Kif Örebro är tillbaka – grattis

I eftermiddags blev det helt klart vilka tolv lag som spelar i damallsvenskan 2019 samt vilka 14 lag som spelar i elitettan.

Det blev ju nämligen som väntat Kif Örebro som tog den tolfte och sista platsen i högsta serien. På tredje försöket säkrade man avancemanget. Och den här gången var det aldrig något snack.

View this post on Instagram

OBOS DAMALLSVENSKAN 2019!!!!!!!!!!

A post shared by KIF Örebro DFF (@kif_orebro) on

Borta mot Västerås BK 30 var det 3–0-ledning redan efter 25 minuter. Det slutade med 4–0-seger, vilket innebar att Kif Örebro blev tvåa med två poäng mer än trean Lidköping. Freja Olofsson visade vägen med sitt 1–0-mål.

Freja Olofsson

Det blev även klart att Ljusdal tvingas kliva ner i division I. För att Ljusdal skulle kunna passera Asarum krävdes att man tog in tre poäng och sju mål i sista omgången. Ljusdal gjorde sitt i sista omgången och vann med hela 7–0 hemma mot Mallbacken.

Det krävdes ju då också att Asarum skulle förlora mot Kvarnsveden. Men den matchen slutade 0–0, vilket innebär att Asarum tog den 14:e och sista platsen i elitettan 2019. Dock noteras att Kvarnsveden hade en ramträff i slutminuterna, så Asarum levde farligt.

Det blev alltså bara en säsong i elitettan för Kif Örebro. När det för ganska exakt ett år sedan blev klart att klubben åkte ner i näst högsta serien skrev jag det här inlägget om att klubben haft alldeles för stor genomströmning både på ledar- och spelarsidan på senare år.

Sedan dess har man haft ännu större genomströmning. När nedflyttningen blev klar den 30 oktober i fjol hade man följande startelva: Carola SöbergHanne Gråhns, Emelie Andersson, Marina Petterson Engström, Freja OlofssonJulia Spetsmark, Lisa Dahlkvist, Fanny Andersson, Michelle de JonghJenny Hjohlman, Emma Jansson. In byttes Frida Svensson och Marie Hammarström-Liljesson.

Frida Abrahamsson

Det Örebrolag som i dag säkrade återkomsten bestod av följande spelare: Mimmi Paulsson-FeboFrida Abrahamsson, Maja Regnås, Felicia EdgrenLejla Basic, Ellen Karlsson, Olofsson, Emma LindénAddison Steiner, Svensson, Courtney Strode. In byttes Rebecka Holm, Jonna Dahlberg och Sara Lilja Vidlund.

Addison Steiner

Som synes är det ett helt nytt lag som går upp. Bara två spelare från fjolårets match spelade i dag. Dock finns ju fortfarande Hanne Gråhns och Emelie Andersson kvar i truppen, även om de bara spelat elva respektive tre matcher i år.

Fjolårets namnkunniga Örebro hade problem i mittförsvaret. Årets lag har jag bara sett en gång, i seriefinalen mot Kungsbacka. Då imponerade inte närkingarna, men de fick ändå till slut oavgjort.

Känslan är att det behövs en handfull nyförvärv inför nästa säsong om inte den här sejouren i högsta serien skall bli ettårig. Fast nu släpper jag framtiden för den här gången, och avslutar delen om elitettan med att återigen skicka ett grattis till Kif Örebro.

Apropå gratulationer har jag hittat ännu fler sådana till Piteå och därmed uppdaterat det här inlägget.

I dag har det även korats svenska mästarinnor. Det var AIK som vann det sista F16-SM:et efter finalseger med hela 8–1 mot Jitex. I bronsmatchen vann Sunnanå med 4–3 efter förlängning mot IFK Örby.

Den här helgen har jag haft fokus väldigt hårt riktat mot de inhemska matcherna. Jag har dock noterat tre svenskmål i de stora ligorna. Stina Blackstenius gjorde Montpelliers mål i gårdagens 1–1-match mot Lille.

I dag har Fridolina Rolfö gjort sitt första ligamål för hösten, hon gjorde det när Bayern München vann toppmötet borta mot Essen med 2–0. Även i England har det blivit svenskmål. Där cyklade Magdalena Eriksson in Chelseas segermål mot Liverpool:

15 tankar på “Kif Örebro är tillbaka – grattis

 1. Bara att gratulera KIF Örebro och Asarum medan Mallbacken borde skickas in i skamvrån på obestämd tid. Även om laget inte hade något att spela för är det oacceptabelt att agera på det sätt som gjordes i en match som hade stor betydelse för fler lag än motståndarna Ljusdal.

  • Håller med om att Mallbackens resultat var uselt! Men samtidigt inte så förvånande, oavsett om/vad de (inte) hade att spela för. MIF har hela säsongen spelat bättre mot bättre lag (bland annat två vinster mot nya allsvenskarna KIF Örebro) och sämre mot sämre lag. Ljusdal, med sin namnkunniga ledarduo, nådde nästan nytt kontrakt. Ett mål till och de hade också varit förbi Asarum på målskillnad. Deras problem har dock varit alldeles för många oavgjorda matcher. Kanske också exallsvenska Kvarnsveden ska förpassas till skamvrån eftersom de inte lyckades vinna mot bottenlaget Asarum, eller?

   • Svårt dra parallell mellan Kvarnsveden och Mallbacken utifrån gårdagens resultat. Jag försvarar inte Kvarnsveden på Mallbacken bekostnad men har lite svårt smälta att Mallbacken släpper in 7 mål i sista matchen när de i snitt släppt in 1,56 mål per match tidigare. I den jämnare matchen i Blekinge lyckades iaf Kvarnsveden få till fler skott på mål och fler hörnor än ett defensivt inriktat hemmalag vilket talar för att de iaf försökte så gott de kunde.

    • Du har nog rätt. Det är svårt att dra paralleller mellan Kvarnsveden och Mallbacken. Exallsvenska KIK med uttalat mål att återvända snabbt till DA och som poängmässigt skuggar de absoluta topplagen förlorade mot ett bottenlag. Mittenlaget (ett steg framåt för dem) MIF förlorade mot ett annat bottenlag. Stora siffror – javisst, men logiken talar väl snarare för vinst för KIK än för MIF. Som du beskriver matchen Asarum – KIK försökte i alla fall de senare, medan (underförstått) MIF inte gjorde det mot Ljusdal. Tänker du att MIF hade något att tjäna på att spela som de tydligen gjorde? Kanske såg du den ena eller båda matcherna och är insatt på så sätt.

     Vi kan möjligen vara överens om att varken Asarums fortsättning i EE eller Ljusdals utträde främst, eller ens delvis, berodde på Mallbackens osportsliga (?) uppträdande. Jag funderar också över din upprördhet kring MIF:s storförlust. Håller du på Ljusdal borde väl MIF släppt in ännu flera mål och håller du på Asarum var det ju bra att MIF inte vann. Eller är du bara allmänt indignerad över spelet och de stora siffrorna?

    • Svaret på din avslutande fråga är att jag är rejält besviken på de stora siffrorna – är dock positivt överraskad över Ljusdals insats i årets sista ”kniven-mot-strupen-match”. Hade de båda inblandade lagen presterat på denna nivå tidigare under året hade Ljusdal varit mittenlag o Mallbacken kandidat för nedflyttning.

  • Avslutningsmatcher med lag som inte har något att spela för är alltid luriga, och slutar inte sällan med väldigt udda resultat. Minns att svenska mästarinnorna Linköping förlorade en hemmamatch med 6–0 förra hösten.

   Självklart bör Mallbacken skämmas över resultatet. Var det något mer i deras agerande som du tycker var oacceptabelt förutom att de släppte in sju mål?

   • Nej det är de sju målen (exakt vad Ljusdal behövde plocka in på Asarum utöver tre poäng) som jag har svårt förstå. Tyder på mycket dålig inställning hos Mallbacken (och förvisso grymt bra inställning hos Ljusdal) som annars har laganda o bra attityd som sitt signum.

   • Omvänt skulle man kunna säga att matcher med lag som har mycket att spela för kan sluta med väldigt udda resultat. Exempelvis Ljusdal har inte varit i närheten av dessa siffror på hela säsongen. Det hade kanske till och med räckt att de tidigare under säsongen presterat på den här nivån i en enda match, förslagsvis mot en närmsta konkurrent som Asarum, så hade de spelat vidare i EE.

    Annars är jag mycket tveksam till uttrycket att ett lag ”inte har något att spela för” eller att en match är betydelselös för det ena eller båda lagen. Det kan vara sant om man bara tittar på att läget placeringsmässigt i tabellen inte förändras, men annars har självfallet ett lag alltid något att spela för: prestationen, publiken, testa något nytt, sin självrespekt (!), hålla nollan, ge nya spelare chansen eller något annat.

 2. Absolut! Grattis till KIF! Jag har sett dem två gånger i år och då gav de inte heller intryck av att egentligen vara ett allsvenskt lag bara på tillfälligt besök i Elitettan. Förstärkningar behövs helt klart. Gissningsvis har de i alla fall kvar en klubborganisation för att hålla i DA. Om Assi, Kvarnsveden, Lidköping och Hammarby alla satsar på att gå upp i DA blir det tufft i EE 2019. Lidköping med skyttedrottning Lagerbratt (hon vore väl värd en egen artikel Johan?) var som nykomling nära att rusa igenom EE och gå upp direkt i DA. Det hade varit en riktig bedrift. Har de ekonomi att satsa fullt ett år till?

 3. Lidköping har haft många utländska spelare va? På turistvisum, antar jag. I Damallsvenskan måste väl dessa vara här på arbetsvisum och ha en minimiinkomst på dryga 14 000/månad? Har klubben råd med det?

   • Som amerikansk medborgare kan man vistas i 90 dagar som turist i Sverige (utan att ansöka om visum som du måste göra från andra icke EU länder) dvs du är här på sk turistvisum. Du kan alltså mycket väl spela i Elitettan i 3 månader – men som turist kan du inte få lön eller ersättning! Du kan förlänga ditt turistvisum, om särskilda skäl finns men du måste isf visa att du har egna pengar för att klara ditt uppehälle. Som icke EU medborgare måste du, för att kunna få lön som ex fotbollspelare, ha giltigt arbetstillstånd. För att få det gäller minst 14300 SEK/månad + egen försäkring eftersom du inte omfattas av svenska sjukförsäkringssystemet. När det gäller amerikanskor i Elitettan är det väl ganska osannolikt att dom spelar gratis i 7 månader som ”turister”??

    • Nä, då har de bra ekonomi – de har väl haft minst 5 amerikanskor. Dvs dryga 70 000 i månaden i lön till dem plus ev ersättning till övriga spelare….

 4. Jag var en av de Mallbacken supportrar som såg matchen i Ljusdal. Vill bara hylla Ljusdal. På planen och utanför. De och Assi har haft bäst arrangemang. Allsvensk klass på båda. Vill också skicka en hälsning till Morön, Brommapojkarna och Borgeby. Välkomna till Strandvallen nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.