En väntad första halvlek

Det är halvtid i den svenska cupfinalen, och ställningen är 0–0 mellan Rosengård och Linköping. Matchbilden har varit den väntade.

Linköping backar hem, jobbar hårt och prioriterar försvarsspelet. Tränare Henrik Jensen tycks ha dragit samma slutsatser som jag, alltså att ytterbackarna Anna Oskarsson och Elin Landström är bättre på offensiv planhalva än på uppspel. Därför drar han ner Kosovare Asllani som vänsterback i uppspelsfasen. Hittills har det inte varit någon jättesuccé, utan Asllani känns stressad av Rosengårds höga press. Mycket beroende av att hon ofta tvingas slå uppspelen med sin vänsterfot.

Offensivt har Linköping i princip inte haft något. Det närmaste en målchans man kommit var när Glodis Perla Viggosdottir gick in hårt mot Natasha Dowie i eget straffområde. Men en eller två chanser brukar man alltid få i matcher, hur underlägset man än är. När den/de chanserna kommer måste LFC visa effektivitet – då kan man sno den här titeln.

Rosengård leder hörnorna med 5–0 och har 3–0 i min räkning av klara målchanser. Men det är inte speciellt många chanser med tanke på att jag gissar att mer än 75 procent av halvleken spelades på Linköpings planhalva.

Rosengård har hittat en bra yta mellan Lisa Lantz och Landström i LFC:s vänsterförsvar. Men som sagt, ännu så länge har Malmöklubben inte klarat av att omsätta sitt massiva spelövertag i målchanser. Det blir mest halvlägen.

Personligen tycker jag nog att Rosengård borde spela lite rakare efter paus. Nu känns det periodvis som att man rullar runt i evigheter utanför Linköpings straffområde. Man borde nog blanda upp rullandet med lite distansskott och inlägg om man vill ha hål på Linköping.

1 tanke på “En väntad första halvlek

  1. Rosengård det klart bättre laget och vann rättvist. Borde ju blivit mer än 1-0 egentligen även om målet var en liten tavla av Carén. Rosengård kändes tyngre, mer samspelt och rörligare än LFC som spelade 4-3-3 och inte lyckades med någonting i första halvlek – man tappade mittfältet, spelade tillbakadraget efter Rosengårds höga press och med forwards som var isolerade och ensamma mot 2-3 försvarare som Dowie. Lite bättre i andra när man bytte in Banusic med 20 min kvar (varför satt hon på bänken?) och man kunde flytta upp Asllani skapades ju några halvchanser till kvittering, speciellt när Banusic fick nickmöjlighet efter fint inlögg av Oscarsson. Sen kom ju utvisningen av Banusic – onödigt.

    Så inte mycket att säga om men LFC borde spela 4-4-2 då det inte fungerar med 4-3-3 – man har ihelt enkelt inte dom spelarna på mitten som klarar att vara 3 spelare där och inte forwards heller nu när man saknar Hurtig och har Banusic på bänken. Varför, är hon inte tränad eller är det av diciplinära skäl – heller vad? I dagens läge har inte LFC råd att ha sin bästa offensiva spelare på bänken i flera matcher – även om hon inte är i sin bästa form så betyder hon mycket med sin förmåga att hålla i bollen och skapa möjligheter för sina medspelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.