Irriterat i Piteå – tungt för Kungsbacka

Det har spelats två matcher i damallsvenskan i dag. Fast det är den match som inte har spelats som väcker starkast känslor.

”Det här är elitfotboll, inte gärdsgårdsserien.”

Så säger Piteå IF:s ordförande Rikard Fahlman till Piteå-Tidningen angående att flygstrejken gjorde att LB07 inte tog sig till Piteå i dag. Fahlman och Piteå IF menar att LB07 vetat om att det skulle kunna bli strejk och därmed borde ha garderat sig. Han säger:

”I torsdags tog vi beslut om att redan nu boka tågbiljetter till Göteborg och Kungsbackamatchen nästa helg. Det är en extra kostnad på 50 000 kronor oavsett om vi kan flyga eller ej.”

Trots att Piteå IF hittade ett sätt för LB07 att ta sig till Piteå under helgen valde förbundet att skjuta upp matchen. Men en annan klubb från Malmöregionen, Borgeby, klarade av att ta sig norrut och spelar i elitettan i Skellefteå 22.00 i dag.

Det är inte bara inom Piteå IF som LB07 och Svenska Fotbollförbundet väcker känslor den här helgen.

Jag förstår Piteås irritation, och känslan är ju tyvärr att LB07 för tillfället varken håller damallsvensk nivå på eller vid sidan av planen.

Så till de matcher som verkligen har spelats i dag. Pollenchocken gör att jag håller mig inomhus, och därmed inte åkte till Varberg i dag för att se Kungsbacka–Djurgården. I stället blev det fokus på toppmötet Kif Örebro–Rosengård framför damallsvenskan.tv.

Eller. Det blev fokus på den matchen i en halvlek. Sedan bytte jag match.

Kif Örebro bjöd ju på 0–1 redan efter 40 sekunder. Frida Abrahamsson tog för lång tid på sig, och när hon skulle slå undan bollen hann Anja Mittag täcka rensningen. Bollen gick till Lisa Marie Utland, som lyfte in sitt första mål för dagen. För övrigt har inte Mittag officiellt bokförts för något av de två assist hon borde ha. Men vem är förvånad?

Norska Utland gjorde två mål till i den första halvleken – ett äkta hattrick. Och i slutet av den andra fastställde snabba Hailie Mace slutresultatet till 0–4.

Rosengård var återigen väldigt bra. Den halvlek jag såg vann de med 8–2 i målchanser, och alltså 3–0 i mål. Kif Örebro var ändå hyfsat bra med spelmässigt under den första halvtimmen. Men man har inte råd att ge bort tidiga mål till lag som Rosengård.

I den andra matchen vann Djurgården med 2–1 borta mot Kungsbacka. Det var absolut inte orättvist med Stockholmsseger. Men ändå tycker man lite synd om nykomlingen. Det hade nämligen inte heller varit orättvist med en hemmapoäng.

För när Ida Pettersson blev historisk som Kungsbacka DFF:s första målskytt någonsin i damallsvenskan kändes det som att laget även skulle kunna få en historisk poäng.

Men i den 86:e minuten satte Olivia Schough segermålet för Djurgården. Ett Djurgården som man inte blir riktigt klok på hittills i den här serien. Efter insatsen senast mot Linköping trodde jag nog att de skulle vinna ganska klart mot Kungsbacka. Men det satt alltså väldigt hårt åt. Djurgården är helt klart ett av de lag som det är allra svårast att bedöma så här långt i serien.

I morgon spelas ytterligare tre spännande matcher i den här omgången. Först ut 13.00 är Vittsjö–Linköping. Sedan väntar Kristianstad–Göteborg 15.00 och slutligen Eskilstuna–Växjö 17.00. När den sista matchen i omgången (Piteå–LB07) spelas vet vi inte ännu.

Eskilstuna har för övrigt gjort som Rosengård i förra omgången, och spridit ett klipp där tränaren – i det här fallen Magnus Karlsson – ger sina tankar inför matchen. Föredömligt.

1 tanke på “Irriterat i Piteå – tungt för Kungsbacka

  1. Bland försäsongens nyanskaffningar till OBOS Damallsvenskan fanns två uppmärksammade ”fall” från USA, Julia Ashley och Hailie Mace, spelarna som inte ville finna sig i att bli draftade av klubben Skye Blue. Det blev Sverige istället – Ashley kom till Linköping och Mace togs om hand av Rosengård. Det tycks nu som om det var sistnämnda klubben som tog hem vinstlotten i dragningen, medan LFC drog nitlotten. Hailie Mace har fått mycket speltid av FCR, fått gå in i startelvan och tackat för förtroendet med att bl.a. göra mål. En powerforward som imponerar stort. Ashley, däremot, hålls i skuggan, deltar bara i uppvärmningarna och (som det antyds) bara sitter och väntar på att bli värvad av någon utländsk storklubb, helst amerikansk, innan hennes kontrakt med LFC går ut i sommar. Mace har ett liknande kontrakt med FCR, men det är ganska sannolikt att Sjögran, Eidevall & Co gärna vill behålla henne säsongen ut – i första hand.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.