Bomben: Rosengård köper Anvegård

Anna Anvegård

Jag hade fel information om det svenska transferfönstret i förra veckan. Okritiskt hade jag gått på den info som kom fram först när man googlade just svenska transferfönstret. Men det stängde inte alls i går, utan är öppet även i dag och i morgon.

Och i dag fick vi sommarens mest anmärkningsvärda damallsvenska övergång. Växjö säljer Anna Anvegård billigt till Rosengård. Jag skriver billigt eftersom de högsta damallsvenska övergångssummorna har handlat om några hundra tusen kronor. Och trots att Anvegård har 1,5 år kvar på kontraktet sägs den här övergången inte vara den dyraste hittills.

Det är dock en övergång som ytterligare sänker oddset på FC Rosengård som svenska mästarinnor. Det här är verkligen en maktdemonstration från Malmöklubben. Faktum är att trots att man har tappat toppspelare som Anja Mittag och Iva Landeka i det här fönstret skulle jag säga att Rosengård har ett klart bättre lag nu än man hade före VM.

För jag anser att duon Jelena Cankovic och Anvegård är bättre än vad Landeka och Mittag varit det senaste året. Dessutom har ju danska Sofie Svava imponerat hittills, plus att sena vårvärvningen Anam Imo kommit in bättre i laget.

Faktum är att det kan bli dåligt med speltid i höst för norska VM-spelaren Lisa Marie Utland – det trots att hon är lagets klart bästa målskytt så här långt.

Det skall bli otroligt spännande att se smarta Anvegård i en så bra omgivning som hon får i Rosengård. Jag tror att 22-åringen kommer att passa perfekt i Rosengård, och att hon kommer att lyfta lagets anfallsspel ytterligare. Det är förstås en stor fördel att hon redan har spelat ihop med offensiva speluppläggaren Cankovic i över 1,5 år och de båda kan varandra utantill.

För Växjö är ju det här ett blytungt tapp. Ett tapp som visar att klubben har riktig panik när det gäller ekonomin. Sportchef Frida Andersson sa i och för sig till mig i förra veckan att klubben inte har några proffs, men det hjälper ju förstås ekonomin att man slipper Anvegårds lön samt att man får en liten övergångssumma.

Men det sänder också en signal om sänkt ambitionsnivå i Smålandsklubben. Den här affären innebär att man omgående kan sluta prata om Champions League, som man gjort tidigare. För dit når man inte om man säljer sina nyckelspelare.

På Växjö DFF:s hemsida säger sportchef Andersson så här om affären:

”Naturligtvis är det oerhört tråkigt sportsligt att tappa en sådan duktig spelare som Anna Anvegård, speciellt under brinnande säsong! Vi känner dock att vi inför resten av säsongen är trygga sportsligt och vetskapen om att detta kunde hända har funnits där en tid, därav värvningen av Ria Öling som vi ser som en spelare som vi vill bygga en ny framtid med i Växjö DFF och som redan visat sig oerhört viktig för laget.”

Anvegård lär ju för övrigt finnas med i den EM-kvaltrupp som Peter Gerhardsson presenterar i morgon klockan 14.00. Det kommer däremot inte Fridolina Rolfö göra. Hon har börjat springa efter den skada hon fick i bronsmatchen, men hon är fortfarande en bit ifrån att spela fotboll.

Jag tippar att Loreta Kullashi tar Rolfös plats i truppen. Men det skulle också bli Michelle de Jongh. I övrigt tror jag att Nilla Fischer kommer att vara med i truppen, trots att hon har skadeproblem.

6 tankar på “Bomben: Rosengård köper Anvegård

 1. ”Fallet” Cankovic och ”bomben” Anvegård, visar på hur den ”moderna” rasismen yttrar sig, som dessvärre, med sagor om ”ett missnöjd spelare förstör för laget” även du Rydén, har bidragit till. Här handlar det om klubbens samt lilla bloggosfärens/medias/ behandling av 2 spelare med olika bakgrund. Själv tyckte jag att de borde behandlats som fotbollsspelare, som de faktist är det och inget annat, men arvet är en knepig grej, det ställer till det för var och en av oss.
  Den gamla baronen Pierre de Coubertin har skrivit spalter om det. Om man lyckas hitta det nämligen, i de välvalda, politisk korrekta samt köns jämlika utbudet i landets bibliotek.
  ”För att jag anser att duon Jelena Cankovic och Anvegård är bättre än vad Landeka och Mittag varit det senaste året”———————– hm, på en sida så har vi en överskattad anfallare som gjort bara 3 mål på 12 omgångar, samt en som gillar att ”stajla” med sitt spel , också hon något överskattad. Duo Landeka-Mittag däremot har bevisat lite grand vad de är kapabla till så din jämförelse är ju inte det. Det är snarare önsketänkande

  • Både Cankovic och Anvegård har behandlats som fotbollsspelare. I alla yrken förväntas du göra ditt bästa för din arbetsgivare. Det finns trovärdiga uppgifter om att den ena av de två inte gjort det. Svårare är det inte.

   Men du kanske har andra uppgifter om de båda övergångarna? I så fall får du gärna berätta, i stället för att återigen lägga det trötta rasismkortet på bordet.

   När det gäller jämförelsen mellan hur Landeka/Mittag och Cankovic/Anvegård har presterat det senaste året handlar den förstås om en personlig åsikt som man inte behöver hålla med om.

   Här är spelarnas statistik i årets damallsvenska. I jämförelsen får man betänka att Anvegård har spelat sina matcher i ett bottenlag, medan övriga tre har spelat sin tid i ett topplag:

   Landeka 7 matcher, 1 mål, 0 assist
   Cankovic 7 matcher, 1 mål, 3 assist
   Mittag 6 matcher, 0 mål, 7 assist
   Anvegård 12 matcher, 5 mål, 1 assist

   • ” I alla yrken förväntas du göra ditt bästa för din arbetsgivare.”—————-det här låter ju som gammaldags moderat- mantra, som numera fungerar ju inte.
    Särskilt inte i fotbollen, då spelarna kan inte likställas med ”boskap” på arbetsmarknaden, såsom moderaterna ser på dem De har ju specifika kunskaper, de är unika i sina skils och egenskaper mm T o m i ett ”moderatvärld” sådant ”arbetskraft” betingar extrapris, om du vill resonera på det sätet.
    ”Det finns trovärdiga uppgifter om att den ena av de två inte gjort det. Svårare är det inte. ”———————–det här är kvalificerad struntsnack Rydén, trodde att du kunde lite mer
    ”Här är spelarnas statistik i årets damallsvenska. I jämförelsen får man betänka att Anvegård har spelat sina matcher i ett bottenlag, medan övriga tre har spelat sin tid i ett topplag: ”—————————-statistiken är ju värdelöst, utöver för de räknenissar, teknokrater och diverse folk som ser på sporten som en del av löpande band produktion
    Och visst ska en duktig forward som spelar i -ett bottenlag göra massvis med mål just av denna anledning, därmed din tes stämmer ju inte. Problem med Anvegård är hennes begränsade individuella förmåga, som i sig är signum på de svenska landslags anfallare, alltid beroende av en spelare till som ska göra 90% av jobbet. Fotboll är också ett individuellt spel, tycker du inte det Rydén?.

    • Skulle det vara ett gammaldags moderatmantra att spelarna förväntas göra sitt bästa för sin arbetsgivare?

     Nu handlar den här bloggen ju om damfotboll. Men jag gör ett litet undantag här. För såvitt jag vet finns det inget etablerat politiskt parti som tycker att arbetstagare skall få maska eller strunta i att göra sitt jobb. Partierna har olika uppfattning om hur lång arbetstid man skall ha, och om vilken typ av arbetsgivare man skall ha i olika branscher, exempelvis privat, statlig eller kommunal. Men jag har aldrig hört något parti säga att arbetstagaren inte skall göra sitt bästa. Har du?

     Men du betalar väl antagligen gärna ut lön till folk som struntar i sitt jobb. Eller?

 2. Pingback: Aronsson och Kullberg i EM-kvaltruppen | En blogg om internationell damfotboll

 3. ”Proffs” är nog ett tänjbart begrepp, men om Växjö menar spelare som helt lever av fotbollen som enda inkomst, så kanske det stämmer? Svenska mästarna Piteå har heller inga proffs, säger de. ”Helproffs” kanske det inte finns så många i Damallsvenskan, men minimilönen för utländska spelare på drygt 14 000 kan kanske ses som en helproffslön. Man ska dock inte underskatta värdet av annat som ordnas för spelare som lägenheter, leasingbilar, jobbkontakter och en så enkel sak som att klubben står för många måltider. Vad det är värt kan diskuteras. En liten utvikning….

  ”…trygga sportsligt…” innebär att VDFF räknar med att de klarar kontrakten i DA, utan Anvegård? Och att de gett upp ambitionen att klättra speciellt mycket. När ett garanterat ”helproffs” som Asllani lämnade LFC var deras vinst att de slapp lönekostnaden. Om VDFF släpper Anvegård enbart för att slippa lönekostnaden är de verkligen i ekonomisk kris, så en slant till bör det ha blivit.

  Att särskilt en ledande spelare lämnar under säsongen brukar framkalla olika synpunkter. En del tycker att varje spelare självklart ska ta chansen oavsett när den dyker upp. Andra tycker att spelare ska spela klart kontraktet, eller åtminstone innevarande säsong. Möjligen kan man också tycka det är skillnad på att lämna för en annan klubb i DA, eller att gå till en utländsk klubb som antagligen betalar mer och vars liga ligger i (delvis) annan fas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.