Tyskland hackade sig till tre poäng

Frankrike imponerade stort mot asiatiskt motstånd i går, man avgjorde redan före paus. Däremot hade Tyskland det mycket jobbigare mot asiatiskt motstånd i dag.

Bakom den tyska 1–0-segern rymdes en hel del flyt. Faktum är att jag tycker att oavgjort hade varit det rimligaste resultatet. Dels för att jag fick det till jämna 5–4 (3–3) i tysk favör vad gäller bra målchanser.

Men kanske framför allt för att tyskorna hade lite hjälp av domaren. Jag upplevde att Tyskland fick med sig alla tveksamma domslut. Dessutom var min spontana reaktion att segermålet borde ha varit bortdömt. Den åsikten har inte ändrats.

På de repriser jag sett hoppar Alexandra Popp rakt in i en kinesiska. Tyskan är vänd åt fel håll, och ser således inte bollen. Det borde ha varit frispark.

Det som förvånade mig där var att domarna inte tog chansen att granska situationen med VAR. Om de hade gjort det tror jag inte att det tyska målet hade godkänts.

Kina överraskade på flera sätt. Dels valde man att starta med affischnamnet Wang Shuang på bänken, precis som man gjorde i genrepet mot Frankrike. Jag antar att det var ett taktiskt drag, att inleda med en defensivt inriktad elva, för att sedan få in alltmer anfallskraft ju längre matchen led.

Kina överraskade också genom att vara generellt bättre än jag förväntat. Så har bra har jag inte sett det kinesiska laget sedan VM 2015. Lagkapten Wu Haiyan höll ihop försvaret på ett utmärkt sätt. Och forwarden Yang Li hade två otroligt bra målchanser i den första halvleken. Den första borde ha varit mål, men istället för att bara rulla in bollen i tomt mål valde Yang Li två tillslag – och tyskorna hann täcka. I hennes andra friläge sköt hon i insidan av stolpen.

Kina var alltså starkt. Känslan är att laget bör ha goda chanser i matcherna mot Sydafrika och Spanien.

Tyskland däremot imponerade inte alls så mycket som när jag sett dem under våren. Tvärtom var det tyska mittbacksproblemet tillbaka. Sara Doorsoun-Khajeh hade ett par riktiga indianare som skapade riktig oreda i försvaret.

Och offensivt kom inte laget till så många avslut som man hade trott. Jag sätter ett ganska stort frågetecken för toppforwarden Alexandra Popp, som inte var så delaktig i spelet som jag hade förväntat mig. Jag tyckte det såg ut som att hon hade fokus på annat än att göra mål.

Noterbart också att tyskorna inte klarade av att utnyttja att Kinas målvakt Peng Shimeng visade stor osäkerhet i luftspelet. Där hade Kina sin största svaghet.

De som gladde i det tyska laget var ungdomarna. Giulia Gwinn, Lena Oberdorf, Lea Schüller och Klara Bühl är fyra spelare som utmärkt sig i ungdomslandslag de senaste åren. De tre första fick speltid, och visade att de är redo för att storma in även i seniorfotbollen. Framför allt imponerade Gwinn rejält. Inte bara för att hon snyggt smällde in segermålet. Hon gjorde ett stort arbete både offensivt och defensivt längs sin kant.

Sammanfattningsvis var det inget guldspel som tyskorna visade upp. Å andra sidan vinner man inte VM-guld under gruppspelet. Tyskland kommer att få chans att växa sig in i turneringen, något laget brukar vara bra på.

10 tankar på “Tyskland hackade sig till tre poäng

 1. Ja, Popp såg verkligen inte ut att vara med i matchen. Märkligt nog låg hon ändå bakom målet med det där otajmade ingripandet, men fick annars väldigt lite uträttat. Dåligt för Tyskland (och för mitt fantasylag).

 2. ”Men kanske framför allt för att tyskorna hade lite hjälp av domaren. ”————-bravo Rydén, så ska det låta på en som bevakar fotbollsmatcher, detta oavsett vem är det som spelar.
  Jag skulle gå ännu längre och säga att denna matchen visar hur damfotbollen, för tillfället, är klart korrupt
  Det var nämligen en skandalös domarinsats! Huvuddomaren hade en kriteriet för kinesiskor en helt annan till Tyskland; massvis med ex, typ klart tackling på bollen först, domaren delar ut gult, klart offside i min 76-77, domaren låter tyskorna försätta men de lyckades ej göra mål då blåser hon offside!!!!! Kinesiskorna spelade tufft men inte fult då var meningen att ”lugna ner” deras aggressivitet som denna mediokra kanadensiska domaren faktiskt lyckades uträtta istället för det tyska laget….sedan att de tyska spelare håll på med filmningar med diverse slag och kreativitet, gör de inte till något bra lag att heja på. Detta trots meriter..
  Nej, VM är redan avgjort, det är USA som vinner, särskilt om Steinhaus dömer finalen…synd att den tävlingen som borde vara befriad av aktivism samt ”politik” bottnar i just det..

  • I den där offsidesituationen gjorde domaren precis som de skall. Med VAR skall domarna inte blåsa offside om det finns minsta tvekan, utan de skall låta spelarna spela färdigt situationen innan de blåser. Så just det var ingen skandal.

   Vad har Steinhaus gjort för att få dig så misstänksam mot henne?

   • Tänk på om tyskorna gjorde mål i den ”offside”situation, då skulle spelet vandrat vidare utan åtgärd , misstänker jag…precis som Popp knuff vid den tyska målet, resulterade i nada, zero, inget
    Angående Steinhaus så tycker jag att hon ska inte döma USA matcher. Hon visade i VM finalen USA-Japan klart dålig omdöme vid flera situationer som resulterade i mål….hennes fotbollsuppfattning har ingen utrymme för en kreativ fotbollsfilosofin, bara den fysiska som gäller. Hon är därmed enkelspårig, som domare då borde hon besitta på kunskaper och känslan för alla sätten man spelar på..det har hon definitivt inte….

  • Håller med dig om usla domarinsatsen i Tyskland-Kina. Tysklands mål borde givetvis inte ha godkänts eftersom en tysk spelare knuffade en kinesisk i straffområdet precis innan. Men nivån låg på en helt annan för Tyskland än för Kina. Precis samma tendenser i gårdagens två övriga matcher, de europeiska lagen skulle skyddas mot de afrikanska och asiatiska.

 3. Såg i någon match att det gjordes mål men efter VAR kontroll så blåstes det av för offside . Det var nog bara 1 dm offside. Känns lite som science fiction. Spanien fick också en straff efter VAR kontroll. Det hjälper domaren och blir rättvist.

 4. Spelet skall gå vidare vid svårbedömda offsidesituationer för att sen korrigeras med VAR.Vilket varje fotbollsintresserad i rimlighetens namn känner till.Tysklands mål borde inte ha godkänns.Varför?Två spelare som kolliderar och den mindre faller.Ser om situationen 10 gånger och upptäcker inget så pass allvarligt ruff som gör att det skulle varit kinesisk frispark.Tyckte det var frispark först men har ändrat mig.Har inte läst någon kinesisk reaktion på det tyska målet.Kinesiskorna skadade tre tyska spelare,bla Popp och Marozsan.Ska man klaga på domaren så ska det vara att hon var för snäll mot kinesiskorna brutala framfart.Och vilka tyska spelare filmade?Ge namnen.Hade inte en tråkig sekund när jag såg Tyskland-Kina.Och det tyska spelet var bra emellanåt.Ett lag börjar som mästare innebär inte att det blir mästare till slut.Och jag kan inte se att Tyskland spelade dåligt.Tvärtom,hyggligt bra.Och detta överdrivna klankande på Tyskland.I början på matchen spelade Tyskland med aggressivitet och en nästan perfekt fotboll.Tysk damfotboll har genom åren stått för offensiv fotboll,mycket mål och underhållande spel.En damfotbollsnation att hålla tummarna för och verkligen önska dom lycka och framgång i detta VM.Det är bara patologiska figurer som alltid ska klanka på Tyskland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.