål i kväll. Men om hon inte visar klass hoppas jag att Blackstenius ges en ärlig chans att sno åt sig platsen bredvid Rolfö.

Vid en koll på den svenska startelvan i kväll är för övrigt Rolfö den enda spelaren i centrallinjen som är under 30 år. Det är inte så oväntat, Sundhage brukar ju prioritera ålder och rutin i sina laguttagningar.

Av de äldre spelarna blir det utöver Schelin även intressant att kolla in Caroline Seger i kväll. Jag har ofta tyckt att hon varit rätt överskattad i landslaget. Hon har en fantastisk bollbehandling, men det har sett bättre ut än det varit. Seger har pratat till sig bollen alldeles för mycket och blivit lite av en bromskloss. Hon har helt enkelt inte tagit den roll som varit bäst för laget.

Men senast mot Skottland underordnade sig Seger laget och tog på sig en väldigt viktig roll, den som djupledslöpare från centralt mittfält. Jag hoppas att hon gör likadant mot Mexiko, alltså tar löpning på löpning in i motståndarnas straffområde. Jag tror faktiskt att det är avgörande för Sveriges resultat i EM.

6 tankar på “Vem tror Sundhage att hon lurar?

 1. Det kan tyvärr vara så allvarligt att hon inte tror att hon lurar någon – och det är riktigt allvarligt. Med andra ord kan det vara så illa att hon tror själv till hundra procent på det hon säger. Att starta med denna elva är kanske också ett sätt att indirekt försvara den brist på förnyelse landslaget borde genomgått under hennes tid som FK – både vad gäller spelare och spelidé. De enda yngre spelare som fått fullt förtroende under Sundhages tid är Samuelsson (vilket är begripligt) och Schough (vilket är helt obegripligt). Alla övriga är satta på undantag och får spela en stund på nåder då och då. Så bygger man inget nytt landslag. Men det har antagligen inte heller varit Sundhages ambition. Hon vill vinna titlar och/eller medaljer. Det slår alltid ut mer osäkra framtidsbyggen. Att detta går att kombinera över en flerårsperiod verkar inte ha fått fäste. Framtiden är inte längre än till nästa mästerskap…

  Att Almqvist som både visat mer kreativitet och bättre form än Schough är reserv på hemmaplan visar att Sundhage styrs av sin högst egna rationalitet. Det kvittar vad andra på goda grunder tycker. När Sundhage talar om att rotera behöver det inte betyda ett smack någon timme senare. Det handlar nog mer om att kasta en ordkaskad i gapet på en journalist och få till en liten positiv twist. Sundhage är inte bara medietränad – hon är medieövertränad. På något märkligt sätt har hon behållit sin smekmånad med media, trots att kritiska frågor varit befogade i flera år. När Sundhage och Persson ömsesidigt bekräftar och dunkar varandra i ryggen är det lätt att komma i självsvängning – betydligt svårare att komma ur.

  • Kort och gott: Bra skrivet!
   Har i flera år försökt beskriva mediefenomenet Sundhage samt hennes stora brister som förbundskapten/tränare.
   Ingen vågar ställa några relevanta frågor eller ha en kritisk åsikt. Möjligen Olof Lundh men ”experterna” jönsar med hela tiden.
   Som du skriver har aldrig Sundhage brytt sig om långsiktighet. Att bygga nytt, låta yngre spelare få chansen och ha ett långsiktigt mål. Eller för den delen ha en sund relation till klubbar och tränare.
   Sverige är nu rankade nia i världen – den sämsta någonsin!
   Ingen ny väg är utstakad från Domanski Lyfors/Sundhage/Persson som har det yttersta utvecklingsansvaret. Ungdomslandslagen har de sämsta resultaten på väldigt länge. Sverige halkar ständigt efter.
   Mediebevakningen har också sjunkit rejält. SvFF hade inte ens en förhandstext inför lördagens match. Ej mindre en text under träningsveckan.
   En månad kvar.

 2. Den enda offensiva spelare i Sverige som jag tror skrämmer motståndarna är Stina Blackstenius, inte för att hon är särskilt mycket bättre än övriga utan för att hon alltid skapar lägen. Hon har också som du säger en förmåga att vara som bäst när det gäller, med Schelin är det numera tvärtom.

  Efter 1:a halvlek mot Mexiko noterar jag att det precis som väntat är ihåligt på vänsterkanten, jag utgår ifrån att det är Andersson som kommer bli syndabock för det trots att det framförallt är Schough som hamnat fel och b l a borde fått straff mot sig.

  • Tror nog att du Martin kan såpass mycket om fotboll att du inser att Jonna inte är tillräckligt bra för att vara landslagsspelare, oavsett vem som spelar framför henne.

   • Vi har ingen vänsterback (utom Samuelsson om hon spelar där) som ensam klarar av att hålla sin kant. Därför har jag svårt att se några bättre alternativ så länge vi kör med långsamma mittbackar som inte heller hinner ut för att ge understöd. Med facit i hand skulle nog Sundhage inte petat bort Lina Nilsson utan kört med henne på högerkanten och Samuelsson till vänster.

 3. Pingback: Den stora EM-guiden, lag 5–8 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.