Bruttotrupp, Lyon, Sällström och Jakobsson

I morgon fredag skall förbundskapten Peter Gerhardsson ha gjort sin första officiella gallring inför VM. Då skall han nämligen ha presenterat en bruttotrupp om 50 spelare till Fifa. Enligt Aftonbladet är en av de 50 spelarna Juventusbacken Petronella Ekroth.

Bland de 50 uttagna finns de 23 slutgiltiga VM-spelarna. Orsaken till att alla länder måste ta ut en bruttotrupp förklarar Fifas presschef Hans Hultman så här för SVT:

”Det handlar om att se till så man har alla spelare registrerade, för visum och sådant, när trupperna presenteras.”

Vi får väl se hur många av de 50 svenska namnen som läcker ut.

Från landslag på högsta nivå är inte steget så långt till klubblag på högsta nivå. På söndag får vi veta vilka två lag som spelar i årets Champions Leaguefinal. Efter påskens första matcher är det fördel Lyon och Barcelona.

Men det handlar bara om uddamålsledningar, och de ledande lagens fördelar minskas något av att båda hade ligamatcher under onsdagen.

För Lyons del slutade bortamötet i Dijon med guldjubel. I och med 4–0-segern säkrade den franska storklubben nämligen sin trettonde raka ligaseger. En fantastisk prestation.

Även om Lyon alltså hade en trevlig onsdagskväll är det ett litet minus för laget att ha spelat en extra match innan helgens resa till London. Motståndarna Chelsea har ju nämligen en matchfri vecka och bör komma mer utvilade till returen på söndag 15.00.

I den första matchen hade Lyon ett jättegrepp genom en tidig 2–0-ledning. Så långt hade Chelseas båda svenska spelare haft det riktigt tufft.

Först var Magdalena Eriksson olycklig genom att styra in ett hårt inspel från Delphine Cascarino i eget mål. Formstarka Cascarino ryckte förbi Jonna Andersson innan hon slog in bollen mot målet. Och sedan förlorade Andersson nickduellen mot Amandine Henry på en hörna från Dzsenifer Marozsan. Det förvånar mig för övrigt att Andersson fick ta markeringen på en så stark huvudspelare som Henry.

Chelsea hade inte jättemånga anfall. Men de som de hade blev ofta farliga. I slutet av den första halvleken agerade Eugenie Le Sommer klantigt i eget straffområde, och fällde Ramona Bachmann. Sarah Bouhaddi räddade dock Fran Kirby:s straff.

I den andra halvleken skulle dock Chelsea få sitt viktiga bortamål. Det placerades snyggt in av skotska talangen Erin Cuthbert. Slutresultatet 2–1 innebär att Chelsea går till final vid 1–0-seger på hemmaplan.

Matchen spelades inför fina 22 911 åskådare – den högsta publiksiffran någonsin på en Champions Leaguesemifinal. Bara finaler har haft högre publiksiffror i turneringen.

Jag håller Lyon som favoriter även i London. Men semifinalen lever i högsta grad. Det gör även mötet mellan Bayern München och Barcelona.

I det första mötet i Tyskland kändes Barca som det något bättre laget. Innan Kheira Hamraoui satte segermålet hade katalanskorna haft två ramträffar. På slutet hade även Bayern en boll i ribban, som Barca vann rättvist och är favorit inför den retur som spelas redan 12.00 på söndag.

Även i det här dubbelmötet hade det ledande laget en viktig ligamatch under onsdagskvällen. Barca vann med 6–2 mot Valencia, bland annat efter två mål av Asisat Oshoala. Resultatet innebär att Barca nu leder ligan på bättre målskillnad än Atletico Madrid.

Dock har Barca bara en match kvar att spela, medan Atletico har två. Madridlaget behöver således fyra poäng till för att säkra titeln.

Barca behöver minst kryss hemma mot Bayern för att säkra Spaniens första finalplats någonsin i Champions League. Med tanke på hur första matchen såg ut, och med tanke på att Barca spelar hemma inför en utsåld arena är det fördel spanjorskorna. Men det faktum att Bayern slipper spela match under den här veckan är en fördel för tyskorna.

I Spanien är det en stor sak att Barcas herrtränare Ernesto Valverde har för avsikt att gå på matchen. Valverde var med och drog igång Athletic Clubes damlag, och har ett genuint intresse för damfotboll sedan dess.

När vi ändå är i Spanien och Barcelona så noteras att lokalkonkurrenten Espanyol lockade 20 615 åskådare i helgens hemmamatch mot Atletico Madrid. Som grädde på moset meddelade Espanyols klubbledning att de höjer spelarnas löner med 30 procent.

Det har varit ett antal fina publiksiffror i Spanien på sistone. 23 812 såg exempelvis derbyt Betis–Sevilla helgen innan påsk.

Tillbaka till Frankrike. Vittsjö drömde om att göra en storvärvning i sommar. Men det blir ingen återkomst för Linda Sällström i damallsvenskan till hösten. Finländskan har nämligen skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med Paris FC.

Kul för Sällström. Onsdagens ligamatch blev däremot inte så kul. Paris FC förlorade nämligen med 1–0 hemma mot Montpellier. Segerskytt i den 72:a minuten var glädjande nog Sofia Jakobsson.

Noterbart var att Linda Sembrant satt på bänken hela matchen. Jag vet inte skälet, men det skulle kunna höra ihop med att lagkaptenen verkar vara på väg att lämna. Jakobsson spelade i 82 minuter, medan Marija Banusic överhuvud taget inte ingick i Montpelliers matchtrupp.

Omgångens spelare var Marie-Antoinette Katoto som gjorde hela fyra mål när PSG vann med 6–2 mot Bordeaux. Därmed passerade hon Ada Hegerberg i toppen av skytteligan. Med en omgång kvar leder Katoto på 22 mål, tre fler än norskan. På delad tredjeplats ligger Le Sommer och PSG:s Kadidiatou Diani som båda har gjort 13 mål.

I England vann Arsenal i helgen med 2–1 mot Everton efter att Vivianne Miedema gjort sitt 21:a ligamål för säsongen – nytt rekord i WSL. Därmed säkrar Arsenal ligatiteln vid seger i söndagens bortamatch mot Brighton.

Helgens klart snyggaste mål i England gjordes dock av kanadensiska Adrianna Leon. Jag gissar att hon sov rätt gott efter den här vänstervolleyn, trots att hennes West Ham till slut föll med 2–1 hemma mot Birmingham.

Jag avslutar den här lilla internationella genomgången i USA. I Salt Lake City firade hela 18 015 åskådare Utah Royals seger i lagets premiär.

Kanske att Utah Royals kan ta upp kampen med Portland om segern i publikligan? Veckans mål gjordes i en annan match. Det cyklade nämligen Orlandos australiska mittback Alanna Kennedy in i mötet med Seattle.

11 tankar på “Bruttotrupp, Lyon, Sällström och Jakobsson

 1. Man kan ju undra varför FIFA måste lägga sig i ländernas trupputtagning och dessutom redan på det här stadiet. Det borde väl vara upp till respektive land att ha ordning på det administrativa. Litar de inte på att länderna fixar detta? Kanske bara ett sätt för FIFA att höja tempen inför mästerskapet och fixa lite buzz. Du skriver ”läcker ut” – bruttotruppen kommer alltså att vara hemlig? Men aktuella spelare måste väl i alla fall veta om de finns i truppen.

  Vilka består då truppen av? Gissningsvis finns huvuddelen av de som var med i Sydafrika och Algarve med. Detta kompletterat med U23-spelare och de som av och till funnits med i PG:s landslag. Kärnan och de som är närmast 23-mannatruppen är nog inte så svår att lista ut upp till knappt 20 spelare. Gissar att 50-truppen innehåller rätt många helgarderingar som PG vill se några matcher till med, dvs där det står och väger. Om inte exempelvis en spelare som Samuelsson blir spelklar illa kvickt är det en rejäl chansning om hon skulle tas ut till VM, även om hon vore given fullt matchtränad. En lirare som Banusic hade nog behövt spela konstant för att komma med i både 50-truppen och VM-truppen. Ska vi gissa att spelare som Blomqvist i KGFC, Aronsson i PIF, Boriero och Nordin i Växjö finns i 50-truppen? Kanske till och med unga Bennison i FCR? Ekroth kan nog mycket väl vara med i 50-truppen. Det var ingen slump att det var just ett nickmål hon gjorde nyligen. Det vore dock en rejäl sensation om hon tog sig in i VM-truppen som 29-årig A-landslagsdebutant. Det är ju först de fem-sex senaste åren hon fått bra med speltid, främst i Hammarby och Djurgården.

  Det är nog inte bara pengar och vad pengar kan köpa som lett till 13 raka för Lyon. En ”storklubb” agerar också på ett visst sätt både på och utanför planen och mot många lag startar de med ”ett halvt måls ledning”. Det närmaste deras överlägsenhet vi haft i Sverige är förstås Umeå IK (och en gång i tiden Öxabäck och Jitex), men det är ändå stor skillnad.

  Kul för Sällström som sagt. Hoppas att de inte är alltför besvikna i Vittsjö. Jag tror de ändå ser henne som ”sin” spelare. Med några år utomlands till kanske hon fixar läkarstudierna som hon var på väg att påbörja för ca tio år sedan (om de fortfarande är aktuella), utan studielån.

  • Bruttotrupper finns i fler sporter. I handboll offentliggörs de dessutom på de internationella förbundens hemsidor, men det brukar handla om ett par dagars framförhållning till trupperna definitivt tas ut så tiden för spekulationer blir inte lång.

   Sen vet jag inte vad randanmärkningen om Sällströms eventuella läkarstudier ska syfta till?

   Ja, hon tjänar självklart mer i Paris än i Vittsjö. Vad hon gör med pengarna är väl hennes ensak?

   • Jodå ”FH”, att det förekommer bruttotrupper i andra sporter vet jag också, men det gör inte saken mer motiverad. Eller hade du något bidrag till frågan utöver vad FIFAs förklaring är?

    Det är så självklart att det inte ens behöver nämnas att Sällström gör vad hon vill med sina pengar. Att jag skrev detta behöver inte rättfärdigas om man har lite fantasi, men bara för din skull: för ett tiotal år sedan tänkte hon bedriva läkarstudier parallellt med spel i Damallsvenskan, men valde bort studierna när hon insåg att det inte skulle fungera. Det är ett exempel på hur villkor kan förändras och att spelare umgås med planer för livet efter fotbollen, kanske till skillnad från herrspelare. Konstigare än så var det inte – i alla fall för mig.

    • Beklagar, men jag förstår fortfarande inte vart du vill med pengaresonemanget.

     Det jag tidigare snappat upp var att Sällström avbröt sina läkarstudier i Linköping för att det inte gick att få ihop tidsmässigt med fotbollen.

     Att villkor förändras och att utlandsproffset om hon så önskar kan använda det hon tjänat ihop för att förbereda livet efter fotbollen är väl alldeles utmärkt. För min del spelar det sedan mindre roll om hon fixar sina studier med eller utan studielån.

     Beklagar också om min kommentar angående bruttotrupper inom handboll föll innaför din kunskapsram.

     I fortsättningen ska jag vara noggrann med att bara svara på de frågor du ställer, så att debatten kan frodas och leva vidare enligt ditt överbestämmande.

    • Du vill tydligen förlänga min korta kommentar om Sällströms eventuella studier. Jag vill inte komma någon särskild vart med detta. Jag gjorde bara en hyggligt aktuell kommentar till något som framkommer och i vid mening diskuteras då och då – att spelare har mycket olika förutsättningar – från helproffs till halvproffs och så vidare, inte minst i Damallsvenskan. Jag tycker också det är utmärkt att Sällström, eller någon annan, ger sig själv möjligheter att förbereda en karriär efter fotbollen. Det är ju ingen dans på rosor eller ”glammigt” alltid som utlandsproffs, något som exempelvis Asllani, Ekroth och Sällström vittnat om.

     Det finns ingen anledning att beklaga något du skrivit eller kommer att skriva. Alla röster behövs. Varken du, jag eller någon annan kan gissa vad andra vet. Det där om ”överbestämmande” verkar bara syfta till att sätta dig i falsk offerposition och samla sympatipoäng, så det bortser jag ifrån. Den enda som har ”överbestämmande” är bloggaren.

   • Bara ett litet förtydligande. Om jag inte är alldeles fel informerad så hade inte ”Sällis” lagt sina läkarstudier på hyllan. Under åren i Vittsjö pluggade hon (enligt egen utsago) under höstterminerna vid medicinska fakulteten i Lund. Så jag är nog helt övertygad om att vi en dag kan titulera henne ”doktor Sällström”. Och nej, även om det finns en viss besvikelse i Vittsjö tror jag inte att den är alltför stor. Linda är en fantastisk människa och värd all framgång.

 2. Apropå Sällström och hennes förra klubb Vittsjö GIK: ett lästips – Offside nr 2, 2019 har en artikel om klubben. Ungefär så lång ifrån rampljus, stora pengar, tiotusentals åskådare och betongarenor som man kan komma. Läsvärt!

 3. Som vanligt – tyvärr – staplas det fler frågetecken än utropstecken när det gäller Marija Banusics förehavanden. Sedan hon kom till Montpellier har det varit knäpptyst om henne och nu fanns hon inte ens uttagen i truppen mot Paris FC. Redan på väg bort, i sällskap med Sembrant? Måhända är Montpellier på väg att ”avsvenskas” helt, efter Blackstenius uppbrott – snart kanske det bara är Sofia Jakobsson som stretar på i den sydfranska klubben.

 4. Beklagar, ”FH”, men jag fattar inte varför du hänger upp dig på en liten detalj om Linda Sällström, skrivet mer i förbigående av signaturen ”The Observer”. Letar mellan raderna, men hittar inga ovälkomna avslöjanden eller ofördelaktigheter om den förträffliga personen och idrottskvinnan, känd som ”Sällis”. Hon har helt klart sin egen framtid utstakad, oavsett vad vi tycker och tänker. Det verkar dock som om du vill göra en hel hönsgård av en liten fjäder av ”The Observers” inlägg.

  ”Living is easy with eyes closed
  Misunderstanding all you see.”
  (John Lennon)

 5. Pingback: Liten guide till semifinalerna | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.