Sembrant målskytt till ingen nytta

Lyon var ett par klasser bättre än Montpellier i kvällens franska toppmöte. Trots det slutade matchen bara 2–1 (1–0) efter att Dzsenifer Marozsan blivit tvåmålsskytt.

Gästernas mål nickade Linda Sembrant in i 92:a minuten. Samtidigt byttes Stina Blackstenius ut, vilket innebar att bara två av tre Montpelliersvenskor spelade hela matchen.

Sembrants mål var egentligen gästernas enda riktigt farliga avslut. I övrigt hade man bara ett par halvchanser, bland annat en efter att Sofia Jakobsson vaket spelat snett inåt bakåt till en fristående medspelare, som dock inte fick till avslutet.

Resultatet innebär att Lyon är mycket nära sitt tolfte raka ligaguld. Efter 14 omgångar leder man tabellen med fem poäng före PSG. Ner till trean Montpellier, som dock har en match mindre spelad, är det nu hela tolv poäng. Egentligen känns det ju bara som att det återstår en match där Lyon kan tänkas tappa poäng, och det är bortamötet med PSG.

Lyons säsong så här långt är för övrigt fullständigt makalös. Man har spelat 20 tävlingsmatcher och vunnit samtliga. Men det räcker inte med det, man har nämligen också hållit nollan i 18 av de 20 matcherna. Sembrants nickmål på övertid var det blott tredje insläppta på hela säsongen. Den totala målskillnaden på de 20 matcherna är 125–3. Hyfsat…

I dag kontrollerade Lyon matchen från start. Under den första halvleken skapade storlaget inte jättemycket, men man hade bollen på Montpelliers planhalva mest hela tiden. Och till slut kom målet. Det var fantastiskt passningssäkra Saki Kumagai som drog upp anfallet och Marozsan som avslutade efter växelspel med Eugenie Le Sommer.

Efter pausen ökade antalet hemmachanser. Det var således inte orättvist att man gjorde 2–0 på frispark. Montpelliermålvakten Meline Gerard lär för övrigt inte vara så nöjd med sitt ingripande vid målet.

Även om det huvudsakligen var spel mot ett mål tyckte jag att det var en bra match. I Lyon utmärkte sig Kumagai, Marozsan, Kadeisha Buchanan och 17-åriga vänsterbacken Selma Bacha. Det var första gången jag såg Bacha spela, och det gav medsmak. Hon är väldigt snabb, tvekar inte att utmana längs kanten och har dessutom hårda och precisa passningar. Det blir spännande att följa hennes utveckling.

När det gäller de svenska spelarna tycker jag att Sembrant gjorde en godkänd insats, även om hon kom lite snett vid 1–0-målet. Även Jakobsson får godkänt för hårt arbete, huvudsakligen från en position som ytterforward/yttermittfältare, samt för att hon faktiskt var inblandad i några halvchanser.

För Blackstenius var det däremot en väldigt tung dag. Som ensam toppforward var hon i och för sig rätt avskuren, vilket förstås gör att hon hade en rätt otacksam uppgift. Men hon hade det tungt både rättvänd och felvänd. De gånger hon fick kontroll på bollen felvänd hamnade hon så långt tillbaka i planen att hon oftast tvingades spela hem till egen backlinje. Och de två–tre gånger hon kom rättvänd blev hon både ikappsprungen och avväpnad av Buchanan. Jag vet faktiskt inte om jag sett någon back ta bollen från Blackstenius så lätt tidigare.

För Montpellier gäller nu att man sannolikt måste vinna samtliga de nio seriematcher som återstår om man skall ha chansen på en Champions Leagueplats till hösten. Alternativet är förstås att vinna den pågående UWCL-turneringen, där man ju möter Chelsea i kvartsfinal i mars.

Tyvärr är det ju en signal om på vilken intressenivå dam-klubbfotbollen befinner sig när två av Europas åtta bästa lag spelar toppmöte på en plan på Lyons träningsanläggning, inför en publiksiffra som måste ha varit betydligt närmare 500 personer än 1000.

Groupama OL Training Center

18 tankar på “Sembrant målskytt till ingen nytta

 1. Intressanta reflektioner från Lyon-Montpellier matchen. Det är ju viktigt att både Blackstenius och Jacobsson får mycket speltid då ju dom båda är forwards alternativ i svenska landslaget. Man ler ju lite när du beskriver deras båda insatser, det är ju glasklart vem du tycker är bäst ”Blackstenius hade det tungt både rättvänd och felvänd” medans Sofia är ”godkänd för sin arbetsinsats och var inblandad i några halvchanser” och ”spelade vaket”. Nåväl, bra om hon tar med sig sitt hårda arbete bakåt och ”vakna” spel i landslaget där hon mestadels springer mycket men missar i dom avgörande momenten, saknar utvecklat spelsinne etc. När det gäller Blackstenius så var hon ensam forward och avskuren för det mesta enligt din beskrivning och för långt ner i banan och spelade ned till backlinjen, det beror väl troligtvis på att mittfält inklusive Sofia Jacobsson som ytterforward och yttermittfältare inte gjorde sitt jobb och lämnade något understöd till Blackstenius, sökte upp henne och gjorde sig spelbara då man kanske var för tillbakapressat, vad vet jag utan att ha sett matchen? Att spela ensam toppforward och bli avskuren mot ett överlägset lag är inte lätt och det är inte alltid bara toppforwardens fel att den blir avskuren, felvänd och isolerad – det beror på hela laget framförallt mittfältet. Så även i landslaget där Blackstenius om hon skall komma till sin rätt och man skall utnyttja hennes styrka och tyngd som djupledslöpande forward är att övriga forwards och mittfält ger henne dom rätta bollarna och understöd, från Asllani, Jacobsson, Banusic eller Hurtig, vilket P Gerhardsson har klart för sig, tror jag. Jacobsson får gärna visa sin ”arbetsförmåga” och ”vakna spel” mera i landslaget – det jag har sett av henne i mästerskapsmatcher, kvalmatcher och träningslandskamper har inte övertygat på mig och gör henne inte till en självskriven forward/yttermittfältare i mitt landslag, men hon får gärna visa att jag har fel. I dagens läge är enligt mig Hurtig, Blackstenius givna forwards med 2 forwards och Blackstenius glasklar etta om det gäller 1 toppforward med Asllani, Rolfö, Banusic (om hon når sina höjder från våren 2017) som creativa mittfältare med Kullashi som ”bubblare”. Seger blir oftast fastlåst på mitten, behandlar bollen för länge och stannar upp spleet och är tveksam till om hon ens skall vara ordinarie. Schoug är ingen startspelare för mig. Jacobsson kan vara ett alternativ som höger-ytterforward om hon kan utveckla spelsinnet och sitt ”split-vission-spel”.
  Ha en fortsatt bra dag Johan Rydén.

  • Jag tycker nog att man bör ha sett matcher man uttalar sig om.

   Med det sagt håller jag med om att Blackstenius varit bättre än Jakobsson i landslaget de två senaste åren. Men totalt sett är det inte jättestor skillnad mellan dem, utan som jag flera gånger tidigare skrivit tycker jag att du undervärderar Jakobsson rätt rejält. Och därför har jag känt behov av att försvara Jakobsson när några av er kommentatorer här sågat henne.

   Inlägget ovan handlade dock inte om gamla meriter, utan om gårdagens match. Det kanske finns någon som tycker att Blackstenius gjorde en bra eller godkänd insats mot Lyon. Personligen tycker jag alltså inte det. Jag kan faktiskt inte minnas ett enda bra ingripande från henne, bara en handfull godkända. Och spelare som inte gör några bra saker på 90 minuter tycker jag inte man kan ge ett godkänt betyg, inte ens om de har en otacksam uppgift i laget.

 2. Bästa Johan Rydén – Hur står det till med läsförståelsen? Mina kommentarer om matchen bygger helt och hållet på din beskrivning av matchen – samt lite kringkommentarer och bilder, inget annat. Skrev flera gånger i min kommentar ”enligt din beskrivning” och ”utan att ha sett matchen” och mina reflektioner om hur en ensam forward på topp som blivit isolerad och kringskuren – som du beskriver Blackstenius i matchen – måste ha back-up och assistans från lagets mittfältare (inkl Sofia Jacobsson) – det var menat som en fråga om du läser texten och inte ett konstaterande då jag, återigen – inte har sett matchen.
  Har i min kommentar inte gjort någon bedömning eller betygsatt Blackstenius om hon var godkänd eller ej i denna match då jag som sagt inte sett matchen så det kan vi lämna därhän.
  Om jag angående Sofia Jacobsson ”nedvärderar henne rejält” kan man diskutera men jag ”sågar” henne inte som du skriver men tycker Blackstenius är en bättre forward i de flesta avseende – både som ensam toppforward eller i ett 2-mannanfall – än Sofia Jacobsson och det bygger jag på att ha sett båda spela i de flesta TV-sända landskamper senaste åren. Speciellt som ensam target-player är skillnaden väsentlig enligt mig. Du får ha din uppfattning och att det är sympatiskt att du känner dig manad att gå ut till försvar för Sofia J när jag och flera andra har negativa bedömningar om henne. När det gäller Blackstenius i Montpellier så gjorde hon 7 mål på 10 matcher säsongen 2016/17 (debutsäsongen) och nuvarande säsong har hon på 13 matcher i ligan gjort 10 mål hittils och då har hon gjort 1 eller 2 mål i 8 av matcherna, även 2 mål i CL matcherna och fått mycket speltid, oftast som ensam forward så hon verkar vara uppskattad av sina tränare. Sofia Jacobsson har ju varit skadad och inte spelat så mycket men gjort det bra på senare tid, 6 mål på 9 matcher i ligan och dessutom 2 mål i en CL match mot Zvezda – båda målen efter fina assist av just Blackstenius. Att båda får spela och får mycket speltid ihop är ju bara bra, för dom båda och i förlägningen för landslaget.

  Tycker avslutningsvis att du oftast skriver negativt om Blackstenius, att hon ofta blir ”felvänd”, inte uträttar så mycket, inte spelar bra utan boll och inte gör så många mål och kommenterar att ”hon blev utbytt för 3:e matchen i rad” och oftast trycker och poängterar på negativa händelser kring Blackstenius och det omvända mera positivt om Sofia Jacobsson, att hon ”arbetar hårt” och är ”löpvillig” och ”skapar halvchanser” även om hon mest sprungit i tomma luften eller inte skapat ett dyft av värde.

  Men nog om detta – vi kan diskutera för och nackdelar kring dem båda tills helvetet fryser till is.

  Ha en fortsatt bra dag Johan Rydén.

  • Rydén har en bias mot Linköping och därmed mot linköpingsfostrade spelare – det är min teori, iaf.

   Men visst, det skapar dynamik i bloggen/kommentarsfältet. Så inget ont som inte har nåt gott med sig. 🙂

    • Pernille Harder är en lysande spelare och topp 3 i världen men som invärvad utländsk spelare till LFC är hon knappast någon Linköpingsfostrad produkt om man skall vara petnoga. Däremot fungerade samarbetet och samspelet mellan Pernilla och Blackstenius utmärkt i LFC – båda stod för en drös av assist och mål tillsammans och var väl 1 och 2 i skytteligan och den största orsaken till LFC:s serieseger. Tyvärr har inte Blackstenius vare sig spelartyper som Harder (eller tex en spelintelligent Martens) bakom sig i sin nuvarande klubb eller i landslaget vilket hade gjort Blackstenius till en ännu bättre spelare och kunnat utnyttja henne optimalt ”rättvänd” och optimalt i djupled. Förhoppningsvis så utvecklas samarbetet mellan LFC trion Asllani, Hurtig och Blackstenius i landslaget så att offensiven blir vassare när kvalmatcher och mästerskapsmatcher kommer i framtiden. Förhoppningsvis så slipper man i fortsättningen se forwardskonstellationer typ Schoug, Landström och Jacobsson som ofta skedde under Pia och Lillys ledning. Man kan alltid hoppas.

   • The Guardian – Kanske det – han är ju ofta inte så positiv till LFC som klubb (protester därifrån angående uteblivna prispengar eller bonusar) eller spelare därifrån – Blackstenius, Banusic, Almqvist J Andersson mfl får ofta mindre bra omdömmen medan andra jämförbara spelare från andra klubbar får motsvarande positiva. Kanske en tillfällighet eller en trend – att utländska importen P Harder är bästa spelaren i världen enl J Rydén är väl ett undantag kanske – hon är väl dock knappast helt Linköpingsfostrad eller produkt av den skolan.

    • När skulle jag ha skrivit negativt om Almqvist? Jag har gillat hennes spelstil sedan första gången jag såg henne, och kan inte minnas att jag kritiserat henne någon gång. Det är för övrigt något som hör ihop med att ju mer speltid i landslaget spelarna får, desto hårdare brukar jag granska dem.

    • P Harder var inte bara ”talangfull” när hon kom till LFC hon var redan en etablerad landslagsspelare i Danmark (både U och A-landslag) som du själv skriver. Hon var alltså inte en ”spelare på gränsen till A-landslaget” som du själv skriver. För övrigt håller jag med om din beskrivning av LFC:s skola – man värvar unga talangfulla spelare, med meriter från U-landslag och på väg in i A-landslag, typ Hurtig, Banusic, Manuum, Sörensen, Oscarsson och man har gjort det framgångsrikt i flera säsonger.

     Har för mig att du hade lite kritik mot Almqvist, att hon hade stagnerat och stannat i utvecklingen och att en nominering till ett pris 2017 (tror det var årets nykomling eller ngt liknande) var fel enligt dig – men jag kan ha missuppfattat det och blandat ihop dig med en annan skribent – ber om ursäkt i så fall.

     Till sist så ser jag att du i januari 2018 skrev angående den pågående debatten om Blackstenius v s Jacobsson, citat: ”Både Blackstenius och Jacobsson är duktiga i djupled men ingen av dem är speciellt bra på att samarbeta med lagkamrater”. Den beskrivningen av dig stämmer exakt på Jacobsson – hade inte kunnat skriva det bättre själv – däremot är Blackstenius mycket bättre på just den detaljen än Jacobsson enligt mig, men men.

     Over & out.

    • Varför tycker du inte att LFC skall äras för hur Pernille Harder har utvecklats?

     Visst är Harder dansk, och hon var redan A-landslagsspelare när hon kom till Linköping. Men nationaliteten spelar väl ingen roll här? Och hon kom som 19-åring, vilket innebär att hon knappast var färdigutvecklad som spelare, även om hon var talangfull.

     För övrigt finns det inga helt Linköpingsfostrade elitspelare för tillfället. Men jag tycker nog att LFC skall ha stor cred för att ha förädlat ett antal stora talanger som kom till klubben i åldrarna 16–22.

     Som jag ser det består LFC:s skola i att just värva spelare som är på gränsen till A-landslaget och sedan förädla dem. Vilken är din bild av LFC:s skola?

   • Tack för den Rydén, det var den eller liknande jag suktade efter, äntligen; Harder finns i mitt Linköpingshjärta, nån större ikon går inte att uppbringa, under de kommande decennierna, antagligen (?). Hon är till del linköpingsfostrad, enligt mitt sätt att se på det.

    Så jag tar tillbaka min tidigare kritik (i den här tråden) 🙂
    Och jag är väl överens med er båda herrar i den här tråden. 🙂

    Sedan får vi se vad Blackstenius kan uträtta på världsscenen. Kan bli mycket bra, sanna mina ord.

    • Blackstenius har redan uträttat en del på den internationella scenen – både i OS och senast i EM där hon var en av få ljusglimtar och med 2,5 års kontrakt i Montpellier där hon är en av lagets bättre målgörare och i 1/4 final i CL. Med bättre coachning och bättre omgivning än vad som var fallet under Pia och Lilly kan det under Peter G ledning bli mycket bra. Fortsättning följer.

 3. Nu är LFC-maffian igång igen!
  Ett negativt ord om laget, om enksild spelare eller till och med före detta spelare och ni ska doppas i tjära och rullas i fjädrar.
  Måste träda in till Rydéns försvar. Han är en synnerligen saklig bloggare med god kunskap om fotboll.
  Undertecknad blev hånad och i det närmaste idiotförklarad när åsikten om att Hilda Carlén var en betydligt bättre målvakt än Cajsa Andersson.
  Någon i LFC-klacken ropade på ”bevis/fakta”.
  En ”felaktig” åsikt räcker för att LFC-maffian kräver ”knip käft”!
  Troligen beror det på bristande fotbollskunskaper.
  Dessa rader får mig att småle en smula: ”Hennes (Jonna Andersson) spel bygger mer på att hitta rätt position i både försvar och anfall än att spela duellspel där hon är betydligt svagare. Hon behöver minska antalet ”säkerhetspassningar” bakåt och i sidled för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen som back.”

  • 😀 ”Maffia” var väl att ta i? Kräver givetvis inte ”knip-igen”, eller nåt annat, men det kan vara intressant att föra en diskussion, om spelare…

  • Alla har rätt till sin åsikt. Ingen, eller i alla fall få i LFC ”maffian” eller i KFC klacken har bett någon att ”hålla käft” eller att någon skall ”doppas i tjära och rullas i fjädrar” – det får stå för dig. Det är ett givande och tagande och olika åsikter tas fram för och emot precis som det skall vara i en fotbollsblogg, där alla inte har samma åsikter om lagen, spelare eller vad det nu kan vara. Det finns inte eller någon exakt sanning/bevis eller facit – rätt eller fel i ett forum av detta slag och att vissa skall ha sämre fotbollskunskaper bara för att man har olika åsikter är ju bara dumheter. Du är ingen ”sanningsägare” Svenneberka men välkommen in i debatten – den är öppen för alla – men kliv ner från dina höga hästar och skala av några av dina överdrivna påståeenden och tillspetsade kommentarer, tack!

   Avslutningsvis, Johan Rydén är synnerligen saklig med god kunskap om fotboll, som du skriver däremot kan han ha olika åsikter om ranking, spelare, lag, allsvenskan, internationell fotboll som kan diskuteras, inte bara med oss i detta forum utan på nationell och internationell nivå, vilket man gör i ett diskussionsforum – vilket du verkar ha missat.

  • Jag känner mig inte särskilt ”anropad” när det gäller det här med ”LFC-maffia” eller ”LFC-klacken”. Jag skriver om en rad olika saker, vilket är lätt att se, ibland också om LFC. Jag hade till exempel för någon månad sedan en rätt häftig ordväxling med en av de du antagligen tycker tillhör en ”LFC-maffia”. Som sagts tidigare står det alla fritt att skriva och hålla på sitt lag – bara att sätta igång. Att det kanske är något fler som skriver om LFC, än andra lag och spelare, är ju knappast deras fel.

   Däremot är jag nog ”anropad” när det gäller en del annat av det du skriver. Till att börja med tror jag inte Johan Rydén behöver några ”ambulanser” och räddningspatruller som rycker ut för att försvara och ”plåstra om” honom. Han har svar på tal och dessutom både resonemang och argument som stöd för sina uppfattningar. På den punkten skiljer han sig från dig i det meningsutbyte om målvakter där du tycker du blev ”hånad och i det närmaste idiotförklarad”.

   Målvaktsbytet Carlén – Andersson tyckte jag var en ovanlig och därför intressant sak i Silly Season. När du skrev att Andersson var ”betydligt sämre” (dina ord) än Carlén efterlyste jag om du hade några argument för det. Själv tyckte och tycker jag att de är rätt likvärdiga, trots att Carlén varit i DA längre. Efter en ordväxling framkom att du bara tyckte det och inte hade några argument eller resonemang bakom din synpunkt.

   Ja, när har någon tillräckliga fotbollskunskaper, enligt dig, för att få uttala sig? Att mina kunskaper brister enligt din uppfattning förstår jag. Tyvärr har jag nog inbillat mig att något har fastnat genom att se drygt 40 damfotbollsmatcher (bland annat i DA och EE) live varje säsong (och en och annan A-landskamp och U23-landskamp) samt ytterligare några tiotal på webb/TV. Att du småler när du läser om Jonna Andersson är väl fint. Några småleenden behöver vi nog alla varje dag, även om det bara är de egna. Jag står så gärna till tjänst!

   Så ”Svenneberka” – du kanske inte bara är/var ”bäst på plan”, som Vårat gäng sjöng i den gamla låten. Du kanske också tycker du är bäst utanför plan, när du tydligen kan sätta dig till doms över andras fotbollskunskaper eller brist därpå. Hör gärna av dig igen när du har bestämd dig för vad någon måste kunna om fotboll för att få uttala sig i detta kommentatorsfält. Och så kan du ju också passa på och framföra dina argument för och resonemang kring din dom. Eller nöjer du dig med att doppa de okunniga i tjära och rulla dem i fjädrar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.