Segrar för effektivt Norge och ineffektivt Spanien

Under lördagskvällen var det två matchen mellan europeiska och afrikanska lag. Båda spelade med europeisk seger, fast efter helt skilda matchbilder.

Norge visade makalös effektivitet i 3–0-segern mot Nigeria. I den första halvleken gjorde norskorna fler mål än de hade avslut mot mål. I nuläget är bara ett av Norges tre mål bokfört som självmål, men kanske att det skall vara två. Jag har inte sett någon repris ur klockren vinkel, men kanske att även att målskytten för 1–0-målet kommer att ändras från Guro Reiten till självmål.

Just de norska kantspelarna Reiten och Caroline Graham Hansen var fantastiska ihop. Båda klev in från sina kanter, och när de kombinerade med varandra var Norge farligt.

Jag hade 6–3 i målchanser till Norge, som gjorde mål på sina tre första. Då tyckte man synd om Nigeria, som ändå startade ganska hyfsat, rent spelmässigt. För Nigeria var det en väldigt tung förlust. Utöver slutsiffrorna 0–3 fick man även Faith Ikidi utburen på bår.

Jag upplevde att Rita Chikwelu och Francisca Ordega var Nigerias två bästa spelare. Med lite flyt hade även någon av dem kunnat bli målskytt.

För Nigeria väntar närmast Sydkorea i något som känns som en måstematch. I VM 2015 var Sverige sista lag till åttondelsfinal på tre poäng och nollmålskillnad. Det är inte orimligt att det kommer att krävas något liknande den här gången. Därmed kan det vara så att Nigeria först måste vinna mot Sydkorea, och sedan ta poäng mot Frankrike i sista gruppmatchen för att kunna nå avancemang.

För Norge ser det däremot positivt ut inför gruppfinalen mot fransyskorna på onsdag. Efter diverse problem ser det även positivt ut för Spanien.

Medan Norge gick rakt mot mål när man närmade sig motståndarnas straffområde verkade spanjorskorna periodvis ha något förbud mot att avsluta. Spanien passade runt, runt och runt mot Sydafrika.

Banyana Banyana spelade däremot närmast extrem kontringsfotboll. De gjorde 1–0 genom blixtsnabba Thembi Kgatlana mitt i den första halvleken. Och elva minuter in i den andra var samma spelare mycket nära att göra 2–0. I det skedet var Spanien illa ute.

Men med hjälp av två straffmål från Jennifer Hermoso vände spanjorskorna matchen. Den första straffen var inte mycket att snacka om. Sydafrikanska backen Janine van Wyk hade armarna i en slarvig position när hon stoppade bollen.

Den andra straffen var tyngre för Sydafrika. När situationen inträffade hade jag ingen som helst tanke på att det kunde bli straff. Men när VAR-domaren kallade på uppmärksamheten såg man hur dubbarna från Nothando Vilakazi träffade inhopparen Lucia Garcia.

Det var nog inte med vilje, men det var klantigt. Samtidigt som jag tycker att domslutet med straff och varning – vilket innebar rött kort för Vilakazi – var hårt, så förstår jag domaren. Vilakazi har sträckt ben och träffar spanjorskan högt upp på låret.

Grymt för Sydafrika, och enormt skönt för Spanien. Trots stort övertag i bollinnehav tycktes nämligen inte spanjorskorna ha kapacitet att skapa målchanser. Man letade hela tiden passningar istället för att gå på avslut. I matchens slutskede kunde dock till slut Spanien även göra ett spelmål.

Det kom efter otroligt klantigt försvarsspel av Leandra Smeda. Vittsjöspelaren hamnade helt fel och upphävde offsiden på Lucia Garcia med många meter. Fri med målvakten kunde Garcia enkelt gör 3–1.

På onsdag spelar Spanien och Tyskland gruppfinal, och dagen efter drabbar Sydafrika och Kina samman. Känslan är att det fortsatt är öppet i grupp B. Alla lagen visade spännande kvaliteter i öppningsrundan.

I morgon fortsätter VM med tre matcher. De spelas enligt följande:

13.00: Australien–Italien

I sista stund har mittbacken Laura Alleway strukits ut Australiens VM-trupp på grund av skada. Hon ersätts i VM av Karly Roestbakken.

15.30: Brasilien–Jamaica

I den matchen kommer inte Marta till spel. Hon har tyvärr problem med en lårskada.

18.00: England–Skottland

 

8 tankar på “Segrar för effektivt Norge och ineffektivt Spanien

 1. Tungt för Nigeria men även för Piteå. Bara att hoppas för deras del att Ikidi kan vara tillbaka i spel snart för hon är nog en av lagets få nyckelspelare för vilken det inte finns någon klockren ersättare i truppen.

  Kul med succéstart för Norge, jag tror Hegerbergs mycket onödiga utspel strax innan VM drog igång kan ha svetsat ihop laget där hon nog inte lär stå högt i kurs. Jag har förstås ingen aning om hur det skurit sig mellan henne och ‘förbundet’ men som herrlandslagets Martin Ödegaard uttryckte det så är det väldigt korkat att snacka skit just innan en mästerskap.

  • Intervjun gjordes långt tidigare, i februari. Det är inte direkt Ada Hegerbergs fel att tidningen låg på intervjun tills nu.

   • Josimar är Norges motsvarighet till Offside. Enligt tidningen var Hegerberg informerad om att intervjun skulle publiceras i det nummer som kom ut precis innan VM.

    • Tror att du negligerar problematiken Rydén. Hegerberg hade säkert helvete i landslaget, hon kunde ju inte sova bl a. Istället för att komma till botten med det , som hon själv, verkar som, vill göra genom detta uttalande, då utropar du henne till ”egoist” med mera. utan minsta förståelse för hennes situation kring landslaget. Sådan typ av journalistik, som vårdar något sort ”kult” om landslaget hade vi bekantats oss i kalla krigets ”roliga” dagar, bl a med DDR makalösa sport resultat påhejad av en statligt dopningsprogram,, där ifrågasättande eller kritik i själva landet lede till arbetslägren..oavsett tajmingen..
     Nu är det bara ”skitsnack” som Hegerberg håller på med eller hon var ”feltajmad” , hon riskerar ju inte påföljder utöver då utfrysning från landslaget
     Skulle påstå att i det svenska landslaget är det samma tankegångar kring individer som inte mådde bra av medverkan i det svenska landslaget dess upplägg som råder samt folk som styr. här talar vi om gamla, rigida kommunister i sättet och tankegången att göra saker på fast nu kallar de sig feminister eller liknande…Björn Rosengren, forna näringsminister, kallade Norge för ”den sista sovjetiska staten”…uttalande kom från en man som lever i ett sådan, skulle jag tycka,

     • En lagspelare sätter laget först. En egoist sätter sig själv först. Vårt moderna samhälle skapar alltfler egoister.

      Jag antar att du aldrig har varit ledare. För du tycks tro att det är den lättaste saken i världen att leda en grupp. Men jag kan meddela dig att det är vansinnigt svårt att få till en större grupp där alla trivs. Ju fler starka individer du plockar in i en grupp, och ju fler egoister du plockar in, desto större risk för konflikter. Ett landslag består oftast av många starka individer – det krävs en styrka hos varje individ som slår sig in bland de bästa i ett land i en idrott.

      Jag har ingen aning om hur det gått till i Norges landslag. Jag kan bara notera att ingen annan spelare har stött Hegerberg. När storstjärnan säger ifrån är det lätt för andra att följa efter. Men hon verkar ju faktiskt vara den enda som har mått dåligt i laget. Man undrar ju faktiskt varför det blivit så? Är det verkligen beroende på en DDR-kultur?

      För övrigt har jag inte förstått om ditt idealsamhälle existerar. Det vore otroligt spännande att få veta vilket land du tycker har den ideala livsmiljön.

    • ”En lagspelare sätter laget först. En egoist sätter sig själv först. Vårt moderna samhälle skapar alltfler egoister. ”———————-det här låter som användarmanual till ”Lagets betydelse för nybörjare”. Om vi vänder oss till Hegerberg då är hon i högsta grad en lagspelare i Lyon, så din teorin stämmer inte
     ”Jag antar att du aldrig har varit ledare. För du tycks tro att det är den lättaste saken i världen att leda en grupp.”—————–tänker inte lägga fram mina gärningar inom sporten, kan bara meddela dig att du har fel..problemet i din resonemanget är väl att du lägger stor vikt vid ledarnas roll medan spelare betraktar du som verktyg i händerna på dem. Sådana typ av lag sällan leder sporten framåt..det är ett teknokratiskt syn på sporten Rydén, där människor kommer så småningom att förvandlas till ”robotar”
     ”—————det krävs en styrka hos varje individ som slår sig in bland de bästa i ett land i en idrott.”———————–återigen urklipp från en ledar-manual, har inget med individens kompetens att göra utan bara användbarhet
     ”Jag kan bara notera att ingen annan spelare har stött Hegerberg.”————-du är motstridig, först har du ingen aning om hur är det i Norges landslag men ändå vet du att ingen stötar Ada H……svaret till din påstående stavas egoism och avundsjuka. ingen vill riskera sin plats i landslaget genom att ge support till ”svikare” …sedan en tjej som tjänar 30.000€ /månad mot ett gäng som hamnar på 2000-3000€/ månad gör saker inte bättre..
     ”Är det verkligen beroende på en DDR-kultur? ”—————–i Skandinavien ”odlar” man icke fotbollsstjärnor, de föds ju bara där, stjärnor blir de annanstans
     Fråga dig varför?-
     ”För övrigt har jag inte förstått om ditt idealsamhälle existerar.”———————nu är du övertygad om att vi lever i världens ”bästa” bla, bla…eller mellan rader så önskar du att jag vandrar vidare till ”förlovande” landet..
     Att vandra till ”förlovande fotbollen” dock är väl inget fel på. Jag är säker på att alla har sitt ideal. Din verkar bottna i en teknokratiskt saga med ”experter” som moderna Messias som alla andra ska följa efter…med andra ord att hålla i händerna en liten tavla med de magnetiska gubbar klistrade på, detta framför auditorium stumma och orörda spelare,som anstränger sig att fatta på, snacka om kreativitet. Detta gör ingen av de till stjärnor.. inte heller till en bra spelare. Tycker du inte det ?

     • Jag vill bara veta vilket samhälle som du tycker ligger närmast idealsamhället.

      När det gäller ledarens roll anser jag att den är otroligt viktig för hur en grupp fungerar. Och ledaren måste ibland välja vilken vilja den skall följa. Ta exempelvis den otroligt framgångsrika fotbollsledaren Pep Guardiola. I Barcelona fick han en gång i tiden välja mellan vem av Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic som hans lags spel skulle anpassas efter. Hans val framkallade många negativa åsikter i Sverige. Men valde han fel?

    • ”Och ledaren måste ibland välja vilken vilja den skall följa”————jo, det är nog så. I de svenska förhållanden dock sällan handlar det om ett spelares vilja utan om möjligen en liten grupp.
     ”Ta exempelvis den otroligt framgångsrika fotbollsledaren Pep Guardiola. I Barcelona fick han en gång i tiden välja mellan vem av Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic som hans lags spel skulle anpassas efter”————————är du säker på att Guardiola bestämde det? Även fåglar på en gren sjunger om att det var Messi som klargjorde saken för Pep.
     ” Men valde han fel?”——————-som sagt knappast att det var han som bestämde Förhållanden i Barcelona kan du inte se ur en svensk perspektiv.
     Det var förstås ett fel drag av Zlatan att signa för den katalanska klubben. Rent historiskt så hade de alltid en stor lirare alla andra i laget kretsade omkring, kom ihåg Stoitjkov, Hagi, Laudrup,, Ronaldinho ocn nu Messi…det fanns ingen utrymme för 2…Neymar har lämnat av den anledningen
     Så Zlatans ego fick en kortvarig törn medan Pep fick hans vrede
     Observera då att varken Zlatan eller Messi sagt något dåligt om varandra. som ändå känns helt ok
     Huruvida Barcelona skulle klarat sig med Zlatan istället för Messi kommer vi aldrig veta, jag tycker dock att Messi är bättre spelare än Zlatan av den enkla anledningen; hans fotboll tilltalar mig mer än Ibrahimovics

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.