Aronsson och Kullberg i EM-kvaltruppen

Ronja Aronsson

Klockan 14.00 satt jag bänkad för att få se Peter Gerhardsson sammanfatta VM och presentera sin trupp till EM-kvalet i Lettland tisdagen den 3 september.

Tyvärr blev det ingen sändning från presskonferensen. Men en trupp har vi i alla fall fått.

Och lite överraskande innehåller den trion Ronja Aronsson, Emma Kullberg och Pauline Hammarlund. Jämfört med VM-truppen ersätter de tre nya trion Nilla Fischer, Mimmi Larsson och Fridolina Rolfö.

Kul med Aronsson, som jag lobbat för i perioder under ganska många år. Dock kom det överraskande att hon kom med just nu. Piteåbacken är debutant i truppen, det är även Kullberg som har varit en av de allra hetaste spelarna i damallsvenskan de senaste veckorna. Minns att Kif Örebros tränare Stefan Ärnsved lobbade hårt för sin mittback efter 0–0-matchen i Göteborg.

Emma Kullberg

Hammarlund är ingen landslagsdebutant, hon har ju till och med spelat i en OS-final. Däremot är hon debutant under Gerhardsson.

Mötet med Lettland är ju för övrigt match Sverige skall vinna med minst fyra–fem måls marginal. Lettiskorna klarade sig inte ens vidare till det stora VM-kvalet, utan åkte ut i förkvalet efter att ha kryssat mot Kazakstan och Georgien. Det är en mjukstart på det EM-kval där vi även ställs mot Island, Slovakien och Ungern.

Det är nio grupper i kvalet. Segrarna och de tre bästa tvåorna går direkt till slutspel, medan övriga sex tvåor får spela playoff om tre platser. Slutspelet avgörs ju i England, så engelskorna har den 16:e och sista platsen.

Slutligen kan man konstatera att mina tips från gårdagens inlägg var långt ifrån bra. Loreta Kullashi och Michelle De Jongh får helt enkelt vänta på sina chanser.

Det om landslaget. Vi är nu inne i det svenska transferfönstrets sista tio timmar. I dag har en damallsvensk övergång gjorts klar. Det är den Uppsalabördiga backen Malin Winberg som byter skånsk klubb. Hon lämnar LB07 och ansluter till Vittsjö.

Jag hörde uppgifter i början av transferfönstret att Vittsjö var nära att lösa en mittback från Australien. Det slutade med att det blev en från en skånsk konkurrentklubb istället – och det behöver ju inte vara det sämsta. Noterbart för övrigt att LB var snabba på att berätta nyheten på sin hemsida – det tar sig.

I USA jobbar förbundet på att hitta en ersättare till avgående förbundskaptenen Jill Ellis. I väntan på att det jobbet tillsätts har man infört en ny tjänst kring sina landslag – en general manager.

Den första att bli damlandslagets general manager är den tidigare landslagsspelaren Kate Markgraf. Hon har två OS- och ett VM-guld på sin meritlista.

Markgraf har i varit tv-expert för olika kanaler efter sin spelarkarriär. För två veckor sedan var hon med i ESPN och pratade om Ellis avhopp.

Då nämnde hon kvartetten Laura Harvey, Paul Riley, Vlatko Andonovski och Mark Krikorian som tänkbara ersättare. Se klippet nedan. Det kanske kan vara en ledtråd, för nu är hon ju själv med i den organisation som skall hitta den nya förbundskaptenen.

I Spanien har det varit tufft för svensklaget Tacon/Real Madrid i början av försäsongen. Nu är det ju bara träningsmatcher ännu, men laget har bara gjort ett mål på tre matcher, och fått två förluster och ett kryss.

Sent i går kväll föll man med 1–0 mot Athletic Bilbao. Det var Maite Oroz som blev matchvinnare när hon slog in returen efter att själv ha slagit en dålig straff.

Tidigare i matchen bjöd Oroz för övrigt på en riktigt snygg tunnel. Se den här nedan:

I gårdagens match klev Kosovare Asllani av skadad. Men förbundskapten Gerhardsson verkade lugn på sin presskonferens. Han sa att:

”Skadan hon åkte på i går verkar röra sig om en lårkaka.”

12 tankar på “Aronsson och Kullberg i EM-kvaltruppen

 1. Utan att vara lika initierad som de som ger inblick via fotbollsbloggarna verkar de tre nya/nygamla namnen till landslaget vara välförtjänta uttagningar. Själv hade jag hoppats att Michelle de Jongh skulle slå sig in i truppen den här gången.

  På förbundets hemsida noterar man också att det blir en träningsvecka på Gotland innan avresa till Lettland. Gerhardsson gör en positiv (vad annars?) tolkning av upplägget. Andra i SvFF-organisationen borde ifrågasättas när intresset efter VM oförklarligt nog inte förvaltas med en hemmalandskamp i första tillgängliga fönster.

 2. Lite fundersam kan man nog trots allt bli med tanke på att 2 offensiva och 1 defensiv spelare ersätts av 1 offensiv och 2 defensiva. Under VM var det ju trots allt defensiva styrkan vi tog oss vidare på och inte den offensiva. Inget ont om de tre nykomlingarna i truppen då de gjort väldigt bra ifrån sig så här långt in under året. Hade dock förväntat mig att Gerhardsson skulle våga plocka med ytterligare någon offensiv spelare som visat bra form. Michelle de Jongh kunde ju absolut vara ett bra alternativ till Rolfö men sannolikt den mest formstarka Linköpingsspelaren just nu – Tove Almquist i Vittsjö – varit ett lika bra alternativ. Oerhört nyttig för lagkamraterna i Vittsjö med sin konstruktivitet och dessutom väldigt effektiv i de lägen hon får (till skillnad från några av de forwards som kom med i truppen).

 3. Tycker gott man kunde ha plockat in fler nya namn istället för de som efter sommarens vm sett slitna ut eller varit skadade till och från. Tycker i stort att Gerhardsson valt sveriges bästa spelare kvalitetsmässigt men inte formmässigt.
  De spelare jag tycker man kunde funderat på att roterat ut några inför denna match är:
  Caroline Seger: Småskadad och ypperligt läge att släppa fram Björn som ersättare.
  Julia Roddar, Elin Rubensson, och Julia Zigiotti Olme: Hela Göteborgs mittfält har känts slitna under höstsäsongen och skulle inte förvåna mig om de blir tungt skadedrabbade på grund av den hårda matchningen.
  Stina Blackstenius: Tappat fart igen efter vm men kanske kan få sig en självförtroendeboost igen.
  Olivia Schough och Lina Hurtig: Tycker de kvalitetsmässigt ligger nära många andra spelare man skulle kunna testa.

  Spelare jag gärna sett kommit med:
  Rebecka Blomqvist, Michelle de Jongh, Tove Almqvist och Loreta Kullashi.
  Hade som joker även velat se Nellie Persson med hon finns nog inte på Gerhardssons horisont ännu tyvärr.

  • Den eviga frågan om och hur mycket en förbundskapten ska testa spelare och rotera i truppen bleknar aldrig i diskussionskraft.

   Det finns anledning att se ett mästerskap som ett avslutat kapitel och börja på ny kula med en större inventering än vanligt av formstarka spelare som inte fått chansen på allvar tidigare. Samtidigt har spelarna som var med om VM-framgången gjort sig förtjänta av obruten fortsättning i landslaget. Vissa må vara slitna, så länge de spelar i klubblagen så…

 4. Apropå Kullberg som ”gamling” och debutant: senast det hände var väl med Rohlin 2007, som fyllde 27 det året. Och apropå målvakter och form kunde mycket väl Holmgren i LFC fått chansen istället för Musovic som som vanligt ser allt annat än säker ut (tur att hon spelar i ett bollförande lag…). Fast egentligen spelar det kanske ingen roll – Lindahl kommer ändå att stå, trots att just en sådan här landskamp/kvalmatch vore ett utmärkt tillfälle för de blivande efterträdarna att skaffa sig internationell rutin.

  • Sannolikt kommer den målvakt som står bara få hantera några bakåtpassningar. Tror knappt att Lettland kommer att kunna skapa en enda målchans. Så det lär inte bli så många lärdomar att ta med sig från matchen.

   • Och då talar det ännu mer för att Lindahl ska stå? Självklart inte! Det brukar ju ofta talas om att bara att vistas ”i miljön” ger värdefulla lärdomar och att få stå måste väl, oavsett ”arbetsbörda”, ändå var ytterligare ett snäpp upp och ett förtroende från FK. Dessutom är naturligtvis andra saker som kommunikation med utespelare en träningssak för en målvakt. Men det tycker du kanske inte då? Dessutom ska nog landslaget, eller bloggare, inte vara alltför kaxiga i förväg. Sverige har kanske rent av lättare att spela mot bättre motstånd än i matcher mot på papperet svagare motstånd….

    • Jag skrev inte att ännu mer talar för att Lindahl skall stå. Man kan nog utan problem ställa vilken målvakt som helst i våra två högsta divisioner i den där matchen. Men själva matchen lär inte bli så lärorik. Det lär nämligen inte bli så mycket kommunikation med utespelarna, eftersom Lettland sannolikt är det sämsta motstånd Sverige har mött på många år.

     Lettiskorna lyckades varken klara sig genom förkvalet till de senaste VM- eller EM-kvalen. Det lettiska laget har förlorat två gånger mot Jordanien de senaste två åren. Samma Jordanien som förlorade med 6–1 mot Thailand i asiatiska mästerskapen. Lettland är genomuselt, och det vore tidernas fiasko om Sverige inte tog sex poäng av dem i EM-kvalet.

     Tillbaka till målvaktsbiten så hade det förstås däremot precis som du skriver varit bra om någon ny fick känna på landslagsmiljön. Det är ju ändå ett långt läger inför matchen, där exempelvis Emma Holmgren gärna hade fått visa upp sig.

    • Om vi utgår från att jag föreslog att någon av Lindahls efterträdare skulle få stå, så svarade du att att ”…det knappast skulle bli så många lärdomar att ta med sig från matchen.” Nej, kanske inte, men de få lärdomar det kan ge borde väl en annan målvakt än Lindahl vara mest betjänt av, eller hur? Därav också mitt frågetecken (du missade kanske det) om ditt antagande talade för att Lindahl skulle stå. Jag påstod alltså inte att du skrivit att Lindahl skulle stå – jag drog bara ut konsekvensen av ditt resonemang kopplat till mitt förslag genom att ställa frågan. Konstigare än så var det inte.

     Och om nu Lettland är så genomusla som du skriver talar, återigen, absolut inget för att Lindahl ska stå, om ytterligare en landskamp på meritlistan inte är en retroaktiv belöning för ett väl genomfört VM – och så kan det ju vara, både för Lindahl och andra.

 5. Landslaget mot Lettland verkar logiskt jämfört med de som spelade i VM. På presskonferensen var Peter Gerhardsson tydlig med att den här truppen var enbart uttagen för att spela mot Lettland. Hur det blir mot Ungern i nästa match blir en senare fråga.

  Det som också presenterades var truppen till U 23 och 4 nationsturnering i England 28/8 till 3/9. Där finns de mest intressanta namnen och spännande motstånd i England, Norge och USA. Linköping har båda sina målvakter Matilda och Emma med. Här finns också Bennison, Rebecka Blomqvist och de Jongh för att bara ta några namn. Alla dessa står på gränsen till A-landslaget så hur de presterar kan innebära att någon eller några kan bli aktuella för spel mot Ungern och övriga matcher i gruppen. Spännande minst sagt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.