Jonna Andersson, Peking och Haiti U20

Dagens svensk i damfotbollsvärlden är Jonna Andersson. I sin första ligamatch från start för Chelsea blev hon så här glad:

Chelsea var nämligen nära poängförlust hemma mot Everton när Andersson gjorde matchens enda mål – hennes första ”riktiga” ligamål. Kul att hon fått en sådan bra start i WSL.

Noterbart var att Hedvig Lindahl vaktade Chelseas mål, och framför sig hade hon en fyrbackslinje där tre spelare spelade i damallsvenskan 2017: Anita Asante, Magdalena Eriksson och Andersson.

Segern var viktig eftersom Manchester City också vann, 3–0 borta mot Sunderland. Där byttes Julia Spetsmark in sista kvarten istället för tvåmålsskytten Nikita Parris.

Däremot går det väldigt tungt för Arsenal, som med dagens kryss borta mot Reading redan känns borta från chans till att ta en Champions Leagueplats, trots att det bara gått sju omgångar. Men avståndet upp till Chelsea och Manchester City är redan åtta respektive tio poäng.

Sedan mitt förra blogginlägg har Jonna Anderssons tidigare tränare Kim Björkegren gjort klart med en ny klubb. Att av avståndet mellan Linköping och svenska Peking inte är så långt visste man ju, men det visade sig att avståndet mellan Linköpings FC och Beijing BG Phoenix, en klubb som tydligen har någon form av samarbete med det franska fotbollsförbundet.

Så till Nordamerika, där det officiella beskedet om att Boston Breakers läggs ner just har kommit. Ett besked som innebär att NWSL i år kommer att spelas med nio lag.

Apropå Nordamerika pågår just finalen i kontinentens U20-mästerskap, en match som går att se här. Där möts USA och Mexiko. Båda lagen tog sig till finalen via segrar i straffläggning i semifinalen.

USA och Mexiko är således klara för U20-VM i Frankrike senare i år. Jag har tidigare hävdat att Nord- och Mellanamerikan har just två VM-platser. Det var dock fel – man har tre.

Och alldeles nyss inträffade en superskräll – Haiti tog nämligen den tredje VM-platsen genom att besegra Kanada med 1–0 i matchen om tredje pris.

Det var en historisk seger, för den innebar att ett land från den karibiska övärlden för första gången når ett U20-VM. Möjligen att det till och med är första VM-platsen på damsidan överhuvud taget för ett karibiskt land.

Den framgången firades så här:

Haiti var nära stå för en superskräll redan i semifinalen. Trots att man hade en spelare utvisad lyckades nämligen storstjärnan Nerilia Mondesir kvittera till 1–1 på övertid mot USA, ett resultat som innebar att Haiti alltså tog USA till straffläggning.

Där borde det ju ha varit USA som hade pressen på sig, som hade allt att förlora. Sophia Smith kände den pressen och missade USA:s första straff. Men verkligheten kom ikapp Haiti i fredags.

Mondesir slog första straffen för haitierna, en straff som gick utanför. Faktum är att Haiti missade alla sina tre straffar – och USA kom undan med andan i halsgropen.

Ibland missbedömer man verkligen kvaliteten på spelare och lag. När jag först såg Haiti tyckte jag inte att det fanns speciellt mycket kvaliteter i laget. Det visade sig vara en väldigt felaktig observation. Kan man spela 1–1 mot USA och vinna mot Kanada är man ett högklassigt lag.

Haiti kom till Concacafs U20-mästerskap med den allra yngsta truppen. Det är en trupp där det finns massor av talang, där det finns flera spelare som säkert kan se fram emot en fotbollsframtid i andra länder. Amerikanska college borde exempelvis vara intresserade av ett stort antal av de här spelarna.

Dock skall sägas att jag inte gillar hur Haitis spelare slösade bort tid i den andra halvleken i tredjeprismatchen. De lade säkert tio minuter på att ligga ner och vrida sig, vilket inte kändes så kul.

Jag hyllade ju Kanada under gruppspelet. Saken är att Kanada var väldigt bra där. Saken är också att alla andra topplag vilade spelare i sista gruppmatchen. Exempelvis spelade Haiti med ett halvt B-lag mot Kanada i den gruppfinal som kanadensiskorna vann med 4–0. Kanada däremot startade i princip med samma elva i samtliga fem matcher. Och fem matcher på tio dygn är förstås väldigt tufft.

Kanada kändes kraftlöst i slutspelet, något som sannolikt förbundskaptenen får ta på sig. Kanada var aldrigt riktigt nära varken i semifinalen mot Mexiko eller mot Haiti. Eller, i semin hade ju de unga kanadensiskorna (turneringens näst yngsta trupp) greppet i straffläggningen. Man ledde med 3–2 efter tre straffomgångar:

Finalen mellan USA och Mexiko har alltså just startat. I gruppspel vann USA det inbördes mötet med 2–1. Jag håller ändå Mexiko som knappa favoriter i finalen, de vilade nämligen betydligt fler spelare i den förra matchen än vad USA gjorde. Så kanske att Mexiko kan ta sin första U20-titel i Nordamerika någonsin i kväll?

17 tankar på “Jonna Andersson, Peking och Haiti U20

 1. Kul men inte oväntat att Jonna Andersson fått en kanonstart i sitt nya lag. För mig är hon en av de mest underskattade spelarna i Sverige och faktumet att det diskuteras om hon ska vara förstavalet i Landslaget på vänsterbacksplatsen är det tydligaste beviset för detta.

  Desto mer oväntat att Kim Björkegren fick skriva kontrakt med ett kinesiskt lag men det visar ju om inte annat att framgångar i Damallsvenskan fortfarande smäller högt internationellt vilket kanske kan få en och annan belackare av serien att fundera lite.

  • Vad jag kan se har hon inte gjort några segermål sedan 2014, så lite överraskande är det väl allt att hon blev matchhjälte i dag?

   Även om Damallsvenskan tappat rätt mycket mark de senaste fem åren är vår högstaserie fortfarande en av de bästa ligorna. Så självklart ger ett SM-guld fortfarande eko i damfotbollsvärlden.

  • Jag är inte förvånad över att Andersson är en av huvudkandidaterna som vänsterback i landslaget, men jag tycker inte att hon är den självklara huvudkandidaten på samma sätt som Samuelsson på högerkanten. Samuelsson är lika snabb, mer brytningssäker, tuffare och mer offensiv i sitt spel som jämförelse.

   Björkegren har länge sagt att han vill utomlands. Hans fokus i Linköping var att vinna matcher. Han tog SM-guld. De tre sakerna i kombination tror jag ledde fram till kontraktet med Peking-klubben. Därför var det kanske inte så oväntat.

 2. Tycker att damallsvenskan är bra men den kan bli ännu bättre. Tycker dom bästa lagen kan spela 3-5-2 vilket ger ett offensivare spel. Visst med risk kanske för baklängesmål. Spelarna borde kunna skjuta från en cirkel ca 15 m från mål och sätta dom betydligt mer. Skall man gå mot första stolpen(helst) eller spela ut på kanten och sedan slå inlägg därifrån. Beror lite på vilka spelare man har. Alltså anfaller med sju spelare som sätter press på den offensiva planhalvan. Kan det vara något, kan det funka med svenska lag ?

 3. Andersson har nog hittat sin position på planen efter att ha spelat både i anfall och på mittfältet tidigare under karriären. Hon är sällan spektakulär, men gör lika sällan dåliga matcher. När hon spelar i ett lag där hon kan/vågar avancera i vänsterkorridoren kan det bli riktigt bra, som i DA 2016 där hon blev assistdrottning. Hennes spel bygger mer på att hitta rätt position i både försvar och anfall än att spela duellspel där hon är betydligt svagare. Hon behöver minska antalet ”säkerhetspassningar” bakåt och i sidled för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen som back. Sara Thunebro var kanske den vänsterback i landslaget som senast hade det spelet framåt som ligger inom räckhåll för Andersson. I den här målsituationen gjorde hon rätt bedömning och drog direkt. Den smarta manövern stod dock passningsläggaren för genom att lämna till Andersson, vilket ställde försvaret någon extra sekund.

 4. Ja, denne äventyrslystne Kim Björkegren! Vi grattar honom förstås till det spännande uppdraget i Mittens Rike, samtidigt som han har fördel av att ha ett tilltalsnamn som är lättuttalat för östasiater. Ännu perfektare hade det varit om han skrivit på för något lag i Korea. Därborta heter ju var och varannan mansperson KIM… 🙂

  • ”Därborta heter ju var och varannan mansperson KIM…”
   Kim is a korean family name, has nothing to do with sex or gender.

 5. Nåt helt annat; jag är inte Hammarbyare men kan inte annat än beundra de tjejer med bloggen Årstakex som på en vecka fått supportrarna att skänka totalt dryga 400 000 kr på en vecka till damlaget!

  • Crowdfunding (eller vad man vill kalla det) kan vara effektivt – det vet vi. Gamla Damfotboll.com testade någon gång med viss framgång, men tyvärr räckte det inte för att hålla igång sajten. Också damallsvenska klubbar har genomfört liknande insamlingar. 400 000 på ca en vecka är mycket bra. Det talades om att Hammarby behövde ca hälften för att fullfölja lagbygget inför DA 2018.

   Sådana här initiativ väcker också en del frågor. Ytterligare ett exempel på att svenska damfotboll inte ”lever av herrfotbollen”? Om pengarna inte kommit in – vad hade då högsta klubbledningen i Hammarby gjort? Hade det varit ”sjunk eller simma” för damlaget? Vilka har skänkt pengarna – är det de vanliga supportrarna, eller helt andra personer och/eller organisationer? Varför lyckas ett sådant här initiativ när de som (förmodligen) har till jobb att dra in pengar till verksamheten inte lyckades tillräckligt väl? Är det först när det är ”kniven på strupen” som pengar börjar strömma in –
   och – hur många gånger kan man ropa ”vargen kommer” innan det till slut blir verkningslöst?

   Inte bara Hammarby utan också Djurgården och AIK borde kunna ha 500-1000 ytterligare i publik på varje match. Att gå på matcher och köpa säsongskort är fortfarande det bästa sättet att stödja ett lag, men några klick på nätet är väl bekvämare? Nu ser vi fram emot Hammarby på nya pampiga Kanalplan. Förhoppningsvis med minst lika god stämning som innan renoveringen!

   • Tror det är många supportrar- även om många av dem kanske ffa går på herrmatcher…Men det är i vilket fall bra av tre bloggande tjejer att nå ut med budskapet och få folk att ge bidrag. Nu är det bara att hoppas att pengarna verkligen går till damlaget och inte försvinner in i det stora maskineriet runt herrlaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.