Riktig stjärnsmäll för svagt Örebro

Vi har bara kommit tre matcher in på den damallsvenska höstsäsongen och vi har numera åtta bottenlag.

När det var tio minuter kvar av matchen LB07–Hammarby var nio lag indragna i nedflyttningsstriden, men sedan kvitterade Anna Welin och LB tog en viktig poäng.

En poäng som gör att Malmölaget nog går att räkna in bland bottenlagen. Med 17 poäng är man dock inte på helt fast mark ännu, för i den här jämna serien lär det nog behövas drygt 20 poäng för nytt kontrakt. Men de där poängen lär LB ta.

Jag såg bara mycket korta sekvenser från LB–Hammarby på damallsvenskan.tv och kan inte säga så mycket om matchen, inte mer än att den dödstråkiga färgen på konstgräset på Limhamns IP gör att jag får division 5-känsla varje gång jag ser en match därifrån.

Göteborgs seger i går och Hammarbys poäng i dag gör att det numera är Kif Örebro och Vittsjö som ligger under nedflyttningsstrecket. Vittsjös möte med Kvarnsveden i morgon blir otroligt intressant. Båda lagen är ju nu rejält insyltade i nedflyttningsstriden.

Det är även Göteborg, även om gårdagens 1–0-vinst i Piteå skapade andrum. Det gav även en indikation om att Göteborg hittat den stabilitet som krävs för att laget skall kunna lämna bottenstriden.

Den stora förloraren i bottenstriden i den här omgången är Örebro. Dels för att de lag som låg närmast båda har tagit poäng, dels för att man åkte på en riktig stjärnsmäll i återstarten.

Linköpings 5–0-seger var ju nämligen frukten av både effektivt anfallsspel från hemmalaget och av uselt försvarsarbete från Örebro. Gästernas agerande inne i eget straffområde höll ju nämligen stundtals rena korpen-klassen.

Vid 1–0-målet struntar exempelvis Frida Svensson i att nicka bort bollen. Hon står istället med armen upp i luften och vinkar för offside på en spelare som inte får bollen. Svensson låter därmed tre LFC-spelare komma först på inlägget. Det är så amatörmässigt att jag inte vet vad jag skall säga.

Vid 3–0 är örebroarna passiva och vid 4–0 släpper Fanny Andersson bara Marija Banusic inne i straffområdet. När Banusic barnsligt enkelt kan stöta in bollen lyfter Andersson armen och vinkar för offside, trots att Banusic är bakom bollen vid passningsögonblicket. Återigen vansinnigt amatörmässigt av Örebroförsvaret.

Så amatörmässigt att man faktiskt undrar om Örebrospelarna kan offsideregeln.

För Örebro lär det bli otroligt viktigt att hitta självförtroende i de nästkommande omgångarna. För annars kan dagens smäll bli dyr.

För Linköping lär 5–0-seger däremot varit en riktig självförtroendekick. Och alla mål berodde ju inte på dåligt försvarsspel. Banusics frispark till 2–0 var så nära perfekt man kan komma. Kanske har vi en kandidat till årets mål där?

LFC satte därmed press på Rosengård inför Malmölagets hemmamatch mot Eskilstuna i morgon.

10 tankar på “Riktig stjärnsmäll för svagt Örebro

 1. Nyss hemkommen från matchen. Faktum var att LFC spelade ut KIF Örebro över 90 minuters spel. Banusic frispark var fantastisk, men så var även spelet som ledde fram till farligheterna och målen. Speciellt Banusic andra mål. Sedan är det ju drömdebut av Nicoline Sörensen, med två mål. Örebro hängde inte med. Och gjorde en hel del misstag i försvaret.

  Det fanns även annat mycket anmärkningsvärt att nämna från matchen. Jag avvaktar och återkommer till det – vill först kolla upp om någon annan skribent, journalist, kommentator noterat det, i landet. Det är inte säkert.

  För övrigt får Kildemoes 5/5 av mig. Brilliant. Där har LFC en del av svaret för backlinjen.
  Även Banusic får 4,5/5. Frisparksmålet drar upp betyget.
  Sörensens debut i Damallsvenskan måste också noteras. Och rankas högt. Att hon kom in från sin högerkant och var där, inne i starffområdet. Bra.

 2. Först då Asllani. Hon visade sig hålla klassen för att ta en given plats på mittfältet. Bra i det korta passningsspelet och inte rädd för små ytor. Presenterade sig direkt efter tre minuter med ett perfekt inlägg som innebar 1-0. Dessutom kan hon bara bli bättre när hon kommer in i spelet och tempot (och laget).

 3. Det finns bara ett litet ”problem”: att Frida Maanum som ersatte Asllani i andra halvlek är ett ännu bättre nyförvärv (antagligen ”hetast” i Damallsvenskan om vi ska prata i listor). Hon är antagligen även en bättre spelare. Absolut och utan tvekan en (mycket) större talang. Kommer att bli en storspelare i Damallsvenskan redan i år, för att inta prata om 2018.

  Har snabbt kollat runt på kommentarerna efter matchen, ingen av journalisterna uppmärksammar Frida Maanum i fotbollsverige. Inte ens lokalt. Hon är definitivt LFC´s stora värvning inför hösten och framtiden. Jag saknar varken Ericsson eller Samuelsson, längre, kan jag lätt säga – när det kommer till transfer.

  Jag uppmanar alla damfottbollsintresserade att komma till Linköping Arena om man vill se en stjärna i vardande (precis som Harder för fyra år sedan). Här är det relevant och rimligt att prata om en supertalang med riktigt hög fotbollskompetens.

  • Att Maanum är en blivande stjärna är högst sannolikt. Det är exempelvis ytterst sällan man ser en spelare (oavsett ålder) i hög fart göra en överstegsfint med en försvarare precis framför sig, bara för att ta ett exempel på en aktion. Hon har dessutom tyngd och gillar att utmana, vilket inte heller är så vanligt när många hellre slår en passning.

   När det gäller superlativerna för LFC och allt negativt för KIF Örebro så visst var LFC flera nummer större i denna match. Samtidigt är det knappast mot LFC eller FCR som KIF Örebro ska ta sina viktiga poäng för att säkra kontraktet. Det blir också tydligt även i en match som denna att LFC är ett betydligt bättre lag när man håller uppe bolltempot. Det kunde ju faktiskt också varit ytterligare något mer mål utifrån flera ”nästanlägen”. Tror att matchen mot Piteå som LFC hade våldsamt svårt mot i juni är en bättre värdemätare på hur de fått ihop nykomponerade lagdelar, än matchen mot KIF Örebro.

 4. KIF Örebro är lite av ett mysterium i år. Före uppehållet slog man ju DIF med 2-1 på Stadion i en relativt välspelad match, där DIF inte heller skämde ut sig. Stabilitet saknas uppenbarligen, och då när man möter ett bra lag, som Linköping, så rasar det fullständigt.

  Att så många lag är indragna i bottenstriden är nog tyvärr ett tecken på att kvaliteten på allsvenskan sjunker generellt. Rosengård och Linköping kan förstärka, medan de andra lagen tappar i kvalitet.

 5. Även om Örebro som sagt var riktigt svaga så är det ju samtidigt så att man mötte serieledaren och laget med klart starkast offensiv i årets serie vilket delvis kan förklara raset. Den spelare som verkar klart mest under isen i Örebro är Dahlqvist som bortsett från ett antal farliga långbollar som ”vem som helst” ska kunna slå var en av planens svagaste spelare i mina ögon.

  En stjärna, för det får man ju säga hon ska vara med sina meriter, måste kunna leda sitt lag eller åtminstone försöka göra det. Hennes kroppsspråk säger tyvärr att hon resignerat och helst vill vara någon annanstans och då kanske det hade varit bäst både för henne och Örebro om så hade varit fallet. Intressant att det inte börjat hintas om tränarbyte ännu för även där har ju Örebro en svag länk och detta säger jag då man både saknar spelidé och förmågan att rycka upp sig, man hade ju uppenbarligen inte ändrat ett dugg från vårens spel trots det långa uppehållet och det känns för dåligt.

  För att gå in på mer positiva delar och då menar jag LFC så kan man konstatera att samtliga nyförvärv gjorde bra från sig och att Sørensen mycket väl kan komma att snabbt förtjäna nr 16 som hon tilldelats, två nickmål är hur som helst en lovande start. Även Asllani gjorde en bra match under 1:a halvlek och man kan se att hon har utvecklat närkampsspelet en hel del och därmed blivit en komplett spelare. Mest intressant var nog ändå Frida Maanums debut för där snackar vi talang på en riktigt hög nivå, hon kommer om hon stannar några år att bli en av seriens stora stjärnor och kommer sen att kunna välja och vraka bland Europas storklubbar som kommer stå i kö för att signa henne.

  Ska man gå in på risker för LFC så är det nog främst att man kommer bli tvungna att fatta tuffa beslut när Arnth och Lantz är redo för spel igen, man har nämligen aldrig haft en så brutal konkurrens på mittfältet och i anfallet tidigare då nästan alla spelare är på en liknande nivå och då finns förstås risk för missnöje hos de som inte får spela så mycket.

 6. 1 och 4 målet kan också Söberg klantas för, tycker jag. Som målvakt borde hon husera i straffområde inte få 2 nickmål från 3m distans
  Sverige saknar faktiskt en målvakt som vågar maka sig från mållinje , t ex boxa bollen ut, avvärja farliga inlägg mm och det där handlar mest om en dålig speluppfattning

  • Du kan ju inte lasta henne för att Svensson helt omotiverat struntar i att nicka bort bollen vid 1-0 målet, det är Svenssons boll och hon SKA nicka bort den där. Vid 3-0 målet var det många spelare mellan henne och bollen och därför är det svårt att komma ut. Däremot kan jag hålla med om att hon kanske borde kunnat avstyra 4-0 då det var rätt uppenbart var Hurtig ville slå bollen och Banusic var den enda omarkerade spelaren.

 7. Man ska inte slå på den som redan är nere för räkning, men… Nog blir man lite förbryllad över detta KIF Örebro som i truppen ändå har en del duktiga fotbollsspelare. Men tydligen saknas det där mystiska som gör ETT LAG av en samling spelare. Stundtals syns ändå viljan att prestera, det syntes igår i storförlusten mot Linköpings FC. Örebro var inte helt tandlöst, vilket framgick i början av andra halvlek, då man försökte sig på en tokoffensiv, som störde LFC:s uppspelsfas och satte hemmalagets nykomponerade försvar på prov. Mer blev det inte, utom vid ett par tillfällen då KIF-anfallare utnyttjade misstag i mittbacksdelen – farligheter som dock hemmamålvakten Cajsa Andersson kunde avstyra. Hon är inte längre bortskämd med att ha allsvenskans stabilaste backlinje framför sig och hon får ta ett större ansvar, något som är utvecklande, givetvis,

  KIF Örebros försvar hade ju inte en av sina bättre dagar. Också ett mysterium att spelare på den här nivån hemfaller åt nybörjarbeteenden som att sträcka armen i luften och se förorättad ut, allt för att beveka domaren och påtala att det minsann var fråga om offside! Håller med Bloggaren – det är tveksamt om Örebrospelarna kan offsideregeln. Och det är inte bara de aktiva på planen som gnäller. Närkingarnas hemsida har en mycket kortfattad summering av matchen där de få förtjänsterna överdrivs medan allt det andra – underförstått – beror på oturliga omständigheter. En supporter på plats på Linköping Arena rapporterade att alla domslut gick hans lag emot, men han tröstade sig med konsterandet att ”hemma [på Behrns Arena] är i alla fall högtalaranläggningen bättre”. Detta hade han i och för sig helt rätt i…

  Som visst tröst meddelar nu KIF Örebro att Lisa Dahlkvist bestämt sig för att stanna i klubben säsongen ut: ”Jag kan inte lämna nu när det ser ut som det gör”, menar Dahlkvist och den lojaliteten hedrar henne förstås. Fast… undrar om det är till för- eller nackdel för laget?

  • Finns inga genvägar till det bästa ljudet… dårå… 🙂

   Tror nog att KIF Örebro kan klara sig kvar ändå. De är inte så under isen. Det gäller att de samlar en relativt stor poängskörd på hemmaplan. Men nu har både Hammarby och Göteborg, som såg klart sämst ut spelmässigt under våren, ryckt upp sig verkar det som. Så det blir antagligen tajt.

   Passningsspelet är inte Dahlkvists starka sida… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.